ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 1997
Σελ. /31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Κυβέρνηση των ΜΑΤ στην υπηρεσία της πολυεθνικής!
  • Βάρβαρη επίθεση δέχτηκαν οι κάτοικοι των Κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου, που διαμαρτύρονταν για τις παράνομες δραστηριότητες της "TVX Gold"
  • Λίγες ώρες αργότερα ασφαλίτες εισέβαλαν στα σπίτια πέντε προέδρων κοινοτήτων και τους συνέλαβαν...

Με προκλητικό τρόπο και χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν, το πρωί της Κυριακής, εναντίον των κατοίκων της Ολυμπιάδας, οι οποίοι ειρηνικά διαδήλωναν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση και λειτουργία γεωτρυπάνων της πολυεθνικής TVX GOLD στην περιοχή τους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα χαράματα της Δευτέρας, άνδρες της Ασφάλειας με πολιτικά εισέβαλαν στα σπίτια πέντε προέδρων των κοινοτήτων του Στρυμονικού και τους συνέλαβαν. Οι πρόεδροι θα δικαστούν στις 11 Δεκέμβρη, κατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία, αντίσταση κατά της αρχής, εξύβριση, διακεκριμένες φθορές και εξύβριση...

Τα γεγονότα ξεκίνησαν με τη διαδήλωση, που άρχισε στις 11 το πρωί της Κυριακής, των 3.000 κατοίκων της Ολυμπιάδας και των γειτονικών κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου. Ανάμεσά τους ήταν και πολλοί ηλικιωμένοι και παιδιά, που κρατούσαν μαύρες σημαίες και πανό με συνθήματα κατά της καναδικής πολυεθνικής και της κυβέρνησης. Απρόκλητα, οι διαδηλωτές, την ώρα που έκαναν πορεία προς τη θέση "Κηπουρίστρα", δέχτηκαν επίθεση με κλομπ και δακρυγόνα. Πολλά άτομα τραυματίστηκαν ή έχασαν τις αισθήσεις τους και χρειάστηκε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στα γειτονικά Κέντρα Υγείας. Χώρος των επεισοδίων υπήρξε κυρίως το σημείο του επαρχιακού δρόμου Ολυμπιάδας - Βαρβάρας Χαλκιδικής, στη θέση ακριβώς που λίγες μέρες πριν η εταιρία άρχισε τις γεωτρήσεις προκαλώντας με τον τρόπο αυτό τους κατοίκους.

Συλλήψεις που θυμίζουν άλλες εποχές

Η κυβέρνηση μετά τις εξελίξεις αυτές έβαλε μπροστά το σχέδιο τρομοκράτησης των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, προκειμένου, όπως πίστευε, να μπορέσει να τους κάμψει. Ετσι στις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας άνδρες της Ασφάλειας με πολιτικά εισέβαλαν την ίδια ακριβώς ώρα στα σπίτια των προέδρων πέντε κοινοτήτων του Στρυμονικού και τους συνέλαβαν. Σε όλες τις περιπτώσεις τους άνδρες της Αστυνομίας συνόδευαν και δικαστικοί που είχαν καλέσει μέσα στη νύχτα από τη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστικό του γκανγκστερικού τρόπου, με τον οποίο έδρασαν οι ασφαλίτες, είναι το γεγονός ότι τον πρόεδρο της Ολυμπιάδας, Ν. Μήτσιο, τον πήραν απ' το σπίτι του με τις πιτζάμες. Ακόμη συνέλαβαν τους προέδρους του Σταυρού, Αντ. Στοϊτσα, Ασπροβάλτας, Αγγ. Φρατζή, Βρασνών, Στ. Κόλτσιο και Ανω Σταυρού, Βασ. Ναούμ. Τους συλληφθέντες οδήγησαν στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης και τους έκλεισαν σε ένα κελί, αφού τους πήραν και δύο κινητά τηλέφωνα για να μην μπορούν να έχουν επικοινωνία.

Ολα αυτά έγιναν γνωστά μόλις χτες το πρωί. Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην Ολυμπιάδα, ενώ τα σχολεία και τα καταστήματα των κοινοτήτων του Στρυμονικού έκλεισαν. Το μεσημέρι οι διαδηλωτές απέκλεισαν την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

Στη 1 μ.μ. οι συλληφθέντες, που επρόκειτο αρχικά να δικαστούν στο αυτόφωρο, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πολυγύρου, ο οποίος όρισε τακτική δικάσιμο για τις 11 Δεκέμβρη. Οι κατηγορίες που απήγγειλε κατά των πέντε προέδρων είναι ηθική αυτουργία, αντίσταση κατά της αρχής, εξύβριση, διακεκριμένες φθορές, εξύβριση κλπ. Τους συλληφθέντες επισκέφθηκαν χτες το πρωί τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός και Η. Γκοτσιγιάννης και εξέφρασαν την πλήρη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα που διεξάγουν.

Καμιά υπόσχεση δεν τηρήθηκε

Μιλούν στο "Ρ" ο Ν. Μήτσιου, πρόεδρος της Ολυμπιάδας, και η Σ. Παπασωτηρίου, επίκουρος καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ

Μπορεί η συμφωνία που υπέγραψε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα με την κυβέρνηση να όριζε ότι δε θα πραγματοποιείται καμία εργασία στη θέση "Κηπουρίστρα" κοντά στην Ολυμπιάδα - μέχρι να υπάρξουν τα πορίσματα του ΙΓΜΕ- η καναδική εταιρία, όμως, έχει μάλλον άλλη άποψη. Δρώντας σαν αποικιοκράτης αγνόησε τους κατοίκους και προχώρησε στα σχέδιά της, έχοντας φυσικά την υποστήριξη της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ολυμπιάδας Νίκος Μήτσιος - πριν συλληφθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας - προσπάθησε να περιγράψει τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και τις εξελίξεις στην περιοχή που οδήγησαν στην προχτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων και στην προκλητική επέμβαση των ΜΑΤ.

Στις 7 του Νοέμβρη συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και αποφάσισε να προχωρήσει σ' όλες τις μορφές αγώνα: Από παραστάσεις, διαβήματα και διαμαρτυρίες έως και δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων.

Η πρώτη κίνηση έγινε από τον πρόεδρο της κοινότητας Σταυρού Αντώνη Στόιτσα,αφού ύστερα από παρέμβασή του σταμάτησαν οι εργασίες στην περιοχή για να συνεχίσουν, όμως, αμέσως μετά. Οπως είναι γνωστό δυο μέρες πριν τελειώσουν οι εργασίες του ΙΤΜΕ, η "TVX Gold", στην τοποθεσία Κηπουρίστρια,εγκατέστησε τα γεωτρύπανά της και με την υποστήριξη των ΜΑΤ σε τρεις βάρδιες άρχισε τις γεωτρήσεις. Πραγματοποίησε γεωτρήσεις σε εννιά σημεία της περιοχής, και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πριν από τρεις μέρες έφεραν δύο ακόμη γεωτρύπανα που τα εγκατέστησαν βόρεια και δυτικά του εργοστασίου εμπλουτισμού (πλυντηρίου), που δε λειτουργεί από το 1995.

Παράλληλα, σε δασική περιοχή η καναδική εταιρία διάνοιξε δρόμο μήκους 1.000 μέτρων και φάρδους 4, καταστρέφοντας αναρίθμητα δέντρα μεταξύ των οποίων και δρύες ύψους 30 μέτρων.

Δεν τηρήθηκε καμιά υπόσχεση

Ο πρόεδρος της Ολυμπιάδας, Ν. Μήτσιος, υπενθυμίζει ακόμα:

  • Την υπόσχεση της υφυπουργού Βιομηχανίας Αννας Διαμαντοπούλου, πως δε θα γίνουν γεωτρήσεις στην περιοχή του πλυντηρίου. Μια υπόσχεση που δεν τηρήθηκε...
  • Τη δικαιολογία που προβλήθηκε από τον μηχανικό της TVX Gold, που ήταν ότι αυτές οι εργασίες γίνονται για γεωτεχνικούς λόγους, δηλαδή για τα κτίρια που υπάρχουν. Ομως για το σκοπό αυτό απαιτούνται γεωτρήσεις 20 - 30 μέτρων κι όχι 300 όπως στην προκειμένη περίπτωση.

"Το γεγονός αυτό αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση για τους κατοίκους της περιοχής, γιατί παραβιαζόταν κατάφωρα η ανακωχή που είχε συμφωνηθεί", λέει ο Ν. Μήτσιος.

"Ευτυχώς που δεν είχαμε θύματα", τονίζει ο Ν. Μήτσιος για τα προχτεσινά γεγονότα. Υπογραμμίζει πως μόνο το ΚΚΕ αντιτάχθηκε, στη Βουλή, και καταψήφισε τη σύμβαση. "Πού είναι η κοινωνική συναίνεση που επαγγέλλεται η κυβέρνηση; Ο χώρος είναι μικρός, όμορφος, διάσπαρτος από αρχαιότητες. Εδώ είναι τα Στάγειρα, η πατρίδα του Αριστοτέλη, και θέλουν θυσιάσουν την περιοχή στο βωμό των συμφερόντων της ξένης εταιρίας. Θα καταστρέψουν ακόμη και τις στοές που δημιουργήθηκαν την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου και που αποτελούν αντικείμενο τουριστικής αξιοποίησης και αντικείμενο μελέτης, για τον τρόπο εξόρυξης και ανάκτησης των μεταλλευμάτων", κατέληξε ο πρόεδρος της Κοινότητας.

Ανησυχούν οι επιστήμονες

Για τις εργασίες της "TVΧ Gold" μιλά στον "Ρ" και η Σοφία Παπασωτηρίου,επίκουρος καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ.

"Η "TVX Gold" κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να συμπληρώσει το φάκελό της, προκειμένου να πετύχει τη δανειοδότησή της από τράπεζες των ΗΠΑ και να πάρει την επιδότηση από την ΕΕ.

Για το σκοπό αυτό έχει αναθέσει σε δυο αγγλικές εταιρίες την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας και της μελέτης σχεδίων για το εργοστάσιο που θέλει να εγκαταστήσει, αγνοώντας την αναμενόμενη από μέρα σε μέρα μελέτη του ΙΓΜΕ", λέει χαρακτηριστικά.

Ως πιο σημαντική, όμως, εξέλιξη η Σ. Παπασωτηρίου θεωρεί τη μέθοδο που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει η πολυεθνική για την ανάκτηση του χρυσού. Σύμφωνα με τη σύμβαση ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει σύγχρονες μεθόδους, τη διπλή υδατική οξείδωση, η οποία απαιτεί υψηλό κόστος. Παρά τη σύμβαση, όμως, ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει τη μέθοδο της βακτηριδιακής οξείδωσης, η οποία αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται ελάχιστα.

"Για τους λόγους αυτούς υπάρχει αγωνία στους κατοίκους, ενώ η "TVX Gold" δε θεωρείται αξιόπιστη", καταλήγει η Σ. Παπασωτηρίου.

Με τις ευλογίες της κυβέρνησης η προσχεδιασμένη εξέλιξη

Ο... μονόδρομος εξυπηρέτησης της TVX, που εδώ και καιρό έχει χαράξει η κυβέρνηση και η απόφασή της να ολοκληρώσει το σκάνδαλο εκποίησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας και της ληστρικής εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της περιοχής από πολυεθνικά κεφάλαια, αναπόφευκτα θα οδηγούσε στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Η εμμονή της αυτή, που έχει εκφραστεί με πολλούς τρόπους και από διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες, προκύπτει και από την απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης σε Ερώτηση και Αίτηση κατάθεσης εγγράφων του ΚΚΕ στη Βουλή.

Την πολιτική του ξεπουλήματος του ορυκτού πλούτου της χώρας η κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από την απάντηση στην Ερώτηση του ΚΚΕ, αποκαλεί "αναπτυξιακή" πολιτική, ενώ επιχειρεί να την εμφανίσει και ως συμβατή με τη νομοθεσία περί μεταλλευτικής βιομηχανίας, όταν είναι γνωστό ότι κατέφυγε σε μια σειρά τροπολογίες αλλά και νομοθετικές υπερβάσεις για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της αγοράστριας εταιρίας TVX GOLD. Υποστηρίζει επίσης ότι έχει "διασφαλίσει την ηρεμία στην περιοχή της Ολυμπιάδας με μια σειρά μέτρων, που έχουν στόχο την ενημέρωση των πολιτών". Η πραγματικότητα που όλοι, όμως, γνωρίζουν και κυρίως οι κάτοικοι της περιοχής του Στρυμονικού Κόλπου είναι ότι την ηρεμία στην περιοχή θέλει να την καλύψει με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης περίπου 1.000 ανδρών, που βρίσκονται στην περιοχή από τις 3 του Οκτώβρη.

Οσο για την τήρηση των νόμων περί μεταλλευτικών βιομηχανιών, αυτό που η κυβέρνηση έκανε ήταν, με την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης των μεταλλείων, να δώσει παράταση των αδειών που ίσχυαν ή είχαν λήξει. Δηλαδή, παράταση της παρανομίας, με αποτέλεσμα υλικά ιδιαιτέρως επικίνδυνα να εναποτίθενται σε δασικό χώρο σε τεράστιες ποσότητες. Μάλιστα, η κυβέρνηση μετά από σχετική καταγγελία της Κοινότητας της Ολυμπιάδας για τις παράνομες αυτές δραστηριότητες, υποσχέθηκε την πραγματοποίηση σχετικών μελετών, οι οποίες αν και θα έπρεπε να ήταν έτοιμες μέχρι τέλη Αυγούστου κανείς δεν έχει ενημερωθεί για τα αποτελέσματά τους. Την ίδια τύχη φαίνεται να έχουν και άλλες μελέτες, που όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να κάνει προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κατοίκων. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι και αυτή της μελέτης του ΤΕΕ, η οποία είναι έτοιμη από την άνοιξη και δεν κυκλοφορεί, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είναι καταπέλτης για όλα τα ζητήματα του μεταλλείου.

Στο μεταξύ, η πολιτική της κυβέρνησης άνοιξε την όρεξη της καναδικής πολυεθνικής, που δεν περίμενε καν να ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη του ΙΓΜΕ, που θα λειτουργούσε - υποτίθεται - ως ουδέτερος μελετητής προκειμένου να εκτονωθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων της Ολυμπιάδας. Βέβαια, με δεδομένο τον προσανατολισμό των κυβερνώντων να προστατεύσουν πάση θυσία τα συμφέροντα της πολυεθνικής, από την αρχή ήταν βέβαιο ότι ο μοναδικός αποδέκτης της μελέτης του ΙΓΜΕ θα ήταν η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων και οι κάτοικοι της περιοχής. Αυτό γιατί η σύμβαση πώλησης που η κυβέρνηση υπέγραψε δίνει τη δυνατότητα στους Καναδούς να επιλέξουν αυτοί το χώρο εγκατάστασης της μονάδας. Εξάλλου, οι Καναδοί ποτέ δε δήλωσαν ότι θα δεχτούν τη μελέτη του ΙΓΜΕ, πράγμα που τις προηγούμενες μέρες απέδειξαν και στην πράξη, αξιοποιώντας μάλιστα και το γεγονός ότι η κυβέρνηση ούτε καν "για τα μάτια του κόσμου" δεν έκανε κάποια κίνηση που θα δέσμευε τους Καναδούς να περιμένουν την έκθεση του ΙΓΜΕ. Μάλιστα, όπως πρόσφατα είχε αποκαλύψει ο "Ρ", οι Καναδοί προκλητικά πραγματοποιούσαν γεωτρήσεις για έρευνα με τρία γεωτρύπανα πέραν των ορίων που έχουν συμφωνηθεί με την Επιτροπή.

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Ανάπτυξης, εκτός των άλλων, κατέφυγε και σε διαστρεβλώσεις προκειμένου να απαντήσει στη Βουλή στην Ερώτηση του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, και όπως υποστηρίζει η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων, ουδέποτε έγιναν ημερίδες με τη συμμετοχή τους, τις οποίες η υπουργός αναφέρει προκειμένου να εμφανίσει τους κατοίκους να συναινούν με τα σχέδιά της.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
Κοινός αγώνας ενάντια στην πολιτική διάλυσης

Κάλεσμα αγωνιστικής συστράτευσης απευθύνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Οργανισμού Βάμβακος προς τους αγρότες, για κοινό αγώνα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί τη βαμβακοκαλλιέργεια σε συρρίκνωση και τον Οργανισμό Βάμβακος σε διάλυση.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Οργανισμού Βάμβακος, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του Οργανισμού Βάμβακος θα οδηγήσει σε διασπορά ενός εξειδικευμένου και έμπειρου επί δεκαετίες προσωπικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το προϊόν και την εθνική μας οικονομία. Παράλληλα, για το βαμβάκι τονίζει ότι η πρόσφατη τροποποίηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση του παραρτήματος Β, που αφορά προσαρμογές βάρους του εκκοκκισμένου βαμβακιού από υγρασία και ποιότητα, παρέχει τη δυνατότητα στις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις να ενισχυθούν για πολύ περισσότερα κιλά σύσπορου βαμβακιού από αυτά που θα αγοράσουν. Γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της συνυπευθυνότητας, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι διαφορές που περιμένουν οι αγρότες κατά την εξόφληση.

"Εδώ και καιρό", συνεχίζει η ανακοίνωση, "ξεκίνησε η εφαρμογή του κοινοτικού καθεστώτος στο βαμβάκι, χωρίς ο οργανισμός να έχει στη διάθεσή του ούτε το ελάχιστο αναγκαίο εποχιακό προσωπικό. Γεγονός που οδηγεί σε σημαντική καθυστέρηση διεκπεραίωσης εργασιών, με επιπτώσεις, εκτός των άλλων, και στην εξόφληση των αγροτών μελλοντικά". Ακόμα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η κυβέρνηση, ο σημερινός υπουργός Γεωργίας, αλλά και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να εγκαταλείπουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις για έναν Οργανισμό Βάμβακος αναβαθμισμένο και εκσυγχρονισμένο, που θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ως εξειδικευμένος φορέας του Δημοσίου, σε όλο το κύκλωμα του βαμβακιού, από την παραγωγή μέχρι και το έτοιμο ένδυμα.

"Για μια ακόμη χρονιά - καταλήγει η ανακοίνωση - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας φρόντισε να αφήσει σε εκκρεμότητα εργασιακά μας ζητήματα, όπως ημέρες μετακίνησης εκτός έδρας και μη καταβολή αποζημίωσης μέχρι σήμερα για την υπερωριακή μας απασχόληση. Αν ο υπουργός δε συνδιαλέγεται για τόσο σημαντικά ζητήματα με τους εργαζόμενους, που εξ αντικειμένου πρέπει να έχουν κυρίαρχο λόγο, από πού καθοδηγείται προκειμένου να πάρει τις αποφάσεις του;".

ΒΑΜΒΑΚΙ
Να επιστρέψει η κυβέρνηση τον κλεμμένο ΦΠΑ

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ, που κλέβει το κράτος από τους βαμβακοπαραγωγούς, ξαναφέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Βαγγ. Μπούτας,προς τον υπουργό Οικονομικών.

Η επιστροφή του ΦΠΑ στους βαμβακοπαραγωγούς, για όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν ένα από τα αιτήματα των μεγαλειωδών αγροτικών κινητοποιήσεων του περασμένου χειμώνα, αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε να το ικανοποιήσει. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες περιφερειακές ΔΟΥ (Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες) δεν απέδιδαν σημαντικό μέρος του ΦΠΑ στους βαμβακοπαραγωγούς, κατά παράβαση της υπάρχουσας νομοθεσίας. Οπως είναι γνωστό, εδώ και χρόνια οι ΔΟΥ κατά την επιστροφή του ΦΠΑ στους βαμβακοπαραγωγούς αφαιρούσαν το πρόστιμο συνυπευθυνότητας από την τιμή του βαμβακιού, με αποτέλεσμα οι βαμβακοπαραγωγοί να χάσουν μερικά δισεκατομμύρια δραχμές.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρεται ότι το KKE επανειλημμένα έχει θέσει στη Βουλή το θέμα της αναδρομικής επιστροφής του ΦΠΑ, που αναλογεί στο ποσοστό συνυπευθυνότητας το οποίο δικαιούνται οι βαμβακοπαραγωγοί για την περίοδο πριν από το Μάη του 1996.

Στην υπ' αριθμ. 1736/8-1-1997 Ερώτηση του Κόμματος, τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας απάντησαν ότι αρμόδιο να απαντήσει είναι το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, προσποιούμενο ότι δεν κατάλαβε την Ερώτηση, έδωσε απάντηση για την περίοδο που το πρόβλημα έχει λυθεί.

Με δεδομένο ότι η επιστροφή αυτή αποτελεί δικαίωμα των βαμβακοπαραγωγών, που παράνομα και καταχρηστικά παρακρατείται όλο αυτό το χρονικό διάστημα από το υπουργείο Οικονομικών, ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Θα επιστρέψει και πότε το πρόσθετο ποσό του ΦΠΑ στους δικαιούχους βαμβακοπαραγωγούς για την περίοδο πριν την έκδοση της ΕΔΥΟ 1066752/3305/898 ΠΟΛ/1168/24 - 5 - 1996 με την οποία ρυθμίστηκε το θέμα;
  • Θα καταβάλει στους δικαιούχους βαμβακοπαραγωγούς τους νόμιμους τόκους των χρηματικών ποσών που παράνομα παρακρατούνται;
  • Μήπως η παρατεταμένη άρνηση επιστροφής έχει συνειδητό στόχο την παραγραφή των δικαιωμάτων των βαμβακοπαραγωγών;
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μέτωπο στην κυβέρνηση του αυταρχισμού και της υποτέλειας

"Ας μην τρέφει κανένας αυταπάτες. Εχουμε να κάνουμε με επικίνδυνη κυβέρνηση". Με τον τρόπο αυτό κλείνει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΟΘ του ΚΚΕ, που αναφέρεται στα προχτεσινά γεγονότα στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως το επεξεργασμένο από το καλοκαίρι σχέδιο εξουδετέρωσης των αντιδράσεων των κατοίκων της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής και της ευρύτερης περιοχής, για την επαίσχυντη συμφωνία της κυβέρνησης με την καναδέζικη πολυεθνική του χρυσού, μπήκε την Κυριακή σε εφαρμογή. Οι ένστολες δυνάμεις των ΜΑΤ, με πλήρη εξάρτηση και δακρυγόνα, με τις εντολές των πολιτικών τους προϊσταμένων και αφού ξεπλήρωσαν με κάθε ευλάβεια τα... θρησκευτικά τους καθήκοντα, επιτέθηκαν με σφοδρότητα στον εχθρό - λαό για να εξυπηρετήσουν τα κέρδη της πολυεθνικής.

"Μετά τα αγροτοδικεία, τους χαφιέδες του "Συνδικαλιστικού" της Ασφάλειας, τις θεωρίες του υπουργού Δημόσιας Τάξης για "εσωτερικό εχθρό", τα μέτρα περιορισμού των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, ένα ακόμα βήμα - πιο βαθύ - σημείωσε προχτές η κυβέρνηση στον αυταρχικό κατήφορό της", επισημαίνει το Γραφείο Τύπου της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Η ΚΟΘ υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση εξαντλεί την αποφασιστικότητά της απέναντι στο λαό, την ώρα που βαθαίνει η πολιτική υποταγή της στα κελεύσματα του ΝΑΤΟικού και ευρωπαϊκού παράγοντα. "Είναι άραγε τυχαίο ότι η επίθεση εκδηλώθηκε υπό τη σκιά του Αμερικανικού αποβατικού πλοίου, που προσάραξε φορτωμένο με 400 πεζοναύτες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από προχτές και μια εβδομάδα πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου;", αναρωτιέται στην ανακοίνωσή της.

Τέλος, η ΚΟΘ του ΚΚΕ δηλώνει, για μια ακόμα φορά, πως συμπαραστέκεται στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής και καλεί τους εργαζόμενους και τους φορείς της πόλης να εκδηλώσουν την πιο πλατιά αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής και να ορθώσουν ένα μέτωπο αντίστασης στην κυβέρνηση του αυταρχισμού και της υποτέλειας.

ΡΑΦΗΝΑ
Παράνομη η επέκταση του λιμανιού

Το "κόκκινο φως" άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εμπορικής Ναυτιλίας και με χτεσινή απόφασή του έκρινε παράνομες τις σχετικές αποφάσεις για επέκταση του λιμανιού της Ραφήνας.

Στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι τα έργα δε συνιστούν βελτίωση του λιμανιού της Ραφήνας, αλλού ουσιαστικά πρόκειται για διπλασιασμό του σημερινού λιμανιού και ότι η μεγέθυνσή του θα έχει δυσάρεστες συνέπειες στην πόλη και κατά συνέπεια στους όρους διαβίωσης των κατοίκων της.

Τέλος, στην απόφαση του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου αναφέρεται ότι η κατασκευή λιμανιού θα πρέπει να εντάσσεται στο οικείο χωροταξικό σχέδιο, ενώ στην περίπτωση των λιμενικών εγκαταστάσεων της Ραφήνας δεν ελήφθη υπόψη το "Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας" που χύνεται δίπλα στο λιμάνι και είναι από τους σημαντικότερους χειμάρρους των Μεσογείων.

ΚΟΛΠΟΣ ΓΕΡΑΣ
Οχι στις εγκαταστάσεις καυσίμων

"Φιλί ζωής" στον κόλπο της Γέρας της Λέσβου έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με τη χτεσινή απόφασή του. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο ακύρωσε την ανανέωση της άδειας λειτουργίας των εγκαταστάσεων δεξαμενών υγρών καυσίμων της εταιρίας "Γ. Μαμιδάκης" στη θέση Σκάλα Λουτρών του κόλπου Γέρας, κρίνοντας παράνομες τις σχετικές αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Λέσβου και του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στην απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι ο κόλπος Γέρας αποτελεί ευαίσθητο οικοσύστημα - χερσαίο και θαλάσσιο - και υψηλού αισθητικού κάλλους, με συνέπεια να δέχεται μόνο ήπια διαχείριση. Επίσης, το δικαστήριο αναφέρει ότι ο κόλπος έχει μελετηθεί εκτενώς, είναι υψίστης οικολογικής σημασίας και προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις.

Επιμένει η κυβέρνηση

Η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου, σε χτεσινές δηλώσεις της αναφορικά με τα επεισόδια της Κυριακής, υποστηρίζει ότι "η επένδυση θα γίνει σύμφωνα με την απόφαση της ελληνικής Βουλής και σύμφωνα με τους νόμους της χώρας που αφορούν και το περιβάλλον και τις αρχαιότητες". Η ίδια απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με καταγγελίες για την προκλητική παρουσία στην περιοχή 600 ανδρών των ΜΑΤ, παραδέχτηκε ότι μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το καλοκαίρι, υπήρξε απόφαση να υπάρχει παρουσία δυνάμεων την οποία χαρακτήρισε... "διακριτική". Ισχυρίστηκε δε, ότι η δύναμη ήταν μικρότερη των 600 ατόμων και ότι ήταν εκεί για να προληφθούν "πιθανές καταστροφές ή επεισόδια"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ