ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Και νέα "θα" για τη Ζώνη

Τι απάντησαν τα υπουργεία Εργασίας και ΠΕΧΩΔΕ στα συγκεκριμένα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής

Με "θα" απάντησαν ξανά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ,Κ. Λαλιώτης, και ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας, στα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για τη σωτηρία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης κατά τις πρόσφατες συναντήσεις που έγιναν μετά από αίτημα της επιτροπής.

"Τον αγώνα - υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της επιτροπής - που ξεκινάμε δεν μπορούν να τον μπλοκάρουν οι υποσχέσεις, γιατί δυστυχώς έχουν δοθεί και στο παρελθόν και εκτός από κάποια ημίμετρα, τα τεράστια προβλήματα δεν έχουν αντιμετωπιστεί".

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στη συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας, η επιτροπή απαίτησε τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με παράλληλη μείωση των προϋποθέσεων. Ο υφυπουργός είπε ότι θα εξεταστεί, σε συνεννόηση με ΓΣΕΕ και ΣΕΒ, η δυνατότητα μέσα από τα κονδύλια του ΛΑΕΚ να δοθεί ένα ποσό, για να καλυφθεί ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα δυο ή τριών χρόνων, με παράλληλη ασφάλιση των εργαζομένων που μπαίνουν σ' αυτό.

Στο αίτημα για τακτική επιδότηση όλων των ανέργων μέχρι να βρουν δουλιά και μείωση των προϋποθέσεων για την επιδότηση, ο Χρ. Πρωτόπαππας είπε ότι θα συζητηθεί στην πορεία. Στο αίτημα για λήψη μέτρων για την παράνομη απασχόληση και την εισφοροδιαφυγή, καθώς και για την καθιέρωση της επαγγελματικής ταυτότητας, είπε ότι θα συνεννοηθεί με τα συναρμόδια υπουργεία να ενταθούν οι έλεγχοι και να εφαρμοστούν οι νόμοι, καθώς επίσης όπου υπάρχει νομικό κενό να καλυφθεί. Για τη σχολή συμπληρωματικής εκπαίδευσης για την επαγγελματική κατάρτιση, αλλά και την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, πρότεινε επιδοτούμενο, με 1.000 δραχμές την ώρα, πρόγραμμα στις εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ στον Πειραιά.

Στη συνάντηση με τον Κ. Λαλιώτη η επιτροπή απαίτησε τη στήριξη του κλάδου μέσα από την αύξηση των εργασιών ως προς τις επισκευές - μετασκευές και τις κατασκευές πλοίων. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ,Κ. Λαλιώτης, απάντησε ότι μέσα σε 15 μέρες θα γίνουν συναντήσεις κυβέρνησης - εφοπλιστών - τραπεζών - εργοδοτών - εργαζομένων, για να συζητηθεί το θέμα. Ο Κ. Λαλιώτης είπε ότι το νομοσχέδιο για το μητρώο των εργοδοτών θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των ημερών, ενώ για την εγκατάσταση δυο πλωτών δεξαμενών στο Πέραμα, ο υπουργός είπε ότι το θέμα θα ξανασυζητηθεί.

ΚΑΙ ΝΕΟ... ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ
Φιλοδωρήματα αντί συλλογικών συμβάσεων!

Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις εκπροσώπων των εφοπλιστών σε συνέδριο χτες. "Προσκόλληση σε παραδοσιακές συνταγές", χαρακτήρισε ο υπουργός Ναυτιλίας τα δικαιώματα των ναυτεργατών!

Νέα "πρωτοποριακά" μέτρα για τη μείωση του κόστους εργασίας απαιτούν οι εφοπλιστές των επιβατηγών - τουριστικών πλοίων, αξιώνοντας την... "ελευθεριότητα" στη σύνδεση των πληρωμάτων, την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος των Ελλήνων ναυτεργατών και τη χρηματοδότηση των εταιριών τους για να παραμείνουν στα πλοία τους οι χαμηλόμισθοι πλέον Ελληνες ναυτεργάτες! Οι νέες αξιώσεις των εφοπλιστών διατυπώθηκαν χτες από τον πρόεδρο της Ενωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων Αντρέα Ποταμιάνο και τον Περικλή Παναγόπουλο,πρόεδρο της πλοιοκτήτριας εταιρίας "Επιχειρήσεις Αττικής ΑΕ" κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του διήμερου Συνεδρίου που διοργανώνει το περιοδικό ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ναυτιλιακών Μελετών και Ερευνών.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣταύρος Σουμάκης,"ανοίγοντας" τις εργασίες του Συνεδρίου και πριν τις ομιλίες των δύο εφοπλιστών, φρόντισε να επιβεβαιώσει ότι "η προσκόλληση στις παραδοσιακές συνταγές δε δίνει λύσεις στην εξελισσόμενη ναυτιλία. Ο,τι επιβάλλεται να γίνει, πρέπει να γίνει μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας και του κοινωνικού διαλόγου των κοινωνικών εταίρων"...

Ενόψει της άρσης του καμποτάζ (του προστατευτισμού των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών της χώρας), ο Α. Ποταμιάνος σημείωσε ότι οι Ελληνες εφοπλιστές δεν ανταγωνίζονται τους ξένους "επί ίσοις όροις" "όπως επιτάσσεται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη και το Δίκαιο του ανταγωνισμού". Και διευκρίνισε ότι ο ανταγωνισμός "διαβρώνεται", αφού οι ευρωπαϊκές χώρες επιδοτούν τη ναυτιλία τους, ενώ "τα πλοία υπό ξένη σημαία, που ανταγωνιζόμεθα, έχουν, εκτός των άλλων, και την ευχέρεια να απασχολούν χαμηλόμισθα εξωκοινοτικά πληρώματα, ενώ δεν περιλαμβάνεται στη σύνθεση του πληρώματος το λεγόμενο ξενοδοχειακό προσωπικό (θαλαμηπόλοι, μάγειροι και άλλες ειδικότητες)", προδιαγράφοντας έτσι το τέλος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας γι' αυτές τις ειδικότητες! Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να κάνει λόγο για τα ξενοδοχειακά πληρώματα που υπηρετούν σε πλοία αμερικανικών συμφερόντων, τα οποία αμείβονται από τα φιλοδωρήματα των επιβατών! Συνεχίζοντας σε ένα δείγμα... φιλοπατρίας, αναφέρθηκε στη θετική πρόταση της Τουρκίας "για την εγγραφή των πλοίων μας στο υπό δημιουργία δεύτερο νηολόγιο της, με συγκεκριμένες ευκολίες"!

Ο Περικλής Παναγόπουλος σημείωσε ότι "η ελληνική πλοιοκτησία, εάν για οιονδήποτε λόγο έχει ακριβότερο κόστος σε πλοία υπό ελληνική σημαία, αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστεί για να επιβιώσει να στραφεί προς σημαίες οι οποίες προσφέρουν τη δυνατότητα χαμηλότερου κόστους". Και πρότεινε: "Η πολιτεία οφείλει να σχεδιάσει και να μας γνωστοποιήσει το συντομότερο τις προτάσεις της για ένα νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέψει την ύπαρξη της ελληνικής σημαίας. Οφείλει να οριοθετήσει καινούρια νομοθεσία, η οποία θα αντικαταστήσει ό,τι υπάρχει σήμερα".

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΝΟ
Μάχη κατά της επιχειρούμενης νοθείας

Σε συγκέντρωση, με στόχο να σταματήσουν τους μηχανισμούς της νόθευσης των συσχετισμών, καλούν αύριο, στις 10 πμ έξω από το ΥΕΝ, τους ναυτεργάτες ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ". Συμμετέχουν πάνω από 20 σωματεία του Πειραιά

Με τους γνωστούς μηχανισμούς καθ' όλα έτοιμους να αναλάβουν δράση για τη νόθευση των συσχετισμών δύναμης και με την παρουσίαση ενός προγραμματισμού δράσης με τον οποίο η νόθα πλειοψηφία επιδιώκει να παραδώσει αλυσοδεμένους τους ναυτεργάτες στις εφοπλιστικές ορέξεις, αρχίζει αύριο στις 10 το πρωί το 25ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Η εισήγηση για τον απολογισμό και προγραμματισμό δράσης της διοίκησης εγκρίθηκε χτες από την πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ και έρχεται να συμπληρώσει το σκηνικό που έχει στηθεί με τις μεθοδεύσεις για αποκλεισμούς δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων. Πρόκειται για ένα "περί ανέμων και υδάτων" κείμενο, όταν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η πιο σφοδρή επίθεση εφοπλιστών και κυβέρνησης σε βάρος των ναυτεργατών, που απειλούνται με επαγγελματική εξαφάνιση και αφαίρεση κάθε κατακτημένου δικαιώματος! Οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας αρνήθηκαν να συμπεριληφθεί στην εισήγηση ακόμα και πλαίσιο αιτημάτων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας,πρόταση που κατέθεσαν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"!

Να ματαιώσουν τα σχέδια για νοθεία στο Συνέδριο της ΠΝΟ καλούν τους ναυτεργάτες τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τα οποία, αύριο στις 10 το πρωί, διοργανώνουν συγκέντρωση έξω από το χώρο του συνεδρίου που θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Από νωρίς το πρωί χτες συνδικαλιστές από τα δύο σωματεία και τη "Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνησης", "αλώνισαν" το λιμάνι του Πειραιά, με περιοδείες στα καράβια και στην Ακτή Μιαούλη ,δίνοντας τη μάχη για την προετοιμασία της συγκέντρωσης.

Με τους ναυτεργάτες αύριο ενώνουν τα αγωνιστικά τους βήματα και άλλοι εργαζόμενοι του Πειραιά. Στην αγωνιστική κινητοποίηση καλούν πάνω από 20 πρωτοβάθμια σωματεία, απαιτώντας τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να σταματήσει η νόθευση του συσχετισμού δύναμης και στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Ο Μιχάλης Νουφαρίτσης β' αντιπρόεδρος της διοίκησης του ΕΚ Πειραιά και στέλεχος της ΕΣΑΚ, σημείωσε: "Επιβάλλεται η μαζική παρουσία των εργαζομένων του Πειραιά. Μας αφορά όλους ο εκδημοκρατισμός του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Τα περισσότερα ναυτεργατικά σωματεία εφαρμόζουν το πλειοψηφικό σύστημα που σημαίνει ότι νοθεύουν τους συσχετισμούς δύναμης και στο Εργατικό Κέντρο. Επιπλέον είναι νόθα η ίδια η σύνθεση του Συνεδρίου, αφού με διάφορες μεθοδεύσεις αποκλείονται δημοκρατικά εκλεγμένοι αντιπρόσωποι. Ομως ιδιαίτερη σημασία έχει ότι αυτό το σώμα με νοθευμένους συσχετισμούς θα πάρει και αποφάσεις που αφορούν το μέλλον των ναυτεργατών και μάλιστα όταν ο κλάδος αντιμετωπίζει ολομέτωπη επίθεση από εφοπλιστές, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση".

Πλούσια τα "ελέη" για εργατοπατέρες

Εκατοντάδες εκατομ. δραχμές δίνει και το 1998 η Εργατική Εστία σε ταμείο εργατοπατέρων, ΟΜΕΔ, ΕΙΕ

Με εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές, θα χρηματοδοτήσει η Εργατική Εστία και το 1998 το ταμείο "εργατικών στελεχών", ευρύτερα γνωστό σαν ταμείο εργατοπατέρων, καθώς και τους οργανισμούς "κοινωνικής συναίνεσης" ΟΜΕΔ και Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας.

Στη σχετική συζήτηση του ΔΣ της Εστίας για τον προϋπολογισμό του Οργανισμού, αποφασίστηκε με μόνη διαφωνία του μέλους του ΔΣ από την πλευρά της ΓΣΕΕ Γ. Σταυρόπουλου,να χορηγηθούν 800 εκατομ. δρχ. στο ταμείο εργατοπατέρων, 690 εκατομ. δρχ. στον ΟΜΕΔ και 446 εκατομ. δρχ. στο ΕΙΕ. Η απόφαση πάρθηκε παρ' όλο που από τους ισολογισμούς των παραπάνω οργανισμών προκύπτει ότι έχουν πλεόνασμα, ενώ η Εργατική Εστία έχει αυξημένες υποχρεώσεις απέναντι στους δικαιούχους της. Πρόταση του Γ. Σταυρόπουλου,ήταν να δοθούν αυτά τα χρήματα κατά 50% για τα προγράμματα του Οργανισμού και τα υπόλοιπα στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Στη συνεδρίαση έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Εργασίας ενδέχεται να προχωρήσει σε ρυθμίσεις αλλαγής στη χρηματοδότηση, που θα την περικόπτουν, είναι ένα ερώτημα, όμως, αν τέτοιες δεσμεύσεις έχουν αξιοπιστία. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε έγγραφο στον ΟΕΕ, με το οποίο ζητούνται να δοθούν 10 δισ. δραχμές στο ταμείο εργατοπατέρων, επειδή δεν του χορηγήθηκαν ολόκληρες οι προηγούμενες επιχορηγήσεις από την Εργατική Εστία! Μια τέτοια απαίτηση μπορεί να "βουλιάξει" τον Οργανισμό.

Από τη χθεσινή ενημερωτική συγκέντρωση συνδικαλιστών στην Ακτή Μιαούλη

Από τη χτεσινή ενημερωτική συγκέντρωση συνδικαλιστών στην Ακτή Μιαούλη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ