ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Εργατικές κινητοποιήσεις

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Την ανεξάρτητη Δημοκρατία του Καζαχστάν εξακολουθούν να συγκλονίζουν διάφορες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των πολιτών, που το νέο καθεστώς τούς στερεί τη δυνατότητα για μια κανονική ανθρώπινη ζωή. Το Συμβούλιο του Εργατικού Κινήματος του Καζαχστάν μας πληροφόρησε ότι μετά τους ανθρακωρύχους του Κεντάου, απεργία ξεκίνησαν πριν από 15 μέρες και οι 7.000 εργαζόμενοι της μετοχικής εταιρίας "Φόσφορ" της πόλης Ζανατάς της περιοχής Τζαμπούλ, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν ήδη δυο χρόνια. Το κράτος τους χρωστάει 540.000.000 τένγκε. Στις 8 Νοέμβρη μια μεγάλη ομάδα απεγνωσμένων εργατών κατέλαβε τέσσερις ορόφους των γραφείων της επιχείρησης και κήρυξε απεργία πείνας. Πολλοί μετέχουν στην απεργία πείνας με τις οικογένειές τους, μεταξύ τους και 20 παιδιά.

Στο μεταξύ, οι απεργοί συγκρότησαν μια 20μελή ομάδα "απεσταλμένων", η οποία πήγε στην πρωτεύουσα Αλμά - Ατά για διαπραγματεύσεις με τις αρχές. Η ομάδα αυτή επισκέφτηκε ήδη το υπουργείο Ενέργειας, το Κοινοβούλιο και το Προεδρικό Μέγαρο. Χωρίς κανένα αποτέλεσμα ως τώρα. Οι αρχές ήταν απασχολημένες με τις προετοιμασίες για την επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον. Οι απεσταλμένοι "στρατοπέδευσαν" στο βόρειο τμήμα της Αλμά - Ατά, κοντά στο μνήμα του θρυλικού λαϊκού ήρωα του Καζαχστάν Ραϊμπέκ και είναι αποφασισμένοι να πετύχουν το σκοπό τους. Είναι αλήθεια, όμως, ότι, όπως είπαν στο "Ρ" από το Εργατικό Κίνημα, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης "Φόσφορ" ελπίζουν ακόμα "στη μεγαλοψυχία του Προέδρου" και δηλώνουν: "Σεβόμαστε τον Ναζαρμπάγεφ και δε μας χρειάζονται βοηθοί. Δεν ασχολούμαστε με την πολιτική. Εχουμε μόνο οικονομικά αιτήματα. Να πάρουμε τα λεφτά μας και φτάνει".

Οι εργαζόμενοι της πόλης Ζανατάς μόλις αρχίζουν να μαθαίνουν την αλφαβήτα του απεργιακού αγώνα...

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Σε τεντωμένο σχοινί
  • Προειδοποιεί η Ουάσιγκτον και ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στον Κόλπο
  • Εντονη αντίδραση από τη Ρωσία
  • Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των ανδρών της UNSCOM από τη Βαγδάτη
  • Πτήση αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους U-2 μέσα στο επόμενο 24ωρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Κλιμακώνεται η ένταση στον Περσικό Κόλπο μετά την απέλαση των Αμερικανών επιθεωρητών και την απομάκρυνση των υπολοίπων συναδέλφων τους από το ιρακινό έδαφος. Η Βαγδάτη δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει μια αμερικανική επίθεση. Η Ουάσιγκτον ενισχύει σημαντικά τη στρατιωτική παρουσία της στον Κόλπο και αφήνει αιχμές για στρατιωτική επέμβαση. Η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα κατά του ιρακινού καθεστώτος, επανέλαβαν, όμως, ότι αντιτίθενται στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενώ τελικά το έκτακτο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν ήταν παρά μία σύντομη επανάληψη της καταδίκης της ιρακινής στάσης.

"Δεν πρόκειται για επανάληψη του πολέμου στον Κόλπο, αλλά για τη διαφύλαξη της ασφάλειας του 21ου αιώνα και την εξασφάλιση της καταστροφής των χημικών και βιολογικών όπλων", δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, σχολιάζοντας τις εκρηκτικές εξελίξεις στον Κόλπο. Ο Κλίντον τόνισε ότι η αποστολή νέων στρατιωτικών δυνάμεων κρίθηκε "αναγκαία υπό τις υπάρχουσες συνθήκες" και επικρότησε την απόφαση του επικεφαλής της UNSCOM να απομακρύνει όλο το προσωπικό της επιτροπής, αλλά και να προγραμματίσει πτήση του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους U-2 μέσα στο επόμενο 48ωρο, υποστηρίζοντας ότι "εφόσον δεν υπάρχει έλεγχος στο έδαφος θα πρέπει να υπάρχει στον αέρα".

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Μακ Κέρι επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον "επιθυμεί ο ΟΗΕ να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στο Ιράκ", συμπληρώνοντας ότι όλες οι πιθανότητες δράσης εξετάζονται. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, που είχε συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό της Ρόμπιν Κουκ στο Εδιμβούργο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο συνδυασμός της άσκησης διπλωματικής πίεσης και αυξημένης στρατιωτικής παρουσίας μπορεί να αλλάξει την ιρακινή στάση, ενώ έσπευσε να διαβεβαιώσει τον ιρακινό λαό για "τη συμπάθεια που του τρέφει". Αν και κανένας Αμερικανός αξιωματούχος δε μίλησε ανοιχτά για το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης, όλοι άφησαν να εννοηθεί ότι αν γίνει προσπάθεια κατάρριψης του αεροσκάφους U-2 η Ουάσιγκτον δε θα χρειαστεί την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να προχωρήσει σε στρατιωτικά αντίποινα.

Δυσαρέσκειες, διαφωνίες και υποστήριξη

Σε έκτακτη συνεδρίασή του, την Πέμπτη το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε νέο ομόφωνο καταδικαστικό για το Ιράκ ψήφισμα, που προειδοποιεί για "σοβαρές συνέπειες". Εντούτοις, η ατμόσφαιρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας διόλου ομόφωνη δεν ήταν, καθώς Ρωσία, Γαλλία και Κίνα εξέφρασαν τη βαθιά δυσαρέσκειά τους για την απόφαση απομάκρυνσης όλου του προσωπικού της UNSCOM από τη Βαγδάτη, ενώ δεν έκρυψαν τη δυσανασχέτησή τους για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν για την ενέργεια αυτή, παρά μόνο από τα αμερικανικά ΜΜΕ. Εντονότερη ήταν η αντίδραση της Ρωσίας, της οποίας ο πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε την απόφαση απομάκρυνσης όλων των επιθεωρητών"κοντόφθαλμη" και υπογράμμισε ότι στόχος είναι η εξασφάλιση του ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου και όχι η προβολή των Αμερικανών επιθεωρητών. Οπως έγινε γνωστό, η Δούμα εξουσιοδότησε τον Ρώσο Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ένοπλης σύρραξης.

Ηπιότερους τόνους χρησιμοποίησε η Γαλλία, διά στόματος της Αν Γκαλό Σεκρέ, εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καταδίκασε την ιρακινή στάση και ζήτησε άμεση ανάκληση της απέλασης, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στη λήψη στρατιωτικών μέτρων. Παρ' όλα αυτά, πολιτικοί αναλυτές στη Γαλλία εκτιμούσαν ότι είναι πιθανόν το Παρίσι να εγκρίνει, στην εσχάτη των περιπτώσεων, μια στρατιωτική επιχείρηση, αν εξασφαλιστεί ότι στόχος της θα είναι μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αντίθετα, την αμέριστη υποστήριξή της στις ΗΠΑ παρείχε η Βρετανία, που, αν και τόνισε ότι "πρέπει να δοθεί μία ακόμη ευκαιρία στη διπλωματία", ενίσχυσε τη στρατιωτική παρουσία της στον Κόλπο.

Την ίδια στιγμή, ολοκληρωνόταν η αποχώρηση των ανδρών της UNSCOM από τη Βαγδάτη. Οι έξι Αμερικανοί επιθεωρητές έφθασαν χτες το πρωί, μετά από ολονύχτιο οδικό ταξίδι, στο Αμμάν της Ιορδανίας, τονίζοντας ότι η αποχώρησή τους έγινε υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ενώ οι υπόλοιποι 68 συνάδελφοι τους άλλων εθνικοτήτων έφθασαν χτες το μεσημέρι αεροπορικώς στο Μπαχρέιν. Στην έδρα της UNSCOM στην ιρακινή πρωτεύουσα, παρέμεινε 13μελές προσωπικό ασφαλείας.

Στρατιωτική επαγρύπνηση

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις στον Κόλπο. Μετά από χτεσινή εντολή του Προέδρου Κλίντον, στον Κόλπο σπεύδει και το αεροπλανοφόρο "Τζορτζ Ουάσιγκτον", το οποίο μαζί με το "Νίμιτς", που βρίσκεται ήδη εκεί, διαθέτουν περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και 50 επιπλέον για υποστήριξη. Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων Τζον Ρέιντ γνωστοποίησε ότι το βρετανικό αεροπλανοφόρο "HMS Invicible" πλέει προς το Γιβραλτάρ και αναμένεται να είναι στη Μεσόγειο, "έτοιμο για όλα", τη Δευτέρα. Η Βρετανία θα ενισχύσει τις δυνάμεις της στην περιοχή και με την αποστολή 6 βομβαρδιστικών "Harrier GR7", που θα προστεθούν στα 6 βομβαρδιστικά "Τορνέιντο GR1", που βρίσκονται ήδη στη Σαουδική Αραβία. Επιπλέον, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, έχει ενισχυθεί ο αριθμός των αμερικανικών F-16 στη βάση Ιντσιρλίκ και έχουν αυξηθεί και οι πτήσεις τους.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στον Κόλπο στρατηγός Αντονι Ζίνι έχει διαρκείς επαφές με τις ηγεσίες των αραβικών, γειτονικών στο Ιράκ, χωρών σε μια προσπάθεια, όπως λέγεται, να τις πείσει να αποδεχτούν την έναρξη αεροπορικών επιδρομών από το έδαφός τους, ενδεχόμενο που φαίνεται ότι οι αραβικές ηγεσίες δε βλέπουν με "καλό μάτι". Τις συνομιλίες αυτές επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Αμερικανικού Πενταγώνου, αλλά διέψευσε ότι αφορούν επικείμενη στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
"Αγώνας ταχύτητας... σκανδάλων"

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις στο βρετανικό Τύπο για τις μυστικές - μέχρι πρότινος - οικονομικές σχέσεις του Εργατικού Κόμματος με τη διοργάνωση των αγώνων ταχύτητας Φόρμουλα 1, που αποτυπώνει περίτρανα ότι ο μήνας του μέλιτος του "χαρισματικού" νέου πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ με τον Τύπο έχει παρέλθει, με αποτέλεσμα να προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις σε όλο το φάσμα του πολιτικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Κόμματος των "Νέων Εργατικών".

Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις στον Τύπο και οι πιέσεις που δέχτηκαν οι Εργατικοί από τα επικριτικά δημοσιεύματά του, τους εξανάγκασαν να παραδεχτούν την οικονομική ενίσχυση - ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών, περίπου 1,7 εκατ. δολ. - του μεγιστάνα της Φόρμουλα 1 Μπέρνι Εκλστόουν,λίγες μέρες μετά τη δέσμευση του Τόνι Μπλερ να μην απαγορεύσει τη διαφήμιση τσιγάρων στη Φόρμουλα 1.

Το σκάνδαλο άρχισε να αποκαλύπτεται, όταν η κυβέρνηση ανήγγειλε ότι δε θα τηρήσει την προεκλογική της υπόσχεση να απαγορεύσει τις διαφημίσεις τσιγάρων στις διαδρομές και τα αυτοκίνητα της Φόρμουλα 1, στο τέλος Οκτώβρη. Σύμφωνα με τον Τύπο, ο μαικήνας της Φόρμουλα 1 έδωσε στους Εργατικούς το εν λόγω ποσό τον περασμένο Γενάρη, με αποτέλεσμα να μη συμπεριληφθεί στον κατάλογο αυτών που χρηματοδοτούν τα κόμματα, που κατατίθεται στο τέλος κάθε έτους. Συζητήθηκε επίσης και η χορήγηση ενός ακόμη ποσού και ο Τόνι Μπλερ δέχτηκε τον Εκλστόουν στην Ντάουνινγκ Στριτ δεκαπέντε μέρες πριν ανακοινώσει ότι η διαφήμιση τσιγάρων θα επιτρέπεται στη Φόρμουλα 1.

Ποσό ύψους 14 εκατ. λιρών είχε χορηγηθεί από τον Εκλστόουν και προς το Συντηρητικό Κόμμα και ως αποτέλεσμα της δωρεάς αυτής ο πρώην ηγέτης του Κόμματος Τζον Μέιτζορ όσο και ο διάδοχός του Ουίλιαμ Χέιγκ του προσέφεραν τον τίτλο του "Ιππότη".

Το σκάνδαλο αυτό ενδέχεται επίσης να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στους κόλπους των Εργατικών, αφού η περιθωριοποιημένη αντιπολίτευση του κόμματος ζητά "να πέσει άπλετο φως στη χρηματοδότηση του Εργατικού Κόμματος".

Μια αμερικάνικη πυραυλάκατος σε ετοιμότητα στο βόρειο τμήμα του κόλπου

Μια αμερικανική πυραυλάκατος σε ετοιμότητα, στο βόρειο τμήμα του Κόλπου

Πολύνεκρες πλημμύρες στη Σομαλία

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-

Οι νεκροί από τις πλημμύρες στη νότια Σομαλία ξεπέρασαν τους 1.000 και οι άστεγοι τους 200.000, ανακοίνωσαν χτες εκπρόσωποι της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (DHA).

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη και τον Οργανισμό Αφρικανικής Ενότητας, περίπου 800.000 άνθρωποι ζουν στις περιοχές της νότιας Σομαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και περίπου 200.000 έχουν άμεσα πληγεί. Εκφράζονται φόβοι για το ξέσπασμα επιδημιών και λιμού, καθώς η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές είναι εξαιρετικά δύσκολη, επειδή πλημμύρισαν δρόμοι και παρασύρθηκαν γέφυρες και μόνο δύο αεροδρόμια είναι ανοιχτά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ