ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 1997
Σελ. /31
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων

ΠΕΚΙΝΟ.-

Ο Πρόεδρος Ζιάνγκ Ζεμίν της Κίνας και της Ρωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο, υπέγραψαν τη Δευτέρα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο περιλαμβάνεται και η οριοθέτηση των συνόρων των δύο χωρών στην Απω Ανατολή. Ανακοίνωσαν ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες οριοθέτησης της μεθορίου των δύο χωρών, που εκτείνεται σε μήκος 4.300 χλμ. Συνολικά υπογράφηκαν 8 συμφωνίες στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, μεταξύ των οποίων και η θεσμοθέτηση των βασικών αρχών για την κοινή εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής. Στόχος του κοινού ανακοινωθέντος Ζιάνγκ - Γιέλτσιν είναι η ανάπτυξη της στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Μόσχα και η ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Λι Λανκίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του, Μπορίς Νεμτσόφ, υπέγραψαν τρία ντοκουμέντα για τη συνεργασία στον οικονομικό και τεχνολογικό τομέα. Η συμφωνία αυτή προβλέπει και την κατασκευή αγωγού αξίας 10 δισ. δολαρίων που θα προμηθεύει ετησίως στην Κίνα 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Σιβηρία. Οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τη συνεργασία στον τομέα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα εγκατάστασης δύο ρωσικών πυρηνικών αντιδραστήρων στην ανατολική Κίνα. Στις συνομιλίες συμφωνήθηκε απλώς να υπάρξει νέα συνάντηση στο μέλλον.

Συντονισμός δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων

Συνάντηση του Δ. Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τον Β. Τιούλκιν, Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ

Το περασμένο Σάββατο, στην έδρα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας (ΚΕΚΡ), στο Λένινγκραντ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Β. Τιούλκιν, Α Γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ, με τον Δημ. Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις, η κατάσταση και οι προοπτικές του εργατικού κινήματος στις δύο χώρες.

Κοινή ήταν η εκτίμηση πως απαιτούνται να γίνουν συγκεκριμένα πρακτικά βήματα για το συντονισμό της δράσης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, σε συνδυασμό με την ιδεολογική πάλη για την υπεράσπιση του μαρξισμού - λενινισμού, ενάντια σε απόψεις που προωθούν την ιδέα της ταξικής συνεργασίας και της συναίνεσης στο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα.

ΒΕΛΓΙΟ
"Επεισοδιακό Σαββατοκύριακο"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Εκατοντάδες οργισμένοι και αγανακτισμένοι νέοι, στην πλειοψηφία τους διαδηλωτές, κατέκλυσαν το κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, διαμαρτυρόμενοι για το θανάσιμο πυροβολισμό από την αστυνομία ενός 24χρονου Μαροκινού υπόπτου για διακίνηση ναρκωτικών.

Οι διαδηλωτές προέρχονταν από την υποβαθμισμένη και φτωχική συνοικία, Αντερλεχτ, και μεταξύ των οποίων υπήρχαν και πολλοί αλλοδαποί - κυρίως Βορειοαφρικανοί - όπως και το θύμα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ειδικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας για τη διαδήλωση που αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει στη μνήμη ενός άλλου μετανάστη που είχε σκοτωθεί από πυρά αστυνομικών το 1992.

Τα βίαια επεισόδια δεν έλειψαν, αφού η οργή των διαδηλωτών στρεφόταν κυρίως κατά των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν καταφτάσει στο χώρο της συγκέντρωσης. Πάνω από 170 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους ξένοι μετανάστες, συνελήφθησαν το ίδιο βράδυ από άνδρες της βελγικής αστυνομίας. Στη διάρκεια των επεισοδίων, οι δυνάμεις της τάξης συνέλαβαν 120 νεαρούς, ενώ νωρίτερα - πριν την έναρξη της διαδήλωσης - είχαν προβεί στη σύλληψη 49 νεαρών αλλοδαπών που προχώρησαν σε βανδαλισμούς δημόσιας περιουσίας στο Αντερλεχτ. Παρά τα εκτεταμένα επεισόδια, κανένας τραυματισμός δεν υπήρξε.

Η συνοικία Αντερλεχτ από το βράδυ της Παρασκευής, που πρωτοξεκίνησαν τα επεισόδια, έχει γίνει το θέατρο των συγκρούσεων μεταξύ των ανέργων, κυρίως νέων - αλλοδαπών και Βέλγων - και της αστυνομίας, καθώς ο Μαροκινός Σαϊντ Χάρκι, που θεωρούνταν ύποπτος για διακίνηση ναρκωτικών δέχτηκε 14 σφαίρες από αστυνομικούς που τον καταδίωκαν και πέθανε την ώρα της μεταφοράς του σε νοσοκομείο της βελγικής πρωτεύουσας.

Πάντως νεαροί μετανάστες, που εμφανίστηκαν στη βελγική τηλεόραση, κατάγγειλαν αστυνομικούς ότι τον πυροβόλησαν, ενώ ο ίδιος είχε παραδοθεί λίγα λεπτά νωρίτερα. Τα διήμερο που πέρασε μετά από το θάνατό του, στις φτωχογειτονιές των Βρυξελλών έγιναν πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και νεαροί μετανάστες ξέσπασαν τη συσσωρευμένη οργή τους σε διάφορα σπίτια, αυτοκίνητα και δημόσια περιουσία, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Ο υπουργός αρμόδιος για την περιοχή των Βρυξελλών Σαρλ Πικέ δήλωσε ότι οι συνθήκες του θανάτου του νεαρού Μαροκινού ερευνώνται.

ΑΪΤΗ
Νέα έκρηξη βόμβας πριν την αποχώρηση κυανόκρανων

ΠΟΡΤ - Ο - ΠΡΕΝΣ.-

Εκρηξη βόμβας σε εμπορικό δρόμο του κέντρου της αϊτινής πρωτεύουσας, Πορτ - Ο - Πρενς, προκάλεσε χτες το θάνατο ενός επαίτη και τον τραυματισμό άλλων δέκα ανθρώπων.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο "Ράδιο Μετροπόλ", η βόμβα εξερράγη χτες το πρωί λίγα μέτρα έξω από σχολείο.

Πιθανολογείται πως είναι ένα ακόμη κρούσμα βίας από το κύμα επιθέσεων που σημειώνεται τον τελευταίο καιρό ενόψει της προγραμματισμένης για το τέλος του μήνα αποχώρησης των 1.300 ανδρών της πολυεθνικής δύναμης του ΟΗΕ από την Αϊτή, αλλά και της πολιτικής κρίσης που έχει βυθίσει μία από τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη στο χάος της ακυβερνησίας και των - συχνά ένοπλων - αντιπαραθέσεων υποστηριχτών δύο πρώην προέδρων: του Ζαν Μπετράντ Αριστίντ και του Ρόσνι Σμαρθ.

ΚΕΝΥΑ
Ανοιξε ο δρόμος για τη διεξαγωγή των εκλογών

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-

Το Κοινοβούλιο διέλυσε χτες ο 73χρονος Πρόεδρος της Κένυας, Ντανιέλ Αραπ Μόι, κηρύσσοντας και επίσημα την προεκλογική περίοδο για τις γενικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Σε χτεσινό του διάγγελμα, ο Πρόεδρος Μόι ανακοίνωσε την παραπάνω απόφαση, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιήσει την ημερομηνία των εκλογών.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη βδομάδα τρία εκλογικά νομοσχέδια που υποτίθεται πως θα έδιναν ίσες ευκαιρίες προεκλογικού ανταγωνισμού στα άλλα κόμματα της χώρας. Αρχικά, ο Πρόεδρος Μόι, αλλά και το κυβερνών κόμμα, "Κένυα - Αφρικανική Εθνική Ενωση", είχαν αντιταχθεί απέναντι σε οποιαδήποτε σχετική νομοθετική μεταρρύθμιση, αλλά αναγκάστηκαν να προβούν έστω και σε συμβολικές κινήσεις, μετά τις έντονες αντιδράσεις αντιπολιτευόμενων κομμάτων (που δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή) και οργανώσεων πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά και τις διαδηλώσεις πολιτών του περασμένου τριμήνου, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων.

ΤΣΕΧΙΑ
Εργατική κινητοποίηση

ΠΡΑΓΑ.-

Αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο κέντρο της Πράγας, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κυβερνητική οικονομική και κοινωνική πολιτική, απαιτώντας από την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Φωνάζοντας αντι-κυβερνητικά συνθήματα, οι περίπου 20.000 διαδηλωτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αύξηση της ανεργίας και "την άσχημη ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, την καταστροφή της υγειονομικής υπηρεσίας και την όλο και αυξανόμενη χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης των κοινωνικά αδύνατων τάξεων", όπως είπε ένας ομιλητής.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η Ενωση Τσεχικών και Μοραβιακών Σωματείων.

"Αυτή η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αλλά αυτό ήταν απλώς μια υπόσχεση", δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης των Σωματείων, Ρίτσαρντ Φαλμπρ, τονίζοντας παράλληλα ότι τα σωματεία έχουν παραμεριστεί. "Αυτό που βλέπουμε τώρα στη Δημοκρατία της Τσεχίας είναι μια αποκρουστική καρικατούρα του καπιταλισμού, όπου δεν είναι κανείς υπεύθυνος για τίποτα", πρόσθεσε.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ευρωπαϊκός χαφιεδισμός κατά συνδικαλιστών

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Ισπανία, εργατικές επιτροπές (CC OO) και UGT, κατήγγειλαν, την περασμένη βδομάδα, ότι στα γραφεία των οργανώσεών τους στην Εστρεμαδούρα εμφανίστηκαν αστυνομικοί, που ζητούσαν πληροφορίες για άτομα που θα συμμετάσχουν στην Ημέρα Ευρωπαϊκής Κινητοποίησης για την Απασχόληση στις 20 Νοεμβρίου στο Λουξεμβούργο. Οι "έρευνες" αυτές πραγματοποιήθηκαν μετά από αίτημα του γραφείου συνεργασίας των ευρωπαϊκών αστυνομιών (BDL), που ζήτησε από τη Γενική Επιθεώρηση Πληροφοριών της Ισπανίας στοιχεία και εκτιμήσεις "για πιθανή συμμετοχή Ισπανών υπηκόων", καθώς και τη "σύνθεση" των ομάδων. Τα συνδικάτα, αφού πρώτα αρνήθηκαν να παρέχουν τα στοιχεία που ζητούσαν οι αστυνομικοί, προέβησαν, αμέσως μετά, σε έντονες διαμαρτυρίες στη Γενική Επιθεώρηση Πληροφοριών γι' αυτές τις μεθοδεύσεις, που, όπως τόνισαν, "θυμίζουν άλλες εποχές, όταν είχε καταργηθεί το Σύνταγμα". Η Γενική Διεύθυνση της Αστυνομίας απάντησε ότι με αυτές τις ενέργειες "απλά" ανταποκρίθηκε στο αίτημα του γραφείου της συνεργασίας των ευρωπαϊκών αστυνομιών που σημειώνει πως "θα ήταν ευγνώμων για την παροχή χρήσιμων πληροφοριών", ενώ τονίζει ότι είναι απαραίτητη η "αξιοπιστία των πηγών για να μπορέσουν να κάνουν σωστά τους υπολογισμούς τους για πιθανή συμμετοχή". Στο ευρωπαϊκό φακέλωμα, λοιπόν, απαιτείται και αξιοπιστία! Εξελιγμένα πράγματα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ