ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Νοέμβρη 1997
Σελ. /47
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΝΕ - ΚΝ ΙΣΡΑΗΛ
Να ενισχυθεί η αντιιμπεριαλιστική πάλη στην περιοχή

Επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΣ της ΚΝΕ στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Οργάνωσης, Νίκο Σοφιανό,στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, που πραγματοποιήθηκε από τις 31/10 μέχρι τις 4/11, ύστερα από πρόσκληση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισραήλ. Από τις συναντήσεις που έγιναν επιβεβαιώθηκαν οι παραδοσιακά στενές και συντροφικές σχέσεις μεταξύ της ΚΝΕ και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισραήλ, αλλά και της Νεολαίας του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης.

Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ συναντήθηκε με το ΚΣ της ΚΝ Ισραήλ στη Ναζαρέτ. Μιλώντας στους συντρόφους του ΚΣ της ΚΝ Ισραήλ, ο Ν. Σοφιανός τούς ενημέρωσε για τις εξελίξεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στην Ελλάδα και εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΚΝΕ στον αγώνα τους για ισότητα και ειρήνη, καθώς και για την πάλη που διεξάγουν ενάντια στις διακρίσεις σε βάρος του αραβικού πληθυσμού στο Ισραήλ. Παράλληλα, κάλεσε τους ισραηλινούς νέους κομμουνιστές σε επίσημη συνάντηση στην Ελλάδα, οι οποίοι και αποδέχτηκαν.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΚΝ Ισραήλ, Ομάρ Χάμντι,αφού καλωσόρισε την αντιπροσωπεία της ΚΝΕ στη χώρα του, σκιαγράφησε την κατάσταση που υπάρχει στη χώρα, ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αραβικός πληθυσμός στο Ισραήλ, και εξήγησε τις θέσεις της Κομμουνιστικής Νεολαίας σχετικά με το Παλαιστινιακό. Ενημέρωσε, παράλληλα, την αντιπροσωπεία και για το 16ο Συνέδριο της ΚΝ Ισραήλ, που θα αρχίσει τις εργασίες του στις 14 Νοέμβρη. Αξίζει να σημειωθεί πως ξεχωριστή θέση στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της ΚΝΕ και της ΚΝ Ισραήλ κατείχε η ανταλλαγή απόψεων για τα συμπεράσματα από το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στην Κούβα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής στο Ισραήλ, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ είχε τη δυνατότητα να συναντηθεί και να ενημερωθεί από εκπροσώπους κινημάτων ειρήνης στο Τελ Αβίβ, μιας επιτροπής Ισραηλινών στρατιωτών, που αρνούνται να ακολουθήσουν διαταγές και να πάρουν μέρος στον πόλεμο στο νότιο Λίβανο και στις συρράξεις στα κατεχόμενα εδάφη, και από τη δημοτική αρχή της Ναζαρέτ. Παράλληλα, συμμετείχε σε συγκέντρωση και πορεία που διοργάνωσε η τοπική οργάνωση νεολαίας της Ναζαρέτ στην πόλη Καμπούλ.

Ξεχωριστή στιγμή της επίσκεψης στο Ισραήλ ήταν η συνάντηση της ΚΝΕ με τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ, Μοχαμάντ Νάφαα,στην πόλη Ακρα, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο κομμάτων (ΚΚΙ και ΚΚΕ) τόνισε πως υπάρχει η ανάγκη να δυναμώσουν αυτές οι σχέσεις, ενώ, μεταξύ άλλων, ανέφερε και ένα από τα βασικότερα θέματα, για τα οποία παλεύει το κόμμα, σχετικά δηλαδή με την απόλυτη ισότητα των αραβικών μειονοτήτων στο Ισραήλ.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως από όλες τις συναντήσεις βγήκε η ανάγκη να ενισχυθεί η αντιιμπεριαλιστική πάλη, ιδιαίτερα στην περιοχή αυτή, όπου η "Νέα Τάξη Πραγμάτων" παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Τονίστηκε δε πως χρειάζεται να δυναμώσουν οι σχέσεις και να παρθούν κοινές πρωτοβουλίες, καθώς επίσης επισημάνθηκε ο ιδιαίτερος ρόλος που πρέπει να παίξουν οι κομμουνιστικές νεολαίες στην ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

Ετσι, η αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά την πάλη που κάνουν οι κομμουνιστές του Ισραήλ - Αραβες και Εβραίοι - στις δύσκολες συνθήκες στις οποίες ζουν, να επιβεβαιωθεί η κοινή στάση των δύο οργανώσεων και οι πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ τους.

Κατεχόμενα και πόλεις με Παλαιστινιακή Αρχή...

Στα πλαίσια της επίσημης αυτής επίσκεψης, η αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ σε συνεργασία με την ΚΝ Ισραήλ επισκέφθηκε, καλεσμένη της Νεολαίας του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, τις πόλεις με Παλαιστινιακή Αρχή στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης.

Η Νεολαία του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης ξενάγησε την αντιπροσωπεία της ΚΝΕ στο Ζενίν, τη Ναμπλούζ, και τη Ραμάλα, ενώ φιλοξενήθηκε στο δήμο Μπέτι Ντατζάν, όπου ο δήμαρχος είναι κομμουνιστής.

Στη συνάντηση των δύο νεολαιίστικων οργανώσεων η αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ ενημερώθηκε αναλυτικά για την καινούρια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα κατεχόμενα εδάφη μετά τη Συμφωνία του Οσλο. Επίσης, διαπιστώθηκε η ανάγκη να δυναμώσουν οι σχέσεις των δύο οργανώσεων, η διάθεση εναντίωσης και η κοινή πάλη που χρειάζεται ενάντια στον κοινό εχθρό - τον ιμπεριαλισμό, καθώς και τη στήριξη που χρειάζεται ο αγώνας του λαού της Παλαιστίνης. Από την πλευρά του, ο Νίκος Σοφιανός εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΚΝΕ στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, ενάντια στα σχέδια των Αμερικανών στην περιοχή και της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Παράλληλα, στη Ραμάλα πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με το μέλος του ΠΓ του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης και μέλος της εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), Σουλεϊμάν Αλ Νατζάμπ, όπου υπήρξε ενημέρωση για την κατάσταση και τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, για τους έποικους και τις θέσεις του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης.

Κοινή διαπίστωση της ΚΝΕ και των αντιπροσώπων της ΚΝ Ισραήλ και της Νεολαίας του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης ήταν πως η συνεργασία των κομμουνιστικών νεολαιών, αλλά και άλλων οργανώσεων, πρέπει να πυκνώσουν και στο μέλλον να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα. Με αυτή την αμοιβαία υπόσχεση επέστρεψε στην Ελλάδα η αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ενταση προσπαθειών και μεγαλύτερο "άνοιγμα"

Στη δεύτερη βδομάδα μπήκε ήδη η μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ. Μέχρι την Παρασκευή είχε καλυφθεί ποσοστό 20% του πανελλαδικού πλάνου της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη.

Οι οργανώσεις του Κόμματος, βγάζουν τα πρώτα συμπεράσματα από τη μέχρι τώρα δουλιά και οργανώνουν την παραπέρα κινητοποίηση των κομμουνιστών, των φίλων και οπαδών προκειμένου να ενταθεί η προσπάθεια για την υπερκάλυψη των πλάνων. Πολλές οργανώσεις ήδη έχουν ξεφύγει σημαντικά, ενώ υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση σε ορισμένες, αλλά και εκεί παίρνονται πρόσθετα μέτρα προκειμένου να ξεπεραστεί το πρώτο "μούδιασμα" που παρατηρήθηκε στο άνοιγμα στους εργαζόμενους.

Από τις Κομματικές περιοχές προηγούνται η ΚΟ Αν. Πελοποννήσου με 30,04%, η ΚΟ Αν. Μακεδονίας - Θράκης με 24,30% και η ΚΟ Θεσσαλίας με 23,20%. Ακολουθούν η ΚΟΠ με 22%, η ΚΟ Αττικής με 22,46%, η ΚΟ Δ. Μακεδονίας με 22%, η ΚΟΑ με 20,5%, η ΚΟΘ με 18%, η ΚΟ Ηπείρου με 17,50%, η Αν. Στερεά - Εύβοια με 15,37%, η Δυτ. Πελοπόννησος με 15,37%, η Κεντρ. Μακεδονία με 14,50% και Κρήτη με 10%. Η ΚΝΕ κάλυψε τα 20,5% του πανελλαδικού ποσοστού της, ήδη.

Από τις Νομαρχιακές Επιτροπές η Λέσβος είχε καλύψει μέχρι την Παρασκευή ποσοστό 27%, Ρόδος 25%, Κω 20%, Κυκλάδες 25%, Χίος 25%, Σάμος 15%, Ικαρία 16%. Η ΚΟ Βελγίου κάλυψε 31%, η ΚΟ Σκανδιναβίας 30% και η ΚΟ Γερμανίας 12%.

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμιζαν οι υπεύθυνοι για την Οικονομική Εξόρμηση, τα πλάνα μπορεί και πρέπει να υπερκαλυφθούν και για το λόγο αυτό οι κομμουνιστές, οι φίλοι, οι οπαδοί, οι Κνίτες και οι Κνίτισσες οργανώνουν ένα ακόμα πλατύτερο άνοιγμα που θα ενταθεί στις επόμενες μέρες, ώστε μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα της δίμηνης εξόρμησης να έχουν προσεγγίσει τα τελικά πλάνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές οργανώσεις, από τώρα, προσανατολίζονται να αναπροσαρμόσουν προς τα πάνω τα πλάνα τους, σε μια προσπάθεια να συμβάλουν στην υπερκάλυψη του συνολικού πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης κατά το δυνατόν περισσότερο. Πολλές ακόμα οργανώσεις έχουν προκηρύξει άμιλλα ανάμεσά τους, ενώ άμιλλα υπάρχει και σε πολλές ΚΟΒ και μεμονωμένους σύντροφους και οπαδούς στα πλαίσια της απόφασης της Κεντρικής Οικονομικής Επιτροπής για την Εξόρμηση για ένταση της άμιλλας που συμβάλλει στην προσπάθεια.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκλεισαν χτες οι εργασίες του Συνεδρίου

Γ. Μαυρίκος: Ρίξτε στα αζήτητα τις πλαστικές σημαίες της συναίνεσης και της υποταγής

Εκλεισαν χτες το απόγευμα οι εργασίες του 26ου τακτικού Συνεδρίου του ΕΚΘ, με την έγκριση αποφάσεων και ψηφισμάτων. Σήμερα γίνεται η ψηφοφορία για την εκλογή νέων οργάνων του ΕΚΘ για το Διοικητικό Συμβούλιο, το Γενικό Συμβούλιο του ΕΚΘ, την Ελεγκτική Επιτροπή και τους αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ. Μιλώντας χτες στο συνέδριο του ΕΚΘ ο ΓΓ της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε εκτεταμένα σε τρεις βασικούς άξονες.

Πρώτο,στα συμπεράσματα και στο μήνυμα που έστειλε η εργατική τάξη με την απεργία στις 23 Οκτώβρη προς την κυβέρνηση, τους βιομήχανους και την ηγεσία του Συνδικαλιστικού Κινήματος, καταθέτοντας στους αντιπροσώπους του Συνεδρίου την πρόταση για την κήρυξη νέων απεργιακών κινητοποιήσεων, πρόταση που πρόσφατα απέρριψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Δεύτερο,στον "κοινωνικό διάλογο", σην ανάγκη της αποχώρησης της ΓΣΕΕ από αυτόν, στο απαράδεκτο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000" και τους ιδεολογικούς στόχους της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου που θέλουν να πετύχουν μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο".

Τέλος αναφέρθηκε ακόμα στις "δύο γραμμές που από το 1918 μέχρι και σήμερα αντιπαρατίθενται και κονταροχτυπιούνται μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης". Υπογράμμισε τα θετικά αποτελέσματα της ταξικής γραμμής και τις συνέπειες που πληρώνει η εργατική τάξη από τα αποτελέσματα της γραμμής του συμβιβασμού. Κάλεσε τους αντιπροσώπους να ενισχύσουν την ταξική γραμμή της αντιπαράθεσης και αντεπίθεσης και να ρίξουν στα αζήτητα τις "πλαστικές σημαίες της συναίνεσης και της υποταγής".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ