ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Καταψηφίστηκε ο απολογισμός

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων καταψήφισε προχτές τον απολογισμό της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου

Την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων υπέρ των ταξικών, ανέδειξαν προχτές οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ,αφού η Γενική Απολογιστική Συνέλευση καταψήφισε τον απολογισμό δράσης της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου. Τον απολογισμό καταψήφισαν 362 εργαζόμενοι, ενώ το υποστήριξαν οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΣΥΝ, με 302 ψήφους υπέρ.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ καταγγέλλει την πλειοψηφία του ΔΣ, γιατί "όλο αυτό το διάστημα κινήθηκε στη λογική της συναίνεσης και της υποταγής στην κυβερνητική πολιτική του ξεπουλήματος της ΣΟΦΤΕΞ και έχει σοβαρές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση".Επίσης, επισημαίνει τη διαφωνία της παράταξης για το πρόγραμμα δράσης του '98 που κατέθεσε η πλειοψηφία. Με τη δική της πρόταση, η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ διεκδικεί την άμεση χρηματοδότηση και την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων και παραμονή της εταιρίας στο δημόσιο. Επίσης, καταδικάζει την πολιτική του ξεπουλήματος, δηλώνει ανυποχώρητη σε κατακτήσεις και δικαιώματα, ζητά να σταματήσει η συρρίκνωση της εταιρίας και η μείωση του προσωπικού. Ακόμα, να μην χαριστεί η Συλλογική Σύμβαση του '97 και η αύξηση να είναι 6,5% με αναδρομικότητα, αλλά και μια ουσιαστική αύξηση στους μισθούς για τη ΣΣ του '98.

Για το αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης ο Χ. Κατσούλιας, μέλος του ΔΣ, με δήλωσή του στο "Ρ" επισήμανε ότι "οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν την ανάγκη για την ύπαρξη στο ΔΣ μιας ταξικά προσανατολισμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, όπου ειδικά σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές, που μεθοδεύεται το ξεπούλημα της επιχείρησης, να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων".


ΑΝΕΡΓΙΑ
"Εθνικό - αντεργατικό σχέδιο"

Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την απασχόληση το 1998 επιβάλλουν συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Στην υλοποίηση, με μεγαλύτερη συνέπεια και αποτελεσματικότητα, των κατευθύνσεων της "Λευκής Βίβλου" για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στο όνομα της ενίσχυσης της απασχόλησης, προχωρά το 1998 η κυβέρνηση, με οδηγό τις "κατευθυντήριες γραμμές" του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Τις "γραμμές" παρουσίασε χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχει μια "κοινή αντίληψη" στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την "ενίσχυση της απασχόλησης" και ότι πρέπει "να γίνουν τα λόγια πράξη". Με λίγα λόγια, το 1998 προβλέπεται να συνεχιστεί, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ, κάθε χώρα θα καταρτίσει ένα "εθνικό σχέδιο δράσης", με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές και τις ιδιαιτερότητές της, στο οποίο θα περιέχεται χρονοδιάγραμμα επίτευξης των στόχων για τον καλύτερο έλεγχο της πορείας υλοποίησής τους. Το "σχέδιο δράσης" θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τον Απρίλη του 1998. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση θα προωθήσει άμεσα νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις με βάση το κατάπτυστο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000",αλλά και το γενικότερο περιεχόμενο του "κοινωνικού διαλόγου".Ο υπουργός Εργασίας προσπάθησε να αποφύγει να απαντήσει ευθέως, αν στο νομοσχέδιο θα μπει και το ζήτημα της "διευθέτησης" του χρόνου εργασίας,το επιβεβαίωσε, όμως, έμμεσα.

Οι "κατευθυντήριες γραμμές" προβλέπουν:

- "Ενθάρρυνση της ικανότητας προσαρμογής των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους".Δηλαδή, όπως σαφώς σημειώνεται, εφαρμογή ευέλικτων εργασιακών προτύπων για "τον υπολογισμό του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση, τη μείωση του χρόνου εργασίας, τη μείωση των υπερωριών, την ανάπτυξη της εργασίας με μερική απασχόληση, τη διά βίου κατάρτιση και τις διακοπές της σταδιοδρομίας". Στο τμήμα αυτό - το οποίο αφορά τουλάχιστον τη μισή "Λευκή Βίβλο" - προβλέπεται και η νομοθετική ρύθμιση "πιο ευπροσάρμοστων μορφών συμβάσεων"!

- "Βελτίωση της ικανότητας επαγγελματικής ένταξης".Αφορά βασικά μέτρα για την ανεργία των νέων και των μακροχρόνια ανέργων, δηλαδή νέες επιδοτήσεις εργοδοτών για απασχόληση και νέα προγράμματα κατάρτισης. Αφορά ακόμα την ενίσχυση των "ενεργών μέτρων" για την ανεργία.

- "Ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος".Ο στόχος αυτός προβλέπει τη χορήγηση διευκολύνσεων για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, με μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γενικότερη μείωση εξόδων, όταν κάνουν προσλήψεις, ακόμα και σε ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης! Ενας ακόμα στόχος είναι η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Χτες παρουσιάστηκαν και οι αποφάσεις για την πιστοποίηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης,τα οποία θα μειωθούν περίπου κατά 50%.Επαναλήφθηκε ο ισχυρισμός και προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών ότι το νέο σύστημα πιστοποίησης είναι απόλυτα διάφανο και αξιοκρατικό...


ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Απαιτούν κι άλλα!

Οι εφοπλιστές απαιτούν ακόμα λιγότερους Ελληνες στα ποντοπόρα και για το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα του ΥΕΝ δηλώνουν ότι τα μέτρα "δε φτάνουν"

Εδώ και δύο μέρες βρίσκεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο - τερατούργημα του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας,που τιμωρεί τους άνεργους ναυτεργάτες με αφαίρεση φυλλαδίου, επιχορηγεί τους εφοπλιστές, καταργεί Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και μειώνει δραστικά κοινωνικές παροχές των ναυτεργατών, χτυπώντας ακόμα και το δικαίωμα της συνταξιοδότησης! Από την πλευρά τους, οι εφοπλιστές, καταθέτοντας τις προτάσεις τους επί του νομοσχεδίου, λένε - ούτε λίγο - ούτε πολύ - "ότι αυτά δε φτάνουν", ενώ απαιτούν και νέα μείωση του αριθμού των Ελλήνων από τις οργανικές συνθέσεις των ποντοπόρων πλοίων!

Η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), στις παρατηρήσεις που κατέθεσε στη Βουλή, αναφέρεται εκτενώς στο άρθρο του ν/σ, το οποίο αφορά το ΝΑΤ και μεταξύ άλλων προβλέπει νέες διευκολύνσεις προς τους εφοπλιστές για την εξόφληση των οφειλών τους και τους απαλλάσσει από την υποχρέωση να διατηρούν ναυτολόγιο, ακόμα και να πιστοποιούν ότι εξόφλησαν τις οφειλές τους προς το ΝΑΤ! Η ΕΕΕ σημειώνει ότι στηρίζει την προώθηση μέτρων που τείνουν στην... εξυγίανση του Ταμείου, όμως παρατηρεί ότι η επιβάρυνση του Ταμείου συνεχίζεται από "το φάσμα των διατάξεων που αφορούν παροχές" και διευκρινίζει ότι αποτελεί επιβάρυνση για το ΝΑΤ η καθιέρωση "συνταξιοδοτικής προστασίας στην περίπτωση προσωρινής ανικανότητος και μάλιστα χωρίς καθορισμό κάποιου κατώτατου χρονικού ορίου της ανικανότητας"! Οσον αφορά τις διατάξεις, με τις οποίες αλλάζουν οι προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των ναυτεργατών, αφού αφαιρείται ο χρόνος άδειας από τον υπολογισμό για τη θεμελίωση και την επαύξηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος για την κύρια και επικουρική ασφάλιση και προβλέπεται η αφαίρεση φυλλαδίου από όσους ναυτεργάτες δε συμπλήρωσαν την τελευταία 4ετία 8 μήνες θαλάσσια υπηρεσία, η ΕΕΕ σημειώνει ότι αντιμετωπίζονται αυτά τα θέματα "αποσπασματικά"!

Στο μεταξύ, η πλασματική πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το "συνέδριο" - παρωδία, εξήγγειλε 24ωρη πανελλαδική απεργία για τις 15 Γενάρη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, χωρίς όμως συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο, παρά την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο κλάδος των ναυτεργατών.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", με κοινή ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ως γνήσιος εντολοδόχος των εφοπλιστών, δε διστάζει να περιφρονήσει τη Βουλή και το Σύνταγμα για να διευρύνει την ασύδοτη δράση τους. Ενώ για την ΠΝΟ σημειώνει: "Ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των ναυτεργατών, συμμετέχει με 4ωρη στάση στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και κήρυξε 24ωρη απεργία πανελλαδική το Γενάρη".

Τα δύο σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες: "Να συμμετέχουν με όλες τις μορφές αγώνα στις κινητοποιήσεις, προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.Να απαιτήσουν την ανάκληση των εξοντωτικών μέτρων".


ΕΤΕΜ
Χρήματα μόνο για τους εργατοπατέρες

Με 100 εκατ. δραχμές επιδοτεί η διοίκηση του ΕΤΕΜ το Ταμείο εργατοπατέρων, ενώ η κυβέρνηση αρνείται αυξήσεις στις συντάξεις. Μαχητική συγκέντρωση χτες συνταξιούχων μεταλλεργατών

Μαχητική συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί συνταξιούχοι μεταλλεργάτες - με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιούχων Μετάλλου - απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις τους και διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική διάλυσης του επικουρικού τους Ταμείου (ΕΤΕΜ) που ακολουθεί η κυβέρνηση. Παρότι οι συνταξιούχοι είχαν έγκαιρα ενημερώσει για τη χτεσινή κινητοποίηση, ο υπουργός απουσίαζε...

Η διοίκηση του Επικουρικού Ταμείου Μετάλλου, με προκλητικό τρόπο αποφάσισε κατά πλειοψηφία προχτές, να δώσει σαν πρώτη δόση στο αμαρτωλό Ταμείο των εργατοπατέρων το ποσό των 100 εκατ. δραχμών. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται να δώσει αύξηση στις επικουρικές συντάξεις των μεταλλεργατών, προφασιζόμενη ότι το ΕΤΕΜ δεν αντέχει οικονομικά!

Οι συνταξιούχοι μεταλλεργάτες έχουν να πάρουν αύξηση τέσσερα χρόνια στις επικουρικές συντάξεις τους, αν και υπάρχει απόφαση του ταμείου για αύξηση 6.000 δρχ. που αρνείται να εγκρίνει το υπουργείο με την αιτιολογία ότι το ΕΤΕΜ δεν αντέχει οικονομικά.

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων στο γραφείο του υπουργού, χαρακτηρίζονται ως ψευδείς και ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί του Ν. Φαρμάκη για οικονομική αδυναμία του ταμείου και τονίζεται ότι στα 32 δισ. δραχμές ανέρχονται τα βεβαιωμένα έσοδα που δεν έχουν εισπραχτεί από τις επιχειρήσεις και στα 40 δισ. δραχμές τα οφειλόμενα έσοδα από ανέλεγκτες επιχειρήσεις.Η Συντονιστική καλεί τον υπουργό να εγκρίνει τις αυξήσεις, προειδοποιώντας πως "ο αγώνας μας θα είναι διαρκής, μέχρι να δικαιωθούμε".Σχετικά με την απόδοση στο ταμείο εργατοπατέρων - με βάση τον μεταξικό νόμο 1114 - 100 εκ. δρχ. (ο πρόεδρος του ΕΤΕΜ είχε εισηγηθεί να δοθούν 151 εκ. δρχ. ) ο Δ. Τσιουμπρής εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ. Σ του ΕΤΕΜ, τόνισε ότι: "Είναι πρόκληση για τους μεταλλεργάτες, ενώ το Ταμείο τους αντιμετωπίζει προβλήματα να τους αρπάζονται τόσο μεγάλα ποσά για το διαφθορείο της κυβέρνησης. Είναι καιρός η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση να πάψει να βολεύεται σε μεταξικούς νόμους. Είναι καιρός η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ να πάψει το θέατρο και να απαιτήσει πραγματικά την κατάργηση του νόμου αυτού. Οι μεταλλεργάτες πρέπει να καταγγείλουν και την κυβέρνηση και το Δ. Σ του ΕΤΕΜ που δέχτηκε να δοθούν τα χρήματα στους εργατοπατέρες".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ