ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο δρόμο για λάδι και πορτοκάλια

Μαχητικά συλλαλητήρια πραγματοποίησαν χτες οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Αρτας και οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου

Αγωνιστικά συλλαλητήρια πραγματοποίησαν χτες οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Αρτας και οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου, διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους.

Στην Αρτα εκατοντάδες πορτοκαλοπαραγωγοί συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στην πλατεία νομαρχίας και διαδήλωσαν μαχητικά ενάντια στην καταστροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Στο χώρο συγκέντρωσης των πορτοκαλοπαραγωγών, έφτασαν με πορεία εργάτες και μαθητές και όλοι μαζί βροντοφώναξαν το σύνθημα: "Οχι στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς". Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου ακούστηκαν δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα των αγροτών. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα προβλήματα που δημιουργεί η άσχημη κατάσταση, η οποία διαμορφώθηκε φέτος στα εσπεριδοειδή, τόσο στους αγρότες όσο και στην οικονομία του νομού. Κλείνοντας τις ομιλίες ο Νίκος Γιαννούλης πρόεδρος της ΟΑΣ Αρτας αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες εξαιτίας της εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά, καθώς και της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ και κατήγγειλε την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Στο τέλος του συλλαλητηρίου οι συγκεντρωμένοι έδωσαν υπόσχεση να συνεχίσουν τον αγώνα τους και επέδωσαν το ψήφισμά τους στον νομάρχη, ώστε να διαβιβαστεί αρμοδίως στο υπουργείο Γεωργίας. Τα κύρια αιτήματα που θέτουν οι πορτοκαλοπαραγωγοί είναι: Αμεση παρέμβαση του κράτους για τη μαζική, και σε ικανοποιητικές τιμές, απορρόφηση της παραγωγής εσπεριδοειδών. Διασφάλιση μιας ελάχιστης εγγυημένης τιμής για τα εσπεριδοειδή, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα λογικό κέρδος. Την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης και την παραδειγματική τιμωρία των μεσαζόντων, εμπόρων και χυμοποιών, που με διάφορους τρόπους καταληστεύουν τους παραγωγούς. Την άμεση λειτουργία των εργοστασίων χυμοποίησης με τις περσινές τιμές συν το αυξημένο κόστος και τον πληθωρισμό.

Στη Λέσβο

Στη Μυτιλήνη, οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου, πραγματοποίησαν χτεςμαχητικό - διεκδικητικό συλλαλητήριο, απαιτώντας να μπει τέρμα στην κλοπή του εισοδήματός τους και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της τιμής στο λάδι και της ελαιοκαλλιέργειας. Στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Σαπφούς κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σταύρος Σκοπελίτης, μέλος της διοίκησης της ΕΑΣ Λέσβου και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ελαιοπαραγωγών του νησιού. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που διαμορφώθηκε φέτος στο λάδι με την κατακόρυφη πτώση της τιμής και τη μείωση της επιδότησης κατά 1/3, εξαιτίας του προστίμου συνυπευθυνότητας που επέβαλε η ΕΕ και κατήγγειλε την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που ετοιμάζονται να λάβουν νέα ακόμα χειρότερα μέτρα σε βάρος της ελαιοκαλλιέργειας.

Στη συνέχεια οι αγρότες της Λέσβου ενώθηκαν με τους αγωνιζόμενους εργατοϋπάλληλους του νησιού και πορεύτηκαν μαζί στο υπουργείο Αιγαίου, όπου και έδωσαν το ψήφισμά τους. Τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου είναι: Προστασία της τιμής παραγωγού με την καθιέρωση τιμής ασφαλείας, καταβολή εισοδηματικής ενίσχυσης για τη στήριξη του παραγωγού ίση με 300 δραχμές το κιλό, πάταξη της αισχροκέρδειας και της νοθείας στο λάδι και να μπουν φραγμοί στις αθρόες εισαγωγές. Επίσης, στα αιτήματά τους περιλαμβάνεται η κατάργηση του πλαφόν που βάζει η ΕΕ και να γίνεται η καταβολή της επιδότησης με βάση την παραγωγή και όχι με βάση το δέντρο, όπως προτείνει η Κομισιόν.

Συρρικνώνεται το αγροτικό εισόδημα

Στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ

Ακόμα μεγαλύτερη μείωση σημείωσε φέτος το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών σε σχέση με το 1996 και το γεγονός αυτό παραδέχονται και τα επιτελεία των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ (EUROSTAST) το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών μειώθηκε το 1997 κατά 2,6% σε σχέση με το 1996, ενώ αντίστοιχα το εισόδημα των αγροτών των χωρών της ΕΕ μειώθηκε κατά 3,1%.Με βάση τα στοιχεία των προηγούμενων ετών της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών μειώνεται συνεχώς τα τρία τελευταία χρόνια. Το 1996 η μείωση του αγροτικού εισοδήματος σε σχέση με το 1995 ήταν 2,1%, ενώ το 1995 σε σύγκριση με το 1994 1,7%.

Επίσης τα στοιχεία του EUROSTAST παραδέχονται ότι μετά από τρεις χρονιές συνεχών αυξήσεων σε επίπεδο ΕΕ, φέτος το κοινοτικό αγροτικό εισόδημα μειώθηκε. Οσον αφορά της υπόλοιπες χώρες της ΕΕ τα στοιχεία δείχνουν ότι αύξηση του αγροτικού εισοδήματος εμφανίζουν φέτος η Ολλανδία (6,7%) το Βέλγιο(2,1%), η Γερμανία (3,9%) και η Γαλλία (0,3%). Πτώση εμφανίζουν Βρετανία (-23,1%), Πορτογαλία (-14,7%), η Σουηδία (-5%), η Φιλανδία (- 3,7%), η Αυστρία (- 8,4%), η Ιταλία (- 4,7%), η Ιρλανδία (-3,5%) και η Ισπανία (-2,7%).

ΚΡΗΤΗ
Εξευτελιστικές οι τιμές για τη σουλτανίνα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας).-

"Μαύρη" χρονιά αποδεικνύεται και η φετινή για τη σταφίδα της Κρήτης, που καταλήγει στις αγορές του εξωτερικού με εξευτελιστικές τιμές, εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής των Βρυξελλών και της αδιαφορίας της κυβέρνησης που εφαρμόζει πιστά την πολιτική αυτή, έχοντας στις υπηρεσίες της και τους "πράσινους" συνεταιριστές του νησιού!

Οι ιδιώτες έμποροι, αλλά και συνεταιριστές, άρπαξαν και φέτος τον κόπο των σταφιδοπαραγωγών, για ένα "κομμάτι ψωμί", πληρώνοντάς τους με εξευτελιστικές τιμές που κατά μέσο όρο δεν ξεπέρασαν τις 180 δραχμές το κιλό. Μάλιστα, η διοίκηση της Κεντρικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης Σουλτανίνας (ΚΣΟΣ) στην αρχή της παραγωγικής περιόδου, συνάντησε την αντίδραση της ΕΑΣ Ηρακλείου, όταν ανακοίνωσε τις τιμές παραγωγού από 175 μέχρι 180 δρχ., με συνέπεια η δευτεροβάθμια οργάνωση να αρνηθεί να παραλάβει έστω και ένα κιλό σταφίδας και απείχε εντελώς από την αγορά του άλλοτε ισχυρού προϊόντος.

Μόνιμη "καραμέλα" τα τελευταία χρόνια για τους συνεταιριστές της Κρήτης, είναι ότι "τη σταφίδα μας την εκτοπίζουν κάθε χρόνο οι Τούρκοι από την αγορά, λόγω του χαμηλού κόστους που έχουν στην παραγωγή και εμπορία του προϊόντος"...

Ξεχνούν όμως τώρα, αυτά που έλεγαν το '91 για την ανάγκη ανατροπής του καταστροφικού κανονισμού των Βρυξελλών. Αντίθετα τώρα μιλούν για την ανάγκη"βελτίωσης του κανονισμού"!

Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί παραγωγοί του Νομού Ηρακλείου κρατούν ακόμα τη σταφίδα τους απούλητη στις αποθήκες τους ενώ η ΚΣΟΣ ψάχνει ακόμα αγορές για να πουλήσει γύρω στους 3 χιλιάδες τόνους που έμειναν στις αποθήκες της. Συνολικά στις αποθήκες της οργάνωσης είχαν συγκεντρωθεί φέτος περίπου 7 χιλιάδες τόνοι, ενώ υπολογίζεται ότι η πραγματική παραγωγή της σουλτανίνας δεν ξεπέρασε τους 33 χιλιάδες τόνους.

Μιλώντας στον "Ρ", ο πρώην συνεταιριστής Στέλιος Ορφανός κατηγόρησε τις διοικήσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων, ότι "για πολιτικούς λόγους είναι οι μόνοι σήμερα που δε διαμαρτύρονται" και τόνισε ότι: "Με την κατάσταση αυτή που επικρατεί και στο λάδι, βλέπουμε την ύπαιθρο να ερημώνει χωρίς να "κουνιέται φύλλο" από πλευράς συνεταιριστών του ΠΑΣΟΚ. Εχουν λοιπόν και αυτοί μεγάλες ευθύνες για τα σημερινά αδιέξοδα των άλλοτε ισχυρών προϊόντων της Κρήτης"...

Μέτρα υπέρ των ρυζοπαραγωγών ζητά το ΚΚΕ

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές Στ. Παναγιώτου και Β. Μπούτας

Να προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, για να ξεπεραστούν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ρυζοκαλλιεργητές, καλούν τον υπουργό Γεωργίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Βαγγέλης Μπούτας, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Στην Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ τονίζεται: "Δραστική συρρίκνωση στο εισόδημα των ρυζοπαραγωγών και αξεπέραστα αδιέξοδα στη ρυζοκαλλιέργεια της χώρας έχει δημιουργήσει η εφαρμογή του νέου κανονισμού για το ρύζι, που ψήφισε και η ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η παραγωγή παραμένει απούλητη, ενώ οι τιμές μειώνονται χρόνο με το χρόνο και θα μειώνονται μέχρι το 2000.

Ο ετεροχρονισμός της παρέμβασης, έξι μήνες μετά τη συγκομιδή, έχει εκμηδενίσει την όποια στήριξη του προϊόντος και έχει δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις κερδοσκοπίας των εμπόρων σε βάρος των ρυζοπαραγωγών. Ταυτόχρονα, γίνονται αθρόες εισαγωγές από τις τρίτες χώρες και βαφτίζονται κοινοτικές. Αυτές τις προϋποθέσεις αξιοποιούν οι έμποροι και αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές, μικρότερες και από τις περσινές, την παραγωγή, ενώ την ίδια περίοδο οι τιμές καταναλωτή είναι αυξημένες.

Οι στρεμματικές ενισχύσεις έχουν μηδενιστεί από τα πρωτάκουστα πρόστιμα συνυπευθυνότητας που είναι εξαπλάσια της υπέρβασης της απαράδεκτα χαμηλής ποσόστωσης".

Οι δύο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας:

  • Τι μέτρα θα πάρει για να μην εφαρμοστούν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και να καταβληθεί στους ρυζοπαραγωγούς ολόκληρη η προβλεπόμενη στρεμματική ενίσχυση;
  • Τι μέτρα θα πάρει, για να λειτουργήσει άμεσα η παρέμβαση, για να απορροφηθεί η παραγωγή και να εξασφαλιστεί ικανοποιητικό εισόδημα στους ρυζοπαραγωγούς;
  • Τι ενέργειες θα κάνει για να αλλάξει άμεσα ο καταστροφικός για το ρύζι κανονισμός, για να μπορέσει να προστατευτεί η εγχώρια παραγωγή από τις αθρόες εισαγωγές;


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ