ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
24 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ
Το Πολυτεχνείο ζει στους μεγάλους αγώνες

Αρχίζουν αύριο οι τριήμερες εκδηλώσεις. Τη Δευτέρα το απόγευμα, η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικανική πρεσβεία

Αρχίζουν αύριο το πρωί οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 24η επέτειο από την εξέγερση του Νοέμβρη 1973 στο Πολυτεχνείο, που θα κορυφωθούν με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, τη Δευτέρα το απόγευμα. Σήμερα, συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή που έχει αναλάβει τη διοργάνωση των εκδηλώσεων και συγκροτήθηκε από εκπροσώπους μαζικών οργανώσεων εργαζομένων και νεολαίας και θα συζητήσει τεχνικά θέματα σχετικά με τις εκδηλώσεις.

Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι μαζικοί φορείς, με ανακοινώσεις τους, καλούν σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις. "Τιμάμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, συνεχίζοντας τον αγώνα με τα ίδια συνθήματα κατά του ιμπεριαλισμού και της Νέας Τάξης Πραγμάτων" τονίζει, σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη για την 24η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει ότι "τα συνθήματα "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία - Εθνική Ανεξαρτησία - Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ" παραμένουν επίκαιρα, αποκτούν νέο περιεχόμενο στη σημερινή κατάσταση". Προσθέτει ότι η ανθρωπότητα "βρίσκεται αντιμέτωπη με την προσπάθεια επιβολής της Νέας ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων, που προσπαθεί με πολέμους, τρομοκρατία, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφαίρεση των κατακτήσεων των εργαζομένων να εδραιώσει την κοινωνία της αδικίας και της απανθρωπιάς".

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι "οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε αμερικανοΝΑΤΟικό προτεκτοράτο, συμμετέχοντας και πρωταγωνιστώντας στην επιθετική πολιτική που ακολουθεί το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή", ενώ "το αμερικανοΝΑΤΟικό σχέδιο ελέγχου του Αιγαίου και της ευρύτερης περιοχής προκαλεί εντάσεις και κινδύνους πολεμικών συγκρούσεων".

Η ΕΕΔΥΕ τονίζει ότι το Πολυτεχνείο ζει στους μεγάλους κοινωνικούς και φιλειρηνικούς αγώνες και "συμβολίζει την ανυπόταχτη πάλη του λαού και της νεολαίας". Καλεί "τους εργαζόμενους και το λαό να καταδικάσουν και να προσπεράσουν το συμβιβασμό και την απάθεια που καλλιεργούν εκείνοι, που, παλιότερα ή πρόσφατα, εγκαταλείποντας τα συνθήματα του Πολυτεχνείου "Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ", μετατράπηκαν σε υπηρέτες της σύγχρονης βαρβαρότητας της Νέας Τάξης" και να συμμετάσχουν στην πορεία του Πολυτεχνείου. Η προσυγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ θα είναι στην οδό Σταδίου στο ύψος της Κοραή στις 15.30.

Η Ομοσπονδία Γυναικών

"Στην εποχή της ανεργίας, της πολιτιστικής ερήμου, των αδιεξόδων, της διογκούμενης μάστιγας των ναρκωτικών, της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού, της αφαίρεσης κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων, του σκοταδισμού των ΜΜΕ, ο δρόμος του αγώνα είναι η μόνη επιλογή".

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με αφορμή την επέτειο των 24 χρόνων απ' τον ηρωικό ξεσηκωμό της νεολαίας και του λαού μας στο Πολυτεχνείο. Η ΟΓΕ χαιρετίζει τους νέους και τις νέες "που συνεχίζουν τους αγώνες στις μέρες μας και πορεύονται στα βήματα του Πολυτεχνείου", ενώ καλεί τις γυναίκες της χώρας μας σε αντίσταση και αγώνα. Τις καλεί να πάρουν μαζικά μέρος στην 24η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά και σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες.

"Οι μεγάλες αξίες, τα οράματα και τα ιδανικά του Πολυτεχνείου είναι διαχρονικά και σήμερα επίκαιρα όσο ποτέ. Στο κατώφλι του 2000, τα συνθήματα εκείνων, έχουν το ίδιο νόημα. Τα συνθήματα "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία", γραμμένα με το αίμα των δολοφονημένων παιδιών, δείχνουν το δρόμο. Εμείς οι γυναίκες, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες στις μεγάλες αξίες της ζωής, που σήμερα με ιδιαίτερη έμφαση βρισκόμαστε μπροστά στον κοινωνικό αποκλεισμό - με τις πολιτικές που επιβάλλει η ΕΕ και υλοποιεί η κυβέρνηση - συνταυτίζουμε τα βήματά μας καθημερινά σε κάθε μετερίζι για την ισοτιμία των γυναικών, για να δικαιωθούν τα οράματα του λαού μας, τα οράματα των γενεών της Εθνικής Αντίστασης, του αντιδικτατορικού αγώνα, του Πολυτεχνείου", καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΟΓΕ.

Εκδήλωση του ΕΚΑ

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Ξένοι εργάτες - Ρατσισμός - Ξενοφοβία", διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στα πλαίσια της συμμετοχής του στο φετινό γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, στις 6 μμ, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στην αίθουσα "Γκίνη".

Αγωνιστικός γιορτασμός στη Λάρισα

Σε αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου καλεί τη νεολαία και το λαό της Λάρισας, η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων, που διοργανώνει την εκδήλωση, τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ. στην Πλατεία Λαού της πόλης.

Οπως επισημαίνει στο κάλεσμά της προς τους Λαρισαίους η Συντονιστική Επιτροπή και σήμερα, 24 χρόνια μετά, ο αγώνας του Νοέμβρη παραμένει αδικαίωτος, τα αιτήματά του για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία - Εθνική Ανεξαρτησία, ανεκπλήρωτα.

Γι' αυτό - τονίζεται στη συνέχεια - "χρειάζεται να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τους αγώνες μας, ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας, της ανεργίας, της διάλυσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας, του αυταρχισμού και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης".

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής - συμμετείχαν ο Δ. Πιτσιάβας πρόεδρος του Συλλόγου των Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, ο Π. Λιόλιος μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και ο Ηλ. Σκυλλάκος μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των μαθητών - αναφερόμενοι στην απόφαση του Δημάρχου Λάρισας να διοργανώσει άλλο γιορτασμό του Πολυτεχνείου, τόνισαν ότι "θέλουν έναν αφυδατωμένο και απονευρωμένο γιορτασμό, μουσειακού χαρακτήρα".

Το ΕΚΘ

Σε μαζικό και αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου, προκειμένου να περιφρουρηθεί ο ανατρεπτικός χαρακτήρας του, καλούν τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων. Στις 11.30 το πρωί της Κυριακής θα γίνει κατάθεση στεφανιών στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, ενώ τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στις 4.30 στην Πλατεία Αριστοτέλους και θα ακολουθήσει πορεία μπροστά από το Αμερικάνικο Προξενείο που θα καταλήξει στο Πολυτεχνείο.

Με ανακοινώσεις τους οι δύο φορείς που συμμετέχουν και στην επιτροπή που συγκροτήθηκε για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου σημειώνουν πως 24 χρόνια μετά ο αγώνας για Ειρήνη, Δημοκρατία, Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, Κοινωνική Δικαιοσύνη παραμένουν όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα και καλούν το λαό να καταδικάσει για άλλη μια φορά το ρόλο των ΗΠΑ και να απαιτήσει την απομάκρυνσή τους από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, ξεκαθαρίζοντας ότι οι λαοί μπορούν και πρέπει να ζήσουν χωρίς κυρίαρχους και "προστάτες".

Με την ανακοίνωση του το ΕΚΘ επίσης καταγγέλλει ότι "η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ξεθεμελιώνει ό,τι απέμεινε από το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, ενώ υπονομεύεται και το δικαίωμα στο ψωμί, αφού καταργείται το δικαίωμα για σταθερή δουλιά, το 8ωρο, και διαλύεται το ασφαλιστικό σύστημα".

Η νεολαία και οι εργαζόμενοι αντιστέκονται

Κοινή υπόσχεση πως εργαζόμενοι και νεολαία θα συνεχίσουν να βαδίζουν στο δρόμο που χάραξε το Πολυτεχνείο, έδωσαν χτες φοιτητές και συνδικαλιστικά στελέχη στην εκδήλωση των ΠΚΣ στο Βιολογικό

"Σήμερα, που η ανεργία αυξάνεται, σήμερα που θέλουν τη μόρφωση ν' ανήκει σε λίγους, σήμερα που η υποτέλεια της χώρας μας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ μεγαλώνει, η νεολαία αντιστέκεται. Μαζί με την εργατική τάξη θα παλέψει για μια άλλη κοινωνία, με οδηγό τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, που παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα". Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, σε χτεσινή εκδήλωση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας (ΠΚΣ) στο Βιολογικό, η γραμματέας της ΟΒ του Φυσικομαθηματικού, Σπυρέττα Παναγή.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δ. Θεοδώρου, μέλος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος, ο οποίος υπογράμμισε πως το Πολυτεχνείο διδάσκει την αντίσταση του λαού και της νεολαίας στον ξένο παράγοντα, ενάντια στη δικτατορία του κεφαλαίου. "Σήμερα που η ΕΕ και το Μάαστριχτ επιβάλλουν σκληρή λιτότητα, καταργούν το 8ωρο και τις εργασιακές σχέσεις, στρέφονται ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων, μοναδική απάντηση είναι ο αγώνας της νεολαίας και των εργαζομένων", επισήμανε ο Δ. Θεοδώρου.Στη συνέχεια ο Γ. Πετρόπουλος, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, επισήμανε ότι το Πολυτεχνείο ήταν μια κορυφαία πράξη αντίστασης κατά της χούντας και των τρομοκρατών, ενώ τόνισε πως σήμερα με την επιβολή της νέας τάξης εξακολουθεί η ίδια τρομοκρατία και η καταπάτηση των δικαιωμάτων του λαού. Κυβερνήσεις σε ρόλο "μικρού ιμπεριαλιστή", τόνισε, συμβάλλουν στην εδραίωση μιας κοινωνίας απάνθρωπης, που ποδοπατεί αξίες, ήθη και αξιοπρέπεια. "Θα πρέπει ο ελληνικός λαός να καταδικάσει το σύγχρονο ραγιαδισμό και τη λιτότητα, τα οποία προσβάλλουν τη μνήμη των ηρώων του Πολυτεχνείου, σύμβολο της ανυπόταχτης γενιάς. Η πάλη των λαών ας γίνει το ανάχωμα για την ανατροπή της κατάστασης και της οικοδόμησης μιας ανθρωπότητας με κυρίαρχο τον άνθρωπο", κατέληξε ο Γ. Πετρόπουλος.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι οργανώσεις της ΚΝΕ για τα 24 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Σήμερα:

- Η ΟΒ Πολυτεχνείου οργανώνει εκδήλωση στις 12 μ. στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου.

- Η Νομαρχιακή Οργάνωση Αχαϊας και η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση στις 7 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης "για να συζητήσουμε τα γεγονότα του τότε και του σήμερα" με κεντρικό ομιλητή τον Μ. Αρβανιτάκη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Ο Τομέας Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ, με θέμα: "24 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και η σημασία της σήμερα", που θα γίνει στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής. Θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το Σύλλογο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, από το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα.

- Η ΤΟ Περιστερίου της ΚΝΕ, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Περιστερίου. Θα συμμετέχουν ο Γρ. Τιμπλαλέξης, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Περιστερίου και ο Γ. Μωραϊτης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Εξορισθέντων - Φυλακισθέντων της χούντας.

- Το ΝΣ Ιωαννίνων της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση για το Πολυτεχνείο στις 3.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο 4 της Φυσικομαθηματικής Σχολής.

- Στην Κομοτηνή, στα γραφεία της ΚΟ Ροδόπης.

- Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων της ΚΝΕ, διοργανώνει εκδήλωση στις 7μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος (Σφακίων και Βολουδακήδων 20). Θα μιλήσει ο Δ. Βρύσαλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Αύριο:

- Στη Νέα Ιωνία η ΚΟΒ του ΚΚΕ και η ΟΒ της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: "Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου σήμερα", που θα γίνει στο πρώην Δημαρχείο (λεωφ. Ηρακλείου 268, 3ος όροφος), στις 6.30 μ.μ.

- Ο Τομέας των Νυχτερινών Σχολείων και ο Τομέας των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στα γραφεία της ΚΟ Αθήνας, στις 8 μ.μ.

- Στην Πετρούπολη, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, στις 6 μ.μ.

- Στο Αιγάλεω, στο Πολιτιστικό Κέντρο "Γιάννης Ρίτσος", στις 6.30 μ.μ.

- Στην Αγ. Βαρβάρα, στα γραφεία της ΟΓΕ στις 7 μ.μ.

- Στην Αλεξανδρούπολη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟ Εβρου.

- Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, στις 6 μ.μ.

  • Την Κυριακή:

- Η Νομαρχιακή Οργάνωση Καβάλας της ΚΝΕ, στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟ Καβάλας.

- Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηρακλείου της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Ανδρόγεω του δήμου Ηρακλείου. Θα μιλήσει ο Δ. Βρύσαλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στον Κένταυρο Ξάνθης στις 7 μ.μ.

- Στις Σέρρες, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού.

Εικόνες μέσα απ' το φακό και την ψυχή τους

Οι τρεις φωτορεπόρτερς που απαθανάτισαν τα γεγονότα το βράδυ της 17 του Νοέμβρη 1973, μοιράστηκαν τις αναμνήσεις τους σε εκδήλωση που έγινε χτες στο ΤΕΙ Αθήνας

Μνήμες και σκηνές απ' το βράδυ της 17ης Νοέμβρη 1973 ζωντάνεψαν χτες στο ΤΕΙ Αθήνας. Τρεις φωτορεπόρτερ, ο Βασίλης Καραμανώλης, ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας και ο Αλέκος Βουτσαράς, που το βράδυ εκείνο, αψηφώντας τον κίνδυνο και κάνοντας, όπως οι ίδιοι τόνισαν, "μόνο το καθήκον τους", περιέγραψαν χτες τις σκηνές της θυσίας, της αγριότητας του χουντικού παρακράτους και την έφοδο του τανκ στο Πολυτεχνείο. Εικόνες όλες απαθανατισμένες απ' τους φακούς των τριών φωτορεπόρτερ.

Ο Αρ. Σαρρηκώστας καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης έλεγε και ξανάλεγε:"Δεν έκανα τίποτε περισσότερο από το καθήκον μου". Ακόμα και για το ξύλο που έφαγε το βράδυ του Πολυτεχνείου έλεγε: "Ημουν εκεί γιατί έπρεπε και ήταν καθήκον μου να φωτογραφίσω αυτό που έβλεπα. Ηταν συγκλονιστικές και συνάμα τραγικές οι σκηνές που ζήσαμε".

"Βλέπαμε τους νέους στα παράθυρα να σκίζουν τα πουκάμισά τους και να δείχνουν τα στήθια τους φωνάζοντας για ελευθερία", αφηγήθηκε στη συνέχεια ο Β. Καραμανώλης. Για να συνεχίσει: "Εκείνο το βράδυ στην Πατησίων και στη Στουρνάρη, με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά μας, βλέπαμε αστυνομικούς με πολιτικά να κρατούν ξύλα, τα οποία έκρυβαν μέσα σε εφημερίδες. Ημασταν προετοιμασμένοι για το τι θ' ακολουθούσε. Και ξαφνικά το τανκ σπάει την πύλη"...

"Μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις", είπε με τη σειρά του ο Αλ. Βουτσαράς. "Καθεμιά στιγμή απόλυτη και μοναδική. Δεν μπορείς να περιγράψεις τις σκηνές αυτές που στη συνέχεια έγραψαν ιστορία", υπογράμμισε. Ο Αλ. Βουτσαράς εξέφρασε όμως και το παράπονο όλων για τις φωτογραφίες τους, που κλάπηκαν τότε και πουλήθηκαν απ' άλλους. "Κανείς απ' αυτούς δεν μπόρεσε, όμως, να πάρει από μέσα μας αυτό που εμείς ζήσαμε εκείνο το βράδυ", είπε. Κι ήταν ίσως τα πιο "δυνατά" λόγια που ακούστηκαν στη χτεσινή εκδήλωση.

Να σημειωθεί πως στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η έρευνα του Γρηγόρη Βλασσά,προϊσταμένου του Τμήματος Φωτογραφίας και Επίκουρου Καθηγητή, στην οποία συνέβαλαν ο Αθ. Κουζέλης,διευθυντής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών και ο Νίκος Αποστολόπουλος,επιστημονικός συνεργάτης. Ο Γρ. Βλασσάς, με το αδημοσίευτο υλικό της νύχτας του Πολυτεχνείου, συνέθεσε τρία ηχοράματα με τις φωτογραφικές δουλιές των τριών φωτορεπόρτερ.

Εκδηλώσεις συλλόγων

Η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ) και η Επιτροπή Νέων Λογιστών θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου σήμερα,στις 7 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου (Κάνιγγος 27) και καλούν σε συμμετοχή στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.

  • Η Επιτροπή Νέων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων καλεί σε εκδήλωση, που θα γίνει σήμερα,στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου (Γ Σεπτεμβρίου 48Β και Μάρνη, 3ος όροφος), με θέμα "Η επέτειος του Πολυτεχνείου και η επικαιρότητα του σήμερα".
  • Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Καλλιθέας διοργανώνει εκδήλωση σήμερα στις 11 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική παράσταση με το συγκρότημα του Στέφ. Ψαραδάκου και έκθεση φωτογραφίας.
  • Ο Παμμικρασιατικός Σύλλογος Πάτρας, τιμώντας την εξέγερση του Πολυτεχνείου, πραγματοποιεί εκδήλωση - πολυθέαμα την Κυριακή στις 7 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσα στο "Σπίτι Πολιτισμού" (Φωκαίας 26).
ΟΛΜΕ
Ο Νοέμβρης της παιδείας

Την επικαιρότητα των μηνυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, επισημαίνει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), με ανακοίνωση, η οποία έχει ως σύνθημα "1973: Ο Νοέμβρης της εξέγερσης, 1997: Ο Νοέμβρης της παιδείας".

Στην ανακοίνωση, οι καθηγητές τονίζουν, μεταξύ άλλων: "Σήμερα, αν κάτι έχουμε να πούμε, να το πούμε με πράξεις. Ετσι μόνο θα δείξουμε την τιμή που παίρνει ο λόγος μέσα από την αντιστοιχία των πράξεων. Αν πρέπει να καταθέσουμε στεφάνι, να καταθέσουμε μαζί και την απόφαση να βγάλουμε στους δρόμους τα όνειρά μας - ίδια με 24 χρόνια πριν, πεισματάρικα, προκλητικά και ατίθασα", τονίζεται στην ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.

Ειδικότερα για τα θέματα της παιδείας, τονίζεται ότι "το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες μας, για μια παιδεία, που θα βοηθά τους μαθητές να κατανοούν και να ερμηνεύουν την πραγματικότητα στο σύνολό της, που θα διασφαλίζει τη δυνατότητα του πολίτη να συμμετέχει ενεργητικά στα κοινωνικά δρώμενα, θα προάγει τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρωπιστικά ιδανικά. Μια παιδεία, που θα συμβάλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων, θα καλλιεργεί την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, την αμφισβήτηση και τη διεκδίκηση", τονίζεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ