ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
80ΧΡΟΝΑ ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Φάρος που θα φωτίζει για πάντα

Εκδήλωση τιμής οργάνωσαν χτες, στα γραφεία της ΚΕ στον Περισσό, οι εργαζόμενοι στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ, του "Ρ" και του "902"

Οι εργαζόμενοι στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ, στο "Ριζοσπάστη" και τον "902", τίμησαν, χτες το μεσημέρι, την επέτειο των 80 χρόνων της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, σε μια εκδήλωση που οργάνωσαν στα γραφεία της ΚΕ στον Περισσό. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Τάκης Τσίγκας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αρχισυντάκτης του "Ρ", ενώ απάγγειλαν μοναδικά ποιήματα, του Μπ. Μπρεχτ ο Γιάννης Καλατζόπουλος και του Μαγιακόβσκι η Μαρία Δαρζέτα.

Τιμητικό "παρών" στην εκδήλωση έδωσαν, εκτός των άλλων, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης,και πολλά ακόμα παλιότερα και νεότερα στελέχη του Κόμματος. "Παρούσα" ήταν η ΓΓ της ΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, και η υπόλοιπη Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, αν και η ψηφοφορία στη Βουλή εκείνη την ώρα για το σχέδιο "Καποδίστριας", εμπόδισε τη φυσική τους παρουσία στην εκδήλωση.

"Τα οράματα της Οχτωβριανής Επανάστασης να κυριαρχήσουν ιδιαίτερα στην καινούρια γενιά, για την οποία η άρχουσα τάξη κάνει ό,τι μπορεί να την αποπροσανατολίσει και να συκοφαντήσει τον αγώνα της εργατικής τάξης", δήλωσε στο τέλος της εκδήλωσης ο Χαρίλαος Φλωράκης. Ενώ η Μίνα Γιάννου υπογράμμισε ότι "ο Οχτώβρης είναι ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός για τους λαούς και για την Ελλάδα. Οι δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά μας μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον κοινό αγώνα, με τη συσπείρωση και την πάλη των εργαζομένων ανθρώπων, όλου του λαού".

Παντοτινή και διαχρονική η αξία της

Στη μεστή ομιλία - χαιρετισμό που απηύθυνε ο Τάκης Τσίγκας, υπογράμμισε τη σημασία της Οχτωβριανής Επανάστασης και την παντοτινή, διαχρονική αξία της, αναφέρθηκε στην ιστορική αναγκαιότητα και τα επιτεύγματα της Οχτωβριανής Επανάστασης υπογραμμίζοντας, ανάμεσα στα άλλα:

"Η ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη σημαδεύει σήμερα ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο νέος, αρνητικός διεθνής συσχετισμός δυνάμεων, η επέλαση της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης πραγμάτων" και οι βαριές συνέπειες, που ήδη πληρώνουν οι λαοί όλου του κόσμου, αποτελούν - έστω και με τον αρνητικό αυτό τρόπο - μια χειροπιαστή και αδιαμφισβήτητη απόδειξη της μεγάλης σημασίας και του πολύτιμου ρόλου, που είχε και έπαιζε η Σοβιετική Ενωση και το σοσιαλιστικό σύστημα γενικότερα.

Τίποτε απ' όλ' αυτά δεν αλλάζει και δε μειώνεται στο παραμικρό, από τις δραματικές ανατροπές, που γίναμε μάρτυρες τα τελευταία χρόνια. Οπως δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει η βαθιά εκμεταλλευτική και αντικοινωνική φύση, ο συνεχώς εντεινόμενος, παρασιτικός και απάνθρωπος χαρακτήρας του ιμπεριαλισμού, οι βαθιές και αξεπέραστες αντιφάσεις του, που ολοένα και πιο επιτακτικά απαιτούν το ριζικό ξεπέρασμα και την επίλυσή τους.

Η εποχή της μετάβασης από το "βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας" συνεχίζεται. Μπορεί το Λένινγκραντ, να ονομάστηκε και πάλι Αγία Πετρούπολη, αλλά η φωτιά που το Κόμμα του Λένιν άναψε τον Οχτώβρη του 1917, ποτέ δεν έσβησε. Συνεχίζει αδιάλειπτα να καίει, να φωτίζει το δρόμο της γης των κολασμένων, να τροφοδοτεί και εμψυχώνει τους κομμουνιστές, όπου Γης, όλες τις δυνάμεις, που επιχειρούν σήμερα το σύνθετο και δύσκολο καθήκον της ανασυγκρότησης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Η μαρξιστική -λενινιστική θεωρία, ως θεωρία της σοσιαλιστικής επανάστασης, παραμένει επίκαιρη και ζωντανή. Δικαιώνεται και επαληθεύεται από τις σύγχρονες, παγκόσμιες εξελίξεις, ακόμη και από την εντεινόμενη επίθεση των διάφορων απολογητών του ιμπεριαλισμού και των κάθε λογής οπορτουνιστών και αποστατών της ταξικής πάλης. Ηταν και είναι το ανίκητο όπλο της εργατικής τάξης, αυτό που της δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα και μια ασύγκριτη ιδεολογική υπεροχή, έναντι του ιμπεριαλισμού".

Πολύτιμα διδάγματα

"Αν σήμερα, στην επέτειο των 80χρονων της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης", τόνισε ο ομιλητής, "αξίζει και είναι σκόπιμο, να αναφερθούν και να εκλαϊκευτούν πλατιά οι προαναφερόμενες και άλλες πολλές αλήθειες, για μας, τους κομμουνιστές, είναι ακόμη περισσότερο αναγκαίο, να σκύψουμε και πάλι στα πολύτιμα συμπεράσματα και διδάγματα, που μας άφησαν παρακαταθήκη ο Λένιν και το μπολσεβίκικο κόμμα του. Ιδιαίτερα, όλα όσα αφορούν τη συγκρότηση, τη λειτουργία και τη δράση ενός γερού Κομμουνιστικού Κόμματος, ενός πραγματικού Κόμματος νέου τύπου, ικανού να διασφαλίζει τον ηγετικό ρόλο της εργατικής τάξης και τη νικηφόρα έκβαση της επανάστασης.

Το Κόμμα μας έχει κάθε δικαίωμα να είναι περήφανο - παρά τις όποιες εξιδανικεύσεις, αδυναμίες και ελλείψεις - γιατί κράτησε και κρατά ψηλά τη σημαία του Οχτώβρη. Γιατί η αγωνιστική υπεράσπιση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού ήταν και είναι μια συνειδητή επιλογή. Γιατί θεμελίωνε πάντα και θεμελιώνει και σήμερα τη δράση του στην κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και τον προλεταριακό διεθνισμό".

Η καλύτερη τιμή

"Σε λίγες μέρες, πρόκειται να μπούμε στη χρονιά, που το δικό μας Κόμμα κλείνει τα ογδόντα χρόνια των αδιάκοπων, σκληρών και ηρωικών αγώνων του. Είναι μια χρονιά, που μπορεί και πρέπει να σφραγιστεί από τον πολλαπλασιασμό και την ένταση των προσπαθειών μας σε όλους τους τομείς και τα μέτωπα, μα πάνω απ' όλα στην αποφασιστική ισχυροποίηση του Κόμματος, στην αριθμητική του αύξηση, στη βελτίωση της λειτουργίας και της δράσης του, στην ενίσχυση της επιρροής και των δεσμών του, ιδιαίτερα με την εργατική τάξη και τη νεολαία. Αυτή θα είναι και η καλύτερη τιμή στα 80χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης, στους αμέτρητους, επώνυμους και ανώνυμους, ήρωες των μέχρι σήμερα ταξικών αγώνων".

"Εμείς σ' αυτό πιστεύουμε, σ' αυτό βλέπουμε το νου, την τιμή και τη συνείδηση της εποχής μας", έλεγε ο Λένιν, στις παραμονές του Οχτώβρη, για το Κόμμα των Μπολσεβίκων. Είναι μια φράση, που διατηρεί και σήμερα όλη τη μεγάλη της σημασία και αξία. Δεν περιέχει το παραμικρό στοιχείο έπαρσης, αυτάρκειας ή κομματικού εγωισμού, αλλά αναδείχνει τον αναντικατάστατο ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος, τις μεγάλες και σοβαρές ευθύνες, που βαραίνουν τους ώμους των κομμουνιστών".

Αισιόδοξοι για το μέλλον

"Εχοντας, σύντροφοι, τη φράση αυτή βαθιά χαραγμένη στο νου και την καρδιά μας, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Τα χτεσινά λάθη μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μια αρνητική, αλλά σημαντική και αξιοσημείωτη εμπειρία, ως παραδείγματα προς αποφυγή. Η προσωρινή ήττα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα οδυνηρό, αλλά αναντικατάστατο στοιχείο του οπλοστασίου μας, ικανό να ενισχύσει σοβαρά το αξιόμαχο των στρατιών της επανάστασης και την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν και να ξεπερνούν τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Ο αιώνας, που βρισκόμαστε, ήδη, στο κατώφλι του, θα φέρει στο προσκήνιο, οριστικά και αμετάκλητα αυτή τη φορά, νέες επαναστατικές εφόδους και νίκες. Το "φως που καίει" θα δυναμώσει και η Σοσιαλιστική Επανάσταση, "ώριμο τέκνο της ανάγκης και της οργής", θα οδηγήσει τους αγώνες των εργαζομένων και των λαών. Η συντριβή των ιμπεριαλιστικών "ρηγάτων", των "θεμελιωμένων στην ψευτιά" και η δημιουργία του "βασίλειου της δουλιάς, της ειρήνης και της πανανθρώπινης φιλίας" είναι νομοτελειακή. Και ο Μεγάλος, ο Κόκκινος Οχτώβρης, θα είναι πάντα ο σίγουρος και αλάθητος φάρος αυτής της πορείας".

Επείγον καθήκον η ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος

Χαιρετισμός της ΚΕ του ΚΚΕ στις εκδηλώσεις που οργάνωσε το ΚΚΡΟ

Στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε το ΚΚΡΟ στη Μόσχα για να τιμήσει τα 80 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση παρευρέθηκε ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και μετέφερε τον παρακάτω χαιρετισμό της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας:

"Αγαπητοί σύντροφοι,

Η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ), σας απευθύνει θερμό επαναστατικό χαιρετισμό με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 80 χρόνων από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση που άλλαξε τη μοίρα της ανθρωπότητας.

Με τον Κόκκινο Οχτώβρη του 1917 άνοιξε η εποχή της παγκόσμιας προλεταριακής επανάστασης.

Οι αντεπαναστατικές αλλαγές στην ΕΣΣΔ και την Ανατολική Ευρώπη το 1989-91 δεν αλλάζουν αυτήν την πραγματικότητα: Η εποχή μας εξακολουθεί να παραμένει εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό προς το σοσιαλισμό.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Στις παραμονές του 21ου αιώνα οι διεθνείς εξελίξεις σημαδεύονται από τη βάρβαρη και απάνθρωπη επιχείρηση του ιμπεριαλισμού να επιβάλει παντού στον κόσμο τη Νέα Τάξη πραγμάτων. Οι συνεχείς ανοιχτές επεμβάσεις και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, για το μοίρασμα των αγορών, οδηγούν σε νέα δεσμά εξάρτησης και καθυπόταξης χωρών, στην εμφάνιση νέων εστιών έντασης και τοπικών πολέμων, στη δολοφονική δράση των δήθεν ειρηνευτικών ΝΑΤΟικών ή άλλων πολυεθνικών δυνάμεων. Το ΝΑΤΟ επεκτείνεται προς Ανατολάς και αναγορεύεται σε παγκόσμιο χωροφύλακα και τοποτηρητή της Νέας Τάξης.

Η δράση των μονοπωλίων συνοδεύεται από μια πρωτόγνωρη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, στις εργασιακές σχέσεις και τις κοινωνικές τους κατακτήσεις, καθώς και από την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη. Ταυτόχρονα αναβαθμίζεται ο ρόλος κι οι αρμοδιότητες μιας σειράς διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών κι ενώσεων, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση(ΕΕ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που αποτελούν σοβαρούς μοχλούς της υλοποίησης των σχεδίων των πολυεθνικών.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Παρά την ευνοϊκή, για το διεθνή ιμπεριαλισμό, συγκυρία, οξύνονται και αναπαράγονται οι βαθιές κι άλυτες αντιθέσεις του. Η γενική κρίση του καπιταλισμού συνεχίζεται. Τα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται ακόμη και στις ίδιες τις μητροπόλεις του καπιταλισμού. Μέσα από την όξυνση της ταξικής πάλης, εμφανίζεται η αντίσταση της διεθνούς εργατικής τάξης και νέα φαινόμενα αφύπνισης κι αγωνιστικής παρουσίας των λαών.

Πιστεύουμε ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της ανασύνταξης των επαναστατικών δυνάμεων, της απόκρουσης της επίθεσης του διεθνούς κεφαλαίου. Θα είναι αιώνας μιας καινούριας ανόδου του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος και μιας νέας σειράς κοινωνικών επαναστάσεων.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Οι ιδέες του Λένιν κι η νίκη του Οχτώβρη επέδρασαν αποφασιστικά και επιτάχυναν τη διαδικασία συγκρότησης και εμφάνισης κομμουνιστικών κομμάτων σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Το Νοέμβρη του 1918 εκπρόσωποι των σοσιαλιστικών οργανώσεων της Ελλάδας δημιουργούν το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ), που αργότερα θα μετονομαστεί σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ).

Σήμερα το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα δεν είναι οργανωτικά κι ιδεολογικά συγκροτημένο. Η ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και η έξοδος από τη σημερινή κατάσταση της κρίσης και της υποχώρησης είναι επείγον καθήκον για τους κομμουνιστές. Αλλωστε το απαιτούν οι σημερινές συνθήκες και η ανάγκη ανάπτυξης της πάλης, ενάντια στη διεθνή ενότητα του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Στην κατεύθυνση αυτή νομίζουμε ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά ο διάλογος και η συζήτηση, για την ιδεολογική ταυτότητα, τη στρατηγική του σύγχρονου αντιιμπεριαλιστικού και επαναστατικού αγώνα, αλλά και ο συντονισμός και η κοινή δράση.

Πιστεύουμε πως η αποκατάσταση της ενότητας του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος δεν μπορεί παρά να βασίζεται: Στη βάση του μαρξισμού - λενινισμού, του προλεταριακού διεθνισμού, στην αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς του σοσιαλιστικού συστήματος, (πέρα από την επιμέρους κριτική που μπορεί να έχει το κάθε κόμμα), όπως αυτό το σύστημα διαμορφώθηκε στον 20ό αιώνα με αφετηρία την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917. Πάνω σ' αυτό το έδαφος, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας όπου θα ξεσπάσει ένας νέος κύκλος επαναστατικών κινημάτων και νικηφόρων σοσιαλιστικών επαναστάσεων.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Οι Ελληνες κομμουνιστές με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις στη χώρα σας και τον αγώνα των Ρώσων κομμουνιστών για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, για την επαναφορά της χώρας σας στο σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, επιτρέψτε μας να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία σ' αυτές σας τις προσπάθειες".

ΡΩΣΙΑ
Μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις από το Βλαδιβοστόκ έως το Λένινγκραντ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Ρωσίας μ' επικεφαλής τους κομμουνιστές πραγματοποίησαν χτες, προς τιμήν της 80ής επετείου της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, μεγαλειώδεις διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες με κόκκινες σημαίες, πορτρέτα ηγετών του Οχτώβρη και πλακάτ διαμαρτυρίας από το Βλαδιβοστόκ (Απω Ανατολή) έως το Λένινγκραντ (Βαλτική Θάλασσα). Βασικά συνθήματα των εκδηλώσεων:

- "Λένιν - Οχτώβρης - Σοσιαλισμός!"

- "Θα είμαστε άξιοι της μνήμης των ηρώων του Μεγάλου Οχτώβρη!"

- "Πατριώτες της Ρωσίας! Ενωθείτε στον αγώνα ενάντια στο αντιλαϊκό καθεστώς!"

- "Ανθρωποι του μόχθου! Αξιοποιήστε πιο ενεργά το απεργιακό κίνημα στον αγώνα για τα δικαιώματά σας!"

- "Απεργιακές Επιτροπές, αγωνιστείτε πιο τολμηρά για τα δικαιώματα των εργαζομένων!"

- "Η εξουσία στο λαό!"

- "Να παραιτηθούν οι καπιταλιστές υπουργοί!".

Αλλα συνθήματα καλούσαν στον αγώνα κατά της αύξησης των τιμών, κατά της μη καταβολής των μισθών, ενάντια στην κατάργηση της δωρεάν παιδείας, στην καταστροφή της επιστήμης και του πολιτισμού, της εθνικής βιομηχανίας και άμυνας και να μην επιτραπεί η αγοραπωλησία της γης.

Στη Μόσχα 300.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία και τη συγκέντρωση στην Πλατεία Λουμλιάνκα, που διοργάνωσαν το ΚΚΡΟ, το ΚΕΚΡ, το Κίνημα Στήριξης του Στρατού, της Αμυντικής Βιομηχανίας και της Στρατιωτικής Επιστήμης και άλλες κοινωνικές και πατριωτικές οργανώσεις. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ,μιλώντας στη συγκέντρωση, σε απάντηση στην έκκληση του Γιέλτσιν "για συμφιλίωση και συναίνεση", τόνισε: "Μας καλούν σε συναίνεση. Ρώτησαν, όμως, τα 4.000.000 εγκαταλειμμένα παιδιά αν συμφωνούν να ζήσουν χωρίς παιδική ηλικία, σπίτι και μόρφωση: Ρώτησαν τα 20.000.000 ανέργους, αν συμφωνούν να ζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση; Ρώτησαν τα 6.000.000 πρόσφυγες, αν συμφωνούν να ζήσουν χωρίς πατρίδα; Κανείς δε συμφωνεί! Μόνο αν ενώσουμε τις προσπάθειες όλων των πατριωτών, των συνδικάτων, θα μπορέσουμε να διώξουμε ειρηνικά την πουλημένη κλίκα. Μόνο με την ενότητα, την αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη μπορεί να προασπίσει τα δικαιώματά του ο εργαζόμενος λαός. Η Ρωσία θα είναι μεγάλη και σοσιαλιστική".

Ο γραμματέας της Επιτροπής Μόσχας του ΚΕΚΡ, Βλαντίμιρ Γκούσεφ,σημείωσε στην ομιλία του ότι "δεν μπορούν να ζούνε σε ομόνοια οι ληστές με τους καταληστευόμενους. Πρέπει να μπει τέρμα στην εξαπάτηση του λαού. Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση". Και έκλεισε το λόγο του: "Σοσιαλισμός ή θάνατος!".

Οι μετέχοντες στις εκδηλώσεις μίλησαν για την αναγκαιότητα της ενότητας του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος και χαιρέτισαν τους αντιπροσώπους των αδελφών κομμάτων από τις Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ και από το εξωτερικό, του ΚΚ Ελλάδας, της Παλαιστίνης, της Ιταλίας κ.ά. Σημειώνουμε ότι πάνω από 100 Ιταλοί κομμουνιστές και εξωκομματικοί, νέοι και ηλικιωμένοι, ήρθαν ειδικά στη Μόσχα για να συμμετάσχουν στις γιορταστικές εκδηλώσεις. Οι συγκεντρωμένοι υιοθέτησαν ψήφισμα με το οποίο ζητούν την παραίτηση του Γιέλτσιν και της κυβέρνησης.

Η πορεία και η συγκέντρωση στο Λένινγκραντ

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες του Λένινγκραντ συμμετείχαν χτες το πρωίσε μεγάλη συγκέντρωση στην πόλη του Κόκκινου Οχτώβρη, το λίκνο της επανάστασης. Η πορεία ξεκίνησε από τον κινηματογράφο "Οκτιάμπρ", μέσα σε δύο περίπου ώρες διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πλημμύρισε την κεντρική λεωφόρο "Νέφσκι" και κατέληξε στην πλατεία των Χειμερινών Ανακτόρων. Τα κύρια συνθήματα της διαδήλωσης ήταν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Γιέλτσιν και υπέρ της σοβιετικής εξουσίας και της ανασύστασης της Σοβιετικής Ενωσης. Στην πλατεία των Χειμερινών Ανακτόρων πρώτη μπήκε η φάλαγγα που κρατούσε το πανό με το σύνθημα: "Ζήτω η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση",ακολούθησε το πανό "Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε",πίσω από το οποίο πορεύονταν οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων που συμμετείχαν στη διεθνή διάσκεψη του Λένινγκραντ. Ακολούθησε και το μπλοκ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας, που ήταν και το μαζικότερο, και των άλλων κομμουνιστικών κομμάτων της Ρωσίας, καθώς και κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων, όπως αυτό της Ενωσης των Σοβιετικών Αξιωματικών.

Μαζικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ. Πάνω από 30.000 άτομα στο Κίεβο διαδήλωσαν με κύριο σύνθημα την ανασύσταση της ΕΣΣΔ και την αποκατάσταση του σοσιαλισμού. Πιο πανηγυρικό χαρακτήρα είχαν οι γιορτασμοί των 80χρονων του Μεγάλου Οχτώβρη στη Λευκορωσία, όπου επικεφαλής των εκδηλώσεων ήταν ο Πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο. Οι δρόμοι, τα δημόσια ιδρύματα του Μινσκ και άλλων πόλεων ήταν στολισμένα στα κόκκινα, όπως στα χρόνια της σοβιετικής εξουσίας. Ο Λουκασένκο εξέφρασε τη λύπη του που κανένας πρόεδρος των χωρών της ΚΑΚ δεν τον συνεχάρη για την επέτειο του Μεγάλου Οχτώβρη.

Τέλος, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, που ανακήρυξε πέρσι την 7η Νοέμβρη ως μέρα "συμφιλίωσης και συναίνεσης", στην τηλεοπτική του ομιλία με την ευκαιρία των 80χρονων της Οχτωβριανής Επανάστασης κινήθηκε στο πνεύμα αυτό: "Είμαστε ικανοί όχι μόνο να εναντιωνόμαστε ο ένας στον άλλο, αλλά και να συμφωνούμε", τόνισε και πρόσθεσε: "Μπορούμε επιτέλους να αφήσουμε στην άκρη τη διαίρεση των Ρώσων σε δικούς μας και δικούς τους... Να αναζητούμε συμβιβασμούς και να οικοδομήσουμε τη νέα Ρωσία". Πήρε την απάντηση από τις χιλιάδες διαδηλωτών που ζήτησαν την παραίτησή του και την απομάκρυνση του αντιλαϊκού, καταστροφικού για τη χώρα καθεστώτος.

Θα εμπνέει τους λαούς στον αγώνα τους

Δήλωση του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Δημ. Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που βρίσκεται στο Λένινγκραντ,ως αντιπρόσωπος του ΚΚΕ στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για τα 80 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, σε δήλωσή του χτες στον "902 Αριστερά στα FM", τόνισε:

"Μόλις τελείωσε μια μεγαλειώδης εκδήλωση στην πλατεία, μπροστά στα παλιά ανάκτορα. Μια μεγαλειώδης διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων εργατών και λαού του Λένινγκραντ. Μια μεγάλη επαναστατική εκδήλωση, στην οποία μίλησαν εκπρόσωποι των κομμουνιστικών κομμάτων της Ρωσίας και από άλλες χώρες. Ηταν μία αντάξια εκδήλωση προς τιμήν των 80 χρόνων της Οχτωβριανής Επανάστασης. Χτες ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των κομμουνιστικών κομμάτων, μια σημαντική εκδήλωση - συζήτηση, στην οποία πάρθηκαν συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα για την προώθηση της κοινής δράσης και του συντονισμού της δράσης των ΚΚ. Καταλήχτηκε να εκδοθεί μέσα στο 1998 ένα Δελτίο των κομμουνιστικών κομμάτων για αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων. Επίσης, συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένας κόμβος ταχείας πληροφόρησης μέσω του INTERNET. Ολα αυτά είναι σημαντικά βήματα στην προώθηση και ενίσχυση της δράσης του κομμουνιστικού κινήματος. Στη σύσκεψη αυτή εκδηλώθηκε με κατηγορηματικό τρόπο απ' όλα τα κόμματα, ότι η Οχτωβριανή Επανάσταση, η σημασία της, τα ιστορικά της διδάγματα και τα κοσμοϊστορικά της επιτεύγματα δεν πρόκειται να μπουν στο μουσείο της ιστορίας, όπως επιδιώκουν οι ιμπεριαλιστές και οι αποστάτες του κομμουνιστικού κινήματος, αλλά θα εμπνέουν τους λαούς, τους εργάτες όλου του κόσμου, στον αγώνα για την ανάπτυξη νέων επαναστατικών κινημάτων και επαναστάσεων, ώστε ο 21ος αιώνας να είναι αιώνας σημαντικών κοσμοϊστορικών αλλαγών".

Σχέσεις στη βάση κοινών στόχων

Συνάντηση αντιπροσωπειών του ΚΚΕ και του ΚΚΡΟ στη Μόσχα

Μέσα σε κλίμα φιλίας και συντροφικότητας πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στις 6/11/97, στο κτίριο της Δούμας, συνάντηση αντιπροσωπειών του ΚΚΕ και του ΚΚΡΟ.

Ο Βαλεντίν Κουπτσόφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΡΟ, ευχαρίστησε το ΚΚΕ που παίρνει μέρος στις εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης. Ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τη σημερινή κατάσταση στη Ρωσία, για τις δραστηριότητες και τα καθήκοντα του ΚΚΡΟ. Εξέφρασε την επιθυμία του ΚΚΡΟ για συνέχιση και ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κομμάτων στη βάση κοινών επιδιώξεων και στόχων.

Ο Σπ. Χαλβατζής ενημέρωσε τους Ρώσους συντρόφους για την κατάσταση στην Ελλάδα, για την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική σε βάρος των εργαζομένων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Υπογράμμισε τους κινδύνους που συνεπάγεται η δραστηριότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, και ιδιαίτερα στο Αιγαίο και την Κύπρο. Αναφέρθηκε στην πολιτική του ΚΚΕ, στη δράση για την ανάπτυξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, στην πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και στις επεμβατικές και επεκτατικές του δραστηριότητες. Τόνισε τα καθήκοντα που προωθεί το Κόμμα στη βάση των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης του λαού. Εξέφρασε τη διάθεση των κομμουνιστών και άλλων προοδευτικών ανθρώπων στην Ελλάδας για την υπεράσπιση της Οχτωβριανής Επανάστασης και την εμπιστοσύνη τους στον αγώνα για δημοκρατία, ειρήνη, πρόοδο και σοσιαλισμό.

Η ελληνική αντιπροσωπεία πήρε μέρος στη χτεσινή μεγάλη διαδήλωση για την Οχτωβριανή Επανάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ