ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
Σελ. /31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οικονομικός βρόχος στα νοσοκομεία

Η ΠΟΕΔΗΝ υπολογίζει σε 40 δισ. το "άνοιγμά" τους στο τέλος του χρόνου

Η άγρια λιτότητα που ακολουθεί η κυβέρνηση στα δημόσια νοσοκομεία τα οδηγεί σε νέα "ανοίγματα", παρά τη ρύθμιση των χρεών τους, ύφους 200 δισ., που έγινε στις αρχές του χρόνου. Η περιοριστική πολιτική στα νοσοκομεία εκφράζεται με το μηδενισμό σχεδόν των λειτουργικών δαπανών, που ανέρχονται στο 45% των συνολικών δαπανών. Για όλα τα νοσοκομεία της χώρας προβλέφτηκαν μόλις 8,9 δισ. δραχμές για το 1997. Μάλιστα και το ποσό αυτό ήταν μειωμένο κατά 27% σε σχέση με το 1996 (13,5 δισ.).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ, που στηρίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία, το "άνοιγμα" των νοσοκομείων στο τέλος του χρόνου θα φτάσει στα 40 δισ.. δραχμές. Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε 20 δισ. δραχμές που θα χρωστούν συνολικά τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο και τα άλλα 20 δισ. θα είναι οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων προς τρίτους - κυρίως προς τους προμηθευτές.

Στον πίνακα φαίνονται τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ και όπως φαίνεται το δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης προς τα νοσοκομεία, ενώ ακολουθεί ο ΟΓΑ. Το ΙΚΑ γενικώς πληρώνει το 95% των οφειλών του απ' τα νοσήλια, εκτός απ' τις πρόσθετες επιβαρύνσεις. Το υπόλοιπο το εξοφλεί τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

Οπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, ορισμένες νομαρχίες παρακρατούν μέρος και της επιχορήγησης του 100% της μισθοδοσίας. Ηδη ο υφυπουργός Ν. Χριστοδουλάκης έχει εξαιρέσει τα ψυχιατρεία και απ' την επιχορήγηση της μισθοδοσίας. Ακόμα η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι, παρά την ευφορία που δημιουργήθηκε με τη ρύθμιση των χρεών ότι θα πετύχουν εκπτώσεις, κανείς απ' τους προμηθευτές δεν κάνει καμιά έκπτωση, παρότι τηρείται, σε γενικές γραμμές, η συμφωνία για αποπληρωμή των υποχρεώσεων σε ένα τρίμηνο.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την αύξηση της επιχορήγησης των λειτουργικών δαπανών τουλάχιστον στο 33% του συνόλου τους, καθώς και τη νομοθετική ρύθμιση για κάλυψη τουλάχιστον του 80-85% των οφειλών προκαταβολικά - προϋπολογιστικά και εν συνεχεία εκκαθάριση (κάτι που συμβαίνει σήμερα με το ΙΚΑ).

ΕΙΝΑΠ
Δυναμική διεκδίκηση του μισθολογίου

Αποχή από τα εξωτερικά ιατρεία μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη αποφάσισε χτες το ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά. Την Πέμπτη θα κάνουν εξάωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά θα διεκδικήσουν με δυναμικό τρόπο την προώθηση ενός νέου ικανοποιητικού ιατρικού μισθολογίου, καθώς άρχισε νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Χτες, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και αποφάσισε την πραγματοποίηση εξάωρης στάσης εργασίας (8π.μ.-2μ.μ.) την Πέμπτη 13 Νοέμβρη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας των γιατρών έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η συγκέντρωση θα γίνει στη διάρκεια της δεύτερης συνάντησης, που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη.Επίσης το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ αποφάσισε, μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη, αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Στο μεταξύ οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά κάνουν και σήμερα τρίωρη στάση εργασίας (11π.μ.-2μ.μ.), καθώς και αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, όπως είχαν αποφασίσει στην τελευταία γενική συνέλευση. Σημειώνεται ότι σήμερα, ώρα 1μ.μ., θα γίνει έκτακτο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, για να επανακαθορίσει τη στάση της μετά τις δύο συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα και τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταγγέλθηκε η ανακολουθία της κυβέρνησης, που είχε υποσχεθεί στους νοσοκομειακούς γιατρούς την ψήφιση του νομοσχεδίου μέσα στο 1997. Ωστόσο, στην προχτεσινή συνάντηση που είχε με την ΟΕΝΓΕ, ο υφυπουργός Οικονομικών είπε στους εκπροσώπους των γιατρών ότι θα γίνουν προσπάθειες να κατατεθεί στη Βουλή το νέο ιατρικό μισθολόγιο στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του Δεκέμβρη και ότι το πιθανότερο είναι να ψηφιστεί τους πρώτους μήνες του 1998. Δηλαδή, δε δεσμεύτηκε καν για εφαρμογή του νέου μισθολογίου από 1.1.1998. Συνεπώς - εκτίμησε η ΕΙΝΑΠ - είναι αμφίβολο αν θα ισχύσει αναδρομικά από το 1997.

Επίπλαστη αισιοδοξία για τα ναρκωτικά

Το χαμηλό ποσοστό χρήσης ανάμεσα στους μαθητές, επικαλέστηκε ο Μ. Σκουλάκης για να εκφράσει την ικανοποίησή του, αλλά προσγειώθηκε από επιστήμονες, που του επισήμαναν ότι τα στοιχεία είναι πριν πέντε χρόνια

Τη δικαίωση της πολιτικής της κυβέρνησης για τα ναρκωτικά αναζήτησε ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ερευνας για τη Χρήση Οινοπνευματωδών και άλλων Ναρκωτικών (ESPAD) από τους μαθητές, που παρουσιάστηκαν χτες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η έκθεση παρουσιάστηκε χτες στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ από τον καθηγητή και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Στεφανή, την καθηγήτρια Α. Κοκκέβη και την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη. Μετά το τέλος της παρουσίασης, παίρνοντας το λόγο ο Μ. Σκουλάκης δήλωσε γενικά αισιόδοξος με βάση τα στοιχεία για τη χώρα, που παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά στη χρήση ναρκωτικών - κυρίως - ουσιών. Λίγο αργότερα, όταν ρωτήθηκε η Α. Κοκκέβη κατά πόσο συμμερίζεται την αισιοδοξία του υφυπουργού, δήλωσε ότι δεν είναι τόσο αισιόδοξη, καθώς από το 1993 - που έγινε η έρευνα - μέχρι σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο.

Η έρευνα

Η ESPAD έγινε ταυτόχρονα σε 26 ευρωπαϊκές χώρες και συμμετείχαν μαθητές που γεννήθηκαν το 1979 και απάντησαν σε ερωτήματα για το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Τα ελληνικά στοιχεία, που περιλαμβάνονται στην έκθεση, προέρχονται από την πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) που πραγματοποιήθηκε το 1993.

Στην Ελλάδα μόνο το 2% των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα, απάντησε ότι έκανε χρήση χασίς τους τελευταίους 12 μήνες και μόνο το 3% ότι κάπνισε αυτό το ναρκωτικό τον τελευταίο μήνα. Ακόμα το 33% των Ελλήνων μαθητών δήλωσε ότι μπορούν να βρουν πολύ εύκολα το χασίς.

Επικαλούμενος το πρώτο στοιχείο, ο Μ. Σκουλάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του, ενώ για τη δυνατότητα της εύκολης προμήθειας είπε ότι "πρέπει να το κοιτάξουμε". Ωστόσο όμως, το γεγονός ότι τα στοιχεία αυτά απέχουν μια πενταετία από σήμερα, γεγονός που επισημάνθηκε και από την Α. Κοκέβη, και από τότε έχουν αλλάξει πολλά στη χρήση των ναρκωτικών ουσιών απ' τους δεκαπεντάρηδες στη χώρα μας, δε δικαιολογεί την αισιοδοξία του υφυπουργού.

Το χασίς είναι το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό στην Ευρώπη και η χρήση του κυμαίνεται από 5-8% μέχρι και 20-30%. Ο αριθμός των, κυρίως νέων, ανθρώπων που μυούνται στα ναρκωτικά στις χώρες - μέλη της ΕΕ είναι συνεχώς αυξανόμενος.

Ερωτηθείς ο Κ. Στεφανής αν μετά και τα τελευταία στοιχεία κλείνει υπέρ του "Ναι ή του Οχι στις προτάσεις για αποποινικοποίηση, νομιμοποίηση ή εμπορευματοποίηση των "ουσιών"", όπως δήλωσε πρόσφατα, ο καθηγητής είπε ότι πρέπει να διευκρινιστεί τι εννοούν με αυτές τις έννοιες και μετά να γίνει συζήτηση.

Οσον αφορά το κάπνισμα, οι Ελληνες μαθητές δήλωσαν ότι ένας στους δύο κάπνισε μια φορά τσιγάρο και ότι τρεις στους δέκα έχουν κάνει χρήση αλκοόλ. Το χαρακτηριστικό πάντως των στοιχείων αυτών είναι ότι δε συνοδεύονται από κοινωνικο-οικονομικές αναφορές.

ΕΪΤΖ
Ψευδεπίγραφη η "δωρεάν περίθαλψη"

Η κυβέρνηση μετακυλίει το κόστος στα ασφαλιστικά ταμεία

Την απόφαση της κυβέρνησης για τη μετακύληση και του βάρους της νοσηλείας, όσων έχουν προσβληθεί απ' τον ιό του ΕΪΤΖ, στα ασφαλιστικά ταμεία, επανέλαβε χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για το ΕΪΤΖ.

"Η πολιτική της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα συνεχιστεί, αλλά είναι καιρός τα ασφαλιστικά ταμεία να επωμιστούν το αναλογούν κόστος" είπε ο υπουργός. Η απόφαση της μετακύλησης του κόστους νοσηλείας στα ασφαλιστικά ταμεία πάρθηκε στις 10.9.1997. Επίσης αποφασίστηκε το κράτος να κρατήσει την υγειονομική κάλυψη των απόρων και των ανασφαλίστων - κάτι που δεν επανέλαβε χτες ο υπουργός. Ακόμα αποφασίστηκε ότι οι αλλοδαποί - αλλά και οι Ελληνες που το επιθυμούν να καλύψουν οι ίδιοι το κόστος της θεραπείας τους - θα προμηθεύονται τα αντιρετροϊκά φάρμακα που θα υπάρχουν και στο εμπόριο.

Σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού, το συνολικό κόστος για το 1997 θα φτάσει τα 7 δισ. δραχμές, εκ των οποίων τα 3 δισ. θα διατεθούν για τη θεραπεία με το τριπλό συνδυασμό των αντιρετροϊκών φαρμάκων. Σήμερα υποβάλλονται σε θεραπεία 1.382 οροθετικά άτομα και απ' αυτά τα 780 (ποσοστό 56,4%) παίρνουν τον τριπλό συνδυασμό αντιρετροϊκών φαρμάκων. Το 50% των ατόμων που υποβάλλονται σε θεραπεία είναι ασφαλισμένοι - δηλαδή 691 άτομα. Οι αδήλωτες πόρνες Η αδήλωτη πορνεία χαρακτηρίζεται από την ελάχιστων προδιαγραφών τήρηση κανόνων προστασίας ως προς ΕΪΤΖ, τόνισε χτες ο Γρ. Λάζος,παρουσιάζοντας στο συνέδριο την εργασία που έκανε σε συνεργασία με τις Ε. Κορνάρου,Β. Παπαευαγγέλου και Α. Ρουμελιώτου.

Τα τρία τελευταία χρόνια από τις 20.000 μη δηλωμένες εκδιδόμενες γυναίκες που συμμετείχαν σε έρευνα, οι 21 παραδέχτηκαν ότι είναι φορείς του ΕΪΤΖ. Επίσης για 34 γυναίκες αναφέρθηκε ότι ήταν θετικές, αλλά λόγω της κινητικότητας, που αντιμετωπίζει το επάγγελμα, δεν εντοπίστηκαν.

Μαζί με τις δηλωμένες οι πόρνες στην Ελλάδα ανέρχονται σε 21.000 εκ των οποίων, όπως είπε ο Γρ. Λάζος, οι 7.500 είναι Ελληνίδες και οι υπόλοιπες αλλοδαπές. Η παραδοσιακή πορνεία, υπογράμμισε, έχει δώσει τη θέση της στην "εκσυγχρονισμένη και κερδοσκοπικά εξορθολογισμένη που αποφέρει τεράστια κέρδη σε αυτούς που την ελέγχουν".

Ενωτική νίκη στο Αιγινήτειο

Μεγάλη νίκη σημείωσε ο "Ενωτικός Συνδυασμός" - που υποστηρίχτηκε από τη "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών" - στις εκλογές την ανάδειξη εκπροσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.

Ο συνδυασμός εξέλεξε με "την πρώτη" - οι παρατάξεις ήταν τρεις - τους εκπροσώπους του διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Υποτροφίες του Ιδρύματος "Τζένη Καρέζη"

Το Ιδρυμα "Τζένη Καρέζη" θα χορηγήσει στα πλαίσια του κοινοτικού προγράμματος "Λεονάρντο ντα Βίντσι" και σε συνεργασία με την "Ακτιον Λινκ", έξι υποτροφίες σε νοσηλευτές και νοσηλεύτριες για μετεκπαίδευση και εξάσκηση σε ογκολογικό κέντρο της Ιταλίας. Πληροφορίες και αιτήσεις μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 1997 στο "Ιδρυμα Τζέννη Καρέζη" Πλουτάρχου 2, ΤΚ 10676 Αθήνα. Τηλέφωνο 7247.123 και ΦΑΞ 7247.126.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ