ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
Σελ. /31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ Γ. ΚΑΒΑΛΑΡΗ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Το μεγάλο στοίχημα των φαρμακοποιών

- Την προηγούμενη Παρασκευή ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανακοίνωσε την αναστολή των πανελλαδικών κινητοποιήσεων. Τι ήταν αυτό που οδήγησε σ' αυτή την απόφαση;

- Η απόφαση του ΠΦΣ για αναστολή των κινητοποιήσεων λήφθηκε μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι το ποσοστό κέρδους του ελληνικού φαρμακείου επανέρχεται στο 24%.Επίσης, θα υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα φαρμακεία θα εξοφλούνται από αυτά εντός 15 ημερών και έρχεται να συζητήσει για τις λεπτομέρειες της επίλυσης θεσμικών αιτημάτων, όπως τα λεγόμενα νοσοκομειακά φάρμακα - τα οποία δεν είναι όλα νοσοκομειακά, είναι απλώς ακριβά φάρμακα, τη διακίνηση του παραφαρμακευτικού υλικού προς τους ασθενείς των ασφαλιστικών ταμείων μέσω των φαρμακείων, τις εταιρίες φαρμακείων ή συνεταιριστικά φαρμακεία και τους διανεμητικούς λογαριασμούς των φαρμακευτικών συλλόγων που προϋποθέτουν βέβαια συλλογικές συμβάσεις. Οι φαρμακοποιοί ως ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες, βέβαια, στο οικονομικό κομμάτι δεν μπορούν να συζητήσουν πέραν του ποσοστού κέρδους. Το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή για τα περισσότερα φαρμακεία είναι η μείωση του λεγόμενου τζίρου του φαρμάκου, γεγονός που μειώνει το εισόδημα.

- Πώς σχολιάζετε αυτές τις εξαγγελίες μία ημέρα πριν την έναρξη των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών; Τι στάση τηρείτε απέναντι σ' αυτές;

- Η κυβέρνηση κάτω από την πίεση και τη συντριπτική συμμετοχή των φαρμακείων όλης της χώρας στην πανελλαδική απεργία και μη έχοντας ουσιαστικά επιχειρήματα να αντιτείνει απέναντί τους παρά μόνο απειλές και τρομοκράτηση του κλάδου, έκανε μια κίνηση τακτικής υποχώρησης. Το μεγάλο στοίχημα του κλάδου είναι να καταφέρει να βάλει την κυβέρνηση έως τις 20 Δεκέμβρη να υλοποιήσει αυτά τα οποία υποσχέθηκε. Πέραν των θεσμικών, όμως, έχει ιδιαίτερη σημασία να τονιστεί ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για τη διάθεση από τον κρατικό προϋπολογισμό των πόρων υπέρ του ΕΟΦ, του ΤΣΑΥ και του ΤΕΑΥΦΕ να περιφρουρηθεί απ' όλους τους υγειονομικούς φορείς, τους εμπλεκόμενους με το φάρμακο, αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτό. Μεμψιμοιρίες δε χωρούν. Οποιος πραγματικά θέλει να υπερασπίσει αυτά τα δύο ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τον ΕΟΦ, θα πρέπει να είναι έτοιμος, κάθε φορά που θα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός, να αγωνίζεται γι' αυτούς τους πόρους και όχι να αναζητά την εύκολη λύση που λέγεται Ελληνας φαρμακοποιός.

- Τελικά θεωρείτε ότι από μόνες τους οι ρυθμίσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση - εάν τελικά γίνουν πράξη - είναι αρκετές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πολιτικής γύρω από το φάρμακο;

- Αυτή η κίνηση της κυβέρνησης κατ' αρχάς απέδειξε ένα πολύ απλό πράγμα: ότι οι φαρμακοποιοί δεν πάλευαν και δεν παλεύουν για ακριβό φάρμακο. Το πρόβλημα το μεγάλο, το οποίο θα συνεχίσει να "πατάει" στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά, έρευνα και παραγωγή νέων φαρμάκων κάνουν δέκα πολυεθνικές. Αυτές, λοιπόν, με το μονοπωλιακό τρόπο κυκλοφορίας των φαρμάκων θα καθορίζουν τις τιμές και άρα το κόστος της παρεχόμενης φαρμακευτικής περίθαλψης. Ενα μέτρο που θα μπορούσε η κυβέρνηση να πάρει ως πίεση προς αυτή την κατάσταση είναι η κοστολόγηση, από μηδενική βάση όλων των φαρμάκων. Τόσο της εγχώριας παραγωγής, όσο και των εισαγόμενων. Ομως, η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν είναι διατεθειμένη να βάλει το... μαχαίρι στο κόκαλο. Και ως δεύτερο μέτρο και πάρα πολύ σοβαρό είναι η ενεργοποίηση της εθνικής φαρμακοβιομηχανίας, γιατί είμαστε η μοναδική χώρα στην ΕΕ που και εργοστάσια έχει, τα οποία σκουριάζουν, αλλά και επιστημονικό δυναμικό, αξιολογότατο, το οποίο μπορεί να προσφέρει και το οποίο ή οδηγείται στο μονόδρομο του φαρμακείου ή μένει άνεργο.

Μ. Ζ.

ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ μέρα συνεχίστηκε χτες η απεργία των οδηγών φορτηγών και οι απεργοί παρέμεναν νυχθημερόν στα οδοφράγματά τους σε όλες τις οδικές αρτηρίες της Γαλλίας, ενώ οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες δεν είχαν αποφέρει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, καρπούς. Πολλοί απεργοί τόνιζαν ότι είναι διατεθειμένοι να κρατήσουν τα οδοφράγματα "όσο χρειαστεί" (σελίδα 15).

ΒΑΡΥ χαράτσι επέβαλε η κυβέρνηση στους αγρότες, αυξάνοντας την εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ, κατά 50%, για να καλύψει σε βάρος των αγροτών τα ελλείμματα του Οργανισμού, που δημιουργεί η ίδια η πολιτική της, αφού ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει καταβληθεί η συμμετοχή του κράτους, όπως προβλέπει ο νόμος (σελίδα 22).

ΠΟΛΛΟΙ αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΕΑΕΑ και των άλλων ΕΑΜογενών Ενώσεων, που συνεργάζονται μαζί της, και συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, να διαμαρτυρηθούν, ακόμα μια φορά, για την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέναντί τους (σελίδα 24).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ