ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ - ΣΕΡΡΕΣ
Καταδικάστηκαν άλλοι 32 αγρότες!

Στην καταδίκη εφτά αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας, σε πεντάμηνη φυλάκιση, προχώρησε χτες το αγροτοδικείο Μεσολογγίου, ενώ προχτές το τριμελές πλημμελειοδικείο Σερρών καταδίκασε 25 αγρότες από τα χωριά Καστανούσα, Καλοχώρι και Πλατανάκια, σε 4μηνη φυλάκιση, για τα συλλαλητήρια των καπνοπαραγωγών του νομού στο διάστημα 5 - 13 Απρίλη 1994.

Στο Μεσολόγγι, οι εφτά αγρότες τιμωρήθηκαν από το δικαστήριο γιατί κατηγορήθηκαν ότι συμμετείχαν στις μεγάλες κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών το 1994 και με το πρόσχημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο τριμελές πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου, αποδείχτηκε ότι οι κατηγορούμενοι αγρότες δεν εμπόδιζαν τη συγκοινωνία με τα τρακτέρ τους. Μάλιστα ο αστυνομικός που είχε κληθεί ως μάρτυρας κατηγορίας, δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν είδε κανέναν από τους κατηγορούμενους στο μπλόκο, παρά μόνο ότι πήρε εντολή να γράψει τους αριθμούς των τρακτέρ που ήταν σταθμευμένα. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι αυτού του είδους οι μεθοδεύσεις από τα αγροτοδικεία της κυβέρνησης, δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών.

Τα διαρκή αγροτοδικεία της κυβέρνησης συνεχίζουν το έργο τους και εκτός από Λάρισα όπου κάθε Δευτέρα - Τετάρτη και Παρασκευή και την Κατερίνη όπου κάθε Τετάρτη, δικάζονται αγρότες, σε πολλές άλλες περιοχές συνεχίζουν οι διώξεις των αγωνιζομένων αγροτών. Την ερχόμενη Τρίτη 13 αγρότες των Τρικάλων δικάζονται για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του Μάρτη του 1995, ενώ μια μέρα μετά, την Τετάρτη, 20 αγρότες της Αιγιάλειας δικάζονται για τα μπλόκα του περασμένου Δεκέμβρη. Ακόμα, την ερχόμενη Πέμπτη, στις Σέρρες, δικάζονται αγρότες για τις κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών του νομού το 1994.

"Εφαγε" την επιδότηση στο ρύζι η ΕΕ

Πρόστιμο 830 εκατ. δραχμών επέβαλαν οι Βρυξέλλες στους ρυζοκαλλιεργητές και η στρεμματική ενίσχυση θα είναι μόλις 759 δραχμές

Το 82% της στρεμματικής ενίσχυσης για την περσινή παραγωγή ρυζιού χάνουν οι ρυζοκαλλιεργητές, που από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής του νέου καθεστώτος γεύονται τις καταστροφικές αποφάσεις των Βρυξελλών.

Λόγω του υπερπροστίμου που επέβαλε η ΕΕ, οι ρυζοπαραγωγοί θα πάρουν τελικά 759 δραχμές το στρέμμα ενίσχυση, από τις 4.096 δραχμές που περίμεναν και θα χάσουν συνολικά 830 εκατ. δραχμές. Το βαρύ αυτό πρόστιμο επιβλήθηκε, επειδή ξεπεράστηκε κατά 33.000 στρέμματα το πλαφόν των 248.910 στρεμμάτων, που ορίστηκε για τη χώρα μας. Το υπουργείο Γεωργίας δήλωσε στην αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ καλλιεργηθείσα έκταση για το 1996 282.000 στρέμματα, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 290.000 στρέμματα περίπου. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι οι ρυζοπαραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν ολόκληρη την επιδότηση για την καλλιέργεια του 1997, αφού φέτος υπολογίζεται ότι καλλιεργήθηκαν 299.600 στρέμματα, πράγμα που σημαίνει υπέρβαση 20% περίπου, ενώ η υπέρβαση για το 1996 ήταν 13,5%. Με βάση τα παραπάνω, εκτιμάται ότι οι ρυζοπαραγωγοί θα χάσουν του χρόνου περισσότερα από 2,5 δισ. δραχμές. Τα παραπάνω δείχνουν ότι οι εξοντωτικές ποινές που όρισε η ΕΕ σε περίπτωση υπέρβασης του πλαφόν - εξαπλάσιο πρόστιμο για κάθε μονάδα υπέρβασης - έρχονται να καταφέρουν ένα ακόμα καίριο πλήγμα στους ρυζοκαλλιεργητές.

Από την πρώτη χρονιά, πάντως, της εφαρμογής του νέου κοινοτικού καθεστώτος για το ρύζι αποδείχτηκαν πόσο ολέθριες είναι για τους ρυζοκαλλιεργητές οι αποφάσεις που πάρθηκαν στις Βρυξέλλες το Δεκέμβρη του 1995 και τις οποίες ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εκτός του ότι χάνεται το μεγαλύτερο μέρος της επιδότησης, η εμπορική τιμή έπεσε σε εξευτελιστικά επίπεδα και μεγάλο μέρος της περσινής παραγωγής παραμένει απούλητο στις αποθήκες. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τη φετινή παραγωγή, αφού οι τιμές στο ρύζι θα πέσουν σε ακόμα πιο εξευτελιστικά επίπεδα. Σε αυτό συμβάλλει και η μείωση της τιμής παρέμβασης από την ΕΕ, που θα συνεχιστεί και για το δύο επόμενα χρόνια, και η συρρίκνωση της περιόδου παρέμβασης μόνο για ένα τετράμηνο (Απρίλης - Ιούλης).

Για τη δραματική κατάσταση που διαμορφώθηκε στο ρύζι, ακέραιες φέρουν τις ευθύνες το υπουργείο Γεωργίας και η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης, στο υπουργείο Γεωργίας μελετάται... η καθιέρωση δυο ζωνών καλλιέργειας στη χώρα, που θα λειτουργήσουν στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης της ρυζοκαλλιέργειας. Στη μία ζώνη, που θα περιλαμβάνει τη Μακεδονία και τη Φθιώτιδα, θα δοθούν 220.000 στρέμματα "πλαφόν" και στις υπόλοιπες περιοχές 29.000 στρέμματα. Την καθιέρωση περιφερειακών πλαφόν και επιμερισμό των ποινών στις περιοχές και τους παραγωγούς, ζητά σε ανακοίνωσή της η ΣΥΔΑΣΕ, κατηγορώντας υποκριτικά και επιδερμικά την κυβέρνηση. Γιατί η καθιέρωση περιφερειακών πλαφόν δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της ΕΕ που επιβάλλει πλαφόν συρρίκνωσης των καλλιεργειών και ξεκληρίσματος των αγροτών.

ΓΕΩΤΕΕ
Πολιτική διάλυσης από ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ

Ανακοίνωση - καταγγελία της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γεωτεχνικών"

Στην αδράνεια και την υποτέλεια, επιχειρούν να οδηγήσουν το ΓΕΩΤΕΕ, οι παρατάξεις της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ,που ερίζουν εδώ και μήνες για την κατάληψη της θέσης του προέδρου και σε εφτά μέχρι τώρα συνεδριάσεις του ΔΣ, δεν έγινε κατορθωτή η συγκρότηση προεδρείου, παρά τις ρεαλιστικές προτάσεις της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γεωτεχνικών".

Η "Πανεπιστημονική" - η οποία από την πρώτη συνεδρίαση πρότεινε την εκλογή αντιπροσωπευτικού προεδρείου - με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την πρακτική που ακολουθούν ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, καταλογίζοντάς τους τεράστιες ευθύνες. Η άποψη για αντιπροσωπευτικό προεδρείο υιοθετήθηκε στα λόγια από αυτές τις παρατάξεις, οι οποίες όμως την αντιλαμβάνονται μόνο με την προϋπόθεση της κατάληψης της θέσης του προέδρου από τις ίδιες. Αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης ήταν η αδυναμία συγκρότησης προεδρείου στις πέντε προηγούμενες συνεδριάσεις.

Στην 6η συνεδρίαση και μετά από παρεμβάσεις των εκπροσώπων όλων σχεδόν των παραρτημάτων του ΓΕΩΤΕΕ, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να μπει επιτέλους το Επιμελητήριο στο δρόμο της δράσης, τόσο η ΔΑΚΕ όσο και η "Πανεπιστημονική", πρότειναν να μοιραστεί ο χρόνος για τη θέση του προέδρου μεταξύ των δύο υποψηφίων των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ. Αντίθετα όμως με τις όποιες προοπτικές είχαν δημιουργηθεί ύστερα από τα παραπάνω, στην 7η συνεδρίαση, η ΠΑΣΚ επανέφερε την πρόταση διεκδίκησης της θέσης του προέδρου από την ίδια, με ηγεμονισμό, αυταρχισμό και εκβιασμούς, που μέχρι τότε δεν είχαν ευθέως εμφανιστεί και που αναπόφευκτα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι συνειδητά με τη στάση της οδηγεί, σε κυβερνητική παρέμβαση.

Το επιχείρημα της ΠΑΣΚ, ότι τυχόν μοίρασμα της "καρέκλας του προέδρου" θα έδειχνε στους γεωτεχνικούς ότι ο ντόρος γίνεται για την καρέκλα και γι' αυτό δεν το δέχεται, είναι υποκριτικό και υποτιμά τη νοημοσύνη κάθε γεωτεχνικού, αφού το πρόβλημα δεν είναι το μοίρασμα, αλλά ότι η ΠΑΣΚ θέλει ολοκληρωτικά δική της τη θέση του προέδρου. Κι αυτό για να εξυπηρετήσει, όπως δείχνει η σχετική φιλολογία για "προεδρο - κεντρικό" ΓΕΩΤΕΕ, το πέρασμα της κυβερνητικής πολιτικής στους γεωτεχνικούς.

"Η "Πανεπιστημονική" - αναφέρεται στην ανακοίνωση - τιμώντας όχι μόνο τους γεωτεχνικούς που την ψήφισαν αλλά και όλους τους γεωτεχνικούς ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις τους και συναισθανόμενη την ευθύνη η οποία απορρέει από την τιμή αυτή, δηλώνει ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να δεχτεί κανένα πολιτικό εκβιασμό. Στα πλαίσια αυτά καλεί τους γεωτεχνικούς να πάρουν την υπόθεση της συγκρότησης του προεδρείου, αλλά και όλου, του ΓΕΩΤΕΕ στα χέρια τους, να δυναμώσουν την πίεση και την απαίτησή τους για ένα ΓΕΩΤΕΕ όργανο πάλης και διεκδίκησης, μακριά από αντιλήψεις ηγεμονισμού και κυβερνητικού συνδικαλισμού - φερέφωνου της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης".

Συλλαλητήριο γεωπόνων στη Λάρισα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Πέμπτη 13 Νοέμβρη οι γεωπόνοι της Κεντρικής Ελλάδας. Η συγκέντρωση, που θα γίνει στη Λάρισα στο χώρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου στις 12 το μεσημέρι, υλοποιείται μετά από ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε κατά την ευρεία σύσκεψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ) με τους Γεωπονικούς Συλλόγους και τις Γεωπονικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις της Κεντρικής Ελλάδας, στις 9 Οκτώβρη. Η ΠΟΣΓ καλεί όλους τους Γεωπονικούς Συλλόγους να οργανώσουν τοπικές συσκέψεις για την έγκαιρη ενημέρωση των γεωπόνων, ώστε να συμμετάσχουν δυναμικά στη συγκέντρωση.

Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΠΟΣΓ, είναι ανάγκη και καθήκον όλων των γεωπόνων να σταθούν φραγμός στις πρακτικές και στις επιλογές που οδηγούν στην περιθωριοποίηση του κλάδου, στην απογεωπονοποίηση του αγροτικού τομέα, καθώς και στην κατάργηση βασικών γεωπονικών υπηρεσιών της χώρας, όπως του Εθνικού Οργανισμού Καπνού, του Οργανισμού Βάμβακος κ. ά. "Αποτελεί χρέος μας - σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση - να αντιδράσουμε δυναμικά προς όσους ηθελημένα ή αθέλητα υποτιμούν την προσφορά μας, παραβλέπουν την αποστολή μας και επιμένουν να αντιμετωπίζουν αποπροσανατολιστικά τα προβλήματα των γεωπόνων και τα προβλήματα του συνεχώς συρρικνούμενου αγροτικού τομέα τον οποίο υπηρετούμε". Και συνεχίζει: "Θεωρούμε ότι στις κρίσιμες αυτές στιγμές είναι απαραίτητη η συμμετοχή στην εκδήλωση της Λάρισας όλου του γεωπονικού δυναμικού της Κεντρικής Ελλάδας".

Τέλος η ΠΟΣΓ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι επιβάλλεται να συμμετάσχουν σε αυτή τη συγκέντρωση, με οποιοδήποτε τρόπο, όλοι οι άνεργοι και εργαζόμενοι γεωπόνοι, γιατί όλα δείχνουν ότι χωρίς αγώνες, ούτε τα προβλήματα (ανεργία, οικονομική και επιστημονική υποβάθμιση, αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων κ. ά.) πρόκειται να λυθούν ποτέ, αλλά ούτε και η προοπτική του κλάδου διαφυλάσσεται.

Με υψηλά πρόστιμα και χαμηλές τιμές ΕΕ και κυβέρνηση οδηγούν στο

Με υψηλά πρόστιμα και χαμηλές τιμές ΕΕ και κυβέρνηση οδηγούν στο ξεκλήρισμα τους ρυζοπαραγωγούς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ