ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
"Πάγωσε" στη Μόσχα

Χωρίς ομαδικότητα ο Ολυμπιακός έχασε το αήττητο από την ΤΣΣΚΑ Μ. Σημαντική η νίκη της ΑΕΚ

Πάντα υπάρχει ένα τέλος. Ακόμα και για τους ισχυρούς. Το αήττητο του Ολυμπιακού σταμάτησε στη Μόσχα. Η ΤΣΣΚΑ ανώτερη σε όλα τα επίπεδα, υποχρέωσε τους πρωταθλητές Ευρώπης στην πρώτη τους φετινή ήττα και μάλιστα με 77-58. Οι "ερυθρόλευκοι" προσπάθησαν για ένα ημίχρονο. Ο τραυματισμός του Τόμιτς και η αδυναμία του χρεωμένου με φάουλ από νωρίς Τάρλατς, να βοηθήσει, επέτρεψαν στην πρωταθλήτρια Ρωσίας να κάνει το παιχνίδι της, το οποίο ήταν εξαιρετικό από πλευράς θεάματος. "Η ΤΣΣΚΑ ήθελε πιο πολύ τη νίκη και την πήρε. Δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες. Η ομαδικότητά μας εξαφανίστηκε στη Μόσχα. Πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στις επιτυχίες και μετά από μια βαριά ήττα, ένα παιχνίδι με μια πολύ καλή ομάδα, όπως είναι ο Παναθηναϊκός, είναι ό,τι καλύτερο από πλευράς ψυχολογίας. Ο Παναθηναϊκός μετά την ήττα από τον Αρη δεν έχει άλλη επιλογή. Από την άποψη αυτή το παιχνίδι της Κυριακής είναι στα μέτρα μας" τόνισε ο Ντ. Ιβκοβιτς.

ΤΣΣΚΑ: Ουέμπ 15, Σακούλιν 5 (1), Πανόφ 9, Τιχονένκο 8, Γιουντίν 13 (4), Κουρασόφ 2, Γκουντόροφ 7, Ντομανί, Νταϊνένκο 18 (2).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπακατσιάς, Χόκινς 13 (1), Βούκσεβιτς 4, Ζουρπένκο 2, Νάκιτς 7, Τόμιτς 7, Τάρλατς 2, Ζεβροσένκο 6, Καρνισόβας 11 (1), Ρότζερς 6.

Αλμα πρόκρισης η ΑΕΚ

Αλμα πρόκρισης στην πρώτη τριάδα του Δ ομίλου της ευρωλίγκα, έκανε η ΑΕΚ. Στο ΟΑΚΑ επικράτησε της Ολίμπια Λιουμπλιάνας με 74-65 κι αν την ερχόμενη Τετάρτη νικήσει την Τιμσίστεμ στην Αθήνα, θα έχει κάνει το πιο καθοριστικό βήμα για την απόκτηση πλεονεκτήματος έδρας στην προημιτελική φάση. Η ΑΕΚ είχε σε έξοχη μέρα τους Πρέλεβιτς και Αλεξάντερ, οι οποίοι σημείωσαν μαζί 45 πόντους.

ΑΕΚ: Κολντεμπέλα 3, Λάσα 4, Πρέλεβιτς 20 (1), Χατζής 9, Λάρσεν 8, Κακιούζης 3, Ρίβας 2.

ΟΛΙΜΠΙΑ: Στεπάνια 13, Ντανέου 4, Ντούσκακ 2, Κράλιεβιτς 10, Χάουπτμαν, Τέιλορ 14 (1), Γιούρκοβιτς 9 (1), Μακ Ντόναλντ 13, Νόσοφ.

  • Η νίκη της Αγκυρας επί της Εστουντιάντες στη Μαδρίτη με 73-71, έμπλεξε την κατάσταση στον όμιλο του ΠΑΟΚ. Με νίκη συνέχισε η Μπαρτσελόνα, η οποία μετά από δύο παρατάσεις επικράτησε της Παρτιζάν στο Βελιγράδι με 110-106. Ο Τζόρτζεβιτς φιλοδώρησε την πρώην ομάδα του με 39 πόντους, ενώ ο Ρεντζιάς σημείωσε μόλις 4.

Ενέδωσε στους εκβιασμούς ο Φούρας

Ικανοποιημένη από τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού η ΕΠΑΕ σταμάτησε την αναταραχή στο πρωτάθλημα

Τα παιχνίδια εντυπώσεων, αλλά και παρασκηνίου ολοκληρώθηκαν, και τα επαγγελματικά πρωταθλήματα του ποδοσφαίρου, μαζί φυσικά με τον τζόγο που έχει στηθεί γύρω τους, ξαναμπαίνουν στους γνώριμους ρυθμούς τους. Μια συνάντηση ΕΠΑΕ - πολιτείας χτες το πρωί ήταν αρκετή (!!). Παρότι, σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση, δεν υπήρξε καμιά λύση, η ΕΠΑΕ ήρε την απόφασή της.

Προφανώς λοιπόν οι εθιμοτυπικές δηλώσεις αναφέρουν... τη μισή αλήθεια και οι αιτίες της σύγκλισης έμειναν στο παρασκήνιο. Πώς προέκυψε το ευτυχισμένο τέλος; Μετά από συζήτηση, αμφότερες οι πλευρές κατέληξαν να συναντηθούν στις 24 Νοέμβρη με ανοιχτή την ατζέντα των θεμάτων. Στη συνέχεια εντός 10ημέρου το υπουργείο θ' απαντήσει γραπτώς στα αιτήματα της διοργανώτριας.

Οι πραγματικοί λόγοι βέβαια που οδήγησαν στην ύφεση είναι άλλοι. Οσο και αν τους αρνούνται πολιτεία και ΕΠΑΕ. Κατ' αρχήν κάποια "αγκάθια" αναφορικά με τις εκλογές της ΕΠΟ ξεπεράστηκαν και όλοι είναι ευχαριστημένοι. Από την άλλη οι επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου θα πάρουν αυτά που διεκδικούν. Σε σχετική συζήτηση στέλεχος της ΕΠΑΕ παραδέχτηκε: "Μπορεί να μην ανακοινώνεται για ευνόητους λόγους, αλλά πήραμε αυτά που θέλαμε", συνοδεύοντας τις κουβέντες του μ' ένα τεράστιο χαμόγελο...

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Α. Φούρας, επισήμανε πως η ατζέντα της συνάντησης θα είναι ανοιχτή γιατί "προέκυψαν πολλά περισσότερα θέματα από τα δύο που έχουν προβληθεί". Απάντηση, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, δεν έδωσε στα αιτήματα της ΕΠΑΕ "για λόγους ηθικής και πολιτικής τάξης, δεδομένου ότι την Κυριακή υπάρχουν εκλογές στην ΕΠΟ. Οφείλω να προστατεύσω τον εαυτό μου και την κυβέρνηση από κατηγορίες ότι παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά της αναμέτρησης ή ότι επιχειρούμε να εκμαυλίσουμε συνειδήσεις".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Σ. Σφακιανάκης, έριξε ξανά την ευθύνη της αναστάτωσης στην πολιτεία και προανήγγειλε νέες απαιτήσεις: "Η ανοιχτή ατζέντα μας δίνει το περιθώριο να επεκτείνουμε το εύρος των αιτημάτων"... Τρώγοντας έρχεται η όρεξη.

Το υπουργείο λοιπόν, ενέδωσε για μια ακόμα φορά στις απαιτήσεις των εμπόρων του αθλήματος. Αδιαφορεί αν αυτοί οι άνθρωποι οδήγησαν το ποδόσφαιρο σε αδιέξοδο, ανυποληψία και άδειες εξέδρες. Συντηρεί επιχειρήσεις από τα λεφτά των φορολογουμένων, την ίδια στιγμή που εργαζόμενοι και συνταξιούχοι σπρώχνονται στην εξαθλίωση με το πρόσχημα της "λιτότητας για να ορθοποδήσει η οικονομία". Χρήματα για τις πραγματικές ανάγκες του λαού δεν υπάρχουν, όμως οι ποδοσφαιροπαράγοντες πήραν πέρυσι περίπου 3,6 δισ. δρχ., ενώ φέτος θα λάβουν περίπου 4,8 δισ. Δεν είναι όμως ικανοποιημένοι και διεκδικούν περισσότερα. Αφού όμως βρίσκουν, γιατί να μην κάνουν;

Μετά τις χτεσινές εξελίξεις η κατάθεση των δελτίων του ΠΡΟ-ΠΟ θα γίνει μέχρι το Σάββατο.

  • Ασφαλιστική εταιρία είναι από χτες επίσημα χορηγός του πρωταθλήματος στην Α Εθνική. Για δύο χρόνια η ΕΠΑΕ θα εισπράξει περίπου 800 εκατ. δρχ.
ΠΟΛΟ
Δύσκολες ευρωπαϊκές αποστολές

Στη μάχη των ευρωπαϊκών κυπέλλων ρίχνονται από σήμερα Βουλιαγμένη, Ολυμπιακός, Χίος και Χαλκίδα

Τα ευρωπαϊκά τους φοράνε από σήμερα και μέχρι την Κυριακή τέσσερις ελληνικές ομάδες πόλο, που συμμετέχουν στις προκριματικές φάσεις του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, Κυπελλούχων και Λεν Τρόφι.

Η πρωταθλήτρια Ελλάδας Βουλιαγμένη βρίσκεται στο Κράνι της Σλοβενίας όπου σήμερα, πρώτη ημέρα των αγώνων, αντιμετωπίζουν τη γιουγκοσλαβική Μπέτσεϊ. Στόχος των "μπέμπηδων" είναι φυσικά η πρόκριση στους οκτώ της διοργάνωσης και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να κατακτήσουν μια από τις δυο πρώτες θέσεις του ομίλου. Εκτός από την Μπέτσεϊ στον όμιλο μετέχουν ακόμα η τοπική Τρίγκλαφ και η ουκρανική Σεβαστούπολη.

Σαφώς πιο εύκολο έργο σε σχέση με τους πρωταθλητές Ελλάδας έχει ο Ολυμπιακός στο Κύπελλο Κυπελλούχων, αφού οι αγώνες θα γίνουν στο κολυμβητήριο του Πειραιά. Πρώτος αντίπαλος για τους "ερυθρόλευκους" είναι σήμερα η σλοβενική Κόπερ την οποία αντιμετωπίζουν στις 19.30. Στον άλλο αγώνα του ομίλου θα συναντηθούν η ουγγρική Φερεντσβάρος και η Βέρκερκ από την Ολλανδία.

Με πάθος για την πρόκριση και χωρίς φόβο, Χαλκίδα και Χίος ρίχνονται και αυτές σήμερα στη μάχη του Λεν Τρόφι. Η ομάδα της Εύβοιας βρίσκεται στη Σερβία όπου καλείται να αντιμετωπίσει κατά σειρά τον γηπεδούχο Ερυθρό Αστέρα (σήμερα), την ουγγρική Ουίπεστ και την ιταλική Σαβόνα. Αν και από πλευράς ονομάτων η ελληνική ομάδα είναι στην πιο δύσκολη μοίρα εντούτοις στις τάξεις της Χαλκίδας επικρατεί αισιοδοξία.

Στην έδρα της αγωνίζεται η Χίος αφού στο ακριτικό νησί διοργανώνονται οι αγώνες του ομίλου με την ελληνική ομάδα να θέλει να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα το πλεονέκτημα του γηπεδούχου. Η Χίος αντιμετωπίζει σήμερα τη ρωσική Αζόφ στις 20.15, ενώ στο άλλο παιχνίδι θα κοντραριστούν η

Παρτιζάν Βελιγραδίου και η Σλόμποντα Νταλμάσια.

Βράβευση κορυφαίων

Τους κορυφαίους αθλητές και συλλόγους το 1997, θα τιμήσει ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών την 1η Δεκέμβρη. Θα τιμηθούν η πρωταθλήτρια Ευρώπης ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, η κυπελλούχος Ευρώπης ομάδα πόλο της Βουλιαγμένης και οι Μαγγανάς (κολύμβηση), Θάνος (πάλη), Γεωργαλής, Χειμωνέτος, Βασιλόπουλος (ποδηλασία), Παπαθανασίου, Ταγαρόπουλος, Μαυρομάτης, (ιστιοπλοϊα), Καρυώτης, Φώτου, Ρίζος (κωπηλασία), Παπαδιάς, Παπακώστας, Κόφφα, Γκατσιούδης, Ξάνθου (στίβος). Θα τιμηθούν επίσης, με ειδικές βραβεύσεις, παράγοντες του αθλητισμού.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Επιθετικό σχήμα με Ηρακλή

Τρεις αλλαγές ετοιμάζει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ενόψει του κυριακάτικου αγώνα με τον Ηρακλή στο στάδιο Καραϊσκάκη. Σε σχέση με την 11άδα που παρατάχθηκε στην Καβάλα ο Ντούσκο θα χρησιμοποιήσει από την αρχή τους Νινιάδη, Οφορίκουε και Αλεξανδρή αντί των Γιαννακόπουλου, Καραπιάλη και Νταμπίζα. Οπως γίνεται αντιληπτό, οι "ερυθρόλευκοι" θα παίξουν φουλ επίθεση στην προσπάθεια για νίκη, σε συνδυασμό με ανάλογο θέαμα. Ο Μπάγεβιτς αναφερόμενος στο ματς ζήτησε από τους παίκτες του σοβαρότητα και πειθαρχία, ώστε η ομάδα να πάρει τους τρεις βαθμούς και να διατηρηθεί στην ελίτ της βαθμολογίας.

Σήμερα... κληρώνει για τους Πειραιώτες, όσον αφορά την ενδεχόμενη τιμωρία τους από την ΟΥΕΦΑ για τα επεισόδια με τη Ρεάλ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΑΕ θα... γλιτώσει με χρηματικό πρόστιμο.

ΠΑΟ
Πάνοπλος στην Τούμπα

Ανακούφιση προκάλεσε στις τάξεις του Παναθηναϊκού η απόφαση της ΕΠΑΕ να διεξαχθεί κανονικά το ματς της Τούμπας την Κυριακή. Ετσι ο Βασίλης Δανιήλ θα έχει κανονικά στη διάθεσή του τους Λυμπερόπουλο, Γκούμα, Μπασινά και Αλεξόπουλο, που χτες βράδυ αγωνίστηκαν με την Εθνική ελπίδων στο Ηράκλειο κόντρα στην Αγγλία.

Στον αγωνιστικό τομέα ο Καβαλιώτης τεχνικός θα έχει στη διάθεσή του και πάλι τους Στράτο Αποστολάκη που αποθεραπεύτηκε και τον Ερικ Μίκλαντ που εξέτισε την ποινή του. Ο Δανιήλ προσανατολίζεται να αγωνιστεί με δυο επιθετικούς (Βαζέχα, Γ. Χ. Γεωργιάδη), κάτι που σημαίνει ότι ο Φρανκ Στράντλι θα είναι στον πάγκο. Θέση διεκδικεί και ο Ανδρέας Λαγωνικάκης αντί του ντεφορμέ Γιώργου Καπουράνη.

ΕΛΠΙΔΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΓΓΛΙΑΣ 2-0
Λύτρωση στο τέλος

Το πρώτο βήμα για την πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος έκανε χτες η Εθνική ομάδα των ελπίδων που στον πρώτο αγώνα μπαράζ με την αντίστοιχη της Αγγλίας νίκησε με 2-0.

Ετσι τώρα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα καλείται να υπερασπίσει αυτό το σκορ στις 17 Δεκέμβρη στην Αγγλία, προκειμένου να σφραγίσει την πρόκριση.

Στο χτεσινό παιχνίδι που έγινε στο Ηράκλειο, το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν αυτό που έδωσε τη λύτρωση στην ανώτερη σε όλους τους τομείς Εθνική μας ομάδα.

Στο 80 ο Τραϊνός Δέλλας με απευθείας φάουλ κατάφερε να πετύχει το 1-0 βάζοντας τέλος στο ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών που έδωσαν οι Ελληνες παίκτες. Στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού η Ελλάδα κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Δερμιτζάκη από τον Αγγλο τερματοφύλακα και ο Λυμπερόπουλος με εύστοχο χτύπημα πέναλτι σημείωσε το 2-0.

Την κίτρινη κάρτα του Ισπανού Λοπέζ αντίκρισαν από την Εθνική μας οι Δέλλας, Αντζας και Κωστούλας, ενώ από τους Αγγλους αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη ο Κέρτις.

ΕΛΛΑΔΑ: Λυμπερόπουλος, Λάκης (46 Κωστούλας), Δερμιτζάκης, Δέλλας, Αντζας, Γκούμας, Μαυρογενίδης, Κιάσος, Κωνσταντινίδης, Λυμπερόπουλος, Στολτίδης.

ΑΓΓΛΙΑ: Ρέι, Σιμένκα, Σέραλντ, Κέρτις, Ρικόρντο, Χολντς, Λάμπαρτ, Κοναν, Ντάιερ (61 Μόουζες), Χάσκεϊ, Χιους.

@
  • Με την αναμέτρηση του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας - Φιλίππου Βέροιας, που θα διεξαχθεί στο κλειστό Γυμναστήριο του Ιωνικού (17.30 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ) ανοίγει σήμερα η αυλαία της 6ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα χάντμπολ της Α1 ανδρών.
ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΟΡΑΤΣ
Παραδόθηκε αμαχητί ο Αρης

Εχοντας εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Κόρατς, ο Αρης παραδόθηκε αμαχητί στην Τρίερ. Η γερμανική ομάδα, που στο παιχνίδι της Θεσσαλονίκης θύμιζε συγκρότημα Α2 κατηγορίας (95-55), στην έδρα της παρουσιάστηκε πανίσχυρη, φθάνοντας στη νίκη με 81-70.

ΤΡΙΕΡ: Τόμπσον 30, Σουρ 14, Μπράουν 13, Μαρς 5, Μπράουν 3, Μπίερεγκαρντ 6, Μέλερ 10.

ΑΡΗΣ: Σοκ 14 (1), Λιαδέλης 18, Πάσπαλι 4, Αγγελίδης 6, Μπόνι 16 (2), Σιούτης 3, Ορτίθ 6.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ