ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεπουλιέται ή κλείνει η ΜΕΛ!

Μόνο ο ενωμένος αγώνας των εργαζομένων μπορεί να ανακόψει τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός

Σταθερή στις κατευθύνσεις της για ξεπούλημα κάθε επιχείρησης που λειτουργεί στα πλαίσια του Δημοσίου, η κυβέρνηση προχωρά, χωρίς να υπολογίζει το οικονομικό και κοινωνικό κόστος, στο ξεπούλημα της ΜΕΛ. Μέχρι το τέλος του Νοέμβρη, αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος ιδιοκτήτης της μακεδονικής χαρτοποιίας και μέχρι το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πώλησής της. Οι εργαζόμενοι προσπαθούν να πείσουν πως μια τέτοια εξέλιξη δε συμφέρει ούτε την επιχείρηση που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε ανοδική πορεία και όπως όλα δείχνουν θα παρουσιάσει θετικό ισολογισμό για το 1997.

Πέρασαν, ήδη, 20 μέρες από το άνοιγμα των προσφορών των ενδιαφερόμενων αγοραστών, όμως ακόμη ο ΟΑΕ δεν έχει ανακοινώσει τους επικρατέστερους, αφού οι διαμεσολαβούσες τράπεζες (ΕΤΕΒΑ και Τράπεζα της Αμερικής), δεν έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους σχετικά με το ποιες είναι πιο συμφέρουσες προσφορές. Οπως έγινε γνωστό, στα κριτήρια αξιολόγησης μετράνε κατά 60% το τίμημα που προσφέρουν, κατά 20% το επενδυτικό πρόγραμμα και επίσης 20% οι θέσεις εργασίας. Πάντως, πληροφορίες φέρουν στις επικρατέστερες τις προσφορές της ΘΡΑΚΗ - ΖΕΡΙΤΗ ΑΕ, της ΜΕΤΟΝ ΕΤΕΛ ΑΕ, του ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ και του ΚΟΣΚΝΙΔΗ.

Την επιχείρηση επισκέφθηκε χτες το πρωί ο Γιάννης Κατσαρός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με τις νέες εξελίξεις. Στη συνάντηση που είχε με το Σωματείο της επιχείρησης, εκφράστηκε η ανησυχία των εργαζομένων για το μέλλον της ΜΕΛ, ενώ καταγγέλθηκε η ασυνέπεια του ΟΑΕ που ενώ μέχρι πριν υποσχόταν ότι θα εξασφάλιζε τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την πραγματοποίηση σοβαρών επενδύσεων, από το διαγωνισμό και τελικά από τις προσφορές προκύπτει ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Τσαπαλής, μιλώντας με τον Γ. Κατσαρό, ανέφερε ότι ο ΟΑΕ θα παραδώσει στο νέο ιδιοκτήτη μια επιχείρηση σε πλήρη λειτουργία, με εξασφαλισμένες μάλιστα παραγγελίες μέχρι το Μάρτη.

Οταν ρωτήθηκε σχετικά με το ύψος της αξίας της ΜΕΛ, απάντησε πως αυτό το στοιχείο παραμένει απόρρητο και είναι μόνο σε γνώση του προέδρου του ΟΑΕ και του αρμόδιου υπουργού. Και ενώ από τη μια φυλάσσεται ως εφτασφράγιστο μυστικό η πραγματική αξία της ΜΕΛ (υπολογίζεται σε πάνω από 12 δισ., μαζί με τα ακίνητα που διαθέτει σε όλη την Ελλάδα) από την άλλη, στα πλαίσια του διαγωνισμού, οι πόρτες της επιχείρησης άνοιξαν, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι και μαζί οι ανταγωνιστές να μάθουν όσα στοιχεία ήθελαν. Το γεγονός αυτό, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι και ο διευθύνων σύμβουλος, μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την πορεία της ΜΕΛ, αν τελικά δεν ευδοκιμήσει η πώλησή της. Οπως χαρακτηριστικά είπαν οι εργαζόμενοι, "αν δεν πουληθεί η ΜΕΛ, κινδυνεύει να καταστραφεί, αφού όλοι οι ανταγωνιστές της γνωρίζουν τα πάντα σχετικά με την επιχείρηση. Η ΜΕΛ δεν έχει πια κανένα κρυμμένο χαρτί".

ΚΚΕ: ΟΧΙ στο ξεπούλημα

Την αντίθεση του Κόμματος προς το ξεπούλημα της ΜΕΛ, αλλά και κάθε επιχείρησης που βρίσκεται στον έλεγχο του Δημοσίου, ξεκαθάρισε ο Γιάννης Κατσαρός, μιλώντας προς το Σωματείο και τους εργαζόμενους. Διευκρίνισε μάλιστα πως "το ΚΚΕ στη Βουλή θα καταψηφίσει τη συμφωνία πώλησης, όποια κι αν είναι αυτή". Επίσης προειδοποίησε τους εργαζόμενους πως πλέον η ΜΕΛ μπαίνει σε περιπέτεια και αυτό δε θα αργήσει να φανεί. "Με τόσο μεγάλα περιουσιακά στοιχεία, θεωρούμε δεδομένο ότι δε θα αγοραστεί για να δουλέψει". Επίσης καταλόγισε ευθύνη στο κράτος για το ξεπούλημα που σχεδιάζει σε εξευτελιστικό τίμημα και κάλεσε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν να παραμείνει η ΜΕΛ στο δημόσιο. Τέλος, τους ζήτησε "να συμπεριφερθούν πολιτικά απέναντι στην κυβέρνηση, να αντισταθούν και να αγωνιστούν, ενωμένοι, γιατί μόνο με τον αγώνα μπορούν να ανακόψουν την καταστροφική πορεία της επιχείρησης και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας".

A. A.

Μικρομέγαλα

ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα "Ανταγωνιστικότητα" πραγματοποιεί τη Δευτέρα 24 Νοέμβρη, στις 16.30 στο κτίριο "Παλλάς Αθηνά" του Ομίλου Επιχειρήσεων Λάτση (Δεληγιάννη 59, Κεφαλάρι) το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με την υποστήριξη της Ευρωεπενδυτικής Τράπεζας. Η ημερίδα εντάσσεται στα πλαίσια της σειράς "Διάλογος για την Οικονομία" και θα εξεταστεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, τόσο από μακροοικονομική, όσο και από μικροοικονομική σκοπιά.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ: Εντυπο για την προσαρμογή των ΜΜΕ στο "ΕΥΡΩ" εξέδωσαν τα Euro - Info - centres του ΕΟΜΜΕΧ, στα πλαίσια της αντίστοιχης ενημερωτικής εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το προμηθευτούν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών του ΕΟΜΜΕΧ, Ξενίας 16 - Αμπελόκηποι, καθώς και από τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Πληροφοριών Λάρισας και Πάτρας, ενώ για πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 7799.972, 7491.308 - 9.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ: "Η τελευταία κρίση της δραχμής είναι αποτέλεσμα του πολιτικοκοινωνικού - Συστήματος που έχουμε και της Αδιέξοδης Οικονομικής Πολιτικής που ακολουθούν χρόνια τώρα όλες οι κυβερνήσεις, αφού επιτρέπουν την κερδοσκοπία των Κεφαλαιοκρατών τύπου Σόρου και Τέρνερ "Διάσημα" στελέχη του Διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος Οι εργαζόμενοι και πάλι καλούνται να πληρώσουν την "κρίση" της δραχμής". Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕ - ΔΕΗ με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, περί αισιοδοξίας για την εθνική οικονομία. Τα αποτελέσματα από την "κρίση" - τονίζεται στην ανακοίνωση - καλούνται και πάλι να πληρώσουν οι εργαζόμενοι με τη μη αύξηση του αφορολόγητου και τη μικρή τιμαριθμοποίηση (5,7%) των κλιμακίων φορολογίας, που είναι καθηλωμένα από το 1992.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Την προσχώρηση της Merita Bank, της πρώτης τράπεζας της Φινλανδίας, στον Ευρωπαϊκό Ομιλο Τραπεζών The Inter - Alpha Group of Banks, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, μέλος του ίδιου ομίλου. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εθνικής, ο όμιλος ιδρύθηκε το 1972 και αποτελείται από 12 μεγάλες τράπεζες που ανήκουν σε χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο όμιλος στοχεύει στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών διεθνούς επιπέδου στους πελάτες του μέσω του δικτύου καταστημάτων των τραπεζών Μελών ανά τον κόσμο. Επίσης, φροντίζει για την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και για την αλληλοενημέρωση των τραπεζών - μελών, όσον αφορά τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

Αποκλειστική απασχόληση για τους ορκωτούς λογιστές

Οι ορκωτοί λογιστές θα απασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με το ελεγκτικό τους έργο και αποκλείεται οποιαδήποτε έμμισθη ή άμισθη παροχή υπηρεσιών εκτός των ελεγκτικών, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Συγκεκριμένα, στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο κατατέθηκε για επεξεργασία σχέδιο προεδρικού διατάγματος, με το οποίο επιχειρούνταν διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών (ΣΟΕ). Το ΣτΕ με την υπ' αριθμό 502/1997 απόφασή του έκρινε ότι δε συντρέχει κανένας λόγος για προνομιακή μεταχείριση των ορκωτών ελεγκτών. Παράλληλα, αναφέρει ότι άλλος ελεγκτής θα πρέπει θα διενεργεί τον ειδικό έλεγχο και άλλος τον ετήσιο.

Και νέες "επιθυμίες" - αξιώσεις των βιομηχάνων

Την επιθυμία - αξίωση των βιομηχάνων να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η θεσμοθέτηση της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος, να καταργηθούν τα εμπόδια στην απρόσκοπτη λειτουργία των μηχανισμών της αγοράς στον τομέα των κρατικών τίτλων, αλλά και να επιταχυνθεί η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων και η δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών, εκφράζει με χτεσινή ανακοίνωσή του το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Αφορμή για την εκ νέου προβολή των αιτημάτων των βιομηχάνων στάθηκαν - όπως φαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΙΟΒΕ - τα πρόσφατα γεγονότα στις χρηματοοικονομικές αγορές και οι επιπτώσεις τους στα επιτόκια και στη δραχμή, τα οποία απέδειξαν περίτρανα το πού μπορεί να οδηγήσει η ασυδοσία και οι κερδοσκοπικές επιδιώξεις των μεγαλοκεφαλαιούχων.

Το ΙΟΒΕ - που απηχεί τις θέσεις των βιομηχάνων και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών - δεν κρύβει πως συμφωνεί με την προσπάθεια της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διατήρηση της ισοτιμίας της δραχμής. Ομως, θίγει το θέμα της αξιοπιστίας της νομισματικής πολιτικής της χώρας από τους ξένους επενδυτές και προτείνει τα προαναφερόμενα μέτρα (επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, κατάργηση των κρατικών παρεμβάσεων στην αγορά κλπ.), ώστε να αποκατασταθεί και η αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής. Υπό τις παρούσες συνθήκες, σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΙΟΒΕ "η εμπιστοσύνη των αγορών στη δραχμή και η πτωτική πορεία των επιτοκίων θα αποκατασταθούν ταχύτερα, εάν δοθεί έμπρακτα στις αγορές το αναμφισβήτητο μήνυμα ότι η κυβέρνηση προχωρεί σταθερά και αποφασιστικά στις αναγκαίες και πιεστικές διαρθρωτικές αλλαγές".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ