ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή

Στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής έθεσε το θέμα ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου

Το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, από τη λειτουργία εργοστασίου χρυσού, στην περιοχή του Στρατωνίου Χαλκιδικής, έθεσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου ψηφίστηκαν διεθνείς συμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Στ. Παναγιώτου, το Στρατώνι "είναι περιοχή σπάνιου φυσικού κάλλους. Η κυβέρνηση έχει υπογράψει σύμβαση για παραχώρηση 314 τετραγωνικών χιλιομέτρων μεταλλοϊδιοκτησίας στη γνωστή καναδική εταιρία "TVX GOLD". Αρχικά το Στρατωνικό Ορος όπου προβλέπεται να γίνει η εξόρυξη και η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα "NATURA 2000" (σ.σ. προστασία φυσικού περιβάλλοντος) όμως δεν ξέρουμε για ποιους λόγους δεν έγινε. Η περιοχή αυτή είναι διάσπαρτη από αρχαιότητες. Παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον για τον τρόπο εξόρυξης και εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου στην αρχαιότητα. Υπάρχει επίσης μια καθολική αντίθεση και αντίσταση των κατοίκων απέναντι στην εγκατάσταση και λειτουργία της υδρομεταλλουργίας χρυσού. Είναι μια αντίθεση που διαρκεί περίπου δύο χρόνια. Ομως, η κυβέρνηση επιμένει στην εγκατάσταση...".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ζήτησε αντί να αποστέλλονται τα ΜΑΤ, για να καταστείλουν τις αντιδράσεις των κατοίκων, να δει σοβαρά το αρμόδιο υπουργείο το θέμα, επισημαίνοντας βέβαια ότι υπάρχουν και άλλες πλευρές που αφορούν τα οφέλη προς τους κατοίκους της περιοχής από την εκμετάλλευση του υπεδάφους που έχει κοστολογηθεί 1 τρισεκατομμύριο δραχμές.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Κατακραυγή για χιλιάρικο και ουρές
  • Δυσάρεστες εκπλήξεις επιφύλαξε η κυβέρνηση Σημίτη στους χιλιάδες ανέργους που έσπευσαν χτες να προμηθευτούν την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις 2.353 θέσεις στο δημόσιο

Τη λαϊκή αγανάκτηση και κατακραυγή εισέπραξε η κυβέρνηση Σημίτη για την απόφασή της να επιβάλει κεφαλικό φόρο, ένα χιλιάρικο, στους δεκάδες χιλιάδες άνεργους που προσπαθούν να βρουν "στον ήλιο μοίρα", μια θέση εργασίας στο δημόσιο. Οι χιλιάδες νέοι ή οι συγγενείς τους που έσπευσαν χτες, πρώτη μέρα διανομής, να προμηθευτούν την προκήρυξη για το γραπτό διαγωνισμό για την πλήρωση 2.353 θέσεων, βρέθηκαν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη: Δεν μπορούσαν να πάρουν την προκήρυξη, αν δεν κατέβαλαν χίλιες δραχμές! Ο λόγος; Η υπουργική απόφαση που επιβάλλει στον κάθε ενδιαφερόμενο να πληρώσει ένα χιλιάρικο για να ενημερωθεί για το διαγωνισμό. Πίσω από αυτή βρίσκεται το αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης Σημίτη, που έχει αποφασίσει να φορτώσει το κόστος του διαγωνισμού στις πλάτες των υποψηφίων στο διαγωνισμό, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι άνεργοι. Υπολογίζει έτσι να εισπράξει 250-300 εκατ. δραχμές από το χιλιάρικο για την πώληση της προκήρυξης σε πάνω από 120.000 νέους που υπολογίζεται ότι θα θελήσουν να ενημερωθούν για το διαγωνισμό, καθώς και από ένα δεύτερο χιλιάρικο που θα πληρώσει ο υποψήφιος ως παράβολο όταν συμπληρώσει την αίτηση συμμετοχής!

Εκπλήξεων συνέχεια...

Ομως οι εκπλήξεις των υποψηφίων δε σταματούσαν εκεί. Υποχρεώθηκαν να υποβληθούν σε ταλαιπωρία, περιμένοντας στην ουρά για να αγοράσουν την προκήρυξη. Η κατάσταση ειδικά στο στέκι που είχε στηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος ήταν πραγματικά αφόρητη. Στην πρώτη ώρα εξαντλήθηκαν τα 1.000 τεύχη προκηρύξεων που είχαν σταλεί από το Εθνικό Τυπογραφείο, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές εκατοντάδων ατόμων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την ταλαιπωρία. Κάποια στιγμή θέλησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Στ. Μπένος να κατευνάσει τα πνεύματα και επιχείρησε να μιλήσει με τον κόσμο. Η δικαιολογία όμως που επικαλέστηκε για την κακή οργάνωση, προκάλεσε, δίκαια, μεγαλύτερα κύματα οργής. Είπε συγκεκριμένα ο υφυπουργός, απευθυνόμενος στον κόσμο: "Δεν μπορούσαμε να βγάλουμε περισσότερα τραπέζια για να μοιράσουν τις προκηρύξεις, γιατί υπάρχει θέμα ασφαλείας: Οι υπάλληλοι μαζεύουν χιλιάρικα"!. Προκειμένου να εκτονώσει την αγανάκτηση του κόσμου, δήλωσε το μεσημέρι στον "Φλας" ότι "ίσως καταργήσουμε" το χιλιάρικο στον επόμενο διαγωνισμό.

Υπήρχε όμως και μια τρίτη έκπληξη. Ορισμένοι επιτήδειοι της παραπαιδείας έσπευσαν, παρόλο που απαγορεύεται από το νόμο, να διαφημίσουν τις υπηρεσίες τους, μοιράζοντας φυλλάδια φροντιστηρίων, που "προετοιμάζουν" τους υποψηφίους για το διαγωνισμό. Μπορεί ο Στ. Μπένος να μοίρασε αυστηρές προειδοποιήσεις και απειλές για πάταξη τέτοιων φαινομένων, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο τρόπος διοργάνωσης του διαγωνισμού, ρίχνει στην αγκαλιά των κερδοσκόπων της παραπαιδείας τους υποψηφίους.

Μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής υπολογίζεται ότι διακινήθηκαν χτες τουλάχιστον 15.000 προκηρύξεις.

Κυριακάτικη Πανεξόρμηση

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ της ερχόμενης Κυριακής θα έχει στις σελίδες του ένα βαρυσήμαντο ντοκουμέντο. Τη Διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια του Κόμματος. Ενα ντοκουμέντο που πρέπει να φτάσει στο χέρι του κάθε εργάτη, του κάθε αγρότη, του κάθε νεολαίου. Να μπει στο σπίτι των ανθρώπων της δουλιάς και του μόχθου, σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά. Να γίνει κείμενο μελέτης, αλλά και εργαλείο καλύτερης προσέγγισης του ελληνικού λαού με την ιστορία αυτού του τόπου. Γιατί η ιστορία του ΚΚΕ, η δράση των κομμουνιστών, οι αγώνες και οι θυσίες τους, είναι απόλυτα συνυφασμένα με το πέρασμα των τελευταίων 8 δεκαετιών σε αυτή τη χώρα. Η ιστορία του ΚΚΕ είναι η ιστορία του λαού της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Να γίνει η Διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ αφετηρία, για να γνωρίσουν τα λαϊκά στρώματα τις θέσεις, τις απόψεις, την πολιτική του Κόμματος, όπως είναι πραγματικά, και όχι όπως συκοφαντούνται μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς της αστικής προπαγάνδας. Να σημάνει η Διακήρυξη των 80χρονων, το σάλπισμα μιας νέας Πανεξόρμησης του ΚΚΕ για την πιο πλατιά, πιο ουσιαστική επαφή του με τις λαϊκές μάζες.

***

Τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, οι οπαδοί και ψηφοφόροι του ΚΚΕ, οι φίλοι του Κόμματος, δεν μπορούν να αφήσουν αναξιοποίητη την ευκαιρία. Η επάνδρωση των "συνεργείων" που την Κυριακή, αλλά και τη Δευτέρα, θα ξεχυθούν σε κάθε γωνιά της χώρας με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ στο χέρι, για να μοιραστεί από τη μια άκρη στην άλλη της επικράτειας η Διακήρυξη των κομμουνιστών, δεν είναι μια απλή πολιτική χρέωση. Δε συνιστάπολιτικό καθήκον "ρουτίνας". Είναι ένα πολιτικό γεγονός υψίστης σημασίας, στο οποίο η ανταπόκριση ισοδυναμεί με πολιτική δουλιά κεφαλαιώδους αξίας. Η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ είναι ένας σπόρος στα χέρια κάθε συντρόφου, κάθε αναγνώστη του "Ρ", που πρέπει να καρπίσει. Και θα καρπίσει μόνο αν φτάσει σε όλα τα τίμια χέρια των ανθρώπων του μεροκάματου, σε όλους τους χώρους που τα λαϊκά στρώματα εργάζονται, μορφώνονται, ψυχαγωγούνται, ζουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Η φωνή του ΚΚΕ είναι ανάγκη να ακουστεί όσο γίνεται πιο δυνατά, ατόφια και καθαρή, πολύ περισσότερο σήμερα. Σήμερα που η επέτειος της λεβεντιάς, της αξιοπρέπειας, της αταλάντευτης προσήλωσης σε ιδανικά και αξίες, της ανθρωπιάς και της ασίγαστης φλόγας για έναν καλύτερο κόσμο, η επέτειος των 80 χρόνων του ΚΚΕ, γίνεται για κάποιους "επέτειος" εκδήλωσης ενός πρωτόγονου αντικομμουνισμού και μιας - βιομηχανικού τύπου - εκτόξευσης άθλιων "κουκουεδολογημάτων".

***

Την Κυριακή η κυκλοφορία του "Ρ" πρέπει να εκτοξευτεί. Πρέπει η εφημερίδα της εργατικής τάξης να "επισκεφτεί" τον κάθε άνθρωπο που ξέρει να διαβάζει και να τον γνωρίσει με τη Διακήρυξη του κόμματος της εργατικής τάξης. Αυτή είναι η δική μας δουλιά, όλων των κομμουνιστών. Να μην αφήσουμε το σπόρο να πάει χαμένος. Και γι' αυτό θα "οργώσουμε" όλη τη χώρα.

Απίστευτη η δικαιολογία του Στ. Μπένου στους διαμαρτυρόμενους στην

Απίστευτη η δικαιολογία του Στ. Μπένου στους διαμαρτυρόμενους στην πλατεία Κλαυθμώνος: "Δεν μπορούσαμε να βγάλουμε περισσότερα τραπέζια, γιατί οι υπάλληλοι μαζεύουν χιλιάρικα! Είναι θέμα ασφάλειας"!

Η Αλέκα Παπαρήγα σε ΗΠΑ - Καναδά

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναχωρεί, σήμερα Παρασκευή 14 Νοέμβρη, για τις ΗΠΑ και τον Καναδά, μετά από πρόσκληση των Ελλήνων μεταναστών και των Κομμουνιστικών Κομμάτων ΗΠΑ και Καναδά. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει ο Γ. Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Η Αλέκα Παπαρήγα θα έχει συνάντηση με το Εθνικό Συμβούλιο του ΚΚ των ΗΠΑ και με τον πρόεδρό του Γκας Χολ, καθώς και με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚ Καναδά. Επίσης θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη και στο Τορόντο με οργανώσεις των Ελλήνων μεταναστών και με συνδικάτα και θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις στη Ν. Υόρκη και στο Τορόντο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Ν. Υόρκη η Αλ. Παπαρήγα θα δώσει συνέντευξη Τύπου σε ξένους και Ελληνες δημοσιογράφους, την Τρίτη 18.11.97 στις 10.00 πμ, στην αίθουσα του Γραφείου Τύπου της πρεσβείας στη Ν. Υόρκη. Την ίδια μέρα, στις 17.30 μμ, θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο "Κρυστάλ Παλλάς".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ