ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΩΔΕΚΑΤΟ
Το αγροτικό συνέδριο

92ο ΜΕΡΟΣ

Στις 18 (5) του Νοέμβρη έπεσε χιόνι. Το πρωί, όταν ξυπνήσαμε, είδαμε τις κορνίζες των παραθυριών κατάλευκες. Το χιόνι έπεφτε τόσο πυκνά, που σε δέκα μέτρα δε φαινόταν τίποτα. Η λάσπη εξαφανίστηκε. Η κατσουφιασμένη πόλη έγινε ξαφνικά εκτυφλωτικά λευκή. Τα αμάξια αντικαταστάθηκαν από τα έλκηθρα, που έτρεχαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα στους ανώμαλους δρόμους. Τα γένια των αμαξάδων, οι οποίοι ήταν έτσι κουκουλωμένοι που προκαλούσαν τα γέλια, είχαν παγώσει κι είχαν γίνει σαν σταλαχτίτες από πάγο... Παρά την επανάσταση, που παρέσυρε με αστραπιαία ταχύτητα τη Ρωσία στο άγνωστο και αβέβαιο μέλλον, η πόλη υποδέχτηκε το πρώτο χιόνι με γενική χαρά. Ολα τα χείλη χαμογελούσαν, οι άνθρωποι έτρεχαν στο δρόμο και με γέλια έπιαναν τις ελαφρές χιονονιφάδες, που στροβιλίζονταν στον αέρα. Εξαφανίστηκαν όλα τα γκρίζα χρώματα, μόνο οι χρυσοί και οι πολύχρωμοι οβελίσκοι και τρούλοι άστραφταν κάτω από το χιονισμένο πέπλο. Το χιόνι δυνάμωσε ακόμα πιο πολύ την ιδιόμορφη και πρωτόγονη ομορφιά τους.

Κατά το μεσημέρι μάλιστα βγήκε ο ήλιος, ωχρός και αδύνατος, όμως παρ' όλα αυτά ήταν ήλιος. Εξαφανίστηκαν τα συνάχια και οι ρευματισμοί, που είχαν αγκαλιάσει την πόλη στους βροχερούς μήνες. Η ζωή γινόταν πιο εύθυμη, ακόμα κι η επανάσταση άρχισε να ξετυλίγεται με πιο γρήγορους ρυθμούς...

Ενα βράδυ καθόμουν σε μια ταβέρνα απέναντι ακριβώς από το Σμόλνι.Η ταβέρνα λεγόταν "Η Καλύβα του μπάρμπα - Θωμά", κι οι κοκκινοφρουροί επισκέπτονταν συχνά το θορυβώδες και χαμηλοτάβανο μαγαζί. Κι απόψε στριμώχνονταν γύρω από τα σκεπασμένα με λερωμένα τραπεζομάντιλα τραπεζάκια, με τα μεγάλα πορσελάνινα τσαγιερά, γεμίζοντας το δωμάτιο με πυκνό καπνό των τσιγάρων. Τα γκαρσόνια έτρεχαν προς όλες τις μεριές, φωνάζοντας: "Αμέσως! Αμέσως!".

Σε μια γωνιά καθόταν κάποιος με στολή λοχαγού και προσπαθούσε να βγάλει λόγο, όμως οι θαμώνες της ταβέρνας τον διέκοπταν κάθε φορά μόλις έλεγε μερικές λέξεις.

"Εσείς είστε χειρότεροι κι απ' τους δολοφόνους", φώναξε. "Σκοτώνετε στους δρόμους τους ίδιους τους αδελφούς σας, τους Ρώσους!".

"Πότε κάναμε αυτό το πράγμα;" ρώτησε ένας εργάτης.

"Την περασμένη Κυριακή, όταν οι ευέλπιδες...".

"Και μήπως αυτοί δε μας πυροβόλησαν; (ένας από τους θαμώνες σήκωσε το χέρι που το είχε κρεμασμένο με επίδεσμο). Εμένα μου άφησαν ενθύμιο, οι διαβόλοι!".

Ο λοχαγός φώναξε μ' όλη του τη δύναμη: "Επρεπε να κρατήσετε ουδετερότητα! Ποιοι είστε σεις, που τολμάτε να ανατρέψετε τη νόμιμη κυβέρνηση; Ποιος είναι ο δικός σας Λένιν; Γερμανός...".

"Και συ ποιος είσαι;! Αντεπαναστάτης! Προβοκάτορας!" του φώναξαν απ' όλες τις μεριές.

Οταν ο θόρυβος σταμάτησε κάπως, ο λοχαγός σηκώθηκε.

"Καλά", είπε, "λέτε πως είστε ο ρούσικος λαός, όμως ο ρούσικος λαός δεν είστε σεις! Ο ρούσικος λαός είναι οι αγρότες! Λοιπόν περιμένετε... οι αγρότες...".

"Ναι, θα περιμένουμε", του φώναξαν οι συνομιλητές του, "και θα δούμε τι θα πουν οι αγρότες! Εμείς ξέρουμε τι θα πουν!... Μήπως δεν είναι το ίδιο εργαζόμενοι όπως κι εμείς!..".

Σε τελευταία ανάλυση όλα εξαρτιόνταν ακριβώς από τους αγρότες. Αν και οι αγρότες πολιτικά ήταν ελάχιστα αναπτυγμένοι, ωστόσο είχαν τις δικές τους απόψεις κι, εκτός απ' αυτό, αποτελούσαν τα 80% και πάνω του πληθυσμού της Ρωσίας. Ανάμεσα στους αγρότες οι μπολσεβίκοι είχαν, σχετικά, λίγους οπαδούς και στέρια δικτατορία με μόνο τους βιομηχανικούς εργάτες ήταν αδύνατη στη Ρωσία... Ο από παράδοση εκπρόσωπος της αγροτιάς ήταν το κόμμα των εσέρων. Γι' αυτό και η καθοδήγηση των αγροτών πέρασε στους αριστερούς εσέρους, κι όχι σ' άλλο από τα κόμματα που υποστήριζαν τη σοβιετική κυβέρνηση. Και οι αριστεροί εσέροι, που εξαρτιόνταν από την εύνοια του οργανωμένου προλεταριάτου της πόλης, είχαν απόλυτη ανάγκη από την υποστήριξη των αγροτών...

Το Σμόλνι, όμως, δεν ξεχνούσε καθόλου τους αγρότες. Αφού έβγαλε το διάταγμα για τη γη, η καινούρια ΚΕΕ σαν πρώτη της δουλιά θεώρησε τη σύγκληση του Πανρωσικού αγροτικού συνεδρίου, ενεργώντας ανεξάρτητα από την Εκτελεστική Επιτροπή των αγροτικών Σοβιέτ. Σε μερικές μέρες κι ύστερα από λεπτομερειακή επεξεργασία, δημοσιεύτηκαν οι κανονισμοί για τις επαρχιακές αγροτικές επιτροπές και σε συνέχεια ακολούθησαν τα γράμματα του Λένιν προς τους αγρότες, όπου απλά και κατανοητά μιλούσε για την μπολσεβίκικη επανάσταση και για την καινούρια κυβέρνηση. Τέλος, στις 16 (3) του Νοέμβρη, ο Λένιν και ο Μιλιούτιν δημοσίευσαν τις "Οδηγίες προς τους εντολοδόχους που στάλθηκαν στις επαρχίες". Η σοβιετική κυβέρνηση έστειλε χιλιάδες τέτοιους εντολοδόχους στα χωριά.

"1. Ο εντολοδόχος μόλις φθάσει στο καθορισμένο κυβερνείο συγκαλεί σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής των Σοβιέτ των εργατών, στρατιωτών και αγροτών βουλευτών, όπου κάνει εισήγηση για το νόμο σχετικά με τη γη, βάζει το ζήτημα της σύγκλησης σύσκεψης των Σοβιέτ των εργατών, στρατιωτών και αγροτών βουλευτών των νομών και των κυβερνείων.

2. Ξεκαθαρίζει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πρόβλημα της γης στο κυβερνείο:

α) Καταγράφηκε ή όχι η γη των τσιφλικάδων και πού και σε ποιους νομούς. β) Ποιος διαχειρίζεται τη γη των τσιφλικάδων: οι αγροτικές επιτροπές ή όπως προηγούμενα οι τσιφλικάδες;

γ) Πώς ενήργησαν για την απογραφή των εργαλείων;

3. Αυξήθηκε η καλλιεργημένη έκταση των αγροτών;

4. Πόσα σιτηρά φορτώθηκαν από την ποσότητα, που ορίστηκε για το κυβερνείο;

5. Υποδείχνει πως, αφού οι αγρότες πήραν τη γη, είναι ανάγκη να αυξήσουν όσο μπορεί περισσότερο την ποσότητα και να επιταχύνουν την παράδοση σιτηρών στις πόλεις, γιατί μόνο με την αύξηση της παράδοσης σιτηρών μπορεί να αποφευχθεί η απειλή της πείνας.

6. Ποια μέτρα υποδείχνονται και ποια πάρθηκαν για το πέρασμα της τσιφλικάδικης γης στα χέρια των επαρχιακών και νομαρχιακών επιτροπών και των Σοβιέτ των εργατών, στρατιωτών και αγροτών βουλευτών;

7. Τα χτήματα που είναι καλά οργανωμένα και εξοπλισμένα είναι σωστό να μπουν στη διάθεση των Σοβιέτ των βουλευτών των εργατών γης με την ανάλογη καθοδήγηση των γεωπόνων...".

Στο χωριό άρχισαν να γίνονται ζυμώσεις και αλλαγές κι αυτά οφείλονται όχι μόνο στην ισχυρή επίδραση που άσκησε το διάταγμα για τη γη, μα και στους χιλιάδες στρατιώτες - αγρότες που γύρισαν από το μέτωπο με επαναστατικές διαθέσεις... Οι στρατιώτες αυτοί ήταν που χαιρέτισαν με ιδιαίτερη χαρά τη σύγκληση του αγροτικού συνεδρίου.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 93ο ΜΕΡΟΣ

ΣΑΜΟΣ
"Πάντα στην πρώτη γραμμή"

Μεγάλη συμμετοχή και συγκίνηση στην εκδήλωση για τα 80χρονα του ΚΚΕ

Γέμισε ασφυκτικά η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σάμου, προχτές το βράδυ, στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ για να τιμήσει τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος.Ανθρωποι όλων των ηλικιών, με τιμώμενα πρόσωπα τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, τη ζωντανή ιστορία του ΚΚΕ, θυμήθηκαν οι παλιότεροι, έμαθαν οι νεότεροι και όλοι μαζί τραγούδησαν και ανανέωσαν το "στοίχημα" με την ιστορία.

"Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των εξεγέρσεων, ο αιώνας της επανάστασης", τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο Μάκης Μαίλης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Προηγούμενα είχε αναφερθεί στους σταθμούς της 80χρονης ιστορικής διαδρομής του Κόμματος, ενώ μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφορούσε στη σημερινή πραγματικότητα και το καθήκον των κομμουνιστών για την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, που, όπως είπε, αφορά, πρώτ' απ' όλους, την εργατική τάξη, την αγροτιά, τα μικρομεσαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Δηλαδή, τις κοινωνικές δυνάμεις που, αντικειμενικά, έχουν συμφέρον από την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Της πολιτικής που εφαρμόζεται κατ' εντολήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της "νέας ιμπεριαλιαστικής τάξης πραγμάτων".

Η εκδήλωση περιελάμβανε χαιρετισμό του γραμματέα της ΝΕ Σάμου, Μάριου Τσαντίρη,της ΚΝΕ,απαγγελίες ποιημάτων από τις Κούλα Καραμηνά και Ελσα Λουλουργά και τραγούδια του αγώνα από τους Σταύρο Κουτράκη, Γιάννη Λουλουργά, Νίκο Γαλανό και Χριστίνα Κουτράκη.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωπος του βουλευτή Σάμου της ΝΔ, Κ. Καραμηνά,ο Γ. Σάμιος,εκπροσωπώντας το νομάρχη που έστειλε χαιρετισμό, ο Γ. Χούλης,πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου,ο Θ. Δημόπουλος (ΠΟΛΑΝ), ο Α. Δράκος,πρόεδρος του ΕΚ Σάμου,εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ,της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών,της Επιτροπής Ειρήνης,οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Κοκκαρίου, Γ. Αμυρσώνης και Κουμαδαραίων, Τ. Χατζηλαγός κ. ά.

Εκδρομή του ΚΜΕ

Το ΚΜΕ διοργανώνει 5ήμερη χριστουγεννιάτικη εκδρομή από 24.12.97 έως και 28.12.97 σε Μονεμβάσια, Γύθειο, Αρεόπολη, Μάνη, Μυστρά. Για κρατήσεις θέσεων, δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή στα τηλέφωνα: 88.100.46 και 88.100.74 από τις 9 π.μ. έως τις 8 μ.μ. καθημερινά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ