ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Επίθεση της ειρήνης

Πέρα από τις φάμπρικες π' αγκομαχούνε

ανασαίνοντας καρπούς,

λάμποντας ορίζοντες

σ' όλο το στερέωμα

ορθώνεται:

η αυριανή κομμούνα των εργαζομένων -

δίχως αστούς,

δίχως προλετάριους,

δίχως σκλάβους και αφεντικά.

Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι

Η νίκη του Οχτώβρη ήταν το βασικό γεγονός του 20ού αιώνα. Ανοιξε την εποχή της μετάβασης της ανθρωπότητας από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, εποχή "για απελευθέρωση των λαών από τον ιμπεριαλισμό, για την εξάλειψη των πολέμων μεταξύ των λαών. Για το γκρέμισμα της κυριαρχίας του κεφαλαίου, για τον σοσιαλισμό", όπως έγραψε και ο Β. Ι. Λένιν.

Για πρώτη φορά στην ιστορία οι "δούλοι" απάντησαν στον πόλεμο ανάμεσα στους "δουλοκτήτες" διακηρύσσοντας ανοιχτά το σύνθημα: ας μετατρέψουμε τον πόλεμο των "δουλοκτητών" μεταξύ τους για το μοίρασμα της λείας, σε πόλεμο των "δούλων" όλων των εθνών ενάντια στους "δουλοκτήτες" όλων των εθνών.

Η Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία άνοιξε το δρόμο στις επαναστατικές αλλαγές και στον τομέα της διεθνούς πολιτικής. Η Σοβιετική Εξουσία διακήρυξε την παραίτησή της από την ιμπεριαλιστική πολιτική που ακολουθούσε τόσο η τσαρική όσο και η προσωρινή αστική κυβέρνηση και εξέφρασε την επιθυμία ν' αποκαταστήσει σχέσεις με τους αποικιακούς και εξαρτημένους λαούς στη βάση των αρχών της ισοτιμίας και του αμοιβαίου σεβασμού.

Το Διάταγμα για την ειρήνη

Η πρώτη διακήρυξη που έβγαλε το νεαρό - τότε - κράτος της Ρωσίας ήταν το Διάταγμα για την ειρήνη, στο οποίο μεταξύ των άλλων, αναφέρει:

"Η εργατοαγροτική κυβέρνηση, βγαλμένη από την επανάσταση της 24 - 25 Οχτώβρη και στηριγμένη στα Σοβιέτ των εργατών, στρατιωτών και αγροτών βουλευτών, προτείνει σε όλους τους εμπόλεμους λαούς και στις κυβερνήσεις τους να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη δημοκρατική ειρήνη.

Δίκαιη ή δημοκρατική ειρήνη, που την ποθεί ολόψυχα η συντριπτική πλειοψηφία των εξαντλημένων, βασανισμένων και τυραννισμένων από τον πόλεμο εργατών και εργαζόμενων τάξεων όλων των εμπόλεμων χωρών - ειρήνη, που οι Ρώσοι εργάτες και αγρότες την απαιτούσαν με τον πιο κατηγορηματικό και επίμονο τρόπο ύστερα από την ανατροπή της τσαρικής μοναρχίας - τέτοια ειρήνη η κυβέρνηση θεωρεί την άμεση ειρήνη, χωρίς προσαρτήσεις (δηλαδή χωρίς αρπαγή ξένων εδαφών, χωρίς βίαιη ενσωμάτωση ξένων εθνοτήτων) και χωρίς επανορθώσεις.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας προτείνει σε όλους τους εμπόλεμους λαούς να κλείσουν αμέσως τέτοια ειρήνη, και δηλώνει πως είναι έτοιμη να προβεί αμέσως τώρα, χωρίς την παραμικρή αναβολή, σε κάθε αποφασιστική ενέργεια για την τελική επικύρωση όλων των όρων αυτής της ειρήνης από τις πληρεξούσιες συνελεύσεις των λαϊκών αντιπροσώπων όλων των χωρών και όλων των εθνών.

... Η κυβέρνηση καταργεί τη μυστική διπλωματία,εκφράζοντας από την πλευρά της τη σταθερή απόφασή της να διεξαγάγει όλες τις διαπραγματεύσεις εντελώς ανοιχτά μπροστά σε όλο το λαό, αρχίζοντας αμέσως τη δημοσίευση όλων των μυστικών συμφώνων που έχει επικυρώσει ή συνάψει η κυβέρνηση των τσιφλικάδων και των καπιταλιστών από το Φλεβάρη έως τις 25 Οκτώβρη 1917. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι ακυρώνει απόλυτα και αμέσως όλες τις διατάξεις που αποβλέπουν, όπως συνέβαινε στις περισσότερες περιπτώσεις, στο να εξασφαλίσουν ωφελήματα και προνόμια στους Ρώσους τσιφλικάδες και καπιταλιστές, στο να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τις προσαρτήσεις που έκαναν οι μεγαλορώσοι...

... Κάνοντας αυτή την πρόταση ειρήνης στις κυβερνήσεις και στους λαούς όλων των εμπόλεμων χωρών, η προσωρινή εργατοαγροτική κυβέρνηση της Ρωσίας απευθύνεται επίσης, ιδιαίτερα, στους συνειδητούς εργάτες των τριών πιο προηγμένων εθνών της ανθρωπότητας, των πιο μεγάλων κρατών που παίρνουν μέρος στον σημερινό πόλεμο: της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι εργάτες των χωρών αυτών έχουν προσφέρει τις μεγαλύτερες υπηρεσίες στην υπόθεση της προόδου και του σοσιαλισμού: τα μεγάλα παραδείγματα του κινήματος των χαρτιστών στην Αγγλία, μια σειρά επαναστάσεις κοσμοϊστορικής σημασίας, που έκανε το γαλλικό προλεταριάτο, τέλος ο ηρωικός αγώνας ενάντια στον έκτακτο νόμο στη Γερμανία και η δημιουργία μαζικών προλεταριακών οργανώσεων στη Γερμανία ύστερα από μακρόχρονη, επίμονη, πειθαρχική δουλιά, που αποτελεί υπόδειγμα για τους εργάτες όλους του κόσμου.

Ολα αυτά τα πρότυπα προλεταριακού ηρωισμού και ιστορικής δημιουργίας αποτελούν για μας την εγγύηση ότι οι εργάτες των χωρών αυτών θα καταλάβουν ότι τα καθήκοντα που επωμίζονται τώρα είναι η λύτρωση της ανθρωπότητας από τις φρίκες του πολέμου και από τις συνέπειές του, ότι οι εργάτες αυτοί, με την ολόπλευρη, αποφασιστική ανεπιφύλακτη ενεργητική δράση τους, θα μας βοηθήσουν να φέρουμε σε πέρας το έργο της ειρήνης και μαζί το έργο της απελευθέρωσης των εργαζομένων και εκμεταλλευόμενων μαζών του πληθυσμού από κάθε σκλαβιά και από κάθε εκμετάλλευση".

Τέλος στην παγκόσμια κυριαρχία του καπιταλισμού

Με τη νίκη της Οχτωβριανής Επανάστασης ο πλανήτης μοιράστηκε σε δύο συστήματα - το σοσιαλιστικό και το καπιταλιστικό. Το σοσιαλιστικό σύστημα σε συνεργασία με τα άλλα τμήματα του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος, αποτέλεσε το μόνο πραγματικό αντίβαρο στις απολυταρχικές τάσεις του καπιταλισμού.Σε κανένα από τα σοβαρά παγκόσμια προβλήματα δεν μπορούσε να δοθεί ουσιαστική λύση δίχως τη συμμετοχή του παγκόσμιου σοσιαλιστικού συστήματος. Συνέβαλε αποφασιστικά στην απόκρουση του φασισμού με την ιστορική συμμετοχή της Σοβιετικής Ενωσης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολύμορφη επίδραση σε όλες τις πτυχές του καπιταλιστικού συστήματος: οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό τομέα. Είχε αναντικατάστατη προσφορά στη δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος αντίστασης, στην πρωτοπορία του οποίου αγωνίστηκαν οι κομμουνιστές.

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

Αύριο: Γερό χτύπημα στην ιμπεριαλιστική συνεργασία

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Επιπτώσεις από τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά

Την προσκόμιση στοιχείων σχετικά με τις επιπτώσεις από τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ στα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, ζητά με Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον αρμόδιο επίτροπο κ. Μπανγκεμαν.

Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι "κατά τη διάρκεια συζήτησης, στην Ολομέλεια του ΕΚ τον Ιούλιο του 1997, έκθεσης σχετικά με την αριθμοδότηση, ο επίτροπος Bangeman ισχυρίστηκε ότι οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα είναι οι ακριβότερες στην Ευρώπη, επειδή κατά τη γνώμη του δεν έχουν προωθηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό η απελευθέρωση της αγοράς και οι ιδιωτικοποιήσεις. Δεσμεύτηκε μάλιστα, στην ίδια Σύνοδο απέναντι στο σώμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προσκομίσει τα απαραίτητα συγκριτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση".

Ο Γ. Θεωνάς, επισημαίνοντας το γεγονός ότι "αφ' ενός, τα τιμολόγια της κλασικής τηλεφωνίας στην Ελλάδα δεν είναι τα ακριβότερα στην Ευρώπη και αφ' ετέρου, η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών κατά 23% έχει συνδυαστεί ήδη με διαδοχική πορεία ανατιμήσεων των τελών, καλεί την Επιτροπή να προσκομίσει τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε ο επίτροπος Bangeman, στοιχεία για το ποιες ήταν οι επιπτώσεις στα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, καθώς επίσης και τη σχετική θέση της κινητής τηλεφωνίας, η οποία αναπτύχθηκε μόνο από ιδιωτικές επιχειρήσεις εξαρχής".

Προστασία της δημόσιας υγείας

Αμεσα μέτρα σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου ύδατος, ζητά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης, από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης που παρατηρούνται στο πόσιμο νερό και στο μεγαλύτερο μέρος των υδρευτικών δικτύων της Ελλάδας κατήγγειλε με Ερώτηση που κατέθεσε στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης,ζητώντας τη λήψη των άμεσων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι "σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, παρατηρούνται σοβαρές υπερβάσεις των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων στα ολικά κολοβακτηρίδια στο πόσιμο νερό, σε ποσοστό πάνω από 45%. Αυτό οφείλεται στα πεπαλαιωμένα και ακατάλληλα δίκτυα ύδρευσης, κυρίως των μικρών πόλεων και χωριών, στην έλλειψη προστασίας των πηγών υδροληψίας και των υδραγωγείων. Η κατάσταση αυτή έχει αποτέλεσμα τη δηλητηρίαση εκατοντάδων ατόμων και ολόκληρων περιοχών όπως συνέβη πρόσφατα στην Καστοριά".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί την επιτροπή "να λάβει μέτρα ώστε να εξασφαλίσει την εφαρμογή των σχετικών με την ποιότητα του πόσιμου ύδατος οδηγιών και γενικότερα για την προστασία των καταναλωτών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ