ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα συνάντηση Κλίντον - Γιλμάζ
  • Επικριτικό άρθρο των "Τάιμς της Ν. Υόρκης" για την απόφαση των "15"
  • Διορθωτικές δηλώσεις από Ετσεβίτ και Ντίνι

Η υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Αγκυρα αναμένεται να εκφραστεί σήμερα με σαφή τρόπο κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει ο Πρόεδρος Κλίντον με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μ. Γιλμάζ.Η σημασία της συνάντησης είναι προφανής μετά την πρόσφατη απόφαση των ηγετών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Η βούληση της Ουάσιγκτον έχει φανεί καθαρά από τις πρόσφατες δηλώσεις Κλίντον, ενώ η Αγκυρα παίζει τώρα το "αμερικανικό χαρτί". Η άποψη που κυριαρχεί στην αμερικανική πρωτεύουσα διατυπώθηκε από το κύριο άρθρο των "Τάιμς της Νέας Υόρκης", όπου υποστηρίζεται ότι η ΕΕ έσφαλε αποκρούοντας την αίτηση της Τουρκίας για ένταξη και προβάλλοντας δικαιολογίες που δύσκολα μπορούσαν να κρύψουν τις εθνικιστικές και θρησκευτικές προκαταλήψεις των Ευρωπαίων. Ειδικότερα, η εφημερίδα γράφει:

"Οι Τούρκοι δικαίως εξοργίστηκαν με μιαν απόφαση, που είχε κυρίως για βάση την ιστορική ελληνική αντιπάθεια και τις γερμανικές αντιρρήσεις για τους Τούρκους μετανάστες, καθώς και την ευρωπαϊκή στενοκέφαλη θέση, σχετικά με τα πραγματικά, αλλά δυνατόν να επιλυθούν, προβλήματα της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Αγκυρα αντέδρασε, επικεντρώνοντας τις ελπίδες και την προσοχή της στην Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος Κλίντον πρέπει να καλοδεχτεί αυτή την κίνηση, κατά τη συνάντηση που θα έχει αύριο (σ. σ. σήμερα) με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μεσούτ Γιλμάζ".

Συμπληρώνει όμως ότι "ο κ. Κλίντον θα πρέπει να υπενθυμίσει στον κ. Γιλμάζ ότι για να ανήκει στη Δύση, χρειάζεται να τιμά τις δυτικές αξίες". "Η Αμερική θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Τουρκία να οικοδομήσει μια καλύτερη σχέση με την Ευρώπη και να εξασφαλίσει το μέλλον, στους κόλπους της Δύσης. Αλλα αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο αν οι Τούρκοι ηγέτες αντιμετωπίσουν πιο ρεαλιστικά τα δικά τους προβλήματα", καταλήγει το άρθρο των "Τάιμς".

Γιλμάζ - Ετσεβίτ

Ο ίδιος ο Μ. Γιλμάζ που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη απέφυγε να δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεση με την ΕΕ και να σχολιάσει την απόφαση του Λουξεμβούργου. Προτίμησε, μιλώντας σε εκδήλωση κατά του ρατσισμού και του αντιρατσισμού, να επαναλάβει την υποστήριξη της χώρας του στη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή και στην ανάπτυξη στενών σχέσεων με το Ισραήλ.Αντίθετα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπ. Ετσεβίτ,δήλωσε ότι η απειλή του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ να αποσύρει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απλώς μία πιθανότητα, αλλά δεν έχει συζητηθεί από το υπουργικό συμβούλιο. "Ο πρωθυπουργός μίλησε για μία από τις επιλογές που αντιμετωπίζει η Τουρκία" δήλωσε ο Ετσεβίτ στο πρακτορείο Ανατολή και πρόσθεσε ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί στην κυβέρνηση.

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ντίνι

Στην Ιταλία, έντονες κριτικές δέχτηκε από την επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι,ότι αθετεί τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Ραμόν Μαντοβάνι, κατηγόρησε τον κ. Ντίνι ότι αγνόησε το ψήφισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικής πολιτικής, το οποίο δεσμεύει την ιταλική κυβέρνηση να συνδέσει κάθε σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παύση της καταδίκης των Κούρδων.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών μετά τη νέα αντίδραση έκανε επανορθωτική δήλωση μετριάζοντας την αρχική του θέση: "Η ιταλική θέση - είπε - είναι ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος ούτε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ αν δεν πραγματοποιήσει ορισμένες αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας και ιδιαίτερα όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να συνεχίσει τον διάλογο για να μην αποκλειστεί από τη διαδικασία διεύρυνσης".

Η θέση της Ρωσίας

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Βαλέρι Νεστερούσκιν, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΑΠΕ πώς βλέπει η Μόσχα τις δηλώσεις Τούρκων επισήμων για ενσωμάτωση των κατεχομένων, δήλωσε ότι ο ΟΗΕ, με τις αποφάσεις του, και πρακτικά ολόκληρη η διεθνής κοινότητα με τις θέσεις της, έχουν αναγνωρίσει τη διεθνή νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε αντίθεση με την αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου, που δεν έχει αναγνωριστεί από κανέναν.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Νεστερούσκιν υπογράμμισε τον "καθαρά αμυντικό" χαρακτήρα των πυραύλων S - 300, με τους οποίους η Ρωσία έχει εκφράσει την "προθυμία της να προμηθεύσει τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου". Ο Ρώσος εκπρόσωπος τόνισε ότι οι S - 300 "δε στρέφονται κατά της Τουρκίας" και υπενθύμισε πρόσφατες σχετικές με το θέμα δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Καταλήγοντας, ο κ. Νεστερούσκιν υπογράμμισε ότι το θέμα των πυραύλων S - 300 θα μπορούσε να ξανασυζητηθεί, εάν επήρχετο στο μεταξύ λύση του Κυπριακού, που να περιλαμβάνει και συμφωνία αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου.

Η "προτροπή"

"Ορίστε η πόρτα", είπε με στόμφο προχτές ο πρωθυπουργός, προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα στους λεγόμενους διαφωνούντες. Η "προτροπή", βέβαια, δε βρήκε ανταπόκριση. Οσοι απαρτίζουν τη λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση" στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική. Οι διαφωνίες τους εστιάζονται σε επιμέρους ζητήματα και συχνά αξιοποιούνται από τα επιτελεία του κυβερνώντος κόμματος, για την ενίσχυση των πολυσυλλεκτικών του ικανοτήτων. Ανεξάρτητα, όμως, από τις προθέσεις του Κ. Σημίτη, το "η πόρτα είναι ανοιχτή" αφορά, πράγματι, πάρα πολλούς. Οχι φυσικά εκείνους που αποτελούν ΠΑΣΟΚικό άλλοθι και επιτελείο μακιγιαρίσματος, σε ό,τι αφορά στη συντήρηση αυταπατών, για τον πραγματικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ.

***

Η "προτροπή" του πρωθυπουργού πρέπει να απασχολήσει χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της νεοφιλελεύθερης "σοσιαλ"-απάτης που πρεσβεύει και υπηρετεί το κυβερνητικό κόμμα. Πράγματι, είναι η ώρα "να παίρνουν το καπελάκι τους και να φεύγουν" από την επιρροή του ΠΑΣΟΚ:

  • Η μεγάλη πλειοψηφία των εργατοϋπαλλήλων, που είτε ζουν στο όριο της φτώχειας, είτε τους τρώει η αγωνία και η ανασφάλεια και τους οποίους ο κύριος πρωθυπουργός τούς αποκαλεί "μεμψίμοιρους", επειδή δε χειροκροτούν μια πολιτική που τους οδηγεί βαθύτερα στην ανέχεια.
  • Οι άνεργοι, που, αντί οποιασδήποτε μέριμνας για την ικανοποίηση του στοιχειώδους δικαιώματός τους στη δουλιά, βλέπουν το ΠΑΣΟΚ να επιδοτεί τους βιομήχανους με πρόσχημα την ανεργία.
  • Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, που, όταν ο "εκσυγχρονισμός" δεν επιστρατεύει εναντίον τους το "κοινωνικό φραγγέλιο" και τα ΜΑΤ, γίνονται μάρτυρες πρωθυπουργικών λόγων που μέμφονται τις προηγούμενες κυβερνήσεις, επειδή δε μείωσαν τον αγροτικό πληθυσμό από το 22% στο 8%.
  • Οι μικρομεσαίοι της πόλης, που έχουν μπουχτίσει να τους θωπεύουν οι κυβερνώντες, αποκαλώντας τους "ραχοκοκαλιά της οικονομίας", την ώρα που... τους σπάνε τη ραχοκοκαλιά με τα "αντικειμενικά κριτήρια" και την πολιτική της εκτίναξης των "φεσιών" και της καθίζησης της ζήτησης στην αγορά.
  • Οι νέοι, που γίνονται πειραματόζωα μιας αντιδραστικής εκπαιδευτικής "μεταρρύθμισης", για να ενταχθούν μαζικά στις στρατιές των "απασχολήσιμων".
  • Οι συνταξιούχοι, που, στα αιτήματά τους, για μια ανθρώπινη αντιμετώπιση, εισπράττουν τις κατηγορίες του κυρίου Σπράου, επειδή ζουν... περισσότερο από όσο θέλουν οι κυβερνώντες...

***

Ολοι αυτοί και ακόμα περισσότεροι, που τόσα χρόνια έχουν παραπλανηθεί και εγκλωβιστεί στην κάλπικη ΠΑΣΟΚική προπαγάνδα, έχουν κάθε λόγο να γίνουν αποδέκτες της πρωθυπουργικής "κορόνας". Να απεμπλακούν από την πλάνη της "πράσινης" εκδοχής του δικομματισμού. Ναι! Ολοι αυτοί πρέπει να ανοίξουν την πόρτα και να φύγουν, να ξεφύγουν, να αποκόψουν την αγκίστρωσή τους σε ένα κόμμα και μια κυβέρνηση που μετρά τις "επιτυχίες" της πολιτικής της με βάση το πόσα θύματα προκαλεί.

Ολοι αυτοί έχουν κάθε λόγο να γυρίσουν την πλάτη τους στο ΠΑΣΟΚ και να κάνουν τους αναγκαίους δρασκελισμούς για το πέρασμα της "πόρτας" του αγώνα. Για την ένταξή τους σε ένα λαϊκό μέτωπο αντίστασης στην ακολουθούμενη πολιτική. Για την αλληλέγγυα συσπείρωσή τους, μαζί με τους τίμιους ανθρώπους της δουλιάς και του μόχθου, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επικράτηση μιας άλλης πολιτικής. Μιας πολιτικής που θα ανταποκρίνεται στα όνειρα του λαού και θα ανταμείβει τους κόπους του. Σε αυτό το μέτωπο οι κομμουνιστές έχουν δώσει το "παρών". Στο πλευρό τους έχουν θέση όλοι οι μεροκαματιάρηδες, οι βιοπαλαιστές, οι πατριώτες, που τίποτα δεν τους ενώνει με το ΠΑΣΟΚ των βιομηχάνων, των ιμπεριαλιστών και των αντιδημοκρατικών "εκσυγχρονισμών".

Γερμανικές αντιδράσεις

Εντονα αντέδρασε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στις χτεσινές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ - στις Βρυξέλλες, όπου έκανε ενδιάμεσο σταθμό εν πτήσει προς τις ΗΠΑ - με τις οποίες χαρακτήριζε"από την αρχή ως το τέλος ανοησίες" εκτίμηση που διατύπωσε ο Κλάους Κίνκελ, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα επανεξετάσει την απόφασή της να διακόψει τον πολιτικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο εκπρόσωπος του Κίνκελ, Μάρτιν Ερντμαν,δήλωσε σχετικά ότι "δεν μπορώ να φανταστώ πως ο Τούρκος πρωθυπουργός μπορεί να έκανε τέτοια δήλωση, αλλά στην περίπτωση που έγινε, ο κ. Γιλμάζ επέλεξε λάθος τόνο και λάθος διεύθυνση...". Ο Ερντμαν επέμενε στη γερμανική θέση ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε στην Αγκυρα μια ευρύτατη προσφορά, που συμπεριλαμβάνει τη δυνατότητα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ στο μέλλον και ως εκ τούτου - πρόσθεσε - οι τουρκικές αντιδράσεις είναι ακατανόητες".

Τη λύπη του για τους "τραχείς" τόνους από την Αγκυρα εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτερ Χάουσμαν,ο οποίος επανέλαβε πως "η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη, της οποίας οι πόρτες παραμένουν ανοιχτές...".

Γερμανοί διπλωμάτες, ωστόσο, εξέφραζαν τη "βαθιά ενόχλησή τους" από τις "επιθετικές" δηλώσεις Γιλμάζ, λέγοντας μάλιστα ότι "αυτή η γραμμή πλεύσης θα στραφεί κατά του ιδίου" - εννοώντας τις επιπτώσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας - αλλά και ότι "αποδεικνύει με αυτόν τον τρόπο ότι πράγματι η Τουρκία δεν είναι ακόμη σε θέση να αντιμετωπίσει με ευρωπαϊκό τρόπο τα προβλήματα...".

Οι ίδιες πηγές δεν έκρυβαν, ωστόσο, την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί από τουρκικής πλευράς ένα "άτυπο εμπάργκο" κατά της Γερμανίας στον τομέα των στρατιωτικών προμηθειών και των αναθέσεων στα έργα υποδομής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ