ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΙΣ "ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ"

Μια "παλιά" εκτίμηση, για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, έρχεται ξανά στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες, αλλά με ιδιαίτερη ένταση, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Οτι, δηλαδή, η προοπτική επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών περνάει μέσα από τις γενικότερες - και "κυρίαρχες" - αντιθέσεις των διαφόρων ιμπεριαλιστικών "κέντρων", κυρίως ΗΠΑ - ΕΕ, στο πλαίσιο της "νέας τάξης". Ακόμα χειρότερα, οι δύο χώρες δεν μπορούν να λύσουν τις "διαφορές" τους από μόνες τους. Δεν τους επιτρέπεται κάτι τέτοιο. Είναι ολοφάνερο ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν ενταχθεί και περνάνε μέσα από τη γενικότερη διαπάλη των ιμπεριαλιστικών κέντρων για το μοίρασμα του κόσμου σε "ζώνες επιρροής", για την εδραίωση της θέσης τους στην "παγκοσμιοποιημένη" οικονομία. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, αλλά και οι επιδιώξεις των αρχουσών τάξεων, χρησιμοποιούνται κάθε φορά, ανάλογα με τους επιδιωκόμενους στόχους. Στο φόντο αυτό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν αναγορευτεί σε πεδίο εκδήλωσης της διαμάχης των "ισχυρών συμμάχων" για τον έλεγχο της περιοχής, η σπουδαιότητα της οποίας καθορίζεται, σε σημαντικό βαθμό, από τους "δρόμους του πετρελαίου" που τη διασχίζουν.

****

Τα παραπάνω είναι αναγκαία, προκειμένου να ερμηνευτεί η "σύγκρουση" ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αφορμή την απόφαση των "15" στο Λουξεμβούργο για την Τουρκία. Η αμερικανική κυβέρνηση, με τις δηλώσεις των Μπ. Κλίντον και Μαντλίν Ολμπράιτ, έσπευσε να "παρηγορήσει" και να πάρει υπό την προστασία της την Αγκυρα, η οποία "αδικήθηκε" από την απόφαση των ηγετών της ΕΕ.

"Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε κάθε τι δυνατό για να οδηγήσουμε την Τουρκία προς τη Δύση", τόνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και, προκειμένου να υπογραμμίσει τη σημασία της συμμάχου χώρας, συμπλήρωσε: "Είναι σταθερός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Εχει, επίσης, υποστηρίξει πολλές από τις επιχειρήσεις μας εντός και γύρω από το Ιράκ μετά τον Πόλεμο του Κόλπου και αποτελεί έναν καλό μας σύμμαχο", καλώντας όλους να κοιτάξουν "το μέγεθος της χώρας" και τη "γεωστρατηγική της σημασία". Ταυτόχρονα, δεν έκρυψε τη θέλησή του να συμβάλει πιο ενεργά για την επίλυση των "εδαφικών διαφορών", όπως είπε, μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο και την Κύπρο, γεγονός εξαιρετικά ανησυχητικό, με δεδομένες τις αμερικανικές επιδιώξεις.

*****

Από την άλλη, οι "ισχυροί Κοινοτικοί εταίροι" είχαν συγκεκριμένους λόγους και συμφέροντα, που δεν επέτρεψαν στην Τουρκία να γίνει μέλος, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, της "ευρωπαϊκής οικογένειας". "Δεν είναι η στιγμή να δώσουμε περισσότερα", δήλωσε με νόημα ο Γερμανός υπουργός Κλ. Κίνκελ, ο οποίος δε δίστασε να απαντήσει και στις πιέσεις των ΗΠΑ, λέγοντας ότι "δεν είμαστε κάποιο είδος ένωσης μπανανιών, από την οποία μπορεί κανείς να απομυζά όλο και περισσότερα".

Βέβαια, είναι βέβαιο ότι, τόσο "συλλογικά", όσο και κάθε κράτος - μέλος θα επιχειρήσει να προασπίσει τα διόλου ευκαταφρόνητα συμφέροντά του στην Τουρκία. Ηδη, άρχισε η διαφοροποίηση και οι αποστάσεις από την απόφαση του Λουξεμβούργου από ορισμένες κυβερνήσεις, προκειμένου να "εξευμενίσουν" την κυβέρνηση της Τουρκίας. Η σημασία, άλλωστε, που αποδίδουν στη γειτονική χώρα επιβεβαιώθηκε περίτρανα μόλις πριν τρεις βδομάδες, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την απασχόληση, όπου ο Κ. Σημίτης είχε υποχρεωθεί να μιλήσει για συσχετισμούς "14 - 1", σε βάρος των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης και να υποχρεωθεί σε "βέτο". Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο σκληρός πυρήνας της ΕΕ δε θα διστάσει να κάνει νέα "στροφή" απέναντι στην Αγκυρα, όταν διαπιστώσει ότι αυτό υπαγορεύουν τα συμφέροντά του.

****

Η κυβέρνηση Σημίτη γνωρίζει πολύ καλά τις αντιθέσεις μεταξύ των ισχυρών συμμάχων και έχει αποφασίσει να "παίξει" με αυτές. Βασική της επιδίωξη είναι να πείσει τους "συμμάχους" ότι μπορεί να παίξει το ρόλο ενός αξιόπιστου τοποτηρητή των συμφερόντων τους στην περιοχή, γιατί, εκτός των άλλων, διαθέτει "ισχυρά σημεία υπεροχής", έναντι της Τουρκίας, όπως τα χαρακτήρισε ο Κ. Σημίτης, μιλώντας χτες στην ΚΟ. Και διευκρίνισε, απευθυνόμενος μάλλον προς τους "συμμάχους": "Η Τουρκία μπορεί να είναι στρατιωτικά ισχυρή, μπορεί να έχει γεωπολιτική αξία, αλλά είναι πολιτικά ασταθής και κοινωνικά διχασμένη. Σπαράσσεται από τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές αντιθέσεις, έτσι ώστε να είναι δυσδιάκριτα τα πραγματικά κέντρα λήψης αποφάσεων". Αρα, κατέληξε, η αστάθειά της έχει ως συνέπεια να είναι "αποσταθεροποιητικός παράγων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου", σε αντίθεση με την Ελλάδα, που είναι "η πιο σταθερή χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης".

Αυτή, όμως, η στάση και η πολιτική δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για τα συμφέροντα της χώρας, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ακριβώς γιατί η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλακεί σε οποιοδήποτε τυχοδιωκτισμό - ήδη, έχει δώσει έμπρακτες αποδείξεις - αξιώσουν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι, προκειμένου να πείσει για το ρόλο που μπορεί να παίξει για χάρη τους. Και, βέβαια, δεν μπορεί να υποστηριχτεί από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, έστω και αν σπεύδουν να τη χειροκροτήσουν και στηρίξουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάτω από το μανδύα της "ενιαίας εθνικής στρατηγικής".

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο σκληρός πυρήνας της ΕΕ δε θα διστάσει να κάνει νέα "στροφή" απέναντι στην Αγκυρα, όταν διαπιστώσει ότι αυτό υπαγορεύουν τα συμφέροντά του

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ 15ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΥΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Για το δικαίωμα στη μόρφωση

- Για ποιο λόγο απόψε οι μαθητές όλων των νυχτερινών σχολείων της Θεσσαλονίκης προχωρούν σε κινητοποίηση;

- Για να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στον αντιεκπαιδευτικό νόμο της κυβέρνησης, που οδηγεί στην υποβάθμιση και το ξεπούλημα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και βάζει τα θεμέλια για το κλείσιμο των νυχτερινών σχολείων. Ο νόμος αυτός μας αφορά άμεσα, αφού, με μια σειρά τροποποιήσεων, επιχειρεί να βάλει λουκέτο στα σχολεία μας και να ιδιωτικοποιήσει τη μόρφωση, εντείνοντας τους φραγμούς για τους εργαζόμενους μαθητές. Δημιουργεί τις ΤΕΣ σε μεταγυμνασιακά και παραλυκειακά δημόσια ΙΕΚ, όπου, όμως, πρέπει να πληρώνεις δίδακτρα. Δημιουργεί το Ενιαίο Λύκειο και προωθεί το Ινστιτούτο Διαρκούς εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ), ένα ιδιωτικό σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, εισάγοντας τη μάθηση και την απόκτηση πτυχίου από απόσταση. Δε δίνουν αναβολή στράτευσης στους μαθητές των νυχτερινών, αλλά δίνουν στα ιδιωτικά. Εισάγουν, λοιπόν, την ιδιωτικοποίηση της νυχτερινής εκπαίδευσης και προσπαθούν με κάθε τρόπο να στρέψουν τους μαθητές στα ιδιωτικά σχολεία, αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους μαθητές, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για να μορφωθούν.

- Ποια είναι τα αιτήματά σας;

- Παλεύουμε για την απόσυρση του νόμου για την παιδεία και αύξηση των δαπανών στο 15%. Λέμε ΟΧΙ στην ιδιωτική εκπαίδευση και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Διεκδικούμε άμεση κάλυψη των αναγκών σε αίθουσες και εργαστήρια, στήριξη και επέκταση του θεσμού της νυχτερινής εκπαίδευσης, αναβολή στράτευσης 3+1 χρόνια για τους μαθητές του Γυμνασίου και 4+1 χρόνια για τους μαθητές του Λυκείου, 6ωρο με αποδοχές 8ωρου, πτυχία με αντίκρισμα στην παραγωγή, κοινωνική ασφάλιση για όλους και μέτρα ενάντια στην ανεργία. Και γι' αυτό ακριβώς το λόγο, επειδή, δηλαδή, η επίθεση που δεχόμαστε αφορά, τόσο το δικαίωμά μας στη μόρφωση, όσο και στη δουλιά, συμμετέχουμε και στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο ΕΚΘ.

- Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, προέκυψε το θέμα της μεταφοράς των μαθητών του 1ου Νυχτερινού Γυμνασίου και Λυκείου και του ΤΕΛ και της ΤΕΣ, που στεγάζονται στο Κόκκινο. Γιατί αντιδράτε;

- Δηλώσαμε ότι δε φεύγουμε από το κτίριο που στεγαζόμαστε. Τα νυχτερινά, στην πλειοψηφία τους, στεγάζονται σε παμπάλαια κτίρια και έχουν τεράστιες ελλείψεις σε υποδομή και χώρους. Γι' αυτό απαιτούμε την κατασκευή νέων κτιρίων. Εξάλλου, πιστεύουμε ότι χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την έλλειψη στέγης για να μας πετάξουν στο δρόμο, μέσα πάντα στα πλαίσια της πολιτικής υποβάθμισης και διάλυσης της νυχτερινής εκπαίδευσης.

- Μετά την αποψινή κινητοποίησή σας, πώς πρόκειται να συνεχίσετε;

- Πάμε με αισιοδοξία για νέες πιο μαζικές κινητοποιήσεις και, φυσικά, δουλεύουμε από τώρα για να στήσουμε το Φεστιβάλ Νυχτερινών Σχολείων, μέσα από το οποίο θα αναδείξουμε τα τεράστια προβλήματα του χώρου, αλλά και το μεράκι μας για την πολιτιστική δημιουργία. Είμαστε σίγουροι πως η λύση στα προβλήματα και τις ανησυχίες μας θα έρθει μόνο μέσα από τον ενωμένο και συντονισμένο αγώνα, μόνο μέσα από τη δημιουργία ενός μετώπου πάλης για την παιδεία. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, προσπαθούμε να συντονιστούμε με μαθητές των ημερήσιων σχολείων, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους. Στο χέρι μας είναι να νικήσουμε. Οι μεγάλοι αγώνες είναι μπροστά.

Α. Α.

ΧΕΡΑΚΙΑ

ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ των μεγαλοεπιχειρηματιών να διαπραγματευτούν Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε επίπεδα, που δε διασφαλίζουν την προστασία της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων των εργαζομένων, διατύπωσαν χτες οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ (σελίδα 8).

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ του υπουργείου Οικονομικών προαναγγέλλει την έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την περικοπή των υπερωριακών αμοιβών των εργαζομένων, των νομίμων πρόσθετων αμοιβών, αλλά και των επιχορηγήσεων (σελίδα 12).

"ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΡΜΑ στο τέλμα και τους συμβιβασμούς. Πάμε δυναμικά μπροστά, για μας και τα παιδιά μας". Με αυτά τα λόγια έκλεισε χτες την ομιλία του ο υποψήφιος δήμαρχος Δραπετσώνας, Νίκος Μπεάζογλου,δίνοντας και το έναυσμα να κλείσει η παρένθεση της συμβιβασμένης σημερινής δημοτικής αρχής και της επιστροφής του δήμου στα χέρια αυτών, που ξέρουν να αγωνίζονται μαζί με το δημότη, για το δημότη (σελίδα 18).

ΔΙΠΛΟ "ΦΕΣΙ" ετοιμάζεται να επιβάλει το 1998 η κυβέρνηση στις εισφορές των αγροτών για το νέο κλάδο κύριας ασφάλισης. Από την πρώτη κιόλας χρονιά λειτουργίας του νέου ΟΓΑ, η κυβέρνηση έρχεται ασύδοτα και παράνομα να κάνει το δημιούργημά της ακόμα πιο ληστρικό σε βάρος των αγροτών (σελίδα 32).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ