ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ταραχή σε ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ για τη συνεργασία

Ταραχή και έντονη ανησυχία προκαλεί στους συνεταίρους, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, η δυσκολία να προωθήσουν επίσημα την κεντροαριστερή συνεργασία που, όπως φαίνεται, έχει αποφασιστεί σε επίπεδο ηγεσιών των δύο κομμάτων. Κι αυτό καθώς με τις διαδικασίες συνεδριάσεων και δημοψηφίσματος που επέλεξε αναγκαστικά η ηγεσία του Συνασπισμού υπό την πίεση των εσωκομματικών αντιδράσεων, τίθεται εν αμφιβόλω η επιλογή της κοινής υποψηφιότητας της Μ. Δαμανάκη και, σε κάθε περίπτωση, θεωρείται ότι αποδυναμώνεται.

Οπως είναι γνωστό, η υποψηφιότητα Μ. Δαμανάκη για το Δήμο της Αθήνας έχει σκαλώσει στη ΝΕ Α Αθήνας του ΣΥΝ, η οποία μετά από ένα οριακό αποτέλεσμα 12 υπέρ και 11 κατά της συνεργασίας, αποφάσισε να προσφύγει σε δημοψήφισμα μεταξύ των μελών της, προκειμένου να διαπιστωθεί αν εγκρίνεται η συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στην υποψηφιότητα της Μ. Δαμανάκη στο Δήμο της Αθήνας ή αν, τελικά, θα προκριθεί η αυτόνομη κάθοδος του ΣΥΝ, όπως ζητά το λεγόμενο Αριστερό Ρεύμα και υποστηρίζει μεγάλο μέρος των μελών και οπαδών του κόμματος. Η συγκεκριμένη διαδικασία και η ανοιχτή διαφοροποίηση των στελεχών του "Αριστερού Ρεύματος" κατά της συνεργασίας, σε αντίθεση με την ηγεσία του ΣΥΝ, που προωθεί, ανοιχτά, την κεντροαριστερή συνεργασία ευρύτερα με το κυβερνητικό κόμμα, έχει δημιουργήσει "εκρηκτικό" κλίμα στην κορυφή του ΣΥΝ. Κι αυτό, πολύ περισσότερο που οι τελευταίες κινήσεις των στελεχών του "Αριστερού Ρεύματος", που φαίνεται να βρίσκουν απήχηση και σε άλλα στελέχη της ΚΠΕ, έρχονται να προστεθούν σε κείνες που αφορούν τόσο τις αντιδράσεις στην υπερψήφιση από το ΣΥΝ του αντιδραστικού νομοσχεδίου "Ι. Καποδίστριας", όσο και την αποχώρηση της συνδικαλιστικής παράταξης "Αυτόνομης Παρέμβασης" από τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη, την ώρα μάλιστα που ο Ν. Κωνσταντόπουλος είχε αναλάβει πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας του, με στόχο τη διάσωσή του από το ναυάγιο. Αυτό το τελευταίο οδήγησε τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου να ζητά εξηγήσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΝ, τον οποίο παρουσίαζε ως αφερέγγυο!

Η εικόνα αυτή, έντονης - ανοιχτής αντιπαράθεσης και αντιπαλότητας στις επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΝ, έχει φέρει σε δύσκολη θέση την ηγεσία και τον πρόεδρο του ΣΥΝ, που έφθασε να... απειλήσει με έκτακτο συνέδριο, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση!

Ετσι ή αλλιώς το πρόβλημα αντανακλάται και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να ανησυχεί για την τροπή που παίρνουν οι εξελίξεις στο ΣΥΝ και δυσκολεύουν την προώθηση επίσημα της συνεργασίας. Γι' αυτό, στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη, εκφράστηκε η ανησυχία σχετικά και αποφασίστηκε, κατά πληροφορίες, να υπάρξει συνάντηση Σκανδαλίδη - Κωνσταντόπουλου, προκειμένου να διευκρινιστεί η στάση της ηγεσίας του ΣΥΝ σχετικά με τη συνεργασία των δύο κομμάτων στις δημοτικές εκλογές και ιδιαίτερα για την κοινή υποστήριξη υποψηφίων και στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις, της Αθήνας (Μ. Δαμανάκη), του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης (υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ). Υπενθυμίζεται ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΝ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πέραν της Αθήνας και στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη με πολλαπλές υποψηφιότητες κλπ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Πουλήστε ό,τι ενδιαφέρει τους ιδιώτες"

Προτάσεις του Γ. Αλογοσκούφη για το νέο οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος

Στην υιοθέτηση πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών προσανατολίζεται η ηγεσία της ΝΔ στην εναγώνια προσπάθειά της να προσδιορίσει την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία της και να "διαφοροποιηθεί" από την κυβέρνηση Σημίτη.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις προτάσεις που κατέθεσε ο επικεφαλής της ΟΚΕ Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Γ. Αλογοσκούφης "για την αναμόρφωση του Προγράμματος της ΝΔ για την Οικονομία και το Κοινωνικό Κράτος", με ημερομηνία 17 Οκτώβρη.

Ουσιαστικά η πρόταση του στελέχους της ΝΔ συνοψίζεται στο σύνθημα "Πουλήστε ό,τι ενδιαφέρει τους ιδιώτες, ενισχύστε με κάθε τρόπο το κεφάλαιο", για να βγει η χώρα από την κρίση. Παράλληλα, προκειμένου να τύχει το πρόγραμμα της λαϊκής αποδοχής, ρίχνεται το δόλωμα ότι μόνο αν εφαρμοστεί η σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική, θα εξασφαλιστούν πόροι για τη διατήρηση του "κοινωνικού κράτους".

Στο υπόμνημα, αρχικά, επισημαίνεται η ανάγκη αναμόρφωσης του οικονομικού προγράμματος, στο όνομα του "να ληφθούν υπόψη οι πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και η κυβερνητική πολιτική".

Η αύξηση της παραγωγικότητας αναγορεύεται ως η βασική κατεύθυνση του προγράμματος και "απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση όλων των άλλων οικονομικών προβλημάτων της χώρας, αλλά και για την υγιή στήριξη του κοινωνικού κράτους" (!). Προσδιορίζοντας πιο συγκεκριμένα το περιεχόμενο της ανάπτυξης που θέλει η ΝΔ, αναφέρει ότι "η αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να προέλθει. Παράλληλα, με τις δημόσιες, θα πρέπει να ενισχυθούν με όλους τους τρόπους οι ιδιωτικές επενδύσεις".

Δεύτερος βασικός άξονας του υπό εκπόνηση προγράμματος της ΝΔ "θα πρέπει να είναι η εκτεταμένη αποκρατικοποίηση, σε όλους τους τομείς, όπου υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον" (!). Ειδικότερα, προτείνεται για τα "φυσικά μονοπώλια" (δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, εθνικά δίκτυα φυσικού αερίου, σιδηροδρομικό δίκτυο και αστικά τηλεφωνικά δίκτυα) να υπάρξει εκχώρηση σημαντικού μέρους - δεν προσδιορίζεται ακριβώς - των μετοχών τους στους ιδιώτες μέσω Χρηματιστηρίου. Ενώ για τους κλάδους που ανήκουν στα παραπάνω "φυσικά μονοπώλια", η αποκρατικοποίηση θα είναι πλήρης και θα εκχωρηθεί το σύνολο των μετοχών τους στους ιδιώτες. Μάλιστα για τους κλάδους αυτούς προτείνεται να δοθούν γενναία κίνητρα για να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις "αμιγώς από ιδιώτες"!.

Ο τρίτος άξονας του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ αναφέρεται στα δημόσια οικονομικά, όπου προτείνεται να υπάρξει "λεπτομερής σχεδιασμός ενός προγράμματος συγκράτησης και περιστολής των δημοσίων δαπανών", - διάβαζε λιτότητα, διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών - στο όνομα της μείωσης των ελλειμμάτων.

Μετά τα παραπάνω, ο ρόλος που ανατίθεται στο κράτος είναι "να παρέχει ένα σταθερό πλέγμα κανόνων, να κάνει επενδύσεις υποδομής και να παρέχει ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο". Κράτος - στρατηγείο, δηλαδή, που θα υπηρετεί πρώτα και κύρια τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας, ενώ θα απαλλαγεί από περιττές φροντίδες προς τα λαϊκά στρώματα.

Η επιβεβαίωση των θέσεων του ΚΚΕ

Αναρωτιούνται ορισμένοι - και με το δίκιο τους κάποιες φορές - πού οφείλεται αυτή η πανηγυρική επιβεβαίωση μέσα στη ζωή σημαντικών προβλέψεων, προειδοποιήσεων, πολιτικών εκτιμήσεων του ΚΚΕ γύρω από μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, το λαό, τα πολιτικά κόμματα, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα δελτία των καναλιών. Κι αναφερόμαστε συγκεκριμένα σε κορυφαία θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως ο "κοινωνικός διάλογος", η αμερικανονατοϊκή πολιτική σε σχέση με Ελληνοτουρκικά κλπ. Φτάσαμε στο σημείο μάλιστα από τα σαθρά επιχειρήματα περί "απομόνωσης" του ΚΚΕ, περί "πολιτικής περιχαράκωσης με τη θέση 5 κόμματα 2 πολιτικές", περί "μοναδικού κόμματος που δεν πατά με ρεαλισμό στην πολιτική πραγματικότητα", που "απαρνείται τους θεσμούς και μένει έξω από τα θεσμικά όργανα", να περνάμε, πολύ σύντομα μάλιστα, σε μια πραγματικότητα όπου οι θέσεις και η τακτική που επέλεξε το ΚΚΕ να γίνονται αποδεκτές και να ακολουθούνται όχι μόνο από σημαντικά τμήματα εργαζομένων, ανεξάρτητα πολιτικοϊδεολογικής τοποθέτησης, αλλά και από στελέχη άλλων κομμάτων.

***

Ετσι, για παράδειγμα, έχουμε τον κ. Καψή, τον κ. Βερυβάκη και άλλους προχτές να αναγνωρίζουν στη Βουλή τις ευθύνες του ΝΑΤΟ για την υπονόμευση των ελληνικών συμφερόντων, να ζητούν ακόμα και έξοδο από τις στρατιωτικές δομές του. Εχουμε την προχτεσινή επίσης αποχώρηση της "Αυτόνομης Παρέμβασης" του ΣΥΝ από τον "κοινωνικό διάλογο" και τη ΔΑΚΕ να αναγγέλλει ουσιαστικά την αποχώρησή της, ενώ είχε προηγηθεί και η καταγγελία του "κοινωνικού διαλόγου" από το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας και το αίτημα για αποχώρηση απ' αυτόν της ΓΣΕΕ. Πράγματα δηλαδή τα οποία, όταν τα διακήρυσσε και τα έπραττε το ΚΚΕ ξεσήκωναν την "οργή" των συγκροτημάτων του Τύπου και άλλων "εκσυγχρονιστικών" δυνάμεων...

***

Βεβαίως - ισχυρίζονται κάποιοι - η στάση η συγκεκριμένη των στελεχών άλλων πολιτικών δυνάμεων έχουν πιθανόν σχέση και με εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ και του ΣΥΝ, με προσπάθεια χειραγώγησης μιας γνήσιας αντίδρασης του λαού και άλλα σχετικά, διόλου έξω από την πραγματικότητα και τις πολιτικές πιθανότητες φυσικά. Δεν πρέπει όμως - σε κάθε περίπτωση - να διαφεύγει το γεγονός ότι αυτή η κατάσταση μάλλον δε θα υπήρχε, εάν το ΚΚΕ δεν ακολουθούσε με συνέπεια, σταθερότητα και πείσμα αυτή την πολιτική της "απομόνωσης" κατ' άλλους, την ταξική πολιτική της πλατιάς, ενωτικής αντεπίθεσης θα ισχυριζόμασταν πολύ βάσιμα εμείς... Πολιτική που έθεσε και θέτει στο επίκεντρο τις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές μέσα στην ελληνική κοινωνία και όχι τις πλαστές και τεχνητές. Πολιτική, που κάθε μέρα όλο και περισσότερο απλώνει ρίζες γερές μέσα στο λαό, σμιλεύει συνειδήσεις αντίστασης, προβληματίζει και ενεργοποιεί λαϊκές δυνάμεις ενωτικά, αλλά και με σαφή κατεύθυνση τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια.

Μ. Β.

Λαχνός και ημερολόγιο της ΕΕΔΥΕ

Κυκλοφορούν, ήδη, το ημερολόγιο και ο λαχνός της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Ζητήστε τα από την Επιτροπή Ειρήνης της συνοικίας σας ή από τα γραφεία της Παναθηναϊκής Επιτροπής Ειρήνης στην οδό Θεμιστοκλέως 56 και τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ στην οδό Θεμιστοκλέως 48.

  • Επίσης υπενθυμίζουμε ότι για την οικονομική ενίσχυση του φιλειρηνικού κινήματος ειρήνης έχει ανοιχτεί λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 040/679598 - 68.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Καμιά αντίδραση για τα έκτροπα

Από την πλευρά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης δεν υπήρξε καμιά επίσημη αντίδραση για τα έκτροπα της Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι ο υπουργός εξέφρασε την αγανάκτησή του επειδή οι αστυνομικοί έχασαν τον έλεγχο της κατάστασης. Ο αρχηγός της Αστυνομίας, αντιστράτηγος Α. Βασιλόπουλος, ζήτησε από τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, Γ. Πλάκα, να υποβάλει έκθεση για τα αστυνομικά μέτρα που είχαν ληφθεί προληπτικά, όσο και για τις υπηρεσιακές ενέργειες των επικεφαλής των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στα επεισόδια. Δεν αποκλείεται να επιβληθούν κυρώσεις για να περιοριστούν τα δυσμενή σχόλια για την αστυνομία, που έδειξε μια πρωτοφανή στάση ανοχής στις προκλήσεις των φασιστοειδών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ