ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγνοείται αεροπλάνο με 71 επιβάτες στη Θεσσαλονίκη

Ενα αεροπλάνο των ουκρανικών αερογραμμών με 63 επιβάτες και 8μελές πλήρωμα, αγνοείται από χτες στις 9.15 το βράδυ, τη στιγμή που προσέγγιζε το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης.

Το αεροπλάνο εκτελούσε την πτήση 241 Οδησσού - Θεσσαλονίκης και χάθηκε από τα ραντάρ τη στιγμή που βρίσκονταν 8 μίλια νοτιοδυτικά του αεροδρομίου, εκτελώντας ελιγμό προκειμένου να πάρει την ευθεία της προσγείωσης.

Ενα C130 και άλλα μέσα έσπευσαν για έρευνες στον Θερμαϊκό, αλλά και στα παράλια της Πιερίας. Από τις πρώτες έρευνες σωστικών συνεργείων, που έγιναν στην περιοχή δεν εντοπίστηκαν ίχνη.

Μέχρι αργά το βράδυ, δεν είχε εκδοθεί καμιά επίσημη ανακοίνωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με την τύχη του ουκρανικού αεροσκάφους.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ - ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ
Αγανάκτηση από τον εμπαιγμό
  • Πάνω από 3.000 ένστολοι διαδήλωσαν χτες έξω από τη Βουλή
  • Το ποτήρι ξεχείλισε όταν εκπρόσωπος της κυβέρνησης τούς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πάρουν ούτε μια δραχμή αύξηση για το 1998

Περισσότεροι από 3.000 ένστολοι αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, από όλα σχεδόν τα μέρη της χώρας, αψήφησαν το τσουχτερό κρύο καιδιαδήλωσαν χτες το βράδυ έξω από τη Βουλή την αγανάκτησή τους για τον εμπαιγμό που υφίστανται από την κυβέρνηση. Ομως η αγανάκτησή τους αυξήθηκε κατακόρυφα, όταν εκπρόσωπος της κυβέρνησης τούς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πάρουν δραχμή αύξηση το 1998, εκτός από 1.500 περίπου ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς και από τα τρία Σώματα, που θα πάρουν αυξήσεις από 30.000 έως 210.000 δραχμές!

Τα παραπάνω τούς διαμήνυσε ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Σ. Κοσμίδης, στη συνάντηση που είχε στη Βουλή με αντιπροσωπεία των αστυνομικών - πυροσβεστών και λιμενικών, όσο διαρκούσε η κινητοποίηση. Προηγουμένως, οι πρόεδροι των τριών Ενώσεων (ΠΟΑΣΥ) Δ. Κυριαζίδης, (ΠΕΥΠΕ) Κ. Καρράς και (ΠΕΥΛΣ) Γ. Παναγόπουλος, επέδωσαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης στον πρόεδρο της Βουλής και στη συνέχεια συναντήθηκαν με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Πρώτα είδαν τον αρχηγό της ΝΔ, Κ. Καραμανλή,ο οποίος παραδέχτηκε ότι ο χώρος είναι αδικημένος από παλιά. "Γνωρίζουμε, είπε, τα προβλήματά σας, είναι σφιχτά τα πράγματα. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να λέει ευχολόγια ή να τα λύσει όλα με μιας".

Στη συνέχεια συναντήθηκαν με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα,στην οποία ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Δ. Κυριαζίδης επισήμανε το θετικό αντίκτυπο της πρωινής τους συνάντησης. "Να συνεχίσετε τις κινητοποιήσεις, να διαμορφωθεί συνείδηση στον κλάδο σας, τι πρέπει να κάνετε, πώς θα διεκδικήσετε τις λύσεις των προβλημάτων σας. Ενας αγώνας δεν μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα. Αν όμως δείξετε αποφασιστικότητα, είναι βέβαιο ότι θα κερδίσετε", τους είπε η Αλ. Παπαρήγα.

Οι πρόεδροι του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος και του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας,τους διαβεβαίωσαν ότι θα θέσουν τα προβλήματά τους στη Βουλή.

Η συγκέντρωση

Η συμμετοχή στη χτεσινή συγκέντρωση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, αν δεν υπήρχαν τα γνωστά προβλήματα της κακοκαιρίας, που εμπόδισαν εκατοντάδες αστυνομικούς να φτάσουν στην Αθήνα από περιοχές της βόρειας και νησιωτικής Ελλάδας. Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν επίσης ότι από την πλευρά της διοίκησης επιχειρήθηκε να αποτραπεί η μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση. Στη Θεσσαλονίκη κλήθηκαν σε υπηρεσία αστυνομικοί που ήταν εκτός υπηρεσίας, ενώ στον Πειραιά περίπου 600 λιμενικοί τέθηκαν σε επιφυλακή, λόγω εγκαινίων ενός πλοίου...

Αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί πιασμένοι χέρι χέρι έφτασαν λίγο πριν τις 7 έξω από την είσοδο της Βουλής στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας. Η κυκλοφορία διακόπηκε, ενώ κρατήθηκε ανοιχτός ένας μικρός διάδρομος για να περνούν πεζοί, βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος,ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κ. Παπούλιας,οι βουλευτές Γ. Σουλαδάκης,Γ. Γιακουμάτος,Α. Φούσας και πολλοί άλλοι, έκπληκτοι, πέρασαν μέσα από τα πλακάτ, τα πανό και από τα συνεχή σφυρίγματα και τα συνθήματα των διαδηλωτών.

"Βγείτε να δείτε, πού μας οδηγείτε", "Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε", "Λαός κι Αστυνομία η δύναμη είναι μία", "Ετούτη η πορεία είναι η αρχή, έρχεται εξέγερση συνταρακτική", "Ο προϋπολογισμός είναι της κοροϊδίας, με ψίχουλα δε φτιάχνονται Σώματα Ασφαλείας", "Σας φυλάμε νύχτα, σας φυλάμε μέρα, δώστε τώρα λύση, δεν πάει παραπέρα", "Η υπερωρία είναι εργασία, πρέπει να πληρώνεται στα Σώματα Ασφαλείας", και πολλά άλλα συνθήματα έδιναν το στίγμα του αγωνιστικού πλαισίου των συγκεντρωμένων. Χαρακτηριστικό και το πανό από τον ακριτικό Εβρο: "Προερχόμαστε από το λαό, θέλουμε να υπηρετούμε το λαό".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας βρέθηκε κοντά στους διαδηλωτές από νωρίς το απόγευμα, στην προσυγκέντρωσή τους στο χώρο του Ζαππείου. "Παραβρισκόμαστε, είπε, στην κινητοποίηση των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών, για να εκφράσουμε και με αυτήν την ευκαιρία την αμέριστη αγωνιστική μας συμπαράσταση στον καθ' όλα δίκαιο αγώνα τους για την ικανοποίηση τόσο των οικονομικών, όσο και των θεσμικών τους αιτημάτων, είτε αφορούν αυτά στη βελτίωση των συνθηκών δουλιάς, είτε στην κατοχύρωση των συνδικαλιστικών τους ελευθεριών. Θεωρούμε το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας ως ένα τμήμα του εργαζόμενου λαού και χαιρετίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν και για την ανάπτυξη της αλληλεγγύης με τους υπόλοιπους εργαζόμενους".

Σήμερα εξάλλου πολλοί ένστολοι θα πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού.

Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα

Με την Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκαν χτες οι πρόεδροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων προσωπικού Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού

"Το ΚΚΕ θα υποστηρίξει με πάθος τον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας και το δικαίωμα του προσωπικού τους να συνδικαλίζεται ελεύθερα, διεκδικώντας την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων του, με διάφορες μορφές πάλης". Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στους προέδρους των συνδικαλιστικών οργανώσεων του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, στη διάρκεια συνάντησης που έγινε στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό, προσθέτοντας ότι η βελτίωση των συνθηκών δουλιάς και ο εκδημοκρατισμός είναι αναπόσπαστα στοιχεία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Δ. Κυριαζίδης,του Σωματείου Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος και της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού ΣώματοςΚ. Καρράς,και Γ. Παναγόπουλος αντίστοιχα και ο Κ. Βουλγαρόπουλος,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

"Και άλλες φορές το Κόμμα μας εκδήλωσε τη συμπαράστασή του, όχι γενικά και αφηρημένα, αλλά με πρακτικές, με όσα μπορούσε", δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο Κ. Βουλγαρόπουλος. Και συνέχισε: "Και τώρα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους και φυσικά τα δίκαια αιτήματα τα υποστηρίζουμε. Δηλώσαμε ακόμα την ανησυχία μας ότι η κυβέρνηση και το κεφάλαιο χρησιμοποιούσε, χρησιμοποιεί και θα χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο από δω και μπρος, τα Σώματα Ασφαλείας, γιατί όσο δυσκολεύει η κατάσταση, όσο χειροτερεύει η οικονομική κατάσταση, όσο προσπαθούν να περάσουν τέτοια απάνθρωπα αντιλαϊκά μέτρα στον ελληνικό λαό, σίγουρα θα αναπτυχθεί παραπέρα ο αυταρχισμός. Και φυσικά σαν κατασταλτικός μηχανισμός θα προσπαθήσουν να είναι όλα τα Σώματα Ασφαλείας, γι' αυτό επιμένουμε στην ανάγκη του εκδημοκρατισμού τους.

Από την άποψη αυτή πρέπει να έχουν υπόψη τους και οι εκπρόσωποι των συνδικάτων των Σωμάτων Ασφαλείας ότι χρειάζεται να δυναμώσει παραπέρα η συνεργασία τους, η σχέση τους με το υπόλοιπο μαζικό κίνημα, ώστε να μη γίνουν το ραβδί στην πλάτη των εργαζομένων, γιατί τα ίδια προβλήματα που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι της Ελλάδας έχουν και οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας. Γι' αυτό επιβάλλεται να δυναμώσουν οι αγώνες τους, να δείξουν τη συνεργασία τους με το μαζικό λαϊκό κίνημα και να μην είναι κάθε φορά στην υπηρεσία του μονοπωλιακού κεφαλαίου και κόντρα στα λαϊκά αισθήματα, κόντρα στον λαό".

"Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις"

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Δ. Κυριαζίδης, χαρακτήρισε αναγκαία τη συνάντηση και δήλωσε: "Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να κλείνει τα αυτιά και τα μάτια της σε ό,τι συμβαίνει στην Αστυνομία. Τα προβλήματα παραμένουν άλυτα, οι δεσμεύσεις από την πλευρά του υπουργείου παραμένουν δεσμεύσεις χωρίς να δούμε κάποια πράγματα να υλοποιούνται. Είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις, γιατί η κατάστασή μας χειροτερεύει και οικονομικά και εργασιακά, με αποτέλεσμα να μην είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του ελληνικού λαού".

"Επιβεβαιώνω αυτά που ανέφερε ο Δ. Κυριαζίδης", δήλωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΕΥΛΣ Γ. Παναγόπουλος. "Τα προβλήματα του Λιμενικού Σώματος είναι τόσα πολλά που αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα σε λίγο δε θα υπάρχει Λιμενικό Σώμα. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό, όταν δεν αστυνομεύεται ένα μεγάλο μέρος της χώρας. Η διακίνηση ναρκωτικών, η λαθρομετανάστευση, το λαθρεμπόριο, η ασφάλεια της ναυσιπλοϊας θα επιδεινώνονται. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει μια γενναία απόφαση για το Λιμενικό Σώμα, να το κατατάξει εκεί που το θέλει ο ελληνικός λαός, να το ενισχύει με μέσα και ανθρώπους για να μπορούμε κι εμείς να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Συμβαίνουν ναυάγια, θαλάσσια ρύπανση και άλλα, πολλές φορές όταν συμβαίνει κάτι, φαίνεται ότι ευθυνόμαστε εμείς, γινόμαστε εξιλαστήρια θύματα. Οταν το κράτος αδυνατεί να αντεπεξέλθει, την πληρώνουν οι απλοί λιμενικοί. Δικαιώνονται βέβαια στα δικαστήρια αλλά η ρετσινιά μένει".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΥΠΣ Κ. Καρράς δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων που αγγίζουν το 28% και να εφαρμόσει ανθρώπινο ωράριο εργασίας, που θα προβλέπει 37,5 ώρες δουλιάς τη βδομάδα και όχι 48 με 56 τουλάχιστον ώρες, όπως συμβαίνει σήμερα. Ζήτησε, επίσης, να γίνει αναδιάρθρωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών, να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία και να ληφθούν θεσμικά μέτρα για τη διαφάνεια στα υπηρεσιακά συμβούλια, στις επιτροπές προμηθειών κλπ.

Η Αλ. Παπαρήγα ήταν η μόνη από τους αρχηγούς των κομμάτων που ανταποκρίθηκε στο αίτημα των συνδικαλιστών για συνάντηση, εν όψει της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε ιδιαίτερα από τους ίδιους, οι οποίοι αποχώρησαν με τη βεβαιότητα ότι το ΚΚΕ θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τον αγώνα τους.

Θα τους συσπειρώσουν

Τα "μαχαίρια" ακονίζουν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να "πάρουν τα κεφάλια" των αστυνομικών που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη βία στα γήπεδα, πριν μερικές μέρες στο ΟΑΚΑ, λίγο πριν αρχίσει το παιχνίδι Ολυμπιακού - Ρόζενμπουργκ.

Η πρωτοβουλία των αστυνομικών να συγκρουστούν ανοιχτά με τους μεγαλοπαράγοντες του ποδοσφαίρου, δεν ενόχλησε μόνον απ' ό,τι φαίνεται προσωπικά τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Σ. Κόκκαλη και τον γιο του Πέτρο, που προσπαθούσαν με κάθε μέσο να αποτρέψουν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης για να μην τσαλακωθεί δήθεν το προφίλ της ομάδας τους. Περισσότερο ενοχλήθηκαν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, επειδή διαπίστωσαν ότι κάπου τους ξεφεύγει ο έλεγχος των σωματείων.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι μια πιθανή ομαδική πειθαρχική δίωξη κατά των συνδικαλιστών όχι μόνο δε θα τρομοκρατήσει τους απλούς αστυνομικούς, αλλά θα τους συσπειρώσει ακόμα περισσότερο γύρω από τα σωματεία τους. Οι συνδικαλιστές προειδοποιούν πάντως ότι αν επιχειρήσουν κάποιοι, εντός κι εκτός υπουργείου, να στοιχειοθετήσουν εις βάρος τους κάποιες ανυπόστατες κατηγορίες, τότε θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ