ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παράδοση άνευ όρων στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ!

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την προσχώρηση της κυβέρνησης Σημίτη στην πολιτική της "εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων" της χώρας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, όπως το ίδιο το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε το 1993, δημοσιεύει το περιοδικό "Νέμεσις"

Εξαιρετικά αποκαλυπτικά για την υποτέλεια της κυβέρνησης Σημίτη απέναντι στις ΗΠΑ είναι τα όσα δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΝΕΜΕΣΙΣ, το οποίο φέρνει στο φως ενημερωτικό σημείωμα του πτεράρχου Ν. Κουρή (πρώην υφυπουργός Αμυνας επί κυβερνήσεων Παπανδρέου), ότανδιατελούσε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού για θέματα εθνικής άμυνας. Ταυτόχρονα, στο ΝΕΜΕΣΙΣ αποκαλύπτεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει στο ΝΑΤΟ το δικαίωμα ελέγχου του Αιγαίου, στο πλαίσιο του συστήματος RAP (Επεξεργασμένη Αεροπορική Εικόνα), καθιστώντας ουσιαστικά τους Αμερικανούς "ιδιοκτήτες" του Αιγαίου!

Εισαγωγικά σημειώνεται ότι για όσα ο Ν. Κουρής κατηγορούσε την κυβέρνηση της ΝΔ στο σημείωμά του προς τον Α. Παπανδρέου, σήμερα αποτελούν επίσημη πολιτική θέση της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία έχει ανακοινώσει ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το Δεκέμβρη, θα συνυπογράψει και τυπικά τη νέα επιχειρησιακή δομή του ΝΑΤΟ.

Εγγραφο Κουρή

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, που αποστέλλεται προς τον Α. Παπανδρέου στις 11 - 1 - 93, δηλαδή λίγους μήνες πριν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη, η νέα στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ (στην οποία συμφώνησε η κυβέρνηση της ΝΔ το Δεκέμβρη του 1992) θέτει σε ευθεία αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, το οποίο, ουσιαστικά, τίθεται σε καθεστώς συγκυριαρχίας με την Αγκυρα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφερόταν στο έγγραφο του Ν. Κουρή, "με τις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν πρόσφατα στο ΝΑΤΟ, με τη συγκατάθεση της ΝΔ, εγκαθίσταται στην ουσία καθεστώς επιχειρησιακής συγκυριαρχίας στο Αιγαίο δεδομένου ότι... ξένοι στρατιωτικοί διοικητές από τη Νάπολη Ιταλίας θα μπορούν να αναθέτουν την ευθύνη άμυνας του αιγαιοπελαγίτικου χώρου, κατά περίπτωση, σε Ελληνες ή Τούρκους στρατιωτικούς διοικητές... οπότε τμήματα της ελληνικής επικράτειας θα βρίσκονται στη ζώνη ευθύνης της Τουρκίας, και όπως είναι φανερό, αυτό συνιστά εκχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων".

Στη συνέχεια και πάντα απευθυνόμενος στον Α. Παπανδρέου, ο Ν. Κουρής αναφέρει ότι θα έπρεπε να ασκηθεί "βέτο" κατά της νέας επιχειρησιακής δομής του ΝΑΤΟ, βάσει της οποίας θα επανετίθετο σε λειτουργία το στρατηγείο της Λάρισας χωρίς καθορισμό των ορίων ευθύνης του ή, για την ακρίβεια, με δεδομένο ότι τα όρια ευθύνης του δε θα ταυτίζονται με τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Παράλληλα, ο Ν. Κουρής σημειώνει ότι οι εξελίξεις στο ΝΑΤΟ συνιστούν "αμφισβήτηση του φυσικού δικαιώματός μας να έχουμε την αποκλειστική αρμοδιότητα της προστασίας του χώρου του Αιγαίου στα πλαίσια του ΝΑΤΟ", δηλώνει ότι η αποδοχή της νέας δομής του Οργανισμού ισοδυναμεί με ανατροπή της πάγιας θέσης της Ελλάδας, όσον αφορά τα όρια επιχειρησιακής ευθύνης εντός του ΝΑΤΟ, και καταλήγει ως εξής: "Σε θέματα αρχής μια χώρα πρέπει να παραμένει αμετακίνητη".

Σύστημα RAP

Σύμφωνα με το περιοδικό ΝΕΜΕΣΙΣ, που δημοσιεύει και σχετική συνέντευξη αξιωματούχου του ΝΑΤΟ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, το σύστημα RAP - στο οποίο συνομολόγησαν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας - ισοδυναμεί με "κάμερα" του ΝΑΤΟ σε όλη την περιοχή, που εκτείνεται από τη γειτονική χώρα μέχρι την... Καρδίτσα.

Μέσω του συστήματος, οι Αμερικανοί ελέγχουν οτιδήποτε πετάει στην περιοχή, ενώ παράλληλα η τουρκική πλευρά έχει τη δυνατότητα να παρέχει στη Νάπολη (όπου βρίσκεται το κέντρο ελέγχου) τη δική της εκδοχή της πραγματικότητας. Δηλαδή, πέραν της επικυριαρχίας των ΗΠΑ, που έχουν την περιοχή "πιάτο" στα χέρια τους, η Αγκυρα μπορεί να εμφανίζει τις παραβιάσεις της ως... αμυντική ενέργεια, αχρηστεύοντας τα όρια του FIR Αθηνών.

ΒΟΥΛΗ
Η νέα δομή του ΝΑΤΟ υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας
  • Εντονη κριτική του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψή στην ακολουθούμενη από την κυβέρνηση πολιτική υποταγής στα ΝΑΤΟικά κελεύσματα
  • Δεν αποκλείει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ο Α. Τσοχατζόπουλος

Εντονη κριτική και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δέχτηκε χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική υποταγής στα ΝΑΤΟικά κελεύσματα, δύο μόλις μέρες πριν τη Συνάντηση της Κρήτης.Ετσι, μετά τον Α. Πεπονή, που προ ημερών κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, χτες ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Καψής, μιλώντας στην Επιτροπή, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική "υπό την ψευδεπίγραφον αρχή της αναμόρφωσης της στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ και με νομοτελειακή συνέπεια την εγκατάλειψη βασικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων".

Ο παριστάμενος υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος ισχυρίστηκε ότι με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ δεν εκχωρείται κανένα κυριαρχικό δικαίωμα, ενώ δεν απέκλεισε την πρόκληση "θερμού επεισοδίου" στο Αιγαίο πιθανόν το Φλεβάρη ή το Μάρτη, περίοδο που θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

Ο Γ. Καψής, αναφερόμενος στη δημιουργία δύο υποστρατηγείων του ΝΑΤΟ, είπε ότι καταργούνται τα όρια ευθύνης και "η λεγόμενη νέα δομή θα οδηγήσει σε προσπάθειες τουλάχιστον αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όπως θα ήταν η ανάθεση της διεύθυνσης επιχειρήσεων στο νησιωτικό μας χώρο από Τούρκο διοικητή". Τόνισε, επίσης, ότι η "νέα δομή" του ΝΑΤΟ και οι νέοι προσανατολισμοί του "έχουν ήδη δημιουργήσει τόσο σοβαρά προβλήματα για την Ελλάδα, ώστε να ελαχιστοποιούνται τα δυσδιάκριτα οφέλη μας από τη Συμμαχία".

Ο πρώην υπουργός είπε ότι η διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας στέρησε το λόγο ύπαρξης του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι "η συμμαχία" αρνείται να προστατεύσει την Ελλάδα από την απειλή της Τουρκίας. Χαρακτήρισε τη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Βοσνία ως "βίαιη επιβολή μίας πολιτικής οικονομικών συμφερόντων ορισμένων δυνάμεων που επιχειρήθηκε ενίοτε με μεθόδους της αρμοδιότητος του Δικαστηρίου Εγκληματιών Πολέμου" και προέβλεψε ότι επίκειται ΝΑΤΟική επέμβαση και στο Κοσσυφοπέδιο, όπου "θα εμπλακούμε διά της μεθόδου των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών, που θα αναληφθούν από το υποστρατηγείο της Λάρισας".

Αναφερόμενος στις ενέργειες που πρέπει να προχωρήσει η χώρα μας, ο Γ. Καψής είπε ότι μαζί "με την προετοιμασία άμεσης επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, είναι απαραίτητο να μελετηθούν ως αντίποινα και άλλα μέτρα". Ενδεικτικά, ανέφερε "την επιδίωξη βαλκανικού συστήματος ασφαλείας, την αποχώρηση, όχι από το στρατιωτικό σκέλος, αλλά από τη στρατιωτική δομή της Συμμαχίας (όπως η Γαλλία) και η ευρύτερη συνεργασία με τη Ρωσία, όχι μόνο στον στρατιωτικό τομέα, αλλά και στην αμυντική πολιτική".Κατηγορώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση Σημίτη για απουσία τόλμης στην εξωτερική πολιτική, κατέληξε, τονίζοντας: "Αυτό είναι και το ζητούμενο: αναζητείται η τόλμη".

Στον Γ. Καψή απάντησε με γραπτή του δήλωση ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης, ο οποίος τόνισε ότι δεν αλλάζει τίποτα με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, καθώς για την Ελλάδα το δικαίωμα αεράμυνας στο FIR Αθηνών το έχει η χώρα μας, γι' αυτό και αναχαιτίζει κάθε αεροσκάφος που εισέρχεται στην περιοχή αυτή χωρίς προηγουμένως να καταθέσει σχέδιο πτήσης.

Επιφυλάξεις για την κυβερνητική πολιτική εξέφρασε και ο Λ. Βερυβάκης, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ο οποίος τόνισε ότι με τα προωθούμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης "θα οδηγηθούμε στον αφοπλισμό των ελληνικών νησιών, κάτι που είναι η καρδιά του αιτήματος της Τουρκίας σήμερα". Αύξηση των εξοπλισμών ζήτησε στην τοποθέτησή του ο Στ. Παπαθεμελής, στον οποίο απάντησε ο υπουργός Αμυνας, λέγοντας ότι για τους εξοπλισμούς θα γίνει ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής. Ο Α. Τσοχατζόπουλος προσπάθησε να απαντήσει στις επικρίσεις των βουλευτών, λέγοντας ότι η Ελλάδα διεκδικεί ισότιμη συμμετοχή στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, διατηρεί το δικαίωμα του βέτο, ενώ είπε ότι με Τούρκο διοικητή δε θα κάνουμε ασκήσεις στο ΝΑΤΟ.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΡΗΤΗΣ
Στη σκιά των Ελληνοτουρκικών

Η σκιά των ελληνοτουρκικών σχέσεων πέφτει, ήδη, στην Κρήτη, όπου την προσεχή Δευτέρα αρχίζουν οι εργασίες της Βαλκανικής Διάσκεψης, στο περιθώριο της οποίας έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στις εργασίες της διάσκεψης, όπου οι βαλκανικές χώρες - εκτός της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Βοσνίας, που δε θα λάβουν μέρος - θα υιοθετήσουν, όπως όλα δείχνουν, μια διακήρυξη, τη Διακήρυξη της Κρήτης, στην οποία περιέχονται γενικές αρχές για την πολιτική και οικονομική τους συνεργασία. Στη Διακήρυξη της Κρήτης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνεται λόγος στη ρύθμιση των σχέσεων, με βάση τις αρχές και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και στην ανάγκη της προώθησης της συνεργασίας για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που θα επιτρέψει τη "συμβατή" σύνδεση της περιοχής με τις δομές της Δύσης. Προφανώς, η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε τον πρώτο ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια...

Ωστόσο, η σκιά των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν είναι δυνατό να μην πέσει στη Διάσκεψη της Κρήτης, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη στιγμή που θα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο. Το κλίμα της έντασης συντηρείται, άλλωστε, και από δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, όπως του αντιπροέδρου Μπ. Ετσεβίτ, ο οποίος χτες υποστήριξε πως η Ελλάδα σχεδιάζει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο για να εμποδίσει την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ.

"Η Τουρκία, σχολίασε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, δεν είναι έτοιμη, όπως φαίνεται, να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Γι' αυτό και οι εμπρηστικές δηλώσεις διαφόρων Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες κάθε άλλο παρά βοηθούν στο να εξομαλυνθεί το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Νομίζω ότι και οι δηλώσεις του κ. Ετσεβίτ είναι αυτής της κατηγορίας. Είναι γνωστό ότι η Αγκυρα προκαλεί και διατηρεί την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι, υπερβολικό, ο κ. Ετσεβίτ να ζητεί από πάνω και "τα ρέστα". Να μιλάει για ευθύνες της Ελλάδας, λόγω της πολιτικής που ακολουθούμε, ενώ γνωρίζει ότι ο ίδιος - είναι, άλλωστε, ο πολιτικός του Αττίλα - έχει κατ' επανάληψη, με τη στάση του, με τις δηλώσεις του, δυναμιτίσει πολλές προσπάθειες που γίνονται για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών".

ΝΑΤΟς ο υπονομευτής

Ποιος είναι ο πρώτος, που αμφισβητεί το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας, όσον αφορά το εύρος των 10 μιλίων του εθνικού εναέριου χώρου και ταυτίζεται με τη θέση της Τουρκίας πως ο ελληνικός εναέριος χώρος δεν ξεπερνά τα 6 μίλια; Μα, το ΝΑΤΟ, φυσικά! Μήπως αυτό είναι κάτι άγνωστο στους κυβερνώντες μας; Προς Θεού. Να, τι έλεγε, στις 22/10/1980 ο τότε πρωθυπουργός, Γ. Ράλλης: "Στα έγγραφα του ΝΑΤΟ του 1960 υπάρχει ρητή διάταξη, στην οποία, για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ, ο εναέριος χώρος της Ελλάδας καθορίζεται στα 6 μίλια... Συνεπώς, τα 6 μίλια εγένοντο από το 1960, αλλά μόνο για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ"!! Αυτά ήταν τα λόγια του. Ειπωμένα, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής, όπου και αποφασίστηκε η επαναπροσχώρηση στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, βάσει του περιβόητου "σχεδίου Ρότζερς".

Δηλαδή; Δηλαδή, αυτοί που μας έβαλαν στο ΝΑΤΟ, μαζί με αυτούς που μας κρατούν στο ΝΑΤΟ, όχι μόνο γνωρίζουν, αλλά και αποδέχονται ότι η συμμετοχή μας σε αυτή τη λυκοφωλιά ισοδυναμεί με αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ομως, είναι τέτοιος ο ...πατριωτισμός τους, που δεν έχουν πρόβλημα με αυτήν την αμφισβήτηση, όταν συμβαίνει "μόνο για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ"!

***

Αυτό το στιγμιότυπο υποτέλειας έχει χαρακτήρα διαρκείας. Η ελληνική πλουτοκρατία και οι πολιτικοί της υπάλληλοι δεν έχουν πρόβλημα που η χώρα μας ανήκει σε μια συμμαχία, η οποία, όχι μόνο δεν την προστατεύει, αλλά την απειλεί κιόλας! Η "σύμμαχος" Τουρκία απειλεί την Ελλάδα, αλλά το ΝΑΤΟ δεν εγγυάται την ασφάλεια της Ελλάδας, γιατί, λέει, η Συμμαχία δεν μπορεί να επέμβει σε περίπτωση διένεξης μεταξύ δυο μελών της! Ως εκ τούτου, το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ (περί παροχής βοήθειας προς μέλος της Συμμαχίας που δέχεται επίθεση) είναι ανενεργό για την Ελλάδα. Ποιοι πήραν αυτοί την απόφαση; Μα, οι ΗΠΑ και η Τουρκία... Η δεύτερη ήταν εκείνη που διεξήγαγε τον Αττίλα στην Κύπρο, οι πρώτες ήταν που σφύριζαν αδιάφορα τότε, αφήνοντας στο έλεος των ΝΑΤΟικών σχεδίων τη "σύμμαχον Ελλάδα"...

***

Τίποτα το πρωτότυπο, λοιπόν. Οι κυβερνώντες του "ανήκομεν εις την Δύσιν" κάνουν ό,τι και οι προκάτοχοί τους. Βαράνε προσοχές στο ΝΑΤΟ και τον Κλίντον, ακόμα και όταν αυτός δηλώνει ότι οι διεκδικήσεις της Αγκυρας δεν είναι διεκδικήσεις, αλλά εδαφικές διαφορές! Τούτοι είναι πιο "εκσυγχρονισμένοι", όμως. Αποδέχονται τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Αποδέχονται, δηλαδή, τη διχοτόμηση και συγκυριαρχία του Αιγαίου, που δεν αποτελεί παρά σύμπτωμα της επικυριαρχίας των ΗΠΑ στο Αιγαίο. Ετσι, ξέρει να ..."ευχαριστεί" ο κ. Σημίτης. Ολα αυτά είναι επαρκείς λόγοι για τον ελληνικό λαό να αποτινάξει το ζυγό. Και του ΝΑΤΟ, και των ΗΠΑ και των εγχώριων μαριονετών τους.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Οι κομμουνιστές αποκαλύπτουν

Τα όσα "ανακάλυψαν" σήμερα διάφοροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και επιβεβαιώνονται από έγγραφα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, το ΚΚΕ και ο "Ρ" δεν έχουν σταματήσει να τα αποκαλύπτουν από την πρώτη στιγμή που τέθηκε ζήτημα αλλαγής της δομής του ΝΑΤΟ.

  • Το Δεκέμβρη του 1992, την επομένη της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου αποφασίστηκε η νέα δομή του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, χωρίς να αναγνωρίζεται το ποιος θα έχει την επιχειρησιακή ευθύνη, αλλά και το εύρος της ευθύνης κάθε στρατηγείου στο Αιγαίο, το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ και ο "Ρ" κυκλοφορεί με τίτλο: "Ακόμα πιο βαθιά στο άρμα της εξάρτησης - ΚΑΠΕΤΑΝΑΤΟ στην ελληνική επικράτεια".
  • Το Φλεβάρη του 1997, ο "Ρ" σε δισέλιδο με τίτλο "Κίνδυνος βοσνιοποίησης του Αιγαίου", φιλοξενεί συνέντευξη του πρώην υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Ν. Κουρή, ο οποίος αναφέρει ότι με βάση τη νέα επιχειρησιακή δομή του ΝΑΤΟ, τμήμα της ελληνικής επικράτειας περνά στον επιχειρησιακό έλεγχο της Τουρκίας, μέσω του Στρατηγείου της Νάπολης, που διευθύνουν οι ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις Κουρή είχαν διατυπωθεί από το 1993 στον Α. Παπανδρέου, όπως αποκαλύπτει το περιοδικό "Νέμεσις".
  • Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον Ιούλη του 1997, αναβλήθηκε η τυπική επικύρωση της νέας δομής της συμμαχίας για την ερχόμενη σύνοδο του Δεκέμβρη. Ωστόσο η κυβέρνηση, διαπνεόμενη από τη λογική "Από το αυτί και στον... Αμερικανό", όπως τόνιζε ο εύστοχος τίτλος του "Ρ", προσερχόταν αποφασισμένη να υπογράψει τη νέα δομή. Μάλιστα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του "Ρ" από τη Μαδρίτη, η κυβέρνηση εμφάνιζε στο πλαίσιο της υποτέλειας της ως "άνευ σημασίας" (!) το ζήτημα.
  • Οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και η υπαγωγή της Ελλάδας σε εξάρτημα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αποτυπώνεται παραστατικά στο πρωτοσέλιδο του "Ρ" στις 26 Σεπτέμβρη 1997: "ΤΑ ΝΥΧΙΑ των ΗΠΑ στις σάρκες της Ελλάδας".
Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
"Διαστρέφετε τα γεγονότα"!

Απάντηση στις δηλώσεις Καψή από τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας

Για "διαστροφή των γεγονότων" κατηγόρησε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Καψή ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης,με αφορμή τα όσα είπε ο πρώτος στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Παράλληλα σημείωσε ότι η κυβέρνηση εμμένει στη λογική των "διαπραγματεύσεων" στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στην εκτίμηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών ο Δημήτρης Αποστολάκης, σχετικά με το ότι άλλαξε θέση από τότε που ήταν αρχηγός ΓΕΑ για να έχει η Ελλάδα το δικαίωμα ενεργού αεράμυνας για το ΝΑΤΟ στην περιοχή 41 (FIR Αθηνών), ο ΥΦΕΘΑ τονίζει πως "η θέση αυτή αποτελεί πάγια επιδίωξη τόσο της πολιτικής, όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Την ίδια θέση υποστηρίζουμε και τώρα και προσπαθούμε να την επιτύχουμε μέσω της διαδικασίας εσωτερικής αναδιοργάνωσης του ΝΑΤΟ. Αλλωστε την αρχή αυτή εφαρμόζουμε έμπρακτα στην πράξη, καθώς αναχαιτίζουμε κάθε αεροσκάφος, το οποίο εισέρχεται στην περιοχή του FIR Αθηνών, δίχως να έχει καταθέσει προηγουμένως σχέδιο πτήσεως".

Τέλος για τα όσα είπε ο Γ. Καψής σχετικά με το διάλογο του υφυπουργού με τον ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ τον στρατηγό Χέιγκ, ο Δ. Αποστολάκης σημειώνει ότι "αυτά δεν αποτυπώθηκαν σε συμφωνία".

(εισ) Εξω από τη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με τη νέα επιχειρησιακή δομή του ΝΑΤΟ, στη νοτιοανατολική πτέρυγα θα λειτουργούν δυο υποστρατηγεία (Λάρισας και Σμύρνης), χωρίς καθορισμό των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης τους! Την περιοχή ευθύνης θα καθορίζουν οι ΗΠΑ μέσω του κεντρικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, το οποίο θα έχει την ευχέρεια να παραχωρεί σε Τούρκο διοικητή του στρατηγείου της Σμύρνης τον έλεγχο όλου του Αιγαίου!

Το ΚΚΕ κατάγγειλε εξαρχής τις παραπάνω αποφάσεις που συνυπέγραψε η ΝΔ το 1992. Σήμερα, η κυβέρνηση Σημίτη ακολουθεί πιστά τις υποδείξεις των ΗΠΑ και αποδέχεται πλήρως ό,τι ακριβώς αρνιόταν - έστω στα λόγια - το ΠΑΣΟΚ, πριν γίνει κυβέρνηση το 1993, όπως αποκαλύπτει επιστολή του Ν. Κουρή προς τον Α. Παπανδρέου, που δημοσιεύει το περιοδικό "Νέμεσις".

Η κυβέρνηση, σε μια επίδειξη υποτέλειας άνευ προηγουμένου, είναι έτοιμη να προσυπογράψει τις αμερικανικές υποδείξεις για τη νέα δομή της συμμαχίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Οσο για τις αντιδράσεις - έστω και καθυστερημένα - βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύουν και ταυτόχρονα ομολογούν περίτρανα την αλήθεια που διατρανώνει αταλάντευτα το ΚΚΕ: Η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στο ΝΑΤΟ που συνιστά τον "υπ' αριθμόν ένα" εχθρό της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΞΥΝΣΗ
Πίσω από την ένταση οι ΗΠΑ, λέει το 80% των Ελλήνων!

Το 80% (!) περίπου του ελληνικού λαού θεωρεί (και καλώς θεωρεί) ότι πίσω από την όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δε βρίσκεται άλλος παρά οι ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι Ελληνες πολίτες, αρνούμενοι να συνταυτιστούν με τα "ευχαριστώ" του Κ. Σημίτη προς τους Αμερικανούς, πιστεύουν σε ποσοστό 77,3% ότι "οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ στην περιοχή προωθούν την ένταση"!

Τα παραπάνω αποκαλυπτικά στοιχεία περιέχονται σε δημοσκόπηση, που διενέργησε η εταιρία "ΜΕΤΡΟΝ" για λογαριασμό του ραδιοσταθμού "Φλας" και δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 68,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ είναι υπέρ της Τουρκίας. Ενα από τα σημαντικά, επίσης, στοιχεία της έρευνας είναι και το ακόλουθο: Το 89,8% των Ελλήνων πιστεύει ότι "η νέα περίοδος έντασης εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Αμερικάνων" και το 90,1% του ερωτώμενου δείγματος τονίζει ότι αυτή η ένταση "εξυπηρετεί τα συμφέροντα όσων επιθυμούν την ενίσχυση των εξοπλισμών μεταξύ των δυο χωρών".

Τέλος, από την ίδια έρευνα, προκύπτει ότι το 46,1% των Ελλήνων θεωρεί πως η ελληνοτουρκική όξυνση συμφέρει και την ΕΕ, ενώ το 77% εκτιμά πως η ένταση διευκολύνει την Αγκυρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ