ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Αμερικανονατοϊκή κυριαρχία για την υποδούλωση των λαών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για τις εξελίξεις σχετικά με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ

Την προώθηση της συγκυριαρχίας στο Αιγαίο κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και τη στέρηση της δυνατότητας να υπερασπιστεί η χώρα μας την άμυνά της, επισημαίνει για άλλη μια φορά η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της, που εξέδωσε χτες με αφορμή τις νέες εξελίξεις, που αφορούν τη νέα δομή του ΝΑΤΟ κατά τη Συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας. Η ΕΕΔΥΕ καλεί έτσι στο μοναδικό δρόμο της συσπείρωσης και αντίστασης του φιλειρηνικού κινήματος, ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

"Οι εξελίξεις που αφορούν τη νέα δομή του ΝΑΤΟ αποτελούν μια "φυσιολογική πορεία" της νέας στρατηγικής του, που διακηρύχτηκε στο Βερολίνο το 1996 και στη Μαδρίτη το 1997, η οποία έχει στόχο την εδραίωση της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής.

Η νέα στρατιωτική δομή, που αποφασίστηκε και τυπικά στη Μαδρίτη το καλοκαίρι, εξασφαλίζει τη δυνατότητα του ΝΑΤΟ να πραγματοποιεί επιθετικές επεμβατικές ενέργειες σε όλη την ευρύτερη περιοχή και όλοι όσοι συμφώνησαν με αυτή είναι συνυπεύθυνοι για την κατάσταση περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας που προκαλεί στη χώρα μας.

Με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ προωθείται συγκυριαρχία στο Αιγαίο κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ και έτσι η χώρα μας στερείται της δυνατότητας να υπερασπιστεί την άμυνά της, καθώς επίσης και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Εκτός αυτού, με τη συμμετοχή της σε δυνάμεις ταχείας επέμβασης αναλαμβάνει να υπηρετήσει επιθετικούς πολεμικούς στόχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, επεμβαίνει σε γειτονικές και άλλες χώρες, που δυναμιτίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα και σκοπεύουν να υποδουλώσουν χώρες και λαούς στην αμερικανονατοϊκή κυριαρχία.

Σήμερα και με αυτές τις εξελίξεις έχει πια αποκαλυφθεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ και της νέας τάξης, έχει επίσης αποκαλυφθεί πώς η πολιτική της υποταγής και του ραγιαδισμού οδηγεί σε μεγαλύτερα αδιέξοδα και για τα προβλήματα της χώρας και για το ειρηνικό μέλλον των λαών.

Ετσι ο αντιιμπεριαλιστικός φιλειρηνικός αγώνας του λαού μας και των άλλων λαών της περιοχής, ο αγώνας κατά της νέας τάξης και του οπλισμένου χεριού της, του ΝΑΤΟ, είναι ο μοναδικός δρόμος.

Προς αυτή την κατεύθυνση η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό, κάθε άνθρωπο καλής θέλησης να συσπειρωθεί στο κίνημα ειρήνης και να αντισταθεί.

Να καταδικάσει με κάθε τρόπο όλους αυτούς που με διάφορα προσχήματα προσπαθούν να σύρουν τη χώρα και το λαό στην υποδούλωσή τους, στη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης Πραγμάτων".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε "τυφλή" πορεία

Σε μια "τυφλή" πορεία, για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, εμφανίζεται να βαδίζει η κυβέρνηση, με μοναδικό οδηγό την εξυπηρέτηση των αναγκών του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, χωρίς να απαντήσει σε κανένα από τα κρίσιμα ερωτήματα σε σχέση με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, με τις απαντήσεις που έδωσε χτες επιβεβαίωσε τις ανησυχίες που υπάρχουν για την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα.

Ο υπουργός Τύπου επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει αποδεχτεί την κατάργηση των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο και μάλιστα εν λευκώ χωρίς να εξασφαλίσει ούτε καν τις λεγόμενες δικλείδες ασφαλείας, που τις είχε κάνει σημαία, καθώς οι... "λεπτομέρειες" αυτές θα συζητηθούν σε επόμενη φάση. Ολα αυτά, είπε, "τα οποία αφορούν τη λειτουργία των νέων οργάνων, θα τα συζητήσουμε στη συνέχεια, τους επόμενους μήνες". Και πρόσθεσε: "Αλλωστε, για το πώς θα γίνουν όλα αυτά, η εκπόνηση, ο σχεδιασμός ή η εκτέλεση των ασκήσεων - επειδή έγιναν κάποιες συζητήσεις - θα αντιμετωπιστεί σε ένα επόμενο στάδιο".

Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται να εκδηλωθεί η πρώτη εσωκομματική αμφισβήτηση των κυβερνητικών επιλογών γύρω από το θέμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του πρώην υφυπουργού Εθν. Αμυνας Ν. Κουρή με τίτλο "ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ, Ο Πεντηκονταετής "Πόλεμος"". Στην παρουσίαση του βιβλίου έχουν προσκληθεί να μιλήσουν οι Αν. Πεπονής και Γ. Χαραλαμπόπουλος, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θα επιτεθούν κατά των κυβερνητικών επιλογών. Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια δραστηριοποίηση στους κόλπους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που έχουν με επιστολές τους ταχθεί κατά της Συμφωνίας της Μαδρίτης και των επιλογών της κυβέρνησης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

ΟΡ. ΚΟΛΟΖΩΦ
Αμεσα συζήτηση στη Βουλή

Ο Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Η νέα δομή του ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν αποτελεί "πολύ θετική εξέλιξη" όπως ισχυρίστηκε ο Κ. Σημίτης, αλλά αντίθετα καθιστά και τυπικά κυρίαρχους τους Αμερικανούς στην περιοχή. Νομιμοποιεί τους μηχανισμούς βίας και υποδούλωσης των λαών και ανοίγει το δρόμο στον ακρωτηριασμό κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση οφείλει να φέρει για συζήτηση το θέμα στη Βουλή πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, στις 16 και 17 του Δεκέμβρη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ