ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Νοέμβρη 1997
Σελ. /47
ΚΕΝΗ
Το λίκνο της Επανάστασης

Στη σοβιετική εποχή, το Λένινγκραντ δικαιωματικά ονομαζόταν το λίκνο της Επανάστασης. Εδώ ακριβώς τον Οκτώβρη του 1917 η θρυλική ομοβροντία του θωρηκτού "Αβρόρα" ανήγγειλε την αρχή της εφόδου στα Χειμερινά Ανάκτορα, όπου συνεδρίαζε η Προσωρινή κυβέρνηση. Η ομοβροντία ήταν καθαρά συμβολική. Η Προσωρινή κυβέρνηση έπεσε σαν υπερώριμο φρούτο. Ο Β. Ι. Λένιν, που καθοδηγούσε την εξέγερση από το Ινστιτούτο του Σμόλνι, όπου ήταν το επιτελείο της επανάστασης, διακήρυξε στην αίθουσα συνεδριάσεων ενώπιον των αντιπροσώπων του 2ου Πανρωσικού Συνεδρίου των Σοβιέτ των Εργατών, Αγροτών και Στρατιωτών Βουλευτών: "Η επανάσταση, για την οποία τόσο καιρό μιλούσαν οι μπολσεβίκοι, πραγματοποιήθηκε!".

Αυτές τις μέρες, οι Ρώσοι κομμουνιστές, ο εργαζόμενος λαός γιορτάζουν πανηγυρικά τα 80χρονα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Πώς ετοιμάστηκε να προϋπαντήσει αυτή της τη γιορτή το "λίκνο της Επανάστασης" - η πόλη Λένινγκραντ; Αυτή την ερώτηση εκ μέρους του "Ρ" θέσαμε στον Πρώτο Γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βίκτορ Τιούλκιν.

"Με ικανοποίηση δεχτήκαμε την απόφαση της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, η οποία υποστήριξε την πρόταση του ΚΕΚΡ να ξεκινήσει ο γιορτασμός των 80χρονων του Μεγάλου Οχτώβρη από το Λένινγκραντ", είπε ο Τιούλκιν. Εχουν προγραμματιστεί μια σειρά εκδηλώσεις. Μεταξύ τους είναι και η Διεθνής Συνάντηση - σύνοδος αφιερωμένη στην κοσμοϊστορική σημασία της Οχτωβριανής Επανάστασης. Στείλαμε προσκλήσεις στα Κομμουνιστικά Κόμματα που ανήκουν στην ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, καθώς και στα Κομμουνιστικά Κόμματα και Εργατικά του εξωτερικού να παρουσιάσουν εισηγήσεις στη σύνοδο. Χαιρόμαστε που αυτή η ιδέα βρήκε ευρεία υποστήριξη τόσο στις Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ, όσο και στο εξωτερικό.

Οι σύντροφοι από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία χρησιμοποίησαν μια τέτοια μορφή συνεργασίας, όπως ο κοινωνικοπολιτικός τουρισμός και ήρθαν με λεωφορεία, μια και οι χώρες αυτές είναι πολύ κοντά μας. Μας είχαν ανακοινώσει: "Θα είμαστε 25 άτομα", "Θα έρθουν 35 αντιπρόσωποι. Δεχτείτε τους". Θεωρούμε τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚ Ελλάδας ως σημαντική υποστήριξη στους Σοβιετικούς κομμουνιστές, που υπέστησαν προσωρινή ήττα και συνεχίζουν τον αγώνα.

Εκτός απ' αυτό διοργανώνουμε πανηγυρική συνεδρίαση και, όπως τους καλούς παλιούς καιρούς, συναυλία προς τιμήν της ιστορικής επετείου. Στις 7 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε η γιορταστική διαδήλωση. Ημαστε σε καλή διάθεση. Είχαμε συμφωνήσει με τον κυβερνήτη της πόλης για ευμενή στάση απέναντι στις εκδηλώσεις μας και την παραχώρηση της ιστορικής αίθουσας του Σμόλνι. Δυστυχώς, οφείλω να πω ότι η τοπική οργάνωση του ΚΚΡΟ ενεργεί ανοιχτά αντίθετα. Η απόφαση της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ μας υποχρέωνε να διοργανώσουμε από κοινού τις εκδηλώσεις. Συμφωνούμε και είμαστε έτοιμοι για συνεργασία. Ωστόσο, το ΚΚΡΟ δε συμμετέχει μαζί μας, αλλά όρισε για τις 25 Οκτώβρη την εκδήλωσή του και προσκάλεσε τις Δημοκρατίες, πόλεις - ηρωίδες κ. λπ. Μιλώ με μεγάλη λύπη, διότι στην ενοποίηση θα φτάσουμε μόνο με την από κοινού δουλιά. Και η επέτειος του Μεγάλου Οχτώβρη δίνει αυτή τη δυνατότητα".

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ

Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της επανάστασης

Ολοκληρώθηκαν, με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή, 7 Νοέμβρη, στο Λένινγκραντ οι κεντρικές εκδηλώσεις για το γιορτασμό της 80ής επετείου της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης με πορεία και συγκέντρωση έξω από τα Χειμερινά Ανάκτορα, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες της πόλης, καθώς και εκπρόσωποι δεκάδων κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, που τις προηγούμενες μέρες συμμετείχαν στην τριήμερη διεθνή συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων και πήρε σημαντικές αποφάσεις για την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Η πορεία και η συγκέντρωση στο Λένινγκραντ

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες του Λένινγκραντ συμμετείχαν το πρωί της 7 Νοέμβρη σε μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στην πόλη του Κόκκινου Οχτώβρη. Η πορεία ξεκίνησε από τον κινηματογράφο "Οκτιάμπρ", μέσα σε δύο περίπου ώρες διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πλημμύρισε την κεντρική λεωφόρο "Νέφσκι" και κατέληξε στην πλατεία των Χειμερινών Ανακτόρων.

Τα κύρια συνθήματα της διαδήλωσης ήταν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Γιέλτσιν και υπέρ της σοβιετικής εξουσίας και της ανασύστασης της Σοβιετικής Ενωσης. Στην πλατεία των Χειμερινών Ανακτόρων πρώτη μπήκε η φάλαγγα που κρατούσε το πανό με το σύνθημα: "Ζήτω η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση", ακολούθησε το πανό "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε", πίσω από το οποίο πορεύονταν οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων που συμμετείχαν στη διεθνή διάσκεψη του Λένινγκραντ. Ακολούθησετο μπλοκ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας που ήταν και το μαζικότερο, και των άλλων κομμουνιστικών κομμάτων της Ρωσίας, καθώς και κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων, όπως αυτό της Ενωσης των Σοβιετικών Αξιωματικών.

Η εκδήλωση άνοιξε με τον ύμνο της Σοβιετικής Ενωσης και έκλεισε με τον ύμνο της Διεθνούς. Ο Βίκτορ Τιούλκιν, πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ, άνοιξε την εκδήλωση και τόνισε τη σημασία της Οχτωβριανής Επανάστασης για τη νέα εποχή που εγκαινίασε, την ανάγκη οι κομμουνιστές και ο λαός να ακολουθήσουν το παράδειγμα της επανάστασης, να οργανωθούν μέσα από τις οργανώσεις αντίστασης και ιδιαίτερα μέσα από το Κομμουνιστικό Κόμμα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στην ταξική συνεργασία και συναίνεση. Ακολούθησαν ομιλίες και άλλων εκπροσώπων κομμουνιστικών κομμάτων- του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Κόμματος των Κομμουνιστών της Ρωσίας, που αναφέρθηκαν κυρίως στη σημασία της Οχτωβριανής Επανάστασης για τη Ρωσία και τον κόσμο.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης τονίζεται πως οι κομμουνιστές στις σημερινές συνθήκες πρέπει να οργανώσουν το λαό ενάντια στο πνεύμα συναίνεσης, για την ανατροπή του αντιλαϊκού καθεστώτος Γιέλτσιν. Υπογραμμίζεται, επίσης, πως οι κομμουνιστές δεν πρέπει να περιορίζουν τη δράση τους στις κοινοβουλευτικές μορφές, στο Κοινοβούλιο, αλλά πρέπει να δράσουν μέσα στις μαζικές οργανώσεις και να οργανώσουν την εργατική τάξη.

Διάσκεψη κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων

Σοβαρές αποφάσεις πήρε, επίσης, η διεθνής συνάντηση των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στις 4, 5 και 6 Νοέμβρη στο Λένινγκραντ. Στη συνάντηση συμμετείχαν τα περισσότερα κομμουνιστικά κόμματα από την πρώην ΕΣΣΔ. Με τα πρώτα τους στελέχη εκπροσωπήθηκαν: η Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ από τον Ολεγκ Σένιν, πρόεδρο του Συμβουλίου της Ενωσης, το ΚΕΚΡ από τον πρώτο γραμματέα της ΚΕ Βίκτορ Τιούλκιν, το ΚΚ Τατζικιστάν από τον πρώτο γραμματέα της ΚΕ Σαλί Σαμπντόλοφ, το Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας από τον πρώτο γραμματέα της ΚΕ Παντελέιμον Γκεοργκάτζε, η Ενωση Κομμουνιστών από την πρόεδρό της Καμίλα Γιαμπρόβα. Οι εργασίες διεξήχθησαν στο ιστορικό κτίριο "Σμόλνι".

Από τις άλλες χώρες συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μ' επικεφαλής τον σύντροφο Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και αντιπροσωπείες του ΚΚ Συρίας, ΚΚ Αιγύπτου, ΚΚ Παλαιστίνης, του Δημοκρατικού Μετώπου Παλαιστίνης, του ΚΚ Ιράκ, του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας, του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, του Εργατικού Κόμματος Βελγίου, του Κόμματος Εργασίας της Κορέας, του ΚΚ Καναδά, το ΚΚ Σλοβακίας κ.ά.

Την πρώτη και δεύτερη μέρα η διάσκεψη είχε ως θέμα τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα των κομμάτων 80 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Τα συμπεράσματα της συνάντησης διατυπώθηκαν σε σχετική Διακήρυξη στην οποία, μεταξύ των άλλων, τονίζεται ιδιαίτερα η επιβεβαίωση της μαρξιστικής - λενινιστικής θεωρίας σχετικά με το αναπόφευκτο της σοσιαλιστικής επανάστασης. Σημειώνεται, επίσης, πως διατηρεί την επικαιρότητά της η λενινιστική θεωρία για το κόμμα, πως δεν μπορεί να υπάρξει επαναστατικό κίνημα χωρίς επαναστατικό κόμμα. Υπογραμμίζεται ότι με την καθοδήγηση ενός τέτοιου κόμματος η Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών έλυσε πολλά προβλήματα, όπως αυτά της ανεργίας, της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της δωρεάν παιδείας και άλλα, που καμιά καπιταλιστική χώρα δεν μπόρεσε να λύσει. Αναφέρεται πως ο ιδεολογικοπολιτικός εκφυλισμός, η αναθεώρηση του μαρξισμού - λενινισμού που εμφανίστηκε στο 20ό και 22ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ και βρήκε την κορύφωσή του στην πολιτική της "περεστρόικα", η άρνηση θεμελιακών θέσεων της θεωρίας και πρακτικής του μαρξισμού - λενινισμού οδήγησαν στην αντεπανάσταση η οποία με τη βοήθεια του διεθνούς ιμπεριαλισμού οδήγησε τελικά στην ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

Τέλος, στη Διακήρυξη τονίζεται η ανάγκη στις σημερινές συνθήκες της ανασυγκρότησης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, της διαμόρφωσης ενιαίας στρατηγικής που θα έχει ως βάση το μαρξισμό - λενινισμό και τον προλεταριακό διεθνισμό.

Την τρίτη μέρα της συνάντησης συζητήθηκαν πρακτικά ζητήματα προώθησης της κοινής δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων. Πολλά κόμματα και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισαν την ανάγκη της αλληλοενημέρωσης τόσο για τις θέσεις των κομμάτων, όσο και για την κατάσταση σε κάθε χώρα.

Πάρθηκαν αποφάσεις για τη δημιουργία κέντρου ταχείας πληροφόρησης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων μέσω του "Ιντερνέτ", καθώς και έκδοσης, μέσα στο 1998, ενημερωτικού δελτίου των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων. Οι σημαντικές αυτές αποφάσεις, όπως και η ανάγκη να τιμηθούν τα 150 χρόνια του Κομμουνιστικού Μανιφέστου το 1998 στην κατεύθυνση της διάδοσης και του βαθέματος της μαρξιστικολενινιστικής κοσμοθεωρίας, διατυπώθηκαν στο κοινό ανακοινωθέν που υιοθετήθηκε από τους εκπροσώπους των κομμάτων στο "Αβρόρα", το πλοίο που έδωσε το σύνθημα για την έναρξη της επανάστασης.

Οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων έδωσαν νέο ραντεβού στην Αθήνα, στη διεθνή συνάντηση που θα διοργανώσει το ΚΚΕ με την ευκαιρία των 80 χρόνων από την ίδρυσή του, μέσα στο 1998. Ευχάριστη είδηση για τους εκπροσώπους των κομμάτων ήταν η απελευθέρωση από τις φυλακές του πρώτου γραμματέα του ΚΚ Λετονίας, Αλφρέντ Ρούμπιξ, που ακριβώς τις μέρες της διάσκεψης απελευθερώθηκε από τις φυλακές της Λετονίας ύστερα από 6 χρόνια κράτησης. Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη έστειλαν συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον σύντροφο Ρούμπιξ για την απελευθέρωσή του.

Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ

Να αναπτύξουμε το πεδίο συνεργασίας

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Διεθνή Διάσκεψη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στο Λένινγκραντ για την κατάσταση στον κόσμο, τη χώρα μας και την ανάγκη συνεργασίας των κομμουνιστών στα ζητήματα αλληλοενημέρωσης

Αγαπητοί σύντροφοι,

Τα 80 χρόνια από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, βρίσκουν το κομμουνιστικό κι εργατικό κίνημα σ' όλον τον κόσμο σ' έναν σκληρό αγώνα για να βγει από την κρίση και να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του. Χωρίς να μειώνουμε τη σημασία αυτών των προσπαθειών και τα αποτελέσματά τους, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των εργαζόμενων μαζών και των αγωνιστικών διαθέσεών τους, για ένα συντονισμένο και αποτελεσματικό αγώνα αντίστασης και αντεπίθεσης στην άγρια επίθεση του κεφαλαίου και της "νέας τάξης πραγμάτων". Κατά τη γνώμη μας η κύρια αιτία μιας τέτοιας αργής πορείας στην ανασυγκρότηση του Κομμουνιστικού και Εργατικού Κινήματος, βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν έγινε δυνατό μέχρι σήμερα να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και να ξεπεραστούν οι σοβαρές ιδεολογικοπολιτικές συγχύσεις και διαφορές, που γεννήθηκαν από την κρίση. Η στάση, ιδιαίτερα ορισμένων κομμάτων που κινούνται στην κατεύθυνση αναθεώρησης και άρνησης του επιστημονικού σοσιαλισμού και ερωτοτροπούν ή περνούν με το μέρος της σοσιαλδημοκρατίας, βάζουν σοβαρά εμπόδια σε αυτήν την προσπάθεια.

Αυτές οι δυσκολίες στο κομμουνιστικό κι εργατικό κίνημα, όχι μόνο σε μια περιοχή, αλλά συνολικά στον κόσμο, χωρίς αμφιβολία, αφήνουν ανοιχτό έδαφος στην επέκταση της επιθετικότητας των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και του μεγάλου κεφαλαίου. Στόχος της επίθεσης αυτών των δυνάμεων δεν είναι μόνο η αφαίρεση κοινωνικών κατακτήσεων δεκαετιών, που είχε κερδίσει η εργατική τάξη, κάτω και από τη θετική επίδραση που άσκησε παγκόσμια η Οχτωβριανή Επανάσταση και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

Είναι, κυρίως, επίθεση με γενικότερους ιδεολογικούς και πολιτικούς σκοπούς. Την εδραίωση της αντεπανάστασης, την αναχαίτιση μιας νέας ανόδου της επαναστατικής δράσης των λαϊκών μαζών και την ενσωμάτωση του εργατικού κινήματος στη διαχείριση της κρίσης και σε μια ανώδυνη κριτική του συστήματος.

Η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ και η συγκρότηση δυνάμεων ταχείας επέμβασης σ' αυτό το σκοπό είναι υποταγμένη. Οργανισμοί όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα που αναγορεύονται σε πανίσχυρους μηχανισμούς επιβολής και επιτήρησης οικονομικών μέτρων και του ίδιου του μέλλοντος των λαών αυτή τη στρατηγική υπηρετούν.

Παρ' όλα αυτά η κρίση του καπιταλισμού γίνεται όλο και πιο βαθιά και αποκαλύπτει μέσα από κάθε πτυχή του τα ιστορικά του όρια.

Σ' αυτές τις συνθήκες γίνεται φανερό πως είναι αναγκαία η όσο το δυνατό γρηγορότερη ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος σε κάθε χώρα ξεχωριστά, αλλά και γενικά στον κόσμο. Η διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής του κομμουνιστικού κι εργατικού κινήματος για τη σοσιαλιστική επανάσταση η συμμαχία του με άλλες δυνάμεις που αντιπαλεύουν τον ιμπεριαλισμό, στα πλαίσια ενός πανίσχυρου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, είναι σε θέση να βάλει φρένο, να αποκρούσει την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και να εμπνεύσει τη συσπείρωση και αντεπίθεση της εργατικής τάξης, των λαών. Οι εθνικές ιδιομορφίες είναι βεβαίως υπαρκτές και έχει αξία ο υπολογισμός τους μόνο μέσα στα πλαίσια μιας ενιαίας στρατηγικής. Η απολυτοποίηση των εθνικών ιδιομορφιών σε βάρος των γενικών μας αρχών, έχει ολέθριες συνέπειες. Τα διδάγματα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης δεν πρέπει να μπουν στο μουσείο της Ιστορίας, αλλά να ξαναζωντανέψουν στη συνείδηση των λαών. Η υπεράσπισή της, η δημιουργική αξιοποίησή της και το αποφασιστικό ιδεολογικό μέτωπο στους συκοφάντες και διαστρεβλωτές της, είναι ουσιώδης προϋπόθεση για μια νέα άνοδο του επαναστατικού κινήματος.

Για την κατάσταση στη χώρα μας

Αγαπητοί σύντροφοι,

Στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, προωθούνται σκληρές αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που επιβάλλονται από τη συμμετοχή της Ελλάδας στις διεθνείς ιμπεριαλιστικές ενώσεις και έχουν ως στόχο την ανασυγκρότηση του καπιταλισμού μέσα από την ολόπλευρη ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου. Πρόκειται για μια ευρείας κλίμακας επίθεση του κεφαλαίου την οποία στη χώρα μας προσπαθεί να φέρει σε πέρας η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Στο στόχαστρό τους βρίσκονται οι εργασιακές σχέσεις, άλλες σημαντικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης όπως το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης και η δωρεάν παιδεία και υγεία. Προωθούν την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων, το ξεκλήρισμα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, πολιτική που αυξάνει κατακόρυφα την κοινωνική ανισότητα, την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και εκθέτει τη χώρα σε πολλούς κινδύνους εξαιτίας της υποταγής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Η πολιτική αυτή μπορεί να προωθεί με γρήγορους ρυθμούς τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, αλλά προκαλεί εκρηκτικές κοινωνικές αντιθέσεις.

Σ' αυτές τις συνθήκες αυξάνονται οι λαϊκές αντιδράσεις. Το τελευταίο διάστημα αναπτύσσονται σοβαροί αγώνες της εργατικής τάξης, των αγροτών, και άλλων κοινωνικών στρωμάτων στον χώρο της Παιδείας, της Υγείας. Στα τέλη Οκτώβρη με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε πανελλαδική απεργία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κατά της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής κι ενάντια στον "κοινωνικό διάλογο" της κυβέρνησης, του μεγάλου κεφαλαίου, της ελεγχόμενης από την κυβέρνηση ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η κυβέρνηση, όπως άλλωστε κάνουν κι άλλες σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, για να αντιμετωπίσει τη λαϊκή αγανάκτηση, οξύνει την ιδεολογική επίθεσή της προς το λαϊκό κίνημα, για να περάσει αυτά τα νεοφιλελεύθερα μέτρα με κάλυμμα την πολιτική της "κεντροαριστεράς" και τον αντικομμουνισμό. Στόχος τους είναι να αποδυναμώσουν τις λαϊκές αντιδράσεις και το ΚΚΕ, να σπείρουν νέες αυταπάτες στο λαό. Σ' αυτά του τα σχέδια το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί δυνάμεις που αποσπάστηκαν από το ΚΚΕ, με στόχο την ιδεολογική και πολιτική χειραγώγηση του λαού στο "μονόδρομο" της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της ΕΕ, υπό τη μάσκα του "εκσυγχρονισμού" και της "παγκοσμιοποίησης".

Τα "υλικά", όμως, της δημιουργίας αυτής της "κεντροαριστεράς" ήδη είναι αρκετά φθαρμένα στην πολιτική ζωή της χώρας μας. Γι' αυτό μαζί με την ιδεολογική επίθεση, αναπτύσσονται κι οι μηχανισμοί βίας και καταστολής και τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος. Χαρακτηριστικό είναι πως αυτή την περίοδο δικάζονται στη χώρα πάνω από 6.000 αγρότες για τη συμμετοχή τους στις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Εχουμε πολλές φορές στο παρελθόν σε αντίστοιχες συναντήσεις αναφερθεί στις δυσκολίες που αντιμετώπισε και το Κόμμα μας, από δυνάμεις και απόψεις που εκδηλώθηκαν την περίοδο 1990 - '91 στο Κόμμα μας και ήθελαν αυτό να αλλάξει, να παραιτηθεί από τον επαναστατικό του χαρακτήρα και να αυτοκαταργηθεί.

Στις σημερινές συνθήκες που οξύνονται ταχύτατα όλες οι κοινωνικές αντιθέσεις στη χώρα μας το Κόμμα έχει ξεπεράσει σε σημαντικό βαθμό τις ιδεολογικοπολιτικές συνέπειες εκείνης της κρίσης. Οι θέσεις του δικαιώνονται από τα γεγονότα, βρίσκουν συμπάθεια, απήχηση, προβληματίζουν ευρύτερα λαϊκά στρώματα κερδίζουν έδαφος. Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα αποκατάστασης των σχέσεων του ΚΚΕ με τη νεολαία.

Με τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του, το ΚΚΕ έχει χαράξει την προοπτική δημιουργίας ενός κοινωνικοπολιτικού Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου όλων των δυνάμεων που αντιπαλεύουν τις επιλογές της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των μονοπωλίων, με στόχο βαθιές αλλαγές στην προοπτική του σοσιαλισμού. Σ' αυτήν την κατεύθυνση το Κόμμα συγκεντρώνει όλες του τις δυνάμεις για να μπουν οι βάσεις αυτού του Μετώπου, μέσα από τα επιμέρους μέτωπα κι αγώνες που αναπτύσσονται στους διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής. Τα αποτελέσματα είναι θετικά και μας δίνουν δύναμη και αισιοδοξία.

Για την ανάγκη συνεργασίας των κομμουνιστών
στα ζητήματα αλληλοενημέρωσης

Αγαπητοί σύντροφοι,

Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι πως οι κομμουνιστές, πρέπει να αναπτύξουν το πεδίο της συνεργασίας τους. Αυτό απαιτεί ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων, ο αγώνας για το σοσιαλισμό.

Η προσπάθεια διαμόρφωσης μιας κοινής στρατηγικής των κομμουνιστών δεν είναι οπωσδήποτε μια απλή υπόθεση. Είναι όμως καίριας σημασίας ζήτημα και είναι ανάγκη να συγκεντρώσει, πιο επίμονα, την προσοχή των κομμάτων. Κάθε κόμμα στη βάση των δυνατοτήτων του έχει πάρα πολλά να προσφέρει σ' αυτήν την πορεία. Η διαδικασία αυτή, κατά την άποψή μας, δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στην υπεράσπιση του μαρξισμού - λενινισμού, του προλεταριακού διεθνισμού και της αναγνώρισης της συνεισφοράς και του ρόλου της Οκτωβριανής Επανάστασης και του σοσιαλιστικού συστήματος,όπως αυτό διαμορφώθηκε στον 20ό αιώνα, άσχετα βέβαια από την κριτική για λάθη και αδυναμίες που εμφανίστηκαν στην πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και εκτιμά κάθε κόμμα.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Είναι γνωστό πως το ΚΚΕ έχει σε προηγούμενες συναντήσεις καταθέσει ορισμένες ιδέες, σχετικά με την αλληλοενημέρωση μεταξύ των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων, θεωρώντας αυτό το θέμα πολύ σημαντικό τόσο για τα τρέχοντα ζητήματα, όσο και για την πορεία ενότητας του κομμουνιστικού κινήματος, της διαμόρφωσης μιας κοινής στρατηγικής του, της σύγχρονης φυσιογνωμίας του.

Πιστεύουμε πως αυτή η προσπάθεια, για να είναι επιτυχημένη, πρέπει να στηριχτεί από όσο το δυνατό περισσότερα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα και πάντα, όπως και νωρίτερα σημειώσαμε, πάνω στην αρχή της ισοτιμίας μεταξύ των κομμάτων. Απ' αυτήν την άποψη θα πρέπει τόσο οι δυνατότητες, όσο και οι υποχρεώσεις και όλοι οι αναγκαίοι όροι αυτών των προσπαθειών να μοιραστούν μεταξύ των κομμάτων.

Αν είμαστε σύμφωνοι στις παραπάνω αρχές μπορούμε στη συνέχεια να εξετάσουμε τις συγκεκριμένες δυνατότητες και τρόπους ανταλλαγής πληροφοριών.

Μπορούμε να καταγράψουμε βασικά 3 τέτοιες δυνατότητες:

1. Την πραγματοποίηση μιας φοράς το χρόνο, σε διαφορετικές κάθε φορά χώρες, μιας θεματικής συνάντησης κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων,με επίκαιρα ζητήματα που να αφορούν τη φυσιογνωμία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Η εκτύπωση αυτών των τοποθετήσεων των κομμάτων στα αγγλικά θα μπορούσε να συνεισφέρει πολλά στην υπόθεση της αλληλοενημέρωσης των κομμάτων. Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να συζητήσουμε ζητήματα, όπως αυτό της "παγκοσμιοποίησης" ή και την κατάσταση της εργατικής τάξης και του κινήματος στον κόσμο.

2. Τη δημιουργία Κέντρου Ταχείας Πληροφόρησης για ζητήματα Αλληλεγγύης μεταξύ των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων. Ηδη, με τον κόμβο που διαθέτει το κόμμα μας χρησιμοποιεί τις δυνατότητες που έχει το ΙΝΤΕΡΝΕΤ, για την παρουσίαση κειμένων αλληλεγγύης και άλλων κομμάτων της περιοχής μας. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας κοινός κόμβος στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, στο οποίο κάθε κόμμα θα μπορεί να καταχωρεί ένα σύντομο κείμενο για άμεσα και καυτά ζητήματα, για τη δράση του, την κατάσταση στη χώρα του, αλλά κυρίως για ζητήματα αλληλεγγύης.

Το ΚΚΕ, όπως είπαμε, διαθέτει μια υλικοτεχνική βάση, η οποία θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην υλοποίηση της ιδέας χρησιμοποίησης του ΙΝΤΕΡΝΕΤ, στη δημιουργία Κέντρου Ταχείας Πληροφόρησης.Αν εδώ καταλήξουμε το πόσα κόμματα είναι διατεθειμένα να συμμετέχουν σ' αυτήν την προσπάθεια, τότε το Κόμμα μας αναλαμβάνει την ευθύνη σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα (έως 3 μήνες) να παρουσιάσει στα κόμματα που θα συμμετέχουν ένα σχέδιο υλοποίησης αυτού του Κέντρου. Ενα σχέδιο που θα περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες δυνατότητες κι έξοδα αυτής της προσπάθειας.

3. Σχετικά με την έκδοση κοινού δελτίου, στη βάση της διεύρυνσης του περιοδικού "ΙΖΒΕΣΤΙΑ" της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ. Με τη δημοσίευση υλικών και άλλων κομμάτων εκτός της ΣΕ. Η ΕΚΚ - ΚΚΣΕ θα μπορούσε να μας παρουσιάσει ένα σχέδιο για το σε πόσες σελίδες μπορεί να βγαίνει αυτό το περιοδικό, πόσο θα κόστιζε αν η εκτύπωση του περιοδικού γινόταν 3 - 4 φορές το χρόνο, με την προϋπόθεση πως κάθε κόμμα θα στέλνει τα υλικά που το αφορούν ήδη μεταφρασμένα στα ρώσικα, και με δεδομένο την ταχυδρομική αποστολή του περιοδικού στα κόμματα. Στη συνέχεια αυτό το ποσό και πάλι θα πρέπει να μοιραστεί μεταξύ των κομμάτων που θα θελήσουν να συμμετέχουν στην κοινή αυτή προσπάθεια.

Πιστεύουμε πως αν υλοποιηθούν οι παραπάνω προτάσεις μπορούν να γίνουν δύο πολύ ουσιαστικά βήματα στην πορεία της έγκυρης αλληλοενημέρωσης μεταξύ των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων. Ενα τέτοιο βήμα αναμφισβήτητα θα συνεισφέρει στην πορεία διαμόρφωσης μιας κοινής στρατηγικής των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων.

Πιστεύουμε πως αν τώρα προχωρήσουμε στα παραπάνω, τότε ακόμη πιο σημαντικά βήματα θα μπορούσαμε να κάνουμε στη Διεθνή συνάντηση που θα διοργανώσει το ΚΚΕ στην Αθήνα το 1998, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την ίδρυσή του.

ΜΕΓΑΛΗ ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ο Κόκκινος Οχτώβρης στο Λένινγκραντ

H μεγάλη επέτειος του Κόκκινου Οχτώβρη φλογίζει τις καρδιές των κομμουνιστών, όλων των καταπιεσμένων του κόσμου . Στη χώρα της επανάστασης, έγιναν πολύμορφες εκδηλώσεις με διεθνή και διεθνιστικό χαρακτήρα. Το ΚΚΕ συμμετείχε σ' αυτές, στην πόλη της επανάστασης στο Λένινγκραντ, που ξαναζωντάνεψε τις μέρες, όταν οι προλετάριοι βάδιζαν στα χνάρια του Οχτώβρη. Ο "Ριζοσπάστης" παρουσιάζει σήμερα την παρέμβαση του ΚΚΕ στη Διεθνή Διάσκεψη του Λένινγκραντ από τον Δ. Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης φιλοξενεί δηλώσεις του Β. Τιούλκιν, Πρώτου Γραμματέα του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας για το γιορτασμό των 80 χρόνων της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και τις πιο σημαντικές στιγμές των εκδηλώσεων στην πόλη που φλόγιζει το νού και την ψυχή "της γής των κολασμένων"

Οκτώβρης 1917: Οι κόκκινοι στρατιώτες στην πλατεία Μαρίνσκ του Λένινγκραντ

Αναφορά από τους επικεφαλής στο Σμόλνι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ