ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργιακό μαχητικό μήνυμα κλιμάκωσης

Στους δρόμους του αγώνα καταψηφίστηκε χτες ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός, απορρίφτηκε η εισοδηματική πολιτική της εξοντωτικής λιτότητας και καταδικάστηκε στο σύνολό της η αντεργατική πολιτική. Παρέλυσε η Αθήνα. Μαζική και μαχητική η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία

Αγωνιστικό μήνυμα αντίστασης στις αντεργατικές, βαθιά αντιλαϊκές επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής - όπως αυτές αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό, την εισοδηματική πολιτική της εξοντωτικής λιτότητας - έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι όλης της χώρας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τη μαζική συμμετοχή τους στην 24ωρη πανεργατική - πανδημοσιοϋπαλληλική πανελλαδική απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις. Ταυτόχρονα, μέσα από τα συνθήματα και τα πανό πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων, εκφράστηκε η αντίθεση των εργαζομένων στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη και στο εκτρωματικό "σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000".

Στην Αθήνα, από τα χαράματα, τον απεργιακό τόνο έδωσε η καθολική απουσία των μέσων μαζικής μεταφοράς και το κυκλοφοριακό κομφούζιο. Πολύ σύντομα, τα μηνύματα που έφταναν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις από τους εργασιακούς χώρους, συμπλήρωσαν την εικόνα της επιτυχημένης κινητοποίησης, δίνοντας έτσι το μήνυμα της κλιμάκωσης των αγώνων. Η ΓΣΕΕ,σε ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε ικανοποιητική τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε, υπήρξε καθολική συμμετοχή στις αστικές συγκοινωνίες στην Αττική, ελάχιστα δρομολόγια έγιναν στον ΟΣΕ, καθολική συμμετοχή σημειώθηκε στις στάσεις εργασίας της ΟΑ, όπου υπήρξαν αλλαγές σε προγραμματισμένες πτήσεις της.

Στη βιομηχανία, στην περιοχή του Πειραιά - σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου - καθολικά συμμετείχαν στην απεργία οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ,στην ΕΛΑΪΣ,στην "Κολγκέιτ",στον "Παπουτσάνη",στην AEG,στο Σκαραμαγκά,στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη,στη ΝΑΥΣΙ και στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς.Στη ΔΕΗ Κερατσινίου το ποσοστό συμμετοχής ήταν στο 90%.Στο Πολεμικό Ναυτικό80%.Στον "Παπαστράτο"70%.Στον ΟΣΕ (μηχανεργοστάσια) 70%.Στα τσαγκαράδικα 60%.Οι ναυτεργάτες πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας με ποσοστό συμμετοχής 80%.

Στην περιοχή της Χαλκίδας, η συμμετοχή ήταν: Τσιμέντα Χαλκίδας 100%, Ναυπηγεία Αυλίδος 100%, ΛΑΡΚΟ 100%, ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΤ 100%, ΙΝΤΕΑΛ ΠΥΡΙΜΑΧΑ 100%, ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ 100%, ΕΒΙΕΣΚ 100%, ΙΒΣ (ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ) 100%, ΕΒΟ 100%.

Στην Πάτρα η συμμετοχή ήταν 70-80%. Στη Θεσσαλονίκη ("Αλλατίνη", ΑΜΣΤΕΛ, ΕΛΛΕΝΙΤ, ΒΑΛΚΑΝ, "Δεδέογλου" κ.α.) 90%. Στο Βόλο πάνω από 50%. Στο Ηράκλειο Κρήτης στις Γεωργικές Ενώσεις 100%, σε ΔΕΗ και ΕΛΤΑ 20-30%, ΟΤΕ 95%. Στη Λάρισα, η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγαλύτερη από αυτή της προηγούμενης, ενώ στα Ιωάννινα εκτιμά ότι η συμμετοχή ήταν 10-15% μικρότερη από την προηγούμενη απεργία.

Ιδιαίτερα μαχητική στην Αθήνα και στις άλλες κατά τόπους κινητοποιήσεις, ήταν η παρουσία των μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, οι οποίοι ένωσαν τις φωνές τους με αυτές των εργατών και κατάγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της παιδείας.

Η συγκέντρωση της Αθήνας

Χιλιάδες εργαζόμενοι της Αθήνας και του Πειραιά, αψηφώντας το ψύχος και παρά την έλλειψη αστικών συγκοινωνιών, έδωσαν το αγωνιστικό τους "παρών" στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος. Στα πανό, κυριαρχούσαν συνθήματα, όπως "ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών", "Να φύγει τώρα η ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης", "Οχι στο διάλογο, Ναι στον αγώνα", "35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο", "Επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ΗΑΕ"... Στο χώρο της συγκέντρωσης βρέθηκαν πολλές αντιπροσωπείες από διάφορους χώρους που δήλωσαν τη συμπαράστασή τους. Την ΚΕ του ΚΚΕ εκπροσώπησαν τα μέλη του ΠΓ Κ. Παρασκευάς και Δ. Ζάχαρης.Παραβρέθηκαν, επίσης, αντιπροσωπείες του ΔΗΚΚΙ και της ΠΟΛ.ΑΝ, οι δήμαρχοι Πετρούπολης Γ. Γώγος και Περάματος Γ. Πατσιλινάκος,αντιπροσωπείες των ΕΕΔΥΕ, ΟΓΕ, συνδικαλιστικών οργανώσεων του Λιμενικού Σώματος, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, καθώς και τουρκικών συνδικάτων.

Στη συγκέντρωση μίλησαν κατά σειρά οι Ν. Μελισσάρης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Θ. Βασιλόπουλος,γραμματέας της ΟΙΥΕ, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δ. Αγκαβανάκης και ο πρόεδρός της Γ. Κουτσούκος,ενώ χαιρετισμό απεύθυνε η Παυλ. Λιάπη εκ μέρους του συντονιστικού 52 σχολείων της Αθήνας.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ,σημείωσε στην ομιλία του ότι ο αγώνας γίνεται για ένα "αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης" και για να διασφαλιστούν "συνθήκες κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης". Κριτική άσκησε στον προϋπολογισμό ο Ν. Μελισσάρης,ενώ υπεραμύνθηκε της "κοινωνικής σύγκλισης". Ο Θ. Βασιλόπουλος εξέφρασε τη θέση ότι "οι δυσμενείς επιπτώσεις του Μάαστριχτ δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ούτε με άρνηση της ευρωπαϊκής πορείας, ούτε με άκριτη αποδοχή της, όπως κάνει η κυβέρνηση".

Από την πλευρά των μαθητών, η Π. Λιάπη χαιρέτισε τη συγκέντρωση και κατάγγειλε τα πιο σκληρά και άδικα μέτρα της κυβέρνησης, καθώς και το νόμο - έκτρωμα για την παιδεία, ενώ κάλεσε να πέσουν οι φραγμοί στη μόρφωση και τη ζωή.

Η πορεία

"Οχι στα μέτρα τα αντεργατικά, ψωμί - δουλιά ζητά η εργατιά".Ηταν το σύνθημα που τράνταξε την πλατεία Κάνιγγος όταν δόθηκε το σήμα για το ξεκίνημα της πορείας. Συγκροτημένα οι διαδηλωτές πήραν τις θέσεις τους πίσω από τα πανό των οργανώσεών τους που "έσκιζαν" τον αέρα. Η παγωμένη ατμόσφαιρα ζεστάθηκε από τον παλμό και την ένταση των συνθημάτων, που λεπτό το λεπτό, βήμα το βήμα μεγάλωναν περισσότερο.

Η αγανάκτηση των διαδηλωτών βρήκε διέξοδο στα συνθήματα "ΓΣΕΕ ταξική όχι κυβερνητική" και "Αυξήσεις - αυξήσεις για τους εργάτες και όχι άλλα κέρδη στους κεφαλαιοκράτες".Μέσω της Πατησίων οι διαδηλωτές συνέχισαν να πορεύονται στη Σταδίου, βροντοφωνάζοντας συνθήματα όπως "Λεφτά για τα σχολεία και για κατοικία και όχι άλλα κέρδη στην πλουτοκρατία" και "Εργάτες - αγρότες - φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές".

Το σύνθημα "Θέλουμε συμβάσεις συλλογικές και όχι ανατιμήσεις καθημερινές" δόνησε το Σύνταγμα, ενώ το σύνθημα "Αγώνας - αγώνας μαζικός θα είναι η απάντηση από δω και εμπρός" ακούστηκε ως τη Βουλή. Οι διαδηλωτές κατηφόρισαν την Πανεπιστημίου και διαλύθηκαν στην Ομόνοια.

Αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Σωματείων Αθήνας επισκέφτηκε τα κόμματα και το γραφείο του προέδρου της Βουλής και παρέδωσε τα ψηφίσματα της συγκέντρωσης. Από το ΚΚΕ,την αντιπροσωπεία δέχτηκε ο Ορ. Κολοζώφ,ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος, δήλωσε ότι οι θέσεις των Σωματείων για τον προϋπολογισμό και τον "κοινωνικό διάλογο" συμπίπτουν μ' αυτές του ΚΚΕ και δεσμεύτηκε ότι το Κόμμα θα συνεχίσει την προσπάθεια με όλα τα μέσα και τις δυνάμεις του για την προώθηση των αιτημάτων των εργαζομένων και για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματά τους. Κλιμάκιο συνδικαλιστών από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ κατέθεσε ψήφισμα στα κόμματα και τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη,ο οποίος είπε ότι η κινητοποίηση γίνεται καθυστερημένα, διότι αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να αλλάξει...

Από το ΚΚΕ, τους συνδικαλιστές των δυο οργανώσεων συνάντησε ο βουλευτής Στρατής Κόρακας που, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Κόμματος προς τους εργαζόμενους, τους κάλεσε να συνεχίσουν πιο δυναμικά, για να αποκρούσουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και την επίθεση που γίνεται σε βάρος των εργαζομένων.

Η συνέχιση του αγώνα υπόθεση των συνδικάτων

Αποσπάσματα από την ομιλία του αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ Δ. Αγκαβανάκη στη συγκέντρωση

"Δε συναινούμε. Απορρίπτουμε την πολιτική της κυβέρνησης",τόνισε χτες στην ομιλία του, στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δ. Αγκαβανάκης,επισημαίνοντας ότι "η κυβέρνηση με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή, ως ένα τμήμα της συνολικότερης αντεργατικής της πολιτικής, επιχειρεί νέα έφοδο στο εισόδημα και στα δικαιώματά μας. Ενα τρισ. δραχμές παίρνει από όλους εμάς τους εργαζόμενους αυτός ο προϋπολογισμός, μέσα από τη νέα υπέρογκη άμεση και έμμεση φορολογία και από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και από το εξευτελιστικό ποσό του 1,5% της νέας εισοδηματικής λιτότητας. Παράλληλα, προχωράει στην παραπέρα μείωση των κοινωνικών δαπανών για τη δημόσια παιδεία, τη δημόσια υγεία και την κοινωνική πρόνοια".

Ο ομιλητής επισήμανε ακόμα ότι θα επιδιωχτεί να προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς "η ιδιωτικοποίηση τομέων του δημόσιου και το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων. Από την άλλη, αυτός ο προϋπολογισμός, το εισόδημα που αφαιρεί από εμάς, το δίνει απλόχερα ως νέα υπερκέρδη και υπερπρονόμια στους καπιταλιστές, γι' αυτό και ο ΣΕΒ ομόφωνα τον επιδοκιμάζει. Και από αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ο βαθιά αντιλαϊκός, ταξικός χαρακτήρας της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής".

Ο Δ. Αγκαβανάκης πρόσθεσε ότι "οι εργασιακές σχέσεις, η πλήρης απασχόληση, το 8ωρο, το 5νθήμερο, το 40ωρο, η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, γίνεται προσπάθεια να στηθούν στο απόσπασμα από την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ. Στη θέση τους η κυβέρνηση προωθεί της επιταγές των Βρυξελλών και της Ευρωενωσιακής "Λευκής Βίβλου" για συνολική διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, για μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, για ελαστικές μορφές απασχόλησης, για μερική απασχόληση που σημαίνει άρση της μονιμότητας στο δημόσιο και μοίρασμα της μιας θέσης εργασίας σε δύο και τρεις εργαζόμενους, που θα αμείβονται μερικά, θα ασφαλίζονται και θα επιβιώνουν μερικά σαν να είναι αναλώσιμα είδη μιας χρήσης".

Σε άλλο σημείο επισήμανε: "Είναι υπόλογοι απέναντι στην εργατική τάξη και σε όλους τους εργαζόμενους, όλοι εκείνοι που μαζί με τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση συνέπραξαν στο λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο". Δε νομιμοποιείται και δεν εξουσιοδοτείται από κανέναν εργαζόμενο, καμιά συνδικαλιστική ηγεσία να πάει στη δεύτερη φάση αυτού του διαλόγου, για να νομιμοποιήσει και τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης".

Συμπλήρωσε ακόμα ότι "με προσχηματικούς διαλόγους, είτε με μονολόγους, είτε με τους αυταρχισμούς και το ηλεκτρονικό φακέλωμα της ΣΕΝΓΚΕΝ, είτε με το συνδυασμό όλων αυτών των μέσων, η κυβέρνηση, προσηλωμένη στην αντιλαϊκή συνθήκη του Μάαστριχτ - Αμστερνταμ, θέλει να μας οδηγήσει σε ένα μισθολογικό, εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα". Πρόσθεσε ότι "αρκετά πλήρωσαν και πληρώνουν οι εργαζόμενοι τη γραμμή της κοινωνικής συναίνεσης και του συμβιβασμού, την οποία επέβαλαν στο συνδικαλιστικό κίνημα οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Αρκετά περισσότερα θα πληρώσουμε από το "σύμφωνο εμπιστοσύνης των κοινωνικών εταίρων",ενώ κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα και δημιουργία μετώπου πάλης εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών, νεολαίας, ενάντια σε μονοπώλια - ιμπεριαλισμό.

Οι στόχοι μέσα από τα ψηφίσματα

Στο ψήφισμα των σωματείων της Αθήνας που εγκρίθηκε στην προσυγκέντρωση της Ομόνοιας, για τον κρατικό προϋπολογισμό, σημειώνεται ότι αυτός "στοιχειοθετεί μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στους μισθούς και τα μεροκάματα των εργαζόμενων", καθώς και ότι "βάζει τις βάσεις μιας μακροχρόνιας περιόδου λιτότητας σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων".

Καταγγέλλεται ότι "η πρόσδεση στο άρμα του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, η αποδοχή και υιοθέτηση μέσω του προϋπολογισμού όλων των απαιτήσεων του κεφαλαίου και των ξένων πολυεθνικών, επιφυλάσσει νέα χειρότερα δεσμά σε βάρος των εργαζομένων της χώρας".

Ακόμα, ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται ως "άδικος, αντιλαϊκός και αντιαναπτυξιακός με σαφή ταξικά χαρακτηριστικά υπέρ του κεφαλαίου" και καταγγέλλεται ότι η κυβέρνηση "ενεργεί ως πλασιέ εντολών και συμφερόντων του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου".

Τα Σωματεία προειδοποιούν ότι "το άλλο πρόσωπο ενός τέτοιου προϋπολογισμού, είναι ο αποπροσανατολισμός, ο αυταρχισμός και η βία".

Στο ψήφισμα καταγγέλλεται και ο "κοινωνικός διάλογος" ο οποίος - όπως τονίζεται - "χρησιμοποιείται ως μέσο για τον εξωραϊσμό και την επιβολή άδικης, αντιλαϊκής, βαθιά αντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης". Απαιτείται από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να καταγγείλουν τη διαδικασία και να αποχωρήσουν άμεσα απ' αυτή.

Τέλος, δηλώνεται η απόφαση για κλιμάκωση και συντονισμό των αγώνων για: Πραγματικές αυξήσεις, 200.000 κατώτερο μισθό. 25% αύξηση στους μισθούς του δημοσίου υπαλλήλου, γνήσιες συλλογικές συμβάσεις και γνήσια ΑΤΑ. Δημοκρατικό υπαλληλικό κώδικα. Τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας. Αφορολόγητο ίσο με το όριο φτώχειας τιμαριθμοποιημένο. Καθιέρωση 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου με αύξηση των αποδοχών και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Απαγόρευση απολύσεων την τελευταία 5ετία πριν τη συνταξιοδότηση. Μέτρα για την ανεργία. Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών. Κατάργηση φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου. Ριζική αλλαγή άμεσων - έμμεσων φόρων. Αύξηση δαπανών για υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, λαϊκή στέγη και περιβάλλον. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, αύξηση των συντάξεων στο 80% του ανειδίκευτου εργάτη και επανασύνδεση της σύνταξης με τα 20 ΗΑΕ.

- Σε άλλο ψήφισμα των σωματείων για την παιδεία, προβάλλονται τα αιτήματα για: Γενναία αύξηση των κονδυλίων για τη δημόσια παιδεία, η απόσυρση του ν. 2525/97, η κατοχύρωση και αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, το χτύπημα και τον περιορισμό της παραπαιδείας, την αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών.

Δηλώνεται η ριζική αντίθεση με την αντιεκπαιδευτική πολιτική και σημειώνεται ότι θα "συντονιστούν οι προσπάθειες με τους δασκάλους και καθηγητές, τους μαθητές και φοιτητές για τη δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου υπεράσπισης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος, ενός μετώπου ικανού να ανατρέψει τα αντιεκπαιδευτικά και αναχρονιστικά πρότυπα που προωθεί η κυβέρνηση κατ' εντολή των Βρυξελλών, του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου".

Ο Δ.Αγκαβανάκης

Ο Δ. Αγκαβανάκης

Στην Ομόνοια ξεδιπλώθηκαν τα πρώτα πανό

Στην πλατεία της Ομόνοιας χτύπησε χτες το πρωί η "καρδιά" της απεργιακής κινητοποίησης στην Αθήνα, στην προσυγκέντρωση που διοργάνωσαν σωματεία της Αθήνας. Εκεί όπου εργάτες, συνταξιούχοι και νέοι έδωσαν το "παρών" και έστειλαν μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Στις 9:15 περίπου το πρωί "ξεδιπλώθηκε" στην Ομόνοια το πρώτο πανό, αυτό των Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας.Οι απόμαχοι της δουλιάς, μάχιμοι αγωνιστές αποτύπωσαν στο πανό τους το πάγιο αίτημά τους για επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης με το 20πλάσιο του μεροκάματου του ανειδίκευτου εργάτη, με τη σειρά τους οι οικοδόμοι της Αθήνας την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Δίπλα τους οι εργάτες κλάδων ένδυσης"άπλωσαν" το δικό τους πανό, ζητώντας να παρθούν μέτρα για την ανεργία, να καταργηθούν τα προνόμια της ολιγαρχίας.

Μέσα σε λίγα λεπτά ο χώρος είχε γεμίσει ασφυκτικά από τους μεταλλεργάτες,τους εργαζόμενους του Δήμου Πετρούπολης,τους ιδιωτικούς και τους εμποροϋπάλληλους,τους ηλεκτρολόγους Αττικής,τους νέους από τιςΕπιτροπές Νέων Σωματείων Αθήνας,τους εργάτες από το Συντονιστικό Σωματείων του Θριασίου,τους λογιστές...

Από εκεί συντεταγμένα οι διαδηλωτές πορεύτηκαν και πήραν τη θέση τους στην πλατεία Κάνιγγος, στο χώρο της κεντρικής συγκέντρωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ