ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΩΝ
Στόχος τους η "Σύγχρονη Εποχή"

Οι "γνωστοί - άγνωστοι" έδωσαν πάλι το "παρών", με μια απόπειρα πυρπόλησης των επαναστατικών ιδεών

Αυτή τη φορά οι θρασύδειλοι, αυτοί που κινούνται νύχτα και ύπουλα, αυτοί που φοβούνται τις ιδέες, χτύπησαν ακριβώς εκεί. Στόχος τους, αυτή τη φορά, ήταν ένα βιβλιοπωλείο. Οι ...άγνωστοι προσπάθησαν χτες τα ξημερώματα τα κάψουν τη "Σύγχρονη Εποχή".

Σήμερα, που η άλλη άποψη, η άλλη ιδεολογία, η διαφορετική, από την κατεστημένη, στάση ζωής μπαίνει "στο ρουθούνι" της άρχουσας τάξης, χαλώντας τη σούπα της συναίνεσης, σήμερα που η αντίσταση όσων αρνούνται να σκύψουν το κεφάλι ανεβαίνει, οι "γνωστοί - άγνωστοι" προσπαθούν να τρομοκρατήσουν ακριβώς όσους, με όπλο την επαναστατική κοσμοθεωρία τους, κηρύσσουν εφ' όλης της ύλης αντίσταση.

Χτες, στις 2.25 τα ξημερώματα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στη συμβολή των οδών Μαυροκορδάτου και Ακαδημίας, τρία γκαζάκια που είχαν τοποθετηθεί από άγνωστους δράστες εξερράγησαν. Ενα μπιτόνι από βενζίνη άρπαξε φωτιά, με αποτέλεσμα να σπάσει το τζάμι της προθήκης. Ευτυχώς, που οι φλόγες δεν επεκτάθηκαν. Τα βιβλία σώθηκαν.

Τα βιβλία, που φυλάνε τη γνώση. Τα βιβλία της "Σύγχρονης Εποχής", που έχουν τη διαφορετική άποψη. Αυτήν, που φοβάται η "καθεστηκυία τάξις". Ποιος θέλει να κάψει τα βιβλία;

Η βομβιστική επίθεση γίνεται λίγες μέρες πριν το γιορτασμό της επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

"Η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, ώστε με επεισόδια και έκτροπα να αποτραπεί η συμμετοχή του λαού στην αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία είναι ο ένας στόχος", μας λέει ο υπεύθυνος των εκδόσεων "Σύγχρονη Εποχή", Δημήτρης Παπαλεωνίδας."Η επίθεση αυτή είναι μέρος της συνολικότερης επίθεσης, που γίνεται σε όλες τις λαϊκές κατακτήσεις. Γιατί, εκτός από αυτές, πρέπει να χτυπηθεί και η ιδεολογία που τις υπερασπίζεται. Οι ιδέες, που ζητούν από το λαό να αντισταθεί".

"Το χτύπημα του βιβλιοπωλείου", προσθέτει ο Δ. Παπαλεωνίδας, "δεν είναι τυχαίο. Δεν είναι μια σύμπτωση η απόπειρα να καταστρέψουν τη "Σύγχρονη Εποχή", που προσφέρει την άλλη άποψη στο βιβλίο".

Δυο παλιοί αγωνιστές στέκονται έξω από τη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου. "Φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν να ανάψουν πάλι τη φωτιά του φασισμού. Τότε που καίγανε τα βιβλία", μας λέει ο μπάρμπα - Αναστάσης, αντάρτης του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. "Εμείς, όμως, θα συνεχίσουμε να τους "μπαίνουμε στο ρουθούνι", ό,τι κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, θα αντιστεκόμαστε", προσθέτει ο μπάρμπα - Βασίλης. "Δε φοβόμαστε, είμαστε πολλοί. Θα απαντήσουμε με τη συμμετοχή μας στην πορεία του Πολυτεχνείου".

Να παλέψουμε για αγωνιστικές λύσεις

Να μην αποδεχτούν το ρόλο του διακοσμητικού στοιχείου στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, συμβάλλοντας έτσι στα σχέδια της κυβέρνησης και της ηγεσίας της Ενωσης, για μετατροπή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μέσα διοχέτευσης και εφαρμογής της κυρίαρχης πολιτικής, καλεί τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους η "Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα" Καλλιθέας. Παράλληλα, τους καλεί, στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, να συζητήσουν επί της ουσίας για τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αποφασίσουν γι' αυτά με ψηφίσματα, εξουσιοδοτώντας και δεσμεύοντας παράλληλα τους εκπροσώπους του δήμου για τη στάση που θα κρατήσουν στο συνέδριο.

"Με βάση τα στοιχεία της εγκυκλίου, το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί κυριολεκτικά μέσα σε ασφυκτικά πλαίσια στο χώρο της έκθεσης POLIS '97. Εκθεση που σαν αντικείμενο έχει την προβολή, διάθεση και προσφορά από ιδιωτικά συμφέροντα, υπηρεσιών και προϊόντων, τα οποία καλούνται να αγοράσουν οι δήμοι από ιδιωτικές εταιρίες και με τη σειρά τους να τα μοσχοπουλήσουν στους δημότες, εφαρμόζοντας τα σχέδια της νέας αποστολής που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση", σημειώνει με ανακοίνωση της η παράταξη. Στην κατεύθυνση αυτή, συμπληρώνει, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε στην αποστολή της στο συνέδριο να συμπεριλάβει και τους πέντε εκπροσώπους των δημοτικών επιχειρήσεων, με ειδική μάλιστα προετοιμασία.

Τέλος, η παράταξη σημειώνει πως στόχος της διοίκησης της ΚΕΔΚΕ είναι να αποσπάσει τη συγκατάθεση των αιρετών στην επιχείρηση μετατροπής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πεδίο ιδιωτικοποιήσεων, αγοραπωλησιών, σε "μακρύ χέρι" για την ξαναφορολόγηση των δημοτών, σε επιχειρήσεις και μάνατζερ. Απέναντι στο στόχο αυτό, η "Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα" καλεί σε πάλη για αγωνιστικές διεκδικήσεις και αποφάσεις.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Κάλεσμα για αντεπίθεση

Αγωνιστική συγκέντρωση οργανώνει για την Κυριακή 16 Νοέμβρη στις 6.30 το απόγευμα η Νομαρχιακή Επιτροπή Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ στο ξενοδοχείο "ΦΩΚΑ" στο Αργοστόλι. Ηρθε η ώρα, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ, οι κομμουνιστές του Αργοστολίου και των χωριών να περάσουμε μαζικά, μαχητικά στην αντεπίθεση και καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τη νεολαία, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης του Αργοστολίου και των Κοινοτήτων Ζώλα, Νύφι, Αγκώνας, Θηνιά, Κουρουκλάτα, Φάρσα, Δαυγάτα, Διλινάτα, Φαρακλάτα και Τρωγιανάτανα να πάρουν μέρος μαζικά και αγωνιστικά στη συγκέντρωση.

Απαντάμε, τονίζεται στην ανακοίνωση, μαχητικά στην αντικομμουνιστική επίθεση. Στη δυσφήμηση του κόμματός μας, στην υπονόμευση και στον αποπροσανατολισμό που καλλιεργείται από την κυβέρνηση και τα διάφορα αντικομμουνιστικά κέντρα.

Με τη συγκρότηση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ και της συσπείρωσης τίμιων αγωνιστών απαντάμε ενάντια στο σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" και τη διάλυση των χωριών μας. Ενάντια στις θεωρίες των μονόδρομων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προπαγανδίζουν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα. Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τη φορομπηχτική πολιτική του Δήμου Αργοστολίου και της Νομαρχίας που προωθούν για λογαριασμό της κυβέρνησης με τη στήριξη της ΝΔ και του ΣΥΝ. Ενάντια στη λιτότητα, τη διάλυση του οχταώρου, το ξεκλήρισμα της αγροτιάς, τα αντιδραστικά μέτρα Αρσένη για την παιδεία και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά "σκληρά" και "μαλακά".

Εφτασε επιτέλους η ώρα, τονίζει η ΝΕ, η Κεφαλονιά των ηρωικών αγώνων και θυσιών να απαντήσει με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές και τα μέλη της ΚΝΕ, με τη συγκρότηση Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης και με τη συσπείρωση δυνάμεων και τη λαϊκή αντεπίθεση.

Γενική Συνέλευση

Ετήσια Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί η "Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα" Καλλιθέας τη Δευτέρα 24 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία της Κίνησης στην οδό Αναγνωσταρά 16 και Γρυπάρη.

Πιστή στις αρχές της και τη δημοκρατική της παράδοση λειτουργίας και δράσης, μέσα από τη Γενική Συνέλευση θα καθορίσει την παραπέρα δράση της τον τελευταίο χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Περίπατος ποδηλασίας

Μπορεί ο μαζικός αθλητισμός και όλες οι ενέργειες για τη στήριξή του να αφήνουν ουσιαστικά αμέτοχη τη Νομαρχία Αθηνών, το ποδήλατο όμως φαίνεται να συγκινεί τους εκπροσώπους της. Ετσι την Κυριακή 16 Νοέμβρη διοργανώνει τον δεύτερο πολιτιστικό περίπατο ποδηλασίας σε συνεργασία με τους δήμους που συμμετέχουν, το υπουργείο Πολιτισμού και την Ομοσπονδία Ποδηλασίας.

Η ποδηλατική εξόρμηση αφορά όλες τις ηλικίες και θα γίνει από δέκα δήμους της Αττικής, με προορισμό το θέατρο Ηρώδου του Αττικού.

Στόχος μάλιστα του ποδηλατικού περιπάτου, όπως δηλώνουν οι διοργανωτές του, είναι οι συμμετέχοντες παράλληλα με τον αθλητισμό να γνωρίσουν τα ιστορικά μνημεία της πόλης, καθώς και να μεταβιβάσουν το μήνυμα (σε ποιους άραγε; Η Νομαρχία δεν είναι ένας από τους αρμόδιους να "λάβει" το μήνυμα;) για καλύτερη ποιότητα ζωής. Η αφετηρία της εκκίνησης έχει ως εξής: Μονή Δαφνίου 9.15, Σκοπευτήριο Καισαριανής 9.45, ΟΑΚΑ 9.45, Ερυθραία Μνημείο Ηρώων 9.00, Δημαρχείο Γλυφάδας 9.00.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Απάτη σε προμήθειες

Απάτη με τις προμήθειες γαντιών του προσωπικού του Δήμου Αθηναίων αποκαλύφθηκε, ύστερα από αιφνίδια έρευνα κλιμακίου του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε δημοτική αποθήκη.

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, προμηθευτής του δήμου προσέφυγε προ μηνός στο ΣΔΟΕ, όταν ανακάλυψε ότι ποσότητα γαντιών της εταιρίας του, τα οποία είχε αγοράσει ο δήμος παλιότερα για τις ετήσιες ανάγκες του, επανεμφανίστηκαν και ξαναπληρώθηκαν ως νέα παραλαβή από άλλο προμηθευτή. Τα γάντια - κόστους 7 εκατομμυρίων δραχμών περίπου - κατασχέθηκαν από τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, ενώ έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για απάτη και πλαστογραφία και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης.

Χτες ο Δήμος Αθηναίων, με καθυστέρηση είκοσι ημερών παραδέχτηκε την ύπαρξη του θέματος, υποστηρίζοντας ότι έχει ήδη διατάξει από την πλευρά του τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, την οποία ανέλαβε διευθυντής του δήμου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, εργαζόμενοι διαπιστώνουν απαράδεκτη καθυστέρηση από την πλευρά της διοίκησης, η οποία φέρεται ότι προσπάθησε να κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας το θέμα. Αλλωστε, όλο αυτό το διάστημα, δεν έχει ενημερωθεί καν το δημοτικό συμβούλιο.

Ούτως ή άλλως καταλογίζονται ευθύνες στη δημοτική αρχή, καθώς φέρεται να δημιούργησε τις συνθήκες για την εκδήλωση της απάτης. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κούτες με τα γάντια, που πήγαιναν και έρχονταν στις αποθήκες του δήμου, δεν είχαν παραληφθεί έγκαιρα, αλλά μαζί με την παραλαβή επόμενης χρονιάς. Ετσι περίσσεψαν, δε διατέθηκαν ποτέ στους εργαζόμενους και κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να τα μεταφέρουν σε νέα εταιρία, που τα ξαναπούλησε στο δήμο,ως προϊόντα της!

Ημερίδα της ΤΕΔΚΝΑ

Ημερίδα, με θέμα "Προτάσεις και συζήτηση, ενόψει του Συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας", διοργανώνει σήμερα στις 10 το πρωί, η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του ξενοδοχείου NOVOTEL (Μιχ. Βόδα 4-6).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ