ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα ... 4 "Π"

ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΕΣ οι σημερινές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων για την υπόθεση των "χουντο-ΜΑΤατζήδων" της Θεσσαλονίκης. Πάλι καλά που φιλοτιμήθηκαν σήμερα! Ομως, ο κόσμος έχει κρίση και μ' έναν αφορισμό δεν καθαρίζουν.

***

ΤΙ ΚΟΙΝΟ έχουν οι εκσυγχρονιστές Παπαϊωάννου, Πολυζωγόπουλος, Παπαντωνίου και Πρωτόπαππας; Ολων το όνομα αρχίζει από "Π". Είναι όλοι στελέχη του ΠΑΣΟΚ (που, επίσης, αρχίζει από "Π"). Τέλος, υπέγραψαν όλοι το κείμενο του "κοινωνικού διαλόγου", για το οποίο οι εργαζόμενοι της χώρας τούς στολίζουν με αρκετά επίθετα, που αρχίζουν από "Π"...

***

Για παράδειγμα, αναφέρουμε το "πουλημένοι"....

***

"ΑΧΟΣ ΒΑΡΥΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ" σε διάφορα γραφεία βουλευτών και λοιπών εκσυγχρονιστών παραγόντων του κυβερνώντος κόμματος. Οχι, ούτε εγκαίνια έχουνε, ούτε καμιά επέτειο. Απλά, αυτή η προκηρυξούλα των εξετάσεων για το δημόσιο, έ, διεγείρει το ενδιαφέρον...

***

Κι επειδή ως γνωστόν - το είπε κι ο Παπαδόπουλος - τέρμα τα ρουσφέτια στο δημόσιο τομέα μετά την επέκταση του νόμου Πεπονή, μάλλον φροντιστήριο για τις εξετάσεις κάνουν σ' εκείνα τα γραφεία...

***

Και να φανταστείτε πως δεν έχει καν ξεκινήσει τυπικά η όλη ιστορία.

***

Πάντως, καλού - κακού, βάλανε και 2.000 δραχμές εισφορά για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Είναι μελετημένο το σχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης, φαίνεται. Αν δε βγάλεις λεφτά από τους διάφορους δείκτες που είναι σε άνοδο, από πού θα βγάλεις;

***

Κι ο πιο υψηλός δείκτης στην Ελλάδα (μετά το δημόσιο χρέος) είναι η ...ανεργία, που σπρώχνει τον κόσμο στους διαγωνισμούς αυτούς.

***

ΜΑΛΙΣΤΑ, τώρα, εκτός από τον Σημίτη, "εθνικούς θριάμβους" πετυχαίνει και ο Κ. Καραμανλής. Πήγε, λέει, στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πέτυχε να τους "εμφυτεύσει" τις επιφυλάξεις του για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ.

***

Κατά τα άλλα, δηλώνει ότι, αν ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, θα έκανε διαφορετική εξωτερική πολιτική.

... η ουρά του...

Ας ξεχωρίσουμε από τον ορυμαγδό των προχτεσινών εξελίξεων, στην τελική τελετή του "κοινωνικού διαλόγου", την εντελώς αποκαλυπτική δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Με το "σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000", είπε ο Γ. Παπαντωνίου, επιτεύχθηκε - εκτός των άλλων - συναίνεση στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να συμβαδίζει με την εξέλιξη και τους στόχους της οικονομίας!

Τώρα πια είμαστε πολύ περίεργοι να δούμε τι είδους Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα ζητήσει να υπογράψει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και όσοι συμφώνησαν μαζί του. Τι είδους αιτήματα θα προβάλει η "πράσινη" πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ για τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων...

Γιατί, ακριβώς την ώρα που ο Γ. Παπαντωνίου έκανε την πιο πάνω δήλωση, έδιναν και έπαιρναν οι πληροφορίες από τα επιτελεία του για... αυξήσεις στα όρια του 2,5%!

Γιατί δεν κοιμάται ο Κ. Σημίτης

Κυριολεκτικά... καταπέλτης είναι οι θέσεις της ΝΔ για τον προϋπολογισμό του 1998. Αντιγράφουμε, περισσότερο προς τέρψη των αναγνωστών παρά για να αποκαλυφθεί η κριτική που ασκεί, από τη χτεσινή ανακοίνωση της ΟΚΕ ΝΔ: "Η αποτυχία στην εκτέλεση των Γενικών Κρατικών Προϋπολογισμών των τελευταίων χρόνων αναδεικνύει τόσο τις οργανωτικές αδυναμίες του υπουργείου Οικονομικών, όσο και την αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας να διατηρήσει σταθερό το θεσμικό πλαίσιο της φορολογίας, να συγκρατήσει τις δημόσιες δαπάνες και να διαχειριστεί αποτελεσματικά το δημόσιο χρέος, το οποίο έχει πλέον φθάσει στο ύψος των 40 τρισ. δραχμών. Αναδεικνύει όμως και σοβαρές αδυναμίες στη διαδικασία κατάρτισης, ψήφισης και ελέγχου της εκτέλεσης του Γενικού Προϋπολογισμού του Κράτους". Και αμέσως παρακάτω σπεύδει να υποδείξει συγκεκριμένες εποικοδομητικές προτάσεις ακριβώς πάνω... στη διαδικασία κατάρτισης και ψήφισης του προϋπολογισμού!

Μετά από αυτή την εξοντωτική κριτική, ασφαλώς ο Κ. Σημίτης δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος...

Φιέστα κι άστα!

Η χούντα

βρικολάκιασε

- είχε ποτέ

πεθάνει; -

και γλέντι

αποφάσισε

φασιστικό

να κάνει.

Το "Γρίβα μ'"

βάζει στο πικάπ

και το χορό

αρχίζει

κι ο "εκσυγχρονισμός"

πιο κει

"μπιζάρει"

και σφυρίζει!

Το πελεκούδι

καίγεται,

μπαμ, μπουμ

και το "μουσκέτο",

γεια σου

δημοκρατία μου

με το "πουλί"

στο πέτο!

Ο οίστρος

Μέχρι εκεί...

Τώρα, μάλιστα, αφού και η "Αυγή" συγχαίρει τον Κ. Καραμανλή, επειδή "επαναφέρει προσεκτικά και σταδιακά τη ΝΔ εντός της Ευρώπης", ο αρχηγός της ΝΔ μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Αυτοί, που πρέπει να ανησυχήσουν, είναι όσοι οπαδοί και ψηφοφόροι του ΣΥΝ θέλουν να λέγονται αριστεροί και δεν έχουν ανησυχήσει ακόμη. Εκτός και θεωρούν ότι η "Κεντροαριστερά" φτάνει μέχρι εκεί...

Πρότυπο δικομματισμού

Για τα σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, που βασανίζουν μεγάλα τμήματα της αμερικάνικης κοινωνίας έχουμε γράψει πολλές φορές και φανταζόμαστε, ότι σας είναι γνωστά. Τα δύο κόμματα, όμως, που κυριαρχούν για δεκαετίες τώρα στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ, έχουν προφανώς ριζικά διαφορετική γνώμη. Γι' αυτά, δεν υπάρχουν παρόμοια προβλήματα. Ακόμη και στοιχεία αμερικάνικων οργανώσεων, που βεβαιώνουν, πως η μία στις τέσσερις περίπου οικογένειες ζει σε απαράδεκτα επίπεδα φτώχειας, δεν τα παίρνουν καν υπόψη τους.

Ετσι, είναι απόλυτα λογικό, στην προεκλογική εκστρατεία, που κορυφώθηκε τηn περασμένη βδομάδα, σχετικά με την ανάδειξη κυβερνητών και δημάρχων, να κυριαρχήσουν άλλα θέματα. Ποια είναι αυτά; Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο κέντρο της προεκλογικής εκστρατείας και των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων ήταν η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, η ιατρική χρήση της μαριχουάνας και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Το φαινόμενο, βέβαια, δεν είναι καθόλου περίεργο, αφού η αμερικάνικη κοινωνία είναι πλέον μια διαμορφωμένη - στον ένα ή άλλο βαθμό - κοινωνία των δύο τρίτων. Αλλωστε, οι συνεχώς αυξανόμενες μάζες των εξαθλιωμένων και περιθωριοποιημένων, ούτε καν παίρνουν μέρος στην εκλογική διαδικασία. Δε λογαριάζονται, δηλαδή, καθόλου από τους εκπροσώπους του αμερικάνικου δικομματισμού.

... και το φιάσκο

Αυτό και αν είναι "επιτυχής έκβαση του διαλόγου", όπως επιμένουν να ισχυρίζονται κυβέρνηση και ΣΕΒ! Στη διοίκηση της ΓΣΕΕ μειοψήφησε η πρόταση για επικύρωση της κατάπτυστης συμφωνίας του "κοινωνικού διαλόγου" - παρά τις αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν στο εσωτερικό της ΠΑΣΚΕ και όχι μόνο - και χρειάστηκε να μετρήσει διπλά (!) η ψήφος του προέδρου για να υφαρπαχθεί μια κάλπικη... απόφαση. Στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ πάρθηκε απόφαση μόνο με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ (και όχι όλες) "μετά επιφυλάξεων", όπως πρόσθεσαν αυτοί που έχουν λόγο να αναζητούν άλλοθι μέχρι την τελευταία στιγμή. Η ΓΣΕΒΕΕ δεν υπέγραψε, παρότι η πλειοψηφία της συνήργησε μέχρι την τελευταία στιγμή στην απάτη. Οι έμποροι υπέγραψαν "με επιφυλάξεις"...

Αυτά καταγράφτηκαν στο επεισοδιακό φινάλε αυτής της στημένης κομπίνας σε επίπεδο ηγεσιών, όπου υποτίθεται ότι η κυβέρνηση "είχε δέσει το γάιδαρό της".

Τώρα αν πάει κανείς παρακάτω, δε θα βρει ούτε μία απόφαση σωματείου, ομοσπονδίας, Εργατικού Κέντρου, που να επιβραβεύει αυτή τη διάτρητη διαδικασία. Αντίθετα πληθώρα είναι οι καταδικαστικές αποφάσεις οργανώσεων (μεταξύ των οποίων, αυτές των συνεδρίων των δυο μεγαλύτερων Εργατικών Κέντρων, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης).

Ας... πανηγυρίζουν επομένως όσο θέλουν ο ΣΕΒ και η κυβέρνηση. Το φιάσκο είναι φιάσκο. Οσο για εκείνους τους θλιβερούς μαϊντανούς που δέχτηκαν να παίξουν το ρόλο του "Δούρειου Ιππου" στις γραμμές των συνδικάτων, ας κοιτάξουν λίγο πίσω τους στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος και θα διαπιστώσουν ότι "την προδοσία πολλοί αγάπησαν, αλλά τους προδότες ουδείς".

Το φύλλο συκής...

Καλά, ούτε συνεννοημένοι να ήταν... Μιλάμε για τα περισσότερα κανάλια και πολλές εφημερίδες που, εντελώς... τυχαία, ένα πράγμα ξεχώρισαν και πρόβαλαν από την τελική πράξη του "κοινωνικού διαλόγου". Τις υποτιθέμενες εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τις συντάξεις. Να σημειώσουμε ότι, όλως... τυχαίως, τις ίδιες "δεσμεύσεις" ζήτησε και ανέξοδα έλαβε - όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί στις αλλεπάλληλες εσωκομματικές συσκέψεις στο ΠΑΣΟΚ - ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, προκειμένου να μετρήσει διπλά την προσωπική του ψήφο στη ΓΣΕΕ και να προσυπογράψει το σύμφωνο της ντροπής.

Ωστόσο, οι "ρουκέτες" του Μ. Παπαϊωάννου δεν προσφέρονται ούτε σαν φύλλο συκής. Οχι μόνο γιατί δεν απαντάνε στο παραμικρό από τα αιτήματα των συνταξιούχων. Οχι μόνο γιατί παρατείνουν την ειδική εισφορά που επιβλήθηκε στις συντάξεις και μετά τα όρια που έθετε και αυτός ο ν. 2084 (31/12/1997), αλλά και γιατί πίσω από αυτές παραμονεύει η "έκθεση Σπράου", για πλήρη κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Με όχημα ξανά τον "κοινωνικό διάλογο", όπως έσπευσε να προσθέσει, με νόημα, στις προχτεσινές δηλώσεις του ο ίδιος ο υπουργός.

Εμπρακτη απάντηση στην κοροϊδία

Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά για τους "εκσυγχρονιστές" κυβερνώντες, σε σημείο τέτοιο που να αμφισβητείται βάσιμα αν ο Κ. Σημίτης διαθέτει... "το τυχερό άστρο". Ενδεικτικό της ανησυχίας, που έχει καταλάβει τα στελέχη της κυβέρνησης, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι μαζεύτηκε προχτές το επικοινωνιακό επιτελείο (Λαλιώτης, Ρέππας, Πασχαλίδης, Πανταγιάς κ.ά.) για να βρουν τρόπους ανώδυνου πλασαρίσματος του προϋπολογισμού του 1998, αλλά και το γεγονός πως κατέφυγαν άλλη μια φορά στο γελοίο - γι' αυτό και ακίνδυνο - σλόγκαν ότι "οι έχοντες και κατέχοντες θα πληρώσουν περισσότερα"!

Δε χρειάζεται, βέβαια, να αποδείξει κανείς τη σαθρότητα της κυβερνητικής προπαγάνδας, που επιχειρεί απεγνωσμένα να πείσει ότι διαθέτει "κοινωνικό πρόσωπο". Ακριβώς γιατί οι εργάτες και οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα γενικότερα, γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τον καθένα ποιοι πλήρωσαν και τα προηγούμενα χρόνια, όταν το ίδιο σύνθημα "έριχνε" ο ίδιος ο Κ. Σημίτης. Το ζητούμενο όμως είναι η έμπρακτη απάντηση σ' αυτή την κοροϊδία της κυβέρνησης Σημίτη. Και άλλος δρόμος δεν υπάρχει: Αγώνες μαζικοί, ενωτικοί και αποφασιστικοί για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των διαχειριστών της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ