ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
Σελ. /31
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ" - ΓΣΕΕ
Απαίτηση για σύγκληση της διοίκησης αμέσως

Οι σύμβουλοι της ΔΑΣ ζητούν έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της ΓΣΕΕ για καταδίκη του αντεργατικού "συμφώνου". Ανάλογο αίτημα από τη ΔΑΚΕ, ενώ ο Κ. Σημίτης μιλά περί... "συναίνεσης"

Την άμεση σύγκληση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ πριν τη Δευτέρα - οπότε συνεδριάζει για τις τελικές... υπογραφές η Γραμματεία του "κοινωνικού διαλόγου" - ζήτησαν χτες οι δέκα σύμβουλοι της ΔΑΣ στη διοίκηση της Συνομοσπονδίας, με επιστολή τους προς το προεδρείο της οργάνωσης, ώστε να συζητηθεί η στάση της ΓΣΕΕ απέναντι στο αντεργατικό "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000". Το ίδιο ζήτησαν και οι σύμβουλοι της ΔΑΚΕ,πράγμα που καθιστά πλέον και υποχρεωτική τη σύγκληση της ολομέλειας, αφού, βάσει του καταστατικού, αρκεί να το ζητάνε αυτό 15 τουλάχιστον μέλη της διοίκησης.

Από την πλευρά του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλου,δεν υπήρξε χτες απάντηση, για το αν θα συγκληθεί τελικά η ολομέλεια. Εκτιμάται, πάντως, ότι θα προσπαθήσει να το αποφύγει και θα προχωρήσει σε Γενικό Συμβούλιο μετά την τελική φιέστα του "κοινωνικού διαλόγου", παρότι η ΠΑΣΚΕ διαθέτει πλειοψηφία στη διοίκηση της ΓΣΕΕ! Η ύπαρξη, ωστόσο, συμβούλων της ΠΑΣΚΕ που ενδέχεται - σύμφωνα με πληροφορίες - να μη στηρίξουν την υπογραφή του κατάπτυστου κειμένου, είναι ένας ισχυρός λόγος για να μη συγκληθεί η ολομέλεια της διοίκησης. Ομως γεγονός είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση της ΓΣΕΕ για την υπογραφή του κειμένου, εκτός και αν θεωρηθεί τέτοια η "εξουσιοδότηση" που δόθηκε στον πρόεδρο να "χειριστεί" το θέμα, από την Εκτελεστική Επιτροπή προχθές με ψήφους 7 - 7!

Σήμερα, πάντως, συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, για να καθορίσει τη στάση της απέναντι στο κείμενο του "διαλόγου".

Το κείμενο της ΔΑΣ

Οι σύμβουλοι της ΔΑΣ, στη διοίκηση της ΓΣΕΕ. συγκεκριμένα επισημαίνουν στο κείμενό τους: "Στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ προτείναμε, όπως και άλλα μέλη του προεδρείου, την έκτακτη σύγκληση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ ή του Γενικού Συμβουλίου της, ώστε να τοποθετηθεί η ΓΣΕΕ στο τελικό κείμενο του "κοινωνικού διαλόγου" με απόφαση των αρμοδίων οργάνων της.

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε και με βάση τις διατάξεις του καταστατικού ζητάμε την έκτακτη σύγκληση των αρμοδίων οργάνων Σάββατο ή Κυριακή οπωσδήποτε, δηλαδή πριν τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου.

Επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες και οι ευθύνες όλων - παραταξιακές, συλλογικές και ατομικές - μεγάλες, καλούμε τη Διοίκηση της ΓΣΕΕ να απορρίψει συνολικά το κείμενο του "κοινωνικού διαλόγου". Ενα κείμενο που ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

- Την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης στις ΔΕΚΟ.

- Την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

- Τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας.

- Τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και την κατάργηση του 8ωρου.

Καλούμε το κάθε μέλος της Διοίκησης και του Γενικού Συμβουλίου να πράξει το χρέος του".

Πλαστή ευφορία

Στο μεταξύ χτες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της μεικτής επιτροπής κυβέρνησης- κόμματος του ΠΑΣΟΚ για τον "κοινωνικό διάλογο" υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και τη συμμετοχή στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο Χ. Πολυζωγόπουλος,ο Χ. Πρωτόπαππας και άλλοι. Μετά τη λήξη της σύσκεψης, ο Κ. Σημίτης έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι "υπάρχει ευρύτερα στην κοινωνία μια κοινή συνείδηση γύρω από τα προβλήματα. Διαπιστώσαμε επίσης ότι υπάρχει μια κοινή αντίληψη για τις κατευθύνσεις των λύσεων"! Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κινήθηκαν στα πλαίσια της πλαστής εντύπωσης συναίνεσης που προωθεί η κυβέρνηση για τη χρεοκοπημένη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου". Ο πρωθυπουργός απέδωσε τις αντιδράσεις των παρατάξεων για την υπογραφή του κατάπτυστου "συμφώνου" σε "μικροπολιτική κομματική σκοπιμότητα"!

- Να σημειωθεί ότι αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ ανακοινώθηκε συνάντηση τουΚ. Καραμανλή σήμερα στις 2 το μεσημέρι με τη Γραμματεία του "κοινωνικού διαλόγου".

Καταγγέλλουν οι οικοδόμοι

Την κατάπτυστη συμφωνία κυβέρνησης - εργοδοσίας - ΠΑΣΚΕ, που αποκαλούν "σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2.000" καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας,τονίζοντας πως με αυτή προχωρούν αδίστακτα στο "κουρέλιασμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, το κομμάτιασμα της ίδιας της κοινωνικής ζωής τους, τον ακρωτηριασμό των συλλογικών συμβάσεων, τη μείωση του ήδη πενιχρού εισοδήματος εργαζομένων και συνταξιούχων". Επισημαίνει τις ευθύνες και των παρατάξεων ΔΑΚΕ και "Αυτόνομης Παρέμβασης" που "στήριζαν μέχρι το παραπέντε το "διάλογο" - δολοφόνο". Τέλος, τονίζει ότι ο κλάδος και οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους, με τους αγώνες τους θα "κάνουμε καμένο χαρτί στα χέρια τους τις αντεργατικές τους αποφάσεις".

ΙΓΜΕ
Αποφάσεις που "φωτογραφίζουν" ιδιωτικοποίηση

Το χτύπημα της έρευνας συνολικά, κατάγγειλαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, οι εργαζόμενοι

Η απαξίωση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και η παράδοση του έργου του σε ιδιώτες, είναι ο απώτερος στόχος της κυβερνητικής πολιτικής, που καταγράφεται και στις αποφάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης να καταργηθούν έξι περιφερειακά παραρτήματά του και να μειωθεί το προσωπικό του από 1.070 σε 400 υπαλλήλους (τα παραρτήματα απασχολούν 440).

Οι αποφάσεις αυτές καταγγέλθηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Συνδικάτου Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ,επισημάνθηκε η σπουδαιότητα του έργου που επιτελεί το Ινστιτούτο και ανακοινώθηκε ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει στην απόφασή της, θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις.

Ο Χ. Σμυρνιώτης, εργαζόμενος στο ΙΓΜΕ και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, σημείωσε: "Η συρρίκνωση του ΙΓΜΕ βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για αποκέντρωση και ανάπτυξη. Η κυβέρνηση χτυπάει την έρευνα, εμάς, τον Δημόκριτο, το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνας, με στόχο την ιδιωτικοποίησή της. Η μόνη λύση για τη σωτηρία του Ινστιτούτου είναι ένα κοινό μέτωπο όλων των ερευνητικών φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, τοπικών κοινωνιών. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

Ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ τόνισε: "Σταθερά η κυβέρνηση παραχωρεί γη και ύδωρ στις πολυεθνικές, η ύπαρξη δημοσίων φορέων είναι εμπόδιο σ' αυτή της την πολιτική. Γίνεται κατανοητό ότι είναι ανάγκη να υπάρχει δημόσια ερευνητική - επιστημονική παρέμβαση για να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας. Χρειάζεται λοιπόν συντονισμένος αγώνας όλων των φορέων για τη διάσωση του ΙΓΜΕ, ενάντια στην πολιτική των πολυεθνικών, που τόσο καλά εφαρμόζει η κυβέρνηση".

Ξανά σε απεργία οι οικοδόμοι

Σε νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη 13 Νοέμβρη προχωρούν οι οικοδόμοι της χώρας - με απόφαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας - ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και διεκδικώντας λύσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικά προβλήματα του κλάδου. Στα πλαίσια της απεργίας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Με κοινή τους ανακοίνωση τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας και Πειραιά καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση στις 9.30πμ στην πλατεία Κάνιγγος,τονίζοντας "για να ζήσουμε καλύτερες μέρες αύριο, ανυποχώρητος αγώνας σήμερα".

Σημειώνουν ότι κοινός στόχος κυβέρνησης, εργοδοτών και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών είναι να υλοποιήσουν τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης των πολυεθνικών, να ξεριζώσουν κάθε κύτταρο της κοινωνικής ασφάλισης, να κομματιάσουν τα εργασιακά δικαιώματα και υπογραμμίζουν πως "δικός μας στόχος, κοινός με όλους τους εργαζόμενους είναι να τους σταματήσουμε".

Καταλήγοντας καλούν σε αγώνα: Για ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής. Για ριζική αντιμετώπιση της ανεργίας. Για σύνταξη στα 55. Για αύξηση των συντάξεων. Για αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων. Για νομοθέτηση 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου. Για αύξηση στα μεροκάματα. Για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Για κατάργηση τώρα του άρθρου 26 του νόμου 2520 (για νέους αγρότες) που ανατρέπει το σημερινό τρόπο ασφάλισης των οικοδόμων.

Νεκρός 20χρονος ναύτης

Εχασε τη μάχη με το θάνατο χτες το πρωί ο 20χρονος ναύτης Κωσταντίνος Σπύρου,ο οποίος αποτελεί ένα ακόμα θύμα της έλλειψης των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας. Ο άτυχος νέος το πρωί της περασμένης Τετάρτης έπεσε από το κατάστρωμα του επιβατηγού πλοίου ΛΙΣΣΟΣ και από ύψος 9 μέτρων στην προβλήτα του λιμανιού! Ο ναύτης μεταφέρθηκε στο χερουργείο του Τζάννειου Νοσοκομείου Πειραιά,όπου οι γιατροί προσπάθησαν μάταια να σταματήσουν την εσωτερική αιμοραγία για να του σώσουν τη ζωή.

Σε συνέδριο η Ομοσπονδία Λογιστών

Αύριο Σάββατο αρχίζει το 18ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών,οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, 9 Νοέμβρη. Στο Συνέδριο - που θα γίνει στην αίθουσα "Ναπολέων Σουκατζίδης" της Ομοσπονδίας στην οδό Κάνιγγος 27 - θα συζητηθούν ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός και θα εκλεγούν η νέα διοίκηση και οι αντιπρόσωποι για τη ΓΣΕΕ.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΠΟΛ, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα δοθεί βάρος "στην απόκρουση της επίθεσης που έχει εξαπολυθεί από Ευρωπαϊκή Ενωση, κυβέρνηση και εργοδοσία, ενάντια στην εργατική τάξη". Σημειώνεται ακόμα ότι προβληματισμός θα πρέπει να αναπτυχθεί σε ό,τι αφορά τον "στημένο "κοινωνικό διάλογο", μέσω του οποίου επιδιώκεται η άνευ όρων υποταγή των εργαζομένων στις επιλογές του ευρωπαϊκού και ντόπιου κεφαλαίου". Σε ό,τι αφορά τα ιδιαίτερα προβλήματα του κλάδου - όπως τονίζει η ΠΟΛ - θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο λογιστικό επάγγελμα μετά την ψήφιση του Νόμου 2515/97 και θα παρθούν μέτρα για την αποτροπή των δυσμενών ρυθμίσεων, σε βάρος των επαγγελματικών συμφερόντων των λογιστών.

Ακόμα, θέμα του Συνεδρίου θα αποτελέσει και το φορολογικό σύστημα της χώρας, που στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται "άδικο, πολυδαίδαλο, αδύναμο με τη σημερινή δομή του να περιορίσει και να συλλάβει τη φοροδιαφυγή".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ