ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΓΕΙΡΩΝ
Κινητικότητα ενόψει συνέλευσης και εκλογών

Την αναγκαιότητα της συσπείρωσης των εργαζομένων του κλάδου στο Σωματείο τους και την ανάπτυξη της δράσης τους ενάντια στη γενικευμένη επίθεση που δέχονται από κυβέρνηση και εργοδοσία, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Μαγείρων Αττικής και καλεί όλους τους μαγείρους να πάρουν μαζικά μέρος στην εκλογοαπολογιστική του συνέλευση, την Πέμπτη 20 Νοέμβρη στις 4μμ, στα γραφεία της κλαδικής Ομοσπονδίας.

Το ίδιο κάλεσμα απευθύνουν στους εργαζόμενους, συνδικαλιστές του κλάδου που πραγματοποιούν εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, ενόψει της συνέλευσης και των αρχαιρεσιών του Σωματείου, που θα διεξαχθούν στις 25 - 26 και 27 του μήνα.Να σημειωθεί ότι δεκάδες εγγραφές έχουν γίνει στο Σωματείο το τελευταίο διάστημα.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα του Σωματείου καταδικάζεται η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και το "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000" - απόρροια, όπως τονίζεται, της απάτης του "κοινωνικού διαλόγου". Καταγγέλλεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση") για τη συμμετοχή τους και την υπογραφή της πρώτης στο αντεργατικό "σύμφωνο".

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να αποδείξουν σε κάθε κυβερνητικό παράγοντα, σε κάθε μεγαλοεργοδότη ότι είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι με τον αγώνα τους να επιβάλουν λύσεις στα προβλήματά τους. Τους καλεί να διεκδικήσουν: Υπογραφή συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις. Καθιέρωση 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου με βελτίωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Αύξηση των συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης. Να μην καταργηθεί το εφάπαξ στην 20ετία. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η περιουσία του ΕΟΤ. Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων. Φορολογικές ελαφρύνσεις για τους εργαζόμενους. Μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και ενίσχυσης των ανέργων. Ουσιαστική αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση κ.ά.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ
Λογική "τσιφλικιού" από την ΠΑΣΚΕ!

"Τσιφλίκι" του θεωρεί την Ομοσπονδία Ηλεκτροτεχνιτών ο πρόεδρός της Ν. Χαρίτος και η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στο χώρο, απαγορεύοντας κάθε πρόσβαση στα γραφεία της Ομοσπονδίας, στα μέλη της διοίκησης, εκλεγμένα με το ψηφοδέλτιο της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας"!Μάλιστα ενόψει του 17ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Κυριακή, υποχρεώθηκε η ΔΑΣ να καταθέσει αίτηση προς το ΔΣ, ζητώντας την κατάθεση αντιγράφων απ' τα πρακτικά αρχαιρεσιών των σωματείων, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξει ανταπόκριση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο προηγούμενο συνέδριο αποφασίστηκε η αλλαγή του αναχρονιστικού καταστατικού της Ομοσπονδίας, ωστόσο με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ, που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση, αυτό δεν έγινε. Η όλη δράση της "πράσινης" πλειοψηφίας, με τη στήριξη και της "Αυτόνομης Παρέμβασης", κινήθηκε μακριά και έξω απ' τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλεκτροτεχνίτες, όπως το ότι υποχρεώνονται να δουλεύουν με δελτία παροχής υπηρεσιών, ότι σε πολλούς χώρους δεν εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις και το ότι ένα μεγάλο μέρος των ηλεκτροτεχνιτών δεν εντάσσεται στα βαρέα και ανθυγιεινά - παρότι ο κλάδος ανήκει - επειδή στο νόμο μπαίνει ο όρος "πτυχιούχοι". Η... δράση της πλειοψηφίας εξαντλείται στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων στα όρια της κάθε φορά εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης και στην προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναφορικά με τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ο Β. Ζαρκαδούλας,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας και στέλεχος της ΔΑΣ, θα πει "η απαράδεκτη αυτή κατάσταση πρέπει να σταματήσει και θα απαιτήσουμε στο συνέδριο να υπάρξει απόφαση για αναλογική εκπροσώπηση σε όλα τα όργανα της Ομοσπονδίας, καθώς και να ψηφιστούν οι εκπρόσωποι στο Επικουρικό Ταμείο απ' τους ίδιους τους συνέδρους. Επίσης θα παλέψουμε για να αλλάξει ρότα η Ομοσπονδία και να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα των ηλεκτροτεχνιτών".

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Σχέδια για συνέδριο στα μέτρα των εφοπλιστών

Σε συγκέντρωση, στο χώρο που συνεδριάζει σήμερα το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, καλεί σήμερα τους ναυτεργάτες η Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση

Αντίθετοι με τη μεθόδευση της νόθας πλειοψηφίας της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να αποσπάσει αποφάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των εφοπλιστών, θα βρεθούν σήμερα οι συνεπείς αντιπρόσωποι των ναυτεργατών στο προσυνεδριακό Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, που αρχίζει στις 9.30 το πρωί στην αίθουσα τελετών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Παρά το γεγονός ότι το ΓΣ συγκαλείται σε μια εντελώς νέα και ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση για τον κλάδο, παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις αυτού του Γενικού Συμβουλίου θα αποτελέσουν την ημερήσια διάταξη του Πανναυτικού Συνεδρίου,που θα γίνει στις 4 και 5 Δεκέμβρη, η νόθα πλειοψηφία παραβιάζοντας ακόμα και το αντιδημοκρατικό Καταστατικό, δε θα θέσει προς έγκριση στο Σώμα απολογισμό και προγραμματισμό δράσης!

Η Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση καλεί τους ναυτεργάτες να συγκεντρωθούν σήμερα στο χώρο που θα διεξαχθεί το ΓΣ και με τη μαζική τους παρουσία να χαλάσουν τα σχέδια των εργατοπατέρων. "Σε αυτές τις συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης από το κράτος και το κεφάλαιο - σημειώνεται σε ανακοίνωση της παράταξης - οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ, στην ΠΝΟ και αλλού, που αποτελούνται από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση παίζουν το ρόλο του πράκτορα του κεφαλαίου μέσα στους κόλπους του συνδικαλιστικού κινήματος".

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η πλειοψηφία της ΠΝΟ επιδιώκει να "απαλλάξει" την Ομοσπονδία από κάθε απόφαση που έχει σχέση με την υπεράσπιση των συμφερόντων του κλάδου, την ίδια ώρα παραδέχεται ότι οι εφοπλιστές ετοιμάζουν νέα επίθεση εναντίον των ναυτεργατών. Ετσι, σε ανακοίνωση της ΠΝΟ αναφέρεται επιστολή του προέδρου του ΚΟΜΙΤΙ Ι. Χατζηπατέρα προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, με την οποία χαρακτηρίζει "ανεπαρκή" και αυτά τα εξοντωτικά μέτρα για τη δραστική μείωση των Ελλήνων ναυτεργατών της ποντοπόρου ναυτιλίας και ζητά νέα... "με μεγαλύτερο ευρωπαϊκό προσανατολισμό"!

Ναυτική τραγωδία

Αγνοούνται πέντε Λιθουανοί ναυτικοί

Πέντε Λιθουανοί ναυτικοί αγνοούνται από προχτές το βράδυ, όταν το μότορσιπ "Ντον Ρικάρντο" στο οποίο επέβαιναν, συγκρούστηκε με το φορτηγό πλοίο "Μουαχεντίν"!Η σύγκρουση των δυο πλοίων έγινε μεταξύ Κέας και Μακρονήσου,ενώ τα 23 μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, προχτές το βράδυ ο πλοίαρχος του συριακού φορτηγού πλοίου "Μουαχεντίν" επικοινώνησε με τον Θάλαμο Επιχειρήσεων του ΥΕΝ και τους ενημέρωσε ότι ενώ το πλοίο του έπλεε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κέας και Μακρονήσου,συγκρούστηκε με άγνωστο πλοίο, εξαιτίας περιορισμένης ορατότητας που υπήρχε στην περιοχή. Από το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του ΥΕΝ ενημερώθηκαν τα παραπλέοντα πλοία και στην περιοχή πήγε ένα C - 130 της Πολεμικής Αεροπορίας, δυο σκάφη του Λιμενικού Σώματος και δυο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην περιοχή βρέθηκε αναποδογυρισμένη μια σωσίβια λέμβος, η οποία, μετά από έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ανήκει στο υπό σημαία Αντίγκουα - Βερμούδες μότορσιπ "Ντον Ρικάρντο",το οποίο είχε αποπλεύσει την περασμένη Τρίτη από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό την Καζαμπλάνκα, έμφορτο με σίδηρο και με πλήρωμα πέντε Λιθουανούς ναυτικούς.

Οι έρευνες στην περιοχή συνεχίζονται για εντοπισμό των πέντε αγνοούμενων ναυτικών. Το φορτηγό πλοίο, το οποίο έχει υποστεί ρήγμα στο πρωραίο τμήμα (φορ πίκ) και πρόκειται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Λαυρίου, έπλεε κενό φορτίου για το Νοβοροσίσκ Ρωσίας.

Κινητοποιήσεις στον ΕΟΤ
  • Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η τρίωρη στάση εργασίας των υπαλλήλων του ΕΟΤ. Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν και σήμερα, ενώ την Τρίτη, 18 Νοέμβρη, 24ωρη απεργία. Ο Σύλλογος υπαλλήλων καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του τη διοίκηση του Οργανισμού, αλλά και την υπουργό Ανάπτυξης για "ανικανότητα, αυταρχισμό και μεθοδεύσεις που οδηγούν τον ΕΟΤ σε υποβάθμιση και διάλυση".
Συγκεντρώσεις συνταξιούχων

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των συνταξιούχων πραγματοποιήθηκαν χτες στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Στις συγκεντρώσεις, τις οποίες οργάνωσαν Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των συνταξιουχικών σωματείων,καταδικάστηκε η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί τους συνταξιούχους στην πείνα και στην εξαθλίωση. Επίσης, καταγγέλθηκε η συμφωνία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση και διατρανώθηκε η αντίθεση των συνταξιούχων στη νέα φορομπηχτική κυβερνητική επίθεση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Ταυτόχρονα, αναδείχτηκαν τα αιτήματα των συνταξιούχων, ενώ σήμερα συγκέντρωση συνταξιούχων θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο.

Ας ψάξουν αλλού για συναλλαγές

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης - που ανέδειξε την "Εργατική Ενότητα" δεύτερη και σταθερά ανερχόμενη δύναμη - η "Αυτόνομη Παρέμβαση"... καταγγέλλει "συναλλαγή" μεταξύ ΠΑΣΚΕ και ΕΣΑΚ, ώστε να δοθεί η μία αδιάθετη έδρα για τη ΓΣΕΕ στην ΠΑΣΚΕ και όχι στην ίδια.

Απαντώντας στον ισχυρισμό αυτό ο Θ. Κυριακίδης,μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και εκπρόσωπος της "Εργατικής Ενότητας", τονίζει τα παρακάτω:

"Φαίνεται ότι η Α.Π. διαθέτει απύθμενο θράσος, ώστε μετά τα αποτελέσματα του Συνεδρίου, να σκούζει για εκφυλισμό, για μηχανισμούς και για συναλλαγή της ΕΣΑΚ με την ΠΑΣΚΕ. Αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια είχαν γίνει το "δεκανίκι" της κυβερνητικής παράταξης στο ΕΚΘ και στη ΓΣΕΕ και στήριξαν τη λογική των μηχανισμών της, αυτοί που πρωτοστατούν στην προσπάθεια εκφυλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος με τη συναίνεση, τις ΟΚΕ και τον "κοινωνικό διάλογο", έρχονται σήμερα μετά το άνοιγμα της κάλπης, να εγκαλέσουν την ΕΣΑΚ!

Ας ψάξει να τα βρει αλλού τα προβλήματα της η Α. Π. Εμείς ασχοληθήκαμε και θα ασχολούμαστε με τα προβλήματα της εργατικής τάξης".

Για προσπάθεια αρπαγής του οικοπέδου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικία
  • Για "επιχείρηση αρπαγής" του οικοπέδου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στο Αγρίνιο από τον δήμαρχο της πόλης, με το πρόσχημα πως θα το χρησιμοποιήσει για αθλητικές εγκαταστάσεις, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Στην καταγγελία του το Εργατικό Κέντρο καλεί τον δήμαρχο να πάρει υπόψη του τις ανάγκες των εργαζομένων για την απόκτηση στέγης και για τις αθλητικές εγκαταστάσεις να απευθυνθεί στη ΓΓ Αθλητισμού ή να κάνει ανταλλαγή με τον ΟΕΚ με άλλο οικόπεδο ίδιας αξίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ