ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αποφασιστικό μήνυμα από τη Βόρεια Ελλάδα

Μαζική και μαχητική η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Του ανταποκριτή μας).-

Με τη μαζική τους συμμετοχή, στη χτεσινή απεργία και τη συγκέντρωση, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, μαζί με τους φοιτητές και τους μαθητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο κοινό μέτωπο κυβέρνησης - βιομηχάνων για την αφαίρεση των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων, την αντίθεσή τους στην πολιτική που οδηγεί στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Εστειλαν μήνυμα καταδίκης του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού που συζητιέται στη Βουλή και σηματοδοτεί μια ακόμη πιο σκληρή πολιτική μονόπλευρης λιτότητας για την επόμενη χρονιά.

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην ΑΛΑΤΙΝΗ, την ΑΜΣΤΕΛ, την ΑΓΝΟ, την ΕΚΟ, τη ΒΑΛΚΑΝ, την ΤΕΚΟΣΑ και την "Κόκα Κόλα", στο 70% κυμάνθηκε η συμμετοχή των εργαζομένων της ΕΛΛΕΝΙΤ, ενώ ξεπέρασε το 50% στις δημόσιες υπηρεσίες και τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας.

Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί, έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Νωρίτερα, εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου, μετά από κάλεσμα της ΕΣΑΚ και ξεκίνησαν με πορεία προς το χώρο της συγκέντρωσης. Με πορεία έφτασαν στο ΕΚΘ οι φοιτητές και οι μαθητές που ξεκίνησαν από το χώρο της Καμάρας.

Στη συγκέντρωση μίλησαν από τη Διοίκηση του ΕΚΘ οιΚ. Παγκαρλιώτας,Μπ. Ανδρεάδης και ο Θ. Κυριακίδης,ενώ εκ μέρους της ΕΔΟΘ χαιρέτισε ο πρόεδρος Δ. Κίτσιος.

Στην ομιλία του, ο γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης επισήμανε ότι η απεργία πρέπει να αποτελέσει αποφασιστικό βήμα συσπείρωσης αγωνιστικών δυνάμεων, που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις κοινής δράσης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, δυνατότητες κλιμάκωσης της πάλης μαζί με τους νέους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και όλους όσοι αντιτάσσονται και αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική. "Ενα μέτωπο πάλης και ενότητας δράσης των εργαζομένων του ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ, που τους ανακοίνωσαν ότι πάνε για κλείσιμο, γιατί το εργοστάσιο πάει στην Κομοτηνή. Ενα μέτωπο πάλης με τους εργαζόμενους της ΒΑΛΚΑΝ, της ΜΕΛ, των κλάδων της ένδυσης, των τσαγκαράδων που χτυπιούνται από την ανεργία και των ανέργων της GOODYEAR. Ενα μέτωπο πάλης απέναντι στον ίδιο αντίπαλο που είναι η πολιτική υπεράσπισης των κερδών των πολυεθνικών, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων που την υπηρετούν", τόνισε χαρακτηριστικά ο Θ. Κυριακίδης. Το ψήφισμα της συγκέντρωσης που εγκρίθηκε από τους εργαζόμενους κατήγγειλε ως αντιλαϊκό, ταξικό και αντιαναπτυξιακό τον προϋπολογισμό, "ενταγμένο στην εξυπηρέτηση της λιτότητας του προγράμματος "σύγκλισης", του Μάαστριχτ και την ΟΝΕ, που θα κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους".

Η πορεία

Μετά τη συγκέντρωση οι χιλιάδες εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές και συνταξιούχοι, πραγματοποίησαν μαχητική πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Μπροστά στην πορεία ήταν οι εργαζόμενοι του ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ και της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ που βρίσκονται στα πρόθυρα της ανεργίας. Ακολουθούσαν οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στο μέταλλο, το δέρμα, οι συνταξιούχοι, οι καθηγητές με δικό τους πανό, να διεκδικούν δημόσια δωρεάν παιδεία και πίσω οι φοιτητές να απαιτούν απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νόμου της κυβέρνησης. Με κυρίαρχα συνθήματα "εργατιά χωρίς λεφτά μαγαζιά χωρίς δουλιά", "όχι στη λιτότητα και την ανεργία την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία", "15% τώρα στην παιδεία", οι διαδηλωτές έφτασαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης και προειδοποίησαν πως είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν ανυποχώρητα και να κλιμακώσουν τους αγώνες για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η συμμετοχή των μαθητών που παρά τις μεθοδευμένες προσπάθειες εκφοβισμού από τους διευθυντές των σχολείων τους, που τους απείλησαν και με αποβολές, τελικά έδωσαν μαζικό και αγωνιστικό "παρών". Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι μαθητές του 10ου - 11ου ΤΕΛ Ευκλείδη, του 2ου ΤΕΛ Χαριλάου, του 3ου ΓΕΛ Καλαμαριάς του ΓΕΛ Συκεών, αφού προηγουμένως πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματα.

Στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης

Με μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες και ικανοποιητικά ποσοστά στην απεργία έδωσαν το δικό τους μήνυμα αντίστασης στην πολιτική της κυβέρνησης και οι εργαζόμενοι των περιοχών της Μακεδονίας - Θράκης:

Στην Πιερία έγινε συγκέντρωση μέσα στο Εργατικό Κέντρο της Κατερίνης. Από τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στο νοσοκομείο, χαρακτηρίστηκε η συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Φλώρινας.

Στη Βέροια, οι οικοδόμοι πρωτοστάτησαν στην απεργία και τη συγκέντρωση, που επίσης έγινε στο Εργατικό Κέντρο.

Στις Σέρρες μαζική ήταν η συμμετοχή στην προσυγκέντρωση που κάλεσε η ΕΣΑΚ στην πλατεία της πόλης. Ακολούθησε πορεία προς το Εργατικό Κέντρο, όπου πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση. Το βάρος της απεργίας σήκωσαν οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ, αφού μέχρι και την τελευταία ώρα οι διοικήσεις του ΕΚ και των δημοσίων υπαλλήλων δεν μπήκαν στον κόπο να ενημερώσουν για το περιεχόμενο της κινητοποίησης.

Μαζικές και μαχητικές ήταν οι συγκεντρώσεις στην Κομοτηνή και την Ξάνθη,όπου συμμετείχαν και οι φοιτητές των σχολών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε μόνο η συγκέντρωση που κάλεσε η ΕΣΑΚ έξω από το δημαρχείο της πόλης. Ξεμπροστιάστηκε έτσι η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, που επιμένει στη λογική του αποκλεισμού των εκπροσώπων των ταξικών δυνάμεων από τις απεργιακές συγκεντρώσεις. Εμεινε μόνη να περιμένει τους εργαζόμενους...

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Συγκεντρώσεις και πορείες

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε Στερεά - Εύβοια,με τις κατά τόπους συγκεντρώσεις και πορείες, οι εργαζόμενοι διατράνωσαν την απόφασή τους να βάλουν φραγμό στη νεοσυντηρητική πολιτική και στους εκφραστές της, δημιουργώντας το δικό τους λαϊκό μέτωπο πάλης, ενάντια στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - βιομηχάνων.

Στην Εύβοια η συμμετοχή στην απεργία, σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου,κυμάνθηκε στον ιδιωτικό τομέα σε υψηλά ποσοστά, από 56%-100%.Καθολικά συμμετείχαν στην απεργία οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ,στην πρώην "Τσαούσογλου",στην "Ιντεάλ Στάνταρντ",στην "Ιντεάλ Πυρίμαχα",στα "Κεραμεικά Αρτάκης",στην ΙΒΣ,στα Ναυπηγεία Αυλίδας και στα "Τσιμέντα Χαλκίδας".Στον ΟΤΕ (διοικητικό) 75%,σε ΔΕΗ/ΑΗΣ Αλιβερίου20%,Εθνική Τράπεζα52%,ΕΒΟ Κύμης85%.

Στη Χαλκίδα έγινε συγκέντρωση στα "Φανάρια" Νεάπολης και ακολούθησε δυναμική και μαχητική πορεία με συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και τον αντιαναπτυξιακό - αντικοινωνικό προϋπολογισμό της. Η πορεία κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο.Ακολούθησαν ομιλίες από τον πρόεδρο του ΕΚ και το μέλος της διοίκησης Α. Τσακό,ενώ χαιρέτισε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας.

Στην υπόλοιπη Στερεά,συγκεντρώσεις έγιναν στη Λιβαδειά στην Αμφισσα και στη Λαμία.Στη Φωκίδα η συμμετοχή στην απεργία κυμάνθηκε από 20%-100%.Εργάτες Δήμου 70%,ΙΚΑ100%,εργαζόμενοι Μουσείων60%,ΕΑΣ100%,Τράπεζες50%,καθηγητές 30% και δάσκαλοι 20%.Στην Επαρχία Λιβαδειάς: ΠΕΣΙΝΕ80%,Οικοδόμοι80%,εκκοκκιστήρια60%,Τράπεζες42%,ΔΕΗ40% και ΟΤΕ35%.

Οικοδόμοι Καμένων Βούρλων

Στα Καμένα Βούρλα οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της Ομοσπονδίας, προκειμένου, όπως τονίζουν στο ψήφισμά τους, να διαδηλώσουν την απόφασή τους ότι θα αγωνιστούν μέχρι την οριστική λύση των προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο.

Οι οικοδόμοι - όπως αναφέρεται στο ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης - εκτός από τα γενικότερα αιτήματα του κλάδου, απαιτούν να μην προχωρήσει η διαδικασία ξεπουλήματος του συγκροτήματος "ΓΑΛΗΝΗ".Να συνεχιστεί το έργο της αποχέτευσης στα Καμένα Βούρλα.Απαιτούν την κατασκευή υπόγειων διαβάσεων σε θέση Ιαματικών Λουτρών κοντά σε Δημοτικό - Γυμνάσιο - Λύκειο, γιατί σε τακτά χρονικά διαστήματα χάνονται ζωές. "Καταγγέλλουμε - τονίζεται τέλος - τη σκόπιμη καθυστέρηση για την κατασκευή Εργατικών Κατοικιών στη θέση Καινούργιο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ