ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
"Στρώνουν" το κλίμα για τη συνεργασία...

Συνάντηση στην Κουμουνδούρου Ν. Κωνσταντόπουλου - Μ. Δαμανάκη χτες, ενώ αύριο η τελευταία συναντιέται με τον Κ. Σημίτη

Ξεπερνώντας τις ανοιχτές αντεγκλήσεις, αλληλοκατηγορίες και τις πρώτες "πικρίες" για τις "μεθοδεύσεις και τις πλαγιοκοπήματα αλλήλων" μέσα στο Κόμμα, η ηγεσία του Συνασπισμού προετοιμάζει, "βήμα βήμα", την πορεία προς την προαποφασισμένη Κεντροαριστερή συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στην κοινή υποψηφιότητα της Μ. Δαμανάκη.

Ετσι, χτες, μετά τη συνάντηση Κωνσταντόπουλου - Δαμανάκη στα γραφεία της Κουμουνδούρου, τόσο ο Ν. Κωνσταντόπουλος όσο και η υποψήφια δήμαρχος Αθήνας με δηλώσεις τους επιβεβαίωσαν ότι πορεύονται μαζί. Χαμηλώνοντας τους τόνους- "για το κοινό καλό" - περιορίστηκαν να δηλώσουν στους δημοσιογράφους:

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος - παρακάμπτοντας το γεγονός ότι η Μ. Δαμανάκη έξω από τις κομματικές διαδικασίες του ΣΥΝ και με προσωπικούς (;) χειρισμούς, όπως κατηγορήθηκε, υπέβαλε την κοινή υποψηφιότητά της - εξέφρασε την υποστήριξή του στην κοινή υποψηφιότητα ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ της Δαμανάκη, αν και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη το εσωκομματικό δημοψήφισμα! Απλώς, υπενθύμισε το εσωκομματικό δημοψήφισμα στο ΣΥΝ, που ολοκληρώνεται στο τέλος του Νοέμβρη, ίσως για να ενισχύσει τα τετελεσμένα που δημιούργησε η Δαμανάκη. Πάντως, για να "χρυσώσει το χάπι" για όσους αντιδρούν στην κοινή υποψηφιότητα Δαμανάκη ανέφερε πως "τις αποφάσεις θα τις πάρουμε μετά το δημοψήφισμα στην ΚΠΕ"...

Από την πλευρά της η Μ. Δαμανάκη δήλωσε ικανοποιημένη από τη συνάντησή της με τον Ν. Κωνσταντόπουλο και, για ευνόητους λόγους, προσπάθησε να περιορίσει το όλο ζήτημα "στον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της όλης προσπάθειας", όπως είπε. Και, παρά τις καταγγελίες ηγετικών στελεχών του ΣΥΝ ότι με την υποψηφιότητά της έσπευσε να δημιουργήσει τετελεσμένα ενόψει του δημοψηφίσματος, η Μ. Δαμανάκη, επέμενε πως... "σέβεται τη διαδικασία των κομμάτων και τις αποφάσεις τους".

Οπως φάνηκε από τη χτεσινή συνάντηση, η ηγεσία του Συνασπισμού, όχι μόνο ρίχνει τους τόνους της αντιπαράθεσης προς τον εταίρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά προσπαθεί να "διαμορφώσει και κλίμα" στο ΣΥΝ για να να περάσει "στα μαλακά" η προαποφασισμένη κοινή υποψηφιότητα Δαμανάκη. Στην κατεύθυνση αυτή, προβάλλει σαν άλλοθι, ότι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν επίσημα από την ΚΠΕ μετά το δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου, μετά τα τετελεσμένα και τα εκβιαστικά διλήμματα, αναμένεται να είναι θετικό για την κοινή υποψηφιότητα.

Αύριο Τετάρτη η Μ. Δαμανάκη συναντάται με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, που, ως γνωστόν, έσπευσε από την πρώτη μέρα να δηλώσει την υποστήριξη της υποψηφιότητάς της, για την υποβολή της οποίας ήταν προκαταβολικά γνώστης...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πανηγυρική "στροφή" στο νεοφιλελευθερισμό

Υιοθετεί και υποστηρίζει η ηγεσία της ΝΔ σκληρές νεοφιλελεύθερες επιλογές, όπως κατάργηση της δωρεάν παιδείας στα ΑΕΙ, άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, κ. ά.

Η "στροφή" της ηγεσίας της ΝΔ σε σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις, με βάση τις οποίες συγκροτεί και προβάλλει την "εναλλακτική λύση" στο κυβερνών κόμμα, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά τόσο με την κοινή συνεδρίαση των ανώτερων οργάνων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όσο και με τη συνέντευξη Τύπου του Κ. Καραμανλή για τον νέο προϋπολογισμό.

Στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της ΚΕ το περασμένο Σάββατο, φάνηκε πιο καθαρά ότι η ηγεσία του κόμματος υιοθετεί και στηρίζει τις πλέον σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις, όπως η κατάργηση της δωρεάν εκπαίδευσης στην Ανώτατη Παιδεία, η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, κ.ά. Οι προτάσεις αυτές κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος (Μητσοτάκης, Μάνος, Σουφλιάς, Βαρβιτσιώτης, κ.ά.), και εμμέσως πλην σαφώς υποστηρίχτηκαν από τον πρόεδρο του κόμματος στη δευτερολογία του.

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής, για την αναθεώρηση του Συντάγματος, απέδειξε ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις τον περασμένο Ιούνη είναι ουσιαστικά κενό γράμμα και οι θέσεις της ΝΔ αναπροσαρμόζονται σε πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις.

Η αναπροσαρμογή αυτή συνοδεύεται και από αλλαγές που σημειώνονται στις εσωκομματικές ισορροπίες, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τον εναγκαλισμό του Κ. Καραμανλή με τους ακραιφνείς νεοφιλελεύθερους (Μάνο, Σουφλιά, Μητσοτάκη, κ. λπ.) και τη σταδιακή "απομόνωση" της πολιτικής του Μ. Εβερτ. Ο τελευταίος, αντιλαμβανόμενος προφανώς την τροπή των εσωκομματικών εξελίξεων, αντέδρασε έντονα και σπασμωδικά, τονίζοντας στην ομιλία του ότι οι απόψεις που εκφράστηκαν από τους Μητσοτάκη, Μάνο, Σουφλιά δημιουργούν σύγχυση και "πάνε να περάσουν το πολιτικό κόστος στην παράταξη".

Ο Κ. Καραμανλής, στη δευτερολογία, επιχείρησε να κρατήσει κάποιες ισορροπίες, λέγοντας ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί για την αναθεώρηση του Συντάγματος "μας δεσμεύει όλους", αλλά πρόσθεσε ότι "δεν κλείνουμε τις πόρτες σε καινούριες ιδέες και φρέσκους προβληματισμούς" (!). Εξάλλου, στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ δεν έκρυβαν ότι ο Κ. Καραμανλής "βρίσκεται πιο κοντά" στις θέσεις των ακραιφνών νεοφιλελεύθερων.

Νωρίτερα οι Μητσοτάκης, Μάνος, Σουφλιάς, Ράλλης είχαν χαρακτηρίσει δειλές και άτολμες τις προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος και έσπευσε να τις εμπλουτίσουν με "πιο τολμηρές", όπως η κατάργηση της δωρεάν εκπαίδευσης στην Ανώτατη Παιδεία, με ταυτόχρονη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων - φρόντισαν να δηλώσουν ότι αυτό δεν ισχύει για όσους εργάζονται αυτή τη στιγμή στο δημόσιο -, να περάσει διάταξη και στο Σύνταγμα, όπως προβλέπεται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ότι το ετήσιο δημόσιο έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ (!), κλπ.

Μάλιστα ο Κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να λύσει τα χέρια του Κ. Καραμανλή αλλά και του Κ. Σημίτη, πρότεινε να κηρυχτούν "περίπου όλες" οι διατάξεις του Συντάγματος αναθεωρητέες και το περιεχόμενό τους να το διαμορφώσει η νέα κυβέρνηση.

"Πιο τολμηρός Σημίτης"

Παρουσιάζοντας σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου τις θέσεις του για τον προϋπολογισμό του '98, ο Κ. Καραμανλής έστειλε και πάλι το μήνυμα ότι αυτός είναι πιο τολμηρός και αποτελεσματικός από τον Κ. Σημίτη. Ως δείγμα της τολμηρότητάς του παρουσίασε τις θέσεις του για έξοδο από την οικονομική κρίση, οι οποίες συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο "μείωση του κράτους, αποκρατικοποιήσεις, μείωση των δημοσίων δαπανών". Ειδικότερα για τις αποκρατικοποιήσεις ανέφερε ως παραδείγματα τις μεγάλες κρατικές τράπεζες, τις αστικές συγκοινωνίες και την "Ολυμπιακή", όπου πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού στο πνεύμα των γνωστών νόμων της ΝΔ, της κατάργησης των φόρων για το κεφάλαιο, προκειμένου να γίνουν επενδύσεις, "διά βίου" εκπαίδευση των ανέργων, κ. λπ.

ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Προκαλεί ενδοκυβερνητικές τριβές

Ο Γερ. Αρσένης ζητά σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των πρώην υπουργών Αμυνας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ

Το θέμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ ανοίγει νέο κύκλο ενδοκυβερνητικών τριβών, αλλά και αντιδράσεων από το χώρο του ΠΑΣΟΚ ευρύτερα. Ο υπουργός Παιδείας, Γερ. Αρσένης,από τα μέσα της προηγούμενης βδομάδας έχει στείλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό, με την οποία, σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου, Δ. Ρέππα, "τον καλεί να θέσει το θέμα που αφορά τις εξελίξεις, σχετικά με τη νέα στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ, στα όργανα του κινήματος και της κυβέρνησης". Ο Γερ. Αρσένης, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά να συζητηθεί το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο και να υπάρξει κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, όπου θα πάρουν μέρος και όλοι οι διατελέσαντες επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ υπουργοί και υφυπουργοί Αμυνας. Προφανής στόχος είναι, όπως γίνεται παραδεκτό, να προκύψει αρνητική τοποθέτηση με δεδομένη τη στάση που κρατούσαν μέχρι τώρα όλες οι κυβερνήσεις.

Ν. Κουρής: Να ασχοληθεί η Βουλή

Ο πρώην υφυπουργός Αμυνας Ν. Κουρής σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH 9,61, θέτει ζήτημα συζήτησης στη Βουλή. "Το θέμα, τονίζει, είναι πολύ σοβαρό και αξίζει να ασχοληθεί και η Βουλή ακόμα. Αφορά θέματα εθνικής κυριαρχίας".Και σημειώνει: "Πάνω από 30 χρόνια αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο. Διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις πολλών αποχρώσεων σταθήκανε σταθερά στη θέση ότι πρέπει ο επιχειρησιακός έλεγχος του Αιγαίου στα πλαίσια του ΝΑΤΟ να ανήκει σε Ελληνες διοικητές. Δεν είναι δυνατόν να αναθέσουμε σε ξένους και μάλιστα σε Τούρκους την ευθύνη άμυνας τμήματος της επικράτειάς μας και των προσβάσεων που οδηγούν σ' αυτά, δηλαδή στα νησιά".

Ο Ν. Κουρής εξειδικεύει τους κινδύνους: "Φοβούμαι ότι η αποδοχή μιας τέτοιας ρυθμίσεως, δηλαδή η ίδρυση του στρατηγείου στη Λάρισα χωρίς όρια επιχειρησιακής ευθύνης, θα οδηγήσει σταδιακά στην κατάρρευση ενός πλέγματος ρυθμίσεων, που αφορούν κυρίως την έρευνα και διάσωση και την εναέρια κυκλοφορία στο FIR Αθηνών, που σταδιακά θα μεταβάλουν το στάτους κβο στο Αιγαίο. Θα υπάρξει δηλαδή μια μορφή συγκυριαρχίας στο χώρο αυτό, ο οποίος κατά 50% αποτελεί εθνικό μας χώρο". Και συμπληρώνει τονίζοντας ότι σε πρώτη φάση δεν αποκλείεται η δημιουργία "ενός καθεστώτος συγκυριαρχίας ή ενός νόθου καθεστώτος, το οποίο αργά αλλά σταθερά θα μας οδηγήσει σε μια αλλαγή αυτού που αποκαλούμε στάτους κβο. Αυτό διαφαίνεται κυρίως στον αέρα, που οι κανόνες εναέριας κυκλοφορίας είναι πιο αυστηροί από ό,τι στη θάλασσα και πιο ξεκαθαρισμένοι".

  • Ψήφισμα ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ εξέδωσε η Α Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ενωσης Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθηνών και Περιχώρων, όπου καλεί την κυβέρνηση να διενεργήσει δημοψήφισμα για να τοποθετηθεί ο ελληνικός λαός.
Προσφορές
  • Ο Δημήτρης Ξενάκης,από το Μαραθόκαμπο Σάμου, προσφέρει ως πρώτη δόση 125.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Μαραθόκαμπου.
  • Ο Θεόδωρος Γυμνόπουλος,αντιστασιακός, γεωργός ακτήμονας από την Πηγή Αξιούπολης Κιλκίς, προσφέρει 5.000 δρχ.
  • Η Ελένη Μουλιάνου,φιλόλογος, προσφέρει ως πρώτη δόση 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νέας Περάμου, στη μνήμη του πατέρα της Κώστα, παλαίμαχου κομμουνιστή.
  • Οι αντιστασιακοί από Κηφισιά, Ερυθραία και Δροσιά, συγκέντρωσαν στην εκδήλωση για τα 53 χρόνια της μάχης της Πύλας 43.500 δρχ. τις οποίες πρόσφεραν στην ΚΟΒ Β. Αττικής για τα 80χρονα του ΚΚΕ.
  • Η Αλκηστις προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Γκύζη, 25.000 δρχ. στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Γιάννη Πατή.
  • Οι Δ. Κ. και η Σ. Κ. προσφέρουν 15.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Γκύζη.
  • Η Κατερίνα Μπλίκα προσφέρει ως δεύτερη δόση 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νεάπολης.
  • Η Μαργαρίτα Στολτίδου προσφέρει 5.000 δρχ. στη μνήμη του πατέρα της Χρήστου Στολτίδη, που εκτελέστηκε το 1948 σε ηλικία 39 χρόνων, με απόφαση Στρατοδικείου.
  • Η Δώρα Ευσταθίου προσφέρει 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας, στη μνήμη του συζύγου της Γεώργιου Ευσταθίου.
  • Ο Μπάμπης Πλέσσας προσφέρει 10.000 δρχ. στη μνήμη των νεκρών κομμουνιστών και των νεκρών μελών του Παραρτήματος Νέας Φιλαδέλφειας της ΠΕΑΕΑ.
  • Οι Γιάννης και Σοφία Μητρατζά προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης 10.000 δρχ.
  • Μέσω ΚΟΒ Υμηττού πρόσφεραν:

- Η Βασιλεία Καλλέργη 15.000 δρχ.

- Η Αλεξάνδρα Καλογεράκη 5.000 δρχ.

- Ι. Κ. 10.000 δρχ.

- Ο Κώστας Τσικουράκης 5.000 δρχ.

- Ο Κώστας Χωροπήδης 3.000 δρχ.

  • Η Πηνελόπη Ιωαννίδου προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Ηλιούπολης Εύοσμου 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στην ΚΝΕ.
  • Ο Γιώργος Κωνσ. Κοντιζάς προσφέρει, μέσω ΚΟΒ "Τρεις Γέφυρες" 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στον "902".
  • Οι Κ. και Π. Σ. προσφέρουν ως δεύτερη δόση 75.000 δρχ.
  • Η Ελένη προσφέρει 50.000 δρχ. στη μνήμη των συντρόφων της, της ιδέας και του αγώνα για τον καλύτερο κόσμο, Παντελή Κιουρτζή, Κώστα Αγγέλου, Ευρυδίκης Γιαννοπούλου, Ολγας Κανάκη, Αγγελικής και Βαγγέλη Σπυριδάκη.
Με κνίτικο πείσμα στη μάχη της Εξόρμησης

Δυναμικά προχωράει η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας στη δίμηνη, Νοέμβρης - Δεκέμβρης, Οικονομική Εξόρμηση για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ και μέχρι την περασμένη Παρασκευή - τέλος τρίτης βδομάδας - είχε καλύψει το 35,50% του συνολικού της πλάνου.

Στόχος, ωστόσο, όπως μας είπαν σύντροφοι από την Οικονομική Επιτροπή της ΚΝΕ, είναι να εντείνει τις προσπάθειές της, να στρατευτούν και κινητοποιηθούν αποφασιστικά όλοι οι νεολαίοι της Οργάνωσης, ώστε να πλησιάσουν πολύ περισσότερους νέους εργαζόμενους, σπουδαστές, αλλά και άλλους εργαζόμενους που "τσουρουφλίζονται" μαζί με τους νέους ανέργους από την αντιλαϊκή, αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης και των Βρυξελλών, για να συζητήσουν και να ζητήσουν την ενίσχυση του ΚΚΕ. Σ' αυτήν την προσπάθεια, όπως διαπιστώνεται, μεγάλη μπορεί να είναι η συμβολή νεολαίων που προσεγγίζουν την ΚΝΕ και μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες με τους κνίτες για το μέλλον τους.

Γι' αυτό και δεν ξεφεύγει από την προσοχή των κνιτών και των κοριτσιών της ΚΝΕ η ανάγκη να πείσουν πολλούς ακόμα νέους - εκτός Οργάνωσης - όχι μόνο να ενισχύσουν με τα όποια χρήματα διαθέτουν το ΚΚΕ, αλλά, κυρίως, να διακινήσουν το κουπόνι της Εξόρμησης και σε άλλους νεολαίους, ευρύτερα. Με την ως τώρα πείρα και με τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα και την ως τώρα ανταπόκριση της νέας γενιάς στο κάλεσμα να ενισχύσουν οι νεολαίοι το ΚΚΕ, οι κνίτες και οι κνίτισσες προετοιμάζουν το μεγαλύτερο ακόμα άνοιγμα, ώστε στις επόμενες μέρες να πραγματοποιήσουν ένα άλμα καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του πλάνου τους ως το τέλος του μήνα.

Στη μέχρι σήμερα πορεία ήδη έχουν ξεχωρίσει αρκετές Οργανώσεις Περιοχών: Ετσι, η Οργάνωση Αττικής προηγείται σημαντικά, αφού έχει καλύψει ήδη το 69,2% του πλάνου της και ακολουθείται από την Οργάνωση της ΚΝΕ Στερεάς που κάλυψε 59,5% του συνολικού πλάνου. Με ιδιαίτερα σημαντικά ποσοστά κάλυψης του πλάνου τους ακολουθούν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ Αν. Πελοποννήσου με 53,33% και Δυτικής Ελλάδας με 52,91%, ΟΒ Ριζοσπάστη με 50%, Θεσσαλία με 49%, Αν. Μακεδονία - Θράκη 45% και ΑΕΙ Θεσσαλονίκης με 41%. Κατά 40% είχαν καλύψει το πλάνο τους οι Οργανώσεις της ΚΝΕ Θεσσαλονίκης, Δυτ. Μακεδονίας και Γερμανίας και ακολουθούσαν οι: Κρήτης με 36,88%, Κεντρικό Συμβούλιο με 35,11%, Πειραιά με 34,2%, Αθήνας 31,83% και ΑΕΙ Αθήνας με 25,96%. Πίσω σχετικά, έμειναν οι Οργανώσεις Αιγαίου με 19,3%, Δυτ. Πελοποννήσου με 15,5% και Κεντρικής Μακεδονίας με 15%.

Βεβαίως, οι οργανώσεις που προηγούνται προχωράνε "με αέρα" για τη μεγαλύτερη υπερκάλυψη του πλάνου τους, για να αποδείξουν ότι δεν είναι τυχαία πρώτοι! Ομως, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι νεολαίοι άλλων οργανώσεων που προειδοποιούν ότι... "πίσω έχει η αχλάδα την ουρά" υπονοώντας πως δεν πρόκειται να "τα παραδώσουν", ότι θα κυνηγήσουν μέχρι τέλους την προσπάθειά τους να υπερκαλύψουν το πλάνο τους, ενώ και όσες οργανώσεις έχουν μείνει πίσω εντείνουν τις προσπάθειές τους για να μειώσουν τη διαφορά και, στο τέλος, να καλύψουν το πλάνο τους.

ΟΠΕΚ
"Υπερκομματική" συμφωνία για τα Ελληνοτουρκικά

Η "υπερκομματική" συμφωνία και σύμπλευση στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων προέκυψε ως φυσιολογικό συμπέρασμα στη χτεσινοβραδινή εκδήλωση του σημιτικού ΟΠΕΚ (Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας) στον Πειραιά.

Η σύνθεση των ομιλητών (Ντ. Μπακογιάννη, Λ. Κύρκος, Χρ. Ροζάκης) προδίκαζε, όπως επισήμανε από την αρχή η βουλευτίνα της ΝΔ, τη συμφωνία στα θέματα που συζητήθηκαν, που στην πραγματικότητα είναι συμφωνία με την εφαρμοζόμενη πολιτική από την κυβέρνηση Σημίτη. Ταυτόχρονα, έγινε προσπάθεια να καλλιεργηθεί το έδαφος για τα επόμενα βήματα, που "πρέπει" να ακολουθήσει η κυβέρνηση στα Ελληνοτουρκικά.

Η Ντ. Μπακογιάννη συμφώνησε με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ζήτησε ωστόσο να γίνουν πιο ξεκάθαρες ορισμένες πλευρές της πολιτικής της, τάχθηκε όμως υπέρ της αύξησης των αμυντικών δαπανών.

Ο Λ. Κύρκος πλειοδότησε των επιλογών της κυβέρνησης, χαιρέτισε τη Διάσκεψη της Κρήτης, αλλά επέκρινε την κυβέρνηση για το "βέτο" στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη. Τάχθηκε υπέρ της υποστήριξης της Τουρκίας, ώστε να μπει στην ΕΕ, αξιώνοντας να σταματήσει η κυβέρνηση την τακτική των "βέτο". Ακόμα ζήτησε να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση έναντι ανταλλαγμάτων την υπόθεση των 12 μιλίων, ενώ για την υφαλοκρηπίδα υποστήριξε να προταθεί σε κονσόρτσιουμ για συνεκμετάλλευση ώστε να πιεστεί η Τουρκία να προσφύγει στη Χάγη.

Ο Χρ. Ροζάκης υποστήριξε την τακτική της βήμα προς βήμα διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών, ενώ εξέφρασε πρωτάκουστη άποψη ότι συμφέρει την Ελλάδα να υπάρξει συνυποσχετικό για παραπομπή σε διεθνή διαιτησία και για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και για τα Ιμια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η σύζυγος του πρωθυπουργού, Δάφνη Σημίτη, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζάς, βουλευτές Πειραιά της ΝΔ (Τραγάκης, Καλός), η Ν. Τζαβέλα, πρώην βουλευτής της ΝΔ, ο γγ του ΥΠΕΧΩΔΕ Δ. Σαράφογλου, εκπρόσωποι των επιχειρηματιών του Πειραιά και άλλοι.

ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΗΚΚΙ
Πανελλήνια συνδιάσκεψη ... αντιθέσεων

Την 1η Πανελλήνια Συνδιάσκεψή της πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο που πέρασε η Νεολαία του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος στο ξενοδοχείο "Τιτάνια" της Αθήνας με τη συμμετοχή 400 αντιπροσώπων από όλη τη χώρα, που, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη γραμματεία, το 70% προέρχεται από την περιφέρεια και επίσης το 40% είναι γυναίκες.

Στη συνδιάσκεψη, που ήταν ανοιχτή στα ΜΜΕ, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών οργανώσεων νεολαίας, εκπρόσωποι Κυπριακών Φοιτητικών Συλλόγων, πολλά μέλη της ΚΠΕ του ΔΗΚΚΙ και ο πρόεδρός του Δ. Τσοβόλας, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών.

Η συνδιάσκεψη χαρακτηρίστηκε από έντονες ιδεολογικοπολιτικές αντιθέσεις, με απόψεις που ξεκίναγαν από απλή διαχείριση και έφταναν στην "τομή" και στην "ανατροπή". Φυσικά δεν κατέληξε σε απόφαση. Οι υπεύθυνοι της γραμματείας έλεγαν πως στη συνέχεια θα συγκεντρωθούν όλες οι προτάσεις για να καταληχθεί κείμενο συμπερασμάτων της συνδιάσκεψης, που θα δοθεί και στη δημοσιότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ