ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το μέγεθος της ληστείας σε αριθμούς

Απώλειες εισοδημάτων, που θα "τρίβουν τα μάτια τους", θα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι το 1998, αν περάσει η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που ανακοινώθηκε με τον προϋπολογισμό. Το μέγεθος της λεηλασίας των εισοδημάτων των εργαζομένων, προκύπτει ακόμα και από τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία. Ολα τα υπόλοιπα περί εισοδηματικής πολιτικής που "διασφαλίζουν τα εισοδήματα", "ελαφρύνσεων", "κοινωνικού προσώπου", μαζί με τα δεκάδες παραδείγματα που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομικών, αποτελούν απλώς το προπέτασμα καπνού, πίσω από το οποίο προσπαθούν να κρύψουν την ανάλγητη πολιτική τους. Η απάντηση δίνεται με το σχετικό πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει σήμερα ο "Ρ". Ο πίνακας αυτός, αν και δεν παρουσιάζει το σύνολο των πραγματικών απωλειών για τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων, δίνει αποστομωτική απάντηση σε όλους εκείνους που επικαλούνται την "κοινωνική ευαισθησία" της κυβέρνησης με την οικονομική πολιτική του 1998.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο πληθωρισμός της επόμενης χρονιάς θα είναι 3,7%. Αυτό, σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα σημαίνει ότι για να διατηρήσουν το 1998 την ίδια αγοραστική δύναμη, θα πρέπει να αυξηθούν με ισάριθμο ποσοστό.

Στην πρώτη στήλη του πίνακα φαίνεται το ετήσιο εισόδημα κάποιου εργαζόμενου και στη δεύτερη το πώς θα έπρεπε αυτό το εισόδημα να αυξηθεί με βάση την κυβερνητική πρόβλεψη για την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Στην τρίτη στήλη παρουσιάζεται η εξέλιξη των εισοδημάτων το 1998 με βάση την εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οπως χτες αποκάλυψε ο "Ρ", το 2,5% που ανακοινώθηκε, στην καλύτερη περίπτωση (και εφόσον δεν επέλθουν αλλαγές στο νέο μισθολόγιο) θα είναι 2%.

Η τέταρτη στήλη αποτελεί τη διαφορά μεταξύ των δύο προηγουμένων, δηλαδή, εμφανίζει τις απώλειες μεταξύ του πώς θα έπρεπε λόγω πληθωρισμού να εξελιχθούν τα εισοδήματα και τις απώλειες που έχουν λόγω εισοδηματικής πολιτικής.

Στην πέμπτη στήλη παρουσιάζεται η περιβόητη φορολογική ελάφρυνση, που ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει πια εισοδήματα ωφελεί, ενώ στην τελευταία οι τελικές εισοδηματικές απώλειες.

Τα παραπάνω στοιχεία πρέπει να θεωρηθούν και είναι πέρα για πέρα επίσημα. Η κατάσταση βέβαια για τους εργαζόμενους είναι πολύ χειρότερη...

Και ξαφνικά θυμήθηκαν τους φοροφυγάδες...

Κίνηση εντυπωσιασμού και παραπληροφόρησης από την κυβέρνηση η δημοσιοποίηση καταλόγων με φοροφυγάδες

Με στόχο την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τις ολοένα εντεινόμενες αντιδράσεις όλων όσων πλήττονται από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική, η κυβέρνηση, κατά τη συνήθη της τακτική, δημοσιοποίησε χτες καταλόγους με τα ονόματα 722 περίπου επιχειρήσεων, που ενεπλάκησαν σε περιπτώσεις φορολογικών ή τελωνειακών παραβάσεων και φοροδιαφυγής.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, πρέπει να επισημανθεί ότι η δημοσιοποίηση περιπτώσεων φοροδιαφυγής, με τον τρόπο που αυτή γίνεται, σε καμία περίπτωση δε σχετίζεται με ενδεχόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να χτυπήσει τους μεγαλοφοροφυγάδες. Αντίθετα, πρόκειται για κίνηση εντυπωσιασμού, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει "στάχτη στα μάτια" των εργαζόμενων και όλων όσων καλούνται να υποστούν το κόστος της κυβερνητικής εμμονής να ενταχθεί η χώρα στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ).Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την ίδια τη δημοσιοποίηση των καταλόγων, ας μην ξεχνούμε ότι και πέρυσι και παλαιότερα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα λίστες μεγαλοφοροφυγάδων, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα κάποιος στοιχειώδης δημόσιος απολογισμός για το αν και κατά πόσο εισπράχθηκαν τα πρόστιμα από τους οφειλέτες.

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χτες στη δημοσιότητα τα ονόματα 722, συνολικά, επιχειρήσεων που υπέπεσαν σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα, τα οποία ανέρχονται μέχρι και 15 δισ. δρχ., ανάλογα με την περίπτωση. Αναλυτικότερα, δημοσιεύτηκαν οι επωνυμίες 201 επιχειρήσεων, που διαπιστώθηκε κατά το 1996 ότι διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις, σχετικές με τη λήψη και την έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, 199 επιχειρήσεων που διέπραξαν φορολογικές πράξεις - φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης, για τις οποίες οι καταλογιστικές πράξεις εκδόθηκαν εντός του 1996, 13 επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία μέχρι και 25 μέρες, 71 επιχειρήσεων για τις οποίες ελήφθησαν μέτρα διασφάλισης, καθώς και 238 επιχειρήσεων που διέπραξαν τελωνειακές παραβάσεις.

Σύμφωνα με τους πίνακες του υπουργείου Οικονομικών, οι σημαντικότερες περιπτώσεις επιχειρήσεων που υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις είναι οι παρακάτω:

Επιχειρήσεις που υπέπεσαν σε παραβάσεις σχετικές με τη λήψη και την έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων:

  • ΚΑΖΙΝΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ. Της επιβλήθηκε πρόστιμο 760 εκατ. δρχ. για λήψη εικονικών στοιχείων.
  • ΚΕΝΤ ΑΕ, ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ & ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ. Της επιβλήθηκαν πρόστιμα 2,4 δισ. δρχ. για λήψη εικονικών στοιχείων.
  • ΜΑΟΥΝΗΣ ΕΠΕ, ΕΠΙΠΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΚΟΡ, ΤΕΧΝ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤ. ΕΤΑΙΡ., ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ. Πρόστιμα συνολικού ύψους 3 δισ. δρχ. για λήψη εικονικών στοιχείων.
  • ΤΟΠΑΛΙΔΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ, ΕΓΧΩΡΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 4 δισ. δρχ. για έκδοση και λήψη πλαστών και εικονικών στοιχείων.
  • ΝΕΡΟΥΤΣΟΣ ΑΝΑΣ/ΣΙΟΣ, ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ. Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 2,8 δισ. δρχ. για έκδοση και λήψη πλαστών και εικονικών στοιχείων.
  • Κ. Ι. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ. Επιβλήθηκε πρόστιμο 73,7 εκατ. δρχ. για λήψη εικονικών στοιχείων.
  • BP GREECE LIMITED, ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ. Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 421 εκατ. δρχ. για έκδοση πλαστών και εικονικών στοιχείων.
  • ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΓΗ ΕΠΕ, ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΑΙΟΥ. Επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1,9 δισ. δρχ. για έκδοση πλαστών και εικονικών στοιχείων.
  • ΒΙΟΜΕΛ ΑΕ, ΒΙΟΜ/ΝΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ. Της επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1 δισ. δρχ. για λήψη εικονικών στοιχείων.
  • ΡΑΔΙΟ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ, ΕΜΠ. ΗΛΕΚΤ. ΕΙΔΩΝ. Επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 217,3 εκατ. δρχ. για λήψη εικονικών στοιχείων.
  • ΑΚΜΩΝ ΑΤΕ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ. Επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 308,4 εκατ. δρχ. για λήψη εικονικών στοιχείων.
  • ΑΤΕ LEASING AE, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ. Επιβλήθηκε πρόστιμο 270,5 εκατ. δρχ. για λήψη εικονικών στοιχείων.
  • ALPHA LEASING ΑΕ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ. Της επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1,3 δισ. δρχ. για λήψη και έκδοση πλαστών και εικονικών στοιχείων.
  • ΑΘΗΝΑΙΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΕ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ. Επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 93,7 εκατ. δρχ. για λήψη εικονικών στοιχείων.
  • NEW CHANNEL, ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΕΕ, ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ. Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 415 εκατ. δρχ. για λήψη εικονικών στοιχείων.
  • Κων/νος Βαμβακούλας, ΧΕΙΡ/ΣΤΗΣ ΜΗΧ/ΤΩΝ. Του επιβλήθηκε πρόστιμο 15,5 δισ. δρχ. για έκδοση πλαστών και εικονικών στοιχείων.
  • T. V. GROUP ΑΕ, ΤΗΛ/ΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. Της επιβλήθηκε πρόστιμο 1 δισ. δρχ. για λήψη εικονικών στοιχείων.
  • Επιχειρήσεων που διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις - φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης, για τις οποίες οι καταλογιστικές πράξεις εκδόθηκαν εντός του 1996:

  • ΕΤΒΑ LEASING AE ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ. Καταλογίστηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 3,9 δισ. δρχ., λόγω λήψης και έκδοσης πλαστών και εικονικών στοιχείων κλπ.
  • ΑΚΡΟΝ - ΙΛΙΟΝ - ΚΡΥΣΤΑΛ ΑΕ, ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ. Της καταλογίστηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 2,3 δισ. δρχ. για μη υποβολή δηλώσεων και φόρων.
  • ΕΡΜΗΣ - ΣΚΑΪ, ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ ΜΜΕ ΑΕ. Καταλογίστηκε πρόστιμο 2,8 δισ. δρχ. για μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ. Τελικά, το δημόσιο συμβιβάστηκε στα 998 εκατ. δρχ.
  • ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΚΑΪ ΑΕ. Καταλογίστηκε πρόστιμο 694,4 εκατ. δρχ. για μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και επήλθε συμβιβασμός στα 197,7 εκατ. δρχ.
  • ΕΡΜΗΣ ΜΜΕ ΑΕ. Καταλογίστηκε πρόστιμο 1,4 δισ. δρχ. για μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ και τελικά επήλθε συμβιβασμός στα 480,9 εκατ. δρχ.!
  • Κ/Ξ ΑΒΑΞ ΑΕ - Ι. Γ. ΓΚΟΡΟΝΤΖΗΣ ΑΕ, ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ. Καταλογίστηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 837,3 εκατ. δρχ., κυρίως για λήψη εικονικών στοιχείων, και επήλθε συμβιβασμός στα 370,2 εκατ. δρχ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παραπάνω εταιρία ΑΒΑΞ μέτοχος είναι ο πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ Α. Σγαρδέλης, καθώς και ο κ. Κουβαράς πρόεδρος του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών(μεγαλοκατασκευαστές). Ο εν λόγω σύνδεσμος πρόσφατα αντέδρασε στην πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει τα αφορολόγητα αποθεματικά των τεχνικών εταιριών...
  • ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ ΑΕ, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ. Καταλογίστηκαν πρόστιμα 247,2 εκατ. δρχ. για μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ.
  • ΚΟΙΝ/ΞΙΑ ΑΤΤΙΚΑΤ ΑΚΤΩΡ ΑΕ (του γνωστού και μη εξαιρετέου Δ. Μπόμπολα). Καταλογίστηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 947,8 εκατ. δρχ. για λήψη πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απάτη και η τιμαριθμοποίηση των φόρων

Μόλις 200 δραχμές το μήνα μειώνεται, λόγω νόθας τιμαριθμοποίησης ο φόρος για εισοδήματα μέχρι 2,6 εκατ. δραχμές. Αντίθετα, το ίδιο εισόδημα συρρικνώνεται από "πάγωμα" αφορολόγητων, εισοδηματική πολιτική και κατάργηση φορολογικών απαλλαγών

Τελικά 203 δραχμές το μήνα είναι οι περίφημες φορολογικές "ελαφρύνσεις" για ετήσια εισοδήματα μέχρι 2,5 εκατ. δραχμές, που ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς,ενώ για ετήσια εισοδήματα 3-4 εκατομμυρίων, η μηνιαία μείωση φόρου ανέρχεται σε 1.221 δραχμές. Φυσικά οι ελάχιστες αυτές μειώσεις φόρου αποτελούν ολοφάνερη πρόκληση για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, και βέβαια εξανεμίζονται από τη χειρότερη - μετά το 1992 - εισοδηματική πολιτική της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Οικονομικών, συσκότισε αντί να φωτίσει το θέμα των νέων φορολογικών μέτρων, καθώς μοίρασε αυθαίρετους πίνακες με στοιχεία για την εξέλιξη της φορολογικής επιβάρυνσης φέτος και το 1998, χωρίς τις αναγκαίες επεξηγήσεις, ενώ ο ίδιος σε κάθε διευκρινιστική ερώτηση... παρέπεμπε στο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί. Αντίθετα, υπήρξε ιδιαίτερα προκλητικός, αφού σε δηλώσεις του χαρακτήρισε το 1998 "έτος φορολογικής νηνεμίας" και τον Κρατικό Προϋπολογισμό "κοινωνικά δίκαιο".

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με ένα βομβαρδισμό αναπόδεικτων στοιχείων, επιδίωξε μια συνειδητή παραπλάνηση για τους στόχους και τα αποτελέσματα της φορολογικής πολιτικής και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στα πλατιά λαϊκά στρώματα. Ενέργεια, η οποία προσπαθεί να συγκαλύψει μια εισοδηματική πολιτική μικρότερη από 2%, το "πάγωμα" των αφορολόγητων ορίων, τη νόθα τιμαριθμοποίηση των κλιμακίων κατά 5,7% - ο πληθωρισμός την περίοδο 1993-1997 αυξήθηκε 54% - και το σημαντικότερο. Από την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών σε πολλές κοινωνικές κατηγορίες το 1997 θα υπάρξει και απόλυτη μείωση μισθών και εισοδημάτων.

Σύμφωνα με την κυβερνητική "λογική" από την τιμαριθμοποίηση κατά 5,7% της φορολογικής κλίμακας και την αλλαγή του τρόπου παρακράτησης, θα ωφεληθούν εισοδήματα μέχρι 4,6 εκατ. δραχμές, ενώ θα υπάρξουν επιβαρύνσεις σε μεγαλύτερα εισοδήματα. Φυσικά πρόκειται για απάτη πρώτου μεγέθους. Η αλήθεια για τα εισοδήματα και τους φόρους που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι, φαίνεται στο σχετικό πίνακα.

Το "τρικ" της κυβερνητικής απάτης στηρίχτηκε στα "οφέλη" που θα προκύψουν για τα λαϊκά εισοδήματα από την αλλαγή του τρόπου παρακράτησης του φόρου εισοδήματος. Ετσι, με τα στοιχεία που παραθέτουν, τα "οφέλη" ξεκινάνε από 17.500 δραχμές το χρόνο για εισοδήματα των 2 εκατ. δραχμών μέχρι και 61.500 δραχμές για εισοδήματα 2,6 εκατ. δραχμές, ενώ αντίθετα τα μεγάλα εισοδήματα "επιβαρύνονται" σε ετήσια βάση μέχρι και 1,1 εκατ. δραχμές.

Από την αλλαγή όμως του τρόπου παρακράτησης δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε "κέρδη" ούτε "ζημίες", καθώς, ανεξάρτητα από τον τρόπο παρακράτησης, στο τέλος του χρόνου γίνεται η εκκαθάριση του φόρου. Αν π.χ. κάποιος εργαζόμενος, στους 14 μισθούς που θα εισπράξει σε ένα χρόνο, θα πρέπει να πληρώσει ετήσιο φόρο εισοδήματος 140 δραχμές (υποθετικό παράδειγμα) δεν έχει και μεγάλη σημασία αν του παρακρατούν 8-10 ή 12 δραχμές το μήνα. Ανεξάρτητα από τον τρόπο παρακράτησης ο εργαζόμενος αυτός θα πρέπει στη διάρκεια του έτους να πληρώσει 140 δραχμές. Από το παράδειγμα προκύπτει σαφώς ότι τα "οφέλη" των χαμηλών εισοδημάτων και οι "απώλειες" των υψηλών εισοδημάτων από την αλλαγή της παρακράτησης είναι καθαρή απάτη.

Περί "αλμάτων" και "βημάτων"

Σε συγκρίσεις ασύγκριτων μεγεθών, προσέφυγε προχτές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, κατά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού 1998. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την εμμονή της κυβέρνησης σε μια πολιτική που μεταφέρει εισοδήματα από τις τσέπες των εργαζομένων στα θησαυροφυλάκια των μεγάλων επιχειρήσεων και κατά συνέπεια στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών, ο Γ. Παπαντωνίου μας πληροφόρησε πως στον τομέα της μείωσης των κρατικών ελλειμμάτων και του πληθωρισμού, η Ελλάδα έχει κάνει "άλματα", ενώ αντίθετα οι άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν κάνει απλά... "βήματα"! Για του λόγου το αληθές επικαλέστηκε και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα τελευταία 4 χρόνια ο πληθωρισμός μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 7,3 εκατοστιαίες, ενώ στις άλλες χώρες - μελή της Ευρωπαϊκής Ενωσης μειώθηκε μόνο κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες.

***

Η σύγκριση που κάνει ο - μέχρι πρόσφατα - "χαμογελαστός" υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι παραπλανητική, καθώς ο ρυθμός πληθωρισμού στην Ελλάδα ήταν και παραμένει σχεδόν τριπλάσιος της Κοινότητας. Η αλήθεια, που έντεχνα προσπαθεί να κρύψει ο κύριος υπουργός, παίζοντας με τα νούμερα, είναι πως και στην Ελλάδα και στην ΕΕ ο ρυθμός πληθωρισμού μειώθηκε περίπου στο μισό του ρυθμού πληθωρισμού του 1993. Οι συγκρίσεις του κυρίου υπουργού θυμίζουν κάποιους που υποστηρίζουν ότι ζυγίζουν το ίδιο ένας σάκος γεμάτος πούπουλα με έναν ίδιου μεγέθους σάκο που είναι γεμάτος καλαμπόκι! Με τέτοιου είδους λογικές και συγκρίσεις, σε λίγο ο "εκσυγχρονιστής" υπουργός Εθνικής Οικονομίας θα μας πει ότι είναι ισάξια 1 δραχμή με 1 μάρκο ή 1 δολάριο, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για 1 μονάδα του εθνικού νομίσματος κάθε χώρας...

***

Οσον αφορά την περηφάνια του υπουργού για τα... άλματα που έκανε η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα μείωσης του πληθωρισμού και των κρατικών ελλειμμάτων, σε σχέση με τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών της ΕΕ, θα πρέπει να επισημάνουμε δύο αξιοσημείωτες λεπτομέρειες. Πρώτον, η μείωση του πληθωρισμού και των ελλειμμάτων στην Ελλάδα, επιτεύχθηκε με την επιβολή σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής λιτότητας, ενώ στις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ η λιτότητα - μέχρι τώρα - ήταν πολύ πιο ήπια. Δεύτερον, παρά τη σκληρή λιτότητα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέφτει κάθε χρόνο έξω από τους στόχους που η ίδια θέτει - με βάση τη Συνθήκη του Μάαστριχτ - τόσο στον πληθωρισμό, όσο και στα κρατικά ελλείμματα.

Πού τα είδε λοιπόν, ο κύριος υπουργός τα "άλματα";

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

"Χείρα βοηθείας"

Καθόλου ικανοποιημένος δεν είναι με τον προϋπολογισμό του '98 ο Κ. Μητσοτάκης. Ο λόγος; Απλούστατα, θέλει ακόμα σκληρότερα και αντιλαϊκά μέτρα. Στη χτεσινή του δήλωση ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ επικρίνει την κυβέρνηση γιατί "δεν έχει το θάρρος να πει την αλήθεια στο λαό για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας", ώστε να μπορέσει "να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που επιτακτικά απαιτούνται" και τις οποίες η κυβέρνηση αναβάλλει. Δεν παραλείπει μάλιστα να προσφέρει "χείρα βοήθειας", όπως το συνηθίζει, στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για οικονομία που βρίσκεται σε εύθραυστη ισορροπία και "κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί". Το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο είχε και η δήλωση που έκανε λίγο αργότερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής. Ποιος είπε ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν στη ΝΔ; Εννοείται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση.

Ζητούν περισσότερα οι μεγαλοεπιχειρηματίες

Σε αντιδράσεις για τον προϋπολογισμό του 1998 με κινδυνολογίες και εκβιασμούς προχωρούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες διά των επιμελητηρίων τους και συγκεκριμένα του ΕΒΕΑ και της Ενωσης Επιμελητηρίων. Από τη μια δηλώνουν ότι όχι μόνο δε θα προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις, αλλά και θα αναστείλουν και τις προγραμματισμένες και από την άλλη ότι κινδυνεύουμε να μείνουμε εκτός ΟΝΕ. Ολα αυτά γιατί στο νέο προϋπολογισμό γίνεται λόγος για επιβολή εφάπαξ φόρου στο 40% των αποθεμάτων των επιχειρήσεων και για αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 26,9%, έναντι 21% φέτος. Οι εν λόγω αντιδράσεις φαντάζουν τουλάχιστον προκλητικές για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, που χρόνια τώρα χρεώνονται την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" των επιχειρήσεων, η οποία μεταφράζεται κάθε χρόνο σε όλο και πιο μεγάλα γι' αυτές κέρδη, σε αύξηση της ανεργίας και διεύρυνση της αποβιομηχάνισης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Εκφράζοντας τα συμφέροντα των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, η διοίκηση του ΣΕΤΕ χαρακτηρίζει "σωστή κατεύθυνση" την επιλογή της κυβέρνησης για τη "σύγκλιση" με τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ. Ομως, δεν παραλείπει να εκφράσει την αντίθεση των ιδιοκτητών τουριστικών επιχειρήσεων με την πολιτική της "σκληρής δραχμής" και κυρίως την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη φορολόγηση των αποθεματικών.

Σημείωση: Τα ποσά των φόρων και για τις δύο περιπτώσεις αναφέρονται στην αρχική φορολογική κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, ειδικά των μισθωτών και συνταξιούχων, θα πρέπει από τον αναφερόμενο φόρο να αφαιρούνται 15.000 δραχμές. Επίσης οι φορολογούμενοι με παιδιά, θα πρέπει να αφαιρούν από τον φόρο 20.000 δραχμές για κάθε παιδί μέχρι τα δύο παιδιά 30.000 μέχρι τρία κ.ο.κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ