ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Αρχαίος" εκλογικός νόμος

Την πρότασή του για "νέο" εκλογικό σύστημα, εκδοχή του πλειοψηφικού, παρουσίασε ο Γ. Ράλλης

Πρόταση για ένα "νέο" εκλογικό σύστημα που εξυπηρετεί πρώτα και κύρια τα δύο μεγάλα κόμματα και τα "πρόσωπα" και το οποίο συνοδεύεται από ηλεκτρονικό τρόπο ψηφοφορίας, παρουσίασε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Ράλλης.

Το εκλογικό σύστημα που προτείνει ο Γ. Ράλλης - που επιπλέον θεωρεί το γερμανικό εκλογικό σύστημα ως αυτό που έχει τα λιγότερα μειονεκτήματα! - δεν είναι παρά μια εκδοχή του πλειοψηφικού συστήματος, προσαρμοσμένου στις ανάγκες της "τηλεοπτικής εποχής" και βέβαια των ιδιοκτητών ΜΜΕ. Οπως δήλωσε ο ίδιος πρόκειται για το εκλογικό σύστημα, του σφαιριδίου, που εφαρμόστηκε το...1920. Σύμφωνα με το σύστημα του Γ. Ράλλη, η επικράτεια διαιρείται σε εκλογές περιφέρειες, κατά το δυνατόν ισομεγέθεις, με αριθμό εδρών όχι μικρότερο των 3 ούτε μεγαλύτερο των 6 ή 7. Το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο - θα περιλαμβάνει τους υποψηφίους όλων των κομμάτων - και ο ψηφοφόρος θα μπορεί να ψηφίζει τους υποψηφίους που επιθυμεί "ανεξάρτητα αν ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα, χωρίς να δεσμεύεται από τον αριθμό των εδρών στην περιφέρειά του"! Αντιλαμβανόμενος προφανώς την "ολοκληρωτική" διάσταση της πρότασής του, συμπλήρωσε ότι το σύστημα θα μπορούσε να βελτιωθεί, ώστε να "αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα και αυτόματα και η εκπροσώπηση της μειοψηφίας στο Κοινοβούλιο"! Πρότεινε, λοιπόν, να υπάρξει πρόβλεψη με την οποία θα θεσπίζεται ότι στις εκλογικές περιφέρειες τα κόμματα θα προτείνουν ένα λιγότερο υποψήφιο από τις έδρες.

Την πρακτική εφαρμογή της πρότασης είχε αναλάβει να παρουσιάσει η γνωστή εταιρία ICAP, η οποία έκανε επίδειξη του νέου τρόπου ψηφοφορίας μέσω κομπιούτερ (ηλεκτρονική ψήφος). Οι κάλπες και τα ψηφοδέλτια αντικαθίστανται από κομπιούτερ. Στο ψηφοδέλτιο υπάρχουν οι φωτογραφίες των υποψηφίων, αφού ουσιαστικά ο ψηφοφόρος επιλέγει πρόσωπα, και σε δεύτερο πλάνο το σήμα και το χρώμα του κόμματος που ανήκουν. Τα αποτελέσματα βγαίνουν αυτόματα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Χορός της Επιτροπής Ειρήνης Γαλατσίου

Σε χορό προσκαλεί η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου τα μέλη και τους φίλους της ειρήνης το Σάββατο 22 Νοέμβρη 1997 στις 9 μμ στο εδεσματοπωλείον "ΕΥ ΤΕΡΠΕΙΝ" (Ηπείρου 1, Αλσούπολη, τηλ.27.19.590).

Θα υπάρχει μουσικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την κ. Τιτίκα Φρανκ.

(Για πληροφορίες απευθυνείτε στο τηλέφωνο της Επιτροπής 29.29.946).

Λαχνός και ημερολόγιο της ΕΕΔΥΕ

Κυκλοφορούν, ήδη, το ημερολόγιο και ο λαχνός της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Ζητήστε τα από την Επιτροπή Ειρήνης της συνοικίας σας ή από τα γραφεία της Παναθηναϊκής Επιτροπής Ειρήνης στην οδό Θεμιστοκλέους 56 και τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ στην οδό Θεμιστοκλέους 48.

  • Επίσης υπενθυμίζουμε ότι για την οικονομική ενίσχυση του φιλειρηνικού κινήματος ειρήνης έχει ανοιχτεί λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 040/679598 - 68.
ΕΣΗΕΑ
Παρέμβαση για την κατάσταση στην ΕΡΤ

Παρέμβαση κατά των διακρίσεων που γίνονται στην ΕΡΤ σε βάρος κομμάτων και κοινωνικών ομάδων έκανε χτες με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ. Οι διακρίσεις αυτές, αλλά και το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στην ΕΡΤ, όπως τονίζει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, "γυρίζουν πίσω το πολιτικό ημερολόγιο της χώρας μας".Η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να είναι υπόθεση ούτε της οποιασδήποτε κυβέρνησης, ούτε του οποιουδήποτε κόμματος, ούτε, πολύ περισσότερο, των ανθρώπων που επιλέγονται και διορίζονται για να τη διοικούν",τονίζει η ανακοίνωση.

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει και το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στην ΕΡΤ, μιλώντας για δοκιμασμένους δημοσιογράφους που μπήκαν στο περιθώριο, για αδιαφανείς προσλήψεις και για καταπάτηση βασικών διατάξεων της νομοθεσίας. Συγκεκριμένα αναφέρει: "Η αναστάτωση όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις αυτών που απασχολούνται στην ΕΡΤ - και πριν από όλους τους δημοσιογράφους - η θέση στο περιθώριο παλαιών, ικανών και δοκιμασμένων συναδέλφων, παράλληλα με την πρόσληψη νέων - γνωστών και αγνώστων - με αδιαφανείς, ως επί το πλείστον, διαδικασίες, καθώς και η καταπάτηση βασικών διατάξεων της νομοθεσίας που αναφέρονται στην ΕΡΤ, όπως είναι ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, αποτελούν δυστυχώς καθημερινά φαινόμενα και όχι απλώς μεμονωμένες περιπτώσεις".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ