ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΑΡΙΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Ελαμψαν... διά της απουσίας τους

Χωρίς την ελληνική "ντριμ τιμ" το Παγκόσμιο της άρσης. Στα ίδια επίπεδα τα άλλα αθλήματα

Η απόσυρση της Εθνικής ομάδας άρσης βαρών των ανδρών, από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ταϊλάνδης, σημάδεψε τα βαριά αθλήματα το 1997. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Χρ. Ιακώβου, στο "παραπέντε" έκρινε ότι οι πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα, για διάφορους λόγους, δεν ήταν έτοιμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός παγκόσμιου συναγωνισμού και πήρε το ρίσκο της μεγάλης απόφασης. Λίγους μήνες νωρίτερα, οι χρυσοί Ολυμπιονίκες είχαν συμμετάσχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, κερδίζοντας εύκολα το χρυσό μετάλλιο.

Με ελλιπή σύνθεση ταξίδευσε η Εθνική ομάδα άρσης βαρών και στη Ριέκα της Κροατίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ξεχώρισε μόνο ο Λ. Σαμπάνης, κατακτώντας στην κατηγορία των 59 κ. χρυσό μετάλλιο στο αρασέ με 132,5 κ. και ασημένια στο ζετέ με 155 και στο σύνολο με 287,5 κ. Στο πρωτάθλημα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ομοσπονδία έστειλε τη δεύτερη ομάδα. Συγκομιδή: 2 χρυσά, 6 ασημένια και 4 χάλκινα μετάλλια.

Οι γυναίκες απέτυχαν παταγωδώς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αντίθετα, στο Ευρωπαϊκό της Σεβίλλης κατάφεραν ουκ ολίγα. Η Ιωάννα Χατζηιωάννου του Πήγασου Τριανδρίας, στην κατηγορία των 64 κ., κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στο ζετέ με 110 κ. και στο σύνολο με 197,5 κ., ενώ ήταν δεύτερη στο αρασέ με 87,5 κ. Στα 50 κ. η Ευδοκία Χατζηαβραμίδου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ζετέ με 82,5 κ., ενώ η Μαρία Χριστοφορίδου στην κατηγορία των 59 κ., κατέκτησε ασημένια μετάλλια στο ζετέ με 105 κ. και στο σύνολο με 187,5 κ.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων στο Κέιπ Τάουν, ο Γιώργος Δεμερτζής στην κατηγορία των 108 κ. κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο αρασέ με 160 κ. Στους Μεσογειακούς Αγώνες οι Ελληνες αρσιβαρίστες κατέκτησαν 5 χρυσά μετάλλια. Ο Λ. Σαμπάνης ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου στην κατηγορία των 59 κ., στο αρασέ με 125 κ. και στο ζετέ με 155 κ., ο Γ. Τζελίλης στην κατηγορία των 64 κ. με 162,5 κ. στο ζετέ, ο Β. Μήτρου στην κατηγορία των 76 κ., με 180 κ. στο ζετέ και ο Κ. Καχιασβίλι στην κατηγορία των 99 κ., με 212,5 κ. στο ζετέ. Στο Πρωτάθλημα Ελλάδας πολυνίκης αναδείχτηκε ο Σπάρτακος Ιωαννίνων με 216 βαθμούς.

ΠΑΛΗ: Ξεχώρισε ο Θάνου

Στην πάλη, η μοναδική διεθνής διάκριση ήρθε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της ελληνορωμαϊκής από τον Κ. Θάνου. Ο παλαιστής του Πλαστήρα Καρδίτσας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 97 κ. Στους Μεσογειακούς Αγώνες η ελληνική ομάδα κατέκτησε 3 χρυσά, 2 ασημένια και 3 χάλκινα μετάλλια. Χρυσό κατέκτησαν: ο Δ. Ξανθόπουλος στα 97 κ. της ελευθέρας, ο Στ. Θεοδοσιάδης στα 58 κ. της ελληνορωμαϊκής και ο Τ. Σοφιανίδης στα 125 κ. της ελληνορωμαϊκής. Στο διεθνές τουρνουά "Ακρόπολις", η Ελλάδα κατέλαβε την 11η θέση στην ελληνορωμαϊκή με ένα χρυσό μετάλλιο από τον Κ. Θάνου και ένα ασημένιο από τον Γ. Παναγιώτου στην κατηγορία των 69 κ. Στην ελευθέρα η ελληνική ομάδα κατέκτησε μόνο ένα ασημένιο μετάλλιο με τον Β. Ασλανοσβίλι στα 58 κ., αλλά στη γενική κατάταξη βρέθηκε στην 5η θέση. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ο ΒΑΟ αναδείχτηκε πολυνίκης στην ελληνορωμαϊκή και ο Ατλαντας Καλλιθέας στην ελευθέρα.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ

Στην πυγμαχία, οι όποιες διακρίσεις ήρθαν από τους Μεσογειακούς Αγώνες. Στο Μπάρι της Ιταλίας χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Γ. Μουρλάς στα 81 κ. και χάλκινο οι Τ. Ουζλιάν στα 60 κ., ο Αντ. Γιαννούλας στα 71 κ., ο Θ. Κοτάκος στα 57 κ., ο Γ. Κυριακίδης στα 75 κ., ο Μπ. Γεωργιάδης στα 57 κ. και ο Λ. Φλέσιας στα 91 κ. Στο διεθνές τουρνουά "Ακρόπολις", χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Γ. Μουρλάς στα 81 κ. και χάλκινο ο Αντ. Γιαννούλας στα 71 κ. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα όμως η ελληνική πυγμαχία "έπεσε στο κανναβάτσο".

ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ: Παγκόσμιες επιτυχίες

Στο τάε κβο ντο η μεγαλύτερη διάκριση ήρθε από την Μόρφω Δροσίδου, που ήταν δεύτερη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 65κ. και πρώτη στο Μεσογειακό Κύπελλο. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα η Αρετή Αθανασοπούλου ήταν τρίτη στα 55κ.. Παρόμοια επιτυχία και από τον Μιχάλη Τόλιο στην κατηγορία των 83 κ.

ΤΖΟΥΝΤΟ

Για άλλη μια χρονιά το ελληνικό τζούντο δεν ξέφυγε από τη μετριότητα και δεν μπόρεσε να εγγράψει στο ενεργητικό μια διεθνή επιτυχία.

ΣΤΙΒΟΣ
Κέρδισε το στοίχημα

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου στίβου βρέθηκε το 1997 η Ελλάδα. Η διοργάνωση του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στην Αθήνα ήταν μια ευκαιρία για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό και για τη διαπίστωση των οργανωτικών της ικανοτήτων ενόψει της ανάθεσης της Ολυμπιάδας του 2004.

Αγωνιστικά για τον ελληνικό στίβο το "Αθήνα '97" απέδειξε την άνοδο του στην παγκόσμια κλίμακα. Τα πρόσωπα που έλαμψαν από ελληνικής πλευράς ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Οπως άλλωστε και τα μετάλλια, αφού μετά από 14 χρόνια δυο Ελληνες αθλητές ανέβηκαν σε βάθρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Τα παγκόσμια μετάλλια

Ο ακοντισμός ήταν το αγώνισμα που έφερε ξανά μετάλλιο στην Ελλάδα μετά από αυτό της Αννας Βερούλη στο Ελσίνκι το 1983. Ο Κώστας Γκατσιούδης επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που τον έφερναν ως μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες της χώρας μας για διάκριση. Με βολή 86.84 ανέβηκε στην τρίτη θέση του βάθρου. Παρ' όλα αυτά, έτσι όπως κύλησαν τα πράγματα, με δεδομένο και την παταγώδη αποτυχία του παγκόσμιου πρωταθλητή Γιάν Ζελέζνι, ο Ελληνας πρωταθλητής θα μπορούσε να είχε πάει ακόμα καλύτερα. Ο τραυματισμός του στην προτελευταία βολή, του στέρησε το δικαίωμα να προσπαθήσει για κάτι παραπάνω.

Τη ρεβάνς για την απώλεια του βάθρου στην Ατλάντα πήρε η Νίκη Ξάνθου. Με άλμα στα 6.94 κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, πίσω από τη Ρωσίδα Γκαλκίνα (7.04). Το κορίτσι από τη Ρόδο απέδειξε περίτρανα ότι δικαίως συγκαταλέγεται στις καλύτερες αθλήτριες του κόσμου αυτή τη στιγμή. Μάλιστα λίγες μέρες αργότερα στην Μπελινζόνα της Ελβετίας κατέρριπτε το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ (7.01 από το 1996 στα "Βενιζέλεια") με άλμα στα 7.03.

Οι συμμετοχές στους τελικούς

Στις μεγάλες στιγμές της ελληνικής παρουσίας συγκαταλέγεται και η 5η θέση του Γιώργου Παναγιωτόπουλου στα 200μ. Ο Πατρινός αθλητής με χρόνο 20.32 αναδείχτηκε κορυφαίος λευκός 200άρης στον κόσμο.

Το τριπλούν ήταν το αγώνισμα που έδωσε άλλες δύο ελληνικές συμμετοχές σε τελικούς. Στις γυναίκες η Ολγα Βασδέκη με πανελλήνιο ρεκόρ 14.62 πήρε την τέταρτη θέση, ενώ στους άνδρες ο Μελέτογλου επίσης με πανελλήνιο ρεκόρ 7.12 ήταν έβδομος.

Στον τελικό πάλεψε και ο Λάμπρος Παπακώστας που ανέβηκε μέχρι τα 2.32 και την 6η θέση.

Σούπερ παρουσία των Κουβανών

Από άποψη επιδόσεων το Παγκόσμιο της Αθήνας πήρε την καλύτερη βαθμολογία από την ΙΑΑΦ απ' όλα τα προηγούμενα. Κι αυτό παρά τη μη επίτευξη παγκόσμιου ρεκόρ, που οι περισσότεροι το περίμεναν στα 100μ. ανδρών. Στα σημαντικά των αγώνων η άνοδος των αθλητών από την Κούβα και η κατάκτηση για άλλη μια φορά του χρυσού μεταλλίου στο επί κοντώ από τον Ουκρανό "κυρίαρχο" των αιθέρων Σεργκέι Μπούμπκα.

Η εντυπωσιακή παρουσία των αθλητών από το "νησί της ελευθερίας" οδήγησε τη χώρα τους στην τρίτη θέση του πίνακα των μεταλλίων. Χάρις στην ηρωική Αννα Φιντέλια Κιρό (800μ.), στο Σοτομαγιόρ (ύψος), στον Πεδρόσο (μήκος) και τον Κεσάδα (τριπλούν) η Κούβα κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια στην Αθήνα.

Η Αννα Φιντέλιο Κιρό, που πριν από λίγα χρόνια έδωσε μάχη για τη ζωή εξαιτίας ενός ατυχήματος που τις προκάλεσε σοβαρά εγκαύματα, κατάφερε στα 34 χρόνια της να αποδείξει ότι το πάθος και η θέληση μπορούν να καταφέρουν πολλά.

Εκτός όμως από τους Κουβανούς, σε αυτό το Πρωτάθλημα έλαμψε για... έκτη φορά και το "άστρο" του Σεργκέι Μπούμπκα. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής, που προερχόταν από τραυματισμό στον αχίλλειο τένοντα και από πολύμηνη απουσία, κατάφερε να γίνει ο πρώτος αθλητής που κατακτά έξι τίτλους σε αντίστοιχα πρωταθλήματα περνώντας με χαρακτηριστική άνεση τα 6.01.

Κατά τα άλλα, οι Αμερικανοί ξαναγύρισαν στην κυριαρχία τους στα σπριντ στους άνδρες με τη νίκη του Μορίς Γκριν στα 100μ, που άφησε πίσω του τα μεγάλα φαβορί Μπέιλι (Καναδάς), Μπόλτον (Τρινιντάντ), Φρέντρικς (Τζαμάικα) και στις γυναίκες με τη Μάριον Τζόουνς.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα 400μ, όπου ο Μάικλ Τζόνσον όταν σοβαρεύτηκε στον τελικό, πήρε άνετα το χρυσό μετάλλιο.

Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις έγιναν στο ακόντιο των ανδρών όπου κέρδισε ο Νοτιοαφρικανός Κόμπερτ και έμεινε εκτός βάθρου ο Ζελέζνι, στα 400 εμπ. γυναικών με τη νίκη της Μαροκινής Μπιτουάνε, και στα 4χ100 όπου ενώ οι ΗΠΑ παρουσιάζονταν φαβορί για το χρυσό, τους έπεσε η σκυτάλη στον ημιτελικό.

Το παγκόσμιο κλειστού στίβου

Πέρα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα η σταθερά ανοδική πορεία του ελληνικού στίβου πιστοποιείται και από την κατάρριψη μέσα στο 1997, είκοσι πανελλήνιων ρεκόρ κι ανάμεσα τους μερικών από τα πιο παλιά, όπως στο τριπλούν και στα 1.500μ. ανδρών.

Η καλή μέρα μέρα φάνηκε από το πρωί και από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Στο "Παλέ Ντε Μπερσί" ο ελληνικός κλασικός αθλητισμός γιόρτασε την κατάκτηση δύο χρυσών και ενός αργυρού μεταλλίου. Ο Χάρης Παπαδιάς στα 60μ. με 6.50 και η Κατερίνα Κόφφα στα 200μ με 22.76 ανέβηκαν στην ψηλότερη θέση του βάθρου. Για δεύτερη φορά στην καριέρα του ο Λάμπρος κέρδισε αργυρό μετάλλιο σε Παγκόσμιο κλειστού στίβου, περνώντας πάνω από τα 2.32μ. Σε τελικούς πέρασαν η Ξάνθου (5η στο μήκος) και ο Βασδέκης (8ος στο μήκος).

Στα αξιοσημείωτα της χρονιάς που κλείνει και η αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, που απαλλάχτηκε από την παρουσία Μολυβά.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Ενας κούκος δε φέρνει την άνοιξη

Για άλλη μια χρονιά, η ελληνική κολύμβηση δεν μπόρεσε να βρει τη χαμένη της αίγλη, αφού τα νερά ...παρέμειναν στάσιμα.

Ο Δημήτρης Μαγγανάς, κατά κύριο λόγο, και η Κάτια Σαρακατσάνη με τις εμφανίσεις τους στο διεθνή χώρο και ο Δημήτρης Πόποτας στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ήταν αυτοί που ξεχώρισαν. Ουσιαστικά όμως, η όλη τους παρουσία μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα βότσαλο στα ήρεμα νερά της ελληνικής κολύμβησης.

O Ολυμπιακός, για άλλη μια φορά, θριάμβευσε, αφού αναδείχτηκε πρωταθλητής και στους άνδρες (421 βαθ.) και στις γυναίκες (448 βαθ.).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΓΓΑΝΑΣ: Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σε μικρή πισίνα (25 μ.), που έγινε στο Γκέτεμποργ πραγματοποίησε αξιόλογη πορεία, αφού συμμετείχε στο μεγάλο τελικό των 400 μ. ελεύθερο, όπου ήταν 6ος σημειώνοντας χρόνο αρχικά στα προκριματικά 3.47.57 και στον τελικό 3.48.76. Επίσης στο γκραν - πρι του Παρισιού πάλι σε 25άρα πισίνα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. ελεύθερο με χρόνο 1.48.71.

Στους Μεσογειακούς του Μπάρι, κατάφερε να πάρει δυο μετάλλια, ένα αργυρό και ένα χάλκινο στα 200 μ. και 400 μ. ελεύθερο. Αντίθετα, στο Πανευρωπαϊκό της Σεβίλλης δεν κατάφερε να διακριθεί εξαιτίας μια ίωσης που τον ταλαιπωρούσε εκείνες τις μέρες.

ΚΑΤΙΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ: Κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, κατάφερε να σπάσει ένα πανελλήνιο ρεκόρ που έστεκε για 14 ολόκληρα χρόνια. Στα 400 μ.α. σημείωσε χρόνο 4.55.80 εκ. καταρρίπτοντας το παλιό 4.55.90 της Βιβής Πρωτοπαπά, που το κατείχε από το 1983. Παρ' όλα αυτά όμως, αυτό δεν ήταν αρκετό να της δώσει και την πρόκριση στο μεγάλο τελικό. Στο μικρό τελικό, έμεινε πέμπτη.

Στις επιτυχίες συγκαταλέγεται και το αργυρό μετάλλιο στα 200 μ.α. στους Μεσογειακούς του Μπάρι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΠΟΤΑΣ: Ο νεαρός κολυμβητής ήταν το πρόσωπο που ξεχώρισε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Οπεν που έγινε τον Ιούλη. Στα 100 μ. πεταλούδα σημείωσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 54.77, καταρρίπτοντας το παλιό 55.46 του Κρις Στίβενσον που κρατούσε από το 1986.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1997-ΑΤΟΜΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1997 - ΑΤΟΜΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
Στο παγκόσμιο βάθρο

Μεγάλη διεθνή επιτυχία σημείωσε η ελληνική κωπηλασία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το οποίο διεξήχθη στην Εγκουμπελέτ της Γαλλίας, αφού η δίκωπος με πηδαλιούχο κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο. Ηταν η πρώτη φορά που η ελληνική κωπηλασία έφτανε στο βάθρο Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Οι Κώστας Καρυώτης, Γιώργος Φώτου με πηδαλιούχο τον Λάμπρο Ρίζο μετά από συγκλονιστικό αγώνα έδωσαν το πρώτο μετάλλιο για τη χώρα μας στην κωπηλασία, τερματίζοντας πίσω από τις ομάδες των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

"Κάναμε υπερήφανη την ελληνική κωπηλασία και δείξαμε ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για ακόμα μεγαλύτερη συνέχεια", τόνισε μετά την επιτυχία ο Κώστας Καρυώτης.

Οι Γ. Κουρκουρίκης, Β. Πολύμερος, Γ. Δημητρίου, Π. Μηλιώνης ήταν 5οι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών, στο τετραπλό σκιφ ελαφρών βαρών. Τέλος, ο Βασίλης Πολύμερος ήταν 6ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νέων στο σκιφ.

ΙΣΤΙΟΠΛΟ'ΪΑ
Νέες διακρίσεις

Για μια ακόμη χρονιά η ελληνική ιστιοπλοϊα χάρισε διακρίσεις στον ελληνικό αθλητισμό. Ο Αιμίλιος Παπαθανασίου ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής, αφού ήταν πρώτος στη γενική κατάταξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην κατηγορία ΦΙΝ. Στα "470" οι Κοσματόπουλος - Τριγκώνης ήταν τρίτοι μεσογειονίκες, ενώ κατέχουν την 2η θέση στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή κατάταξη. Στα "470" στην κατηγορία των νέων οι Ταγαρόπουλος - Μαυρομμάτης ήταν 3οι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Οσον αφορά το Νίκο Κακλαμανάκη δεν τα κατάφερε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ιστιοσανίδας στο Περθ της Αυστραλίας. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλάντα έπεσε "θύμα" την άπνοιας και ήταν τελικά στην 6η θέση.

Τένις

Αν και το ελληνικό τένις έπεσε στη δεύτερη κατηγορία της Ευρώπης στους άνδρες, σε γενικές γραμμές, η παρουσία των αθλητών, -τριών μας ήταν αξιοπρόσεκτη.

Η Χριστίνα Παπαδάκη και η Χριστίνα Ζαχαριάδου κατάφεραν να πάρουν το χρυσό μετάλλιο στο διπλό γυναικών στους Μεσογειακούς αγώνες του Μπάρι. Ακόμη, η Ελένη Δανιηλίδου ήταν δεύτερη στην Ευρώπη για παίκτριες έως 16 ετών.

ΠΙΝΓΚ-ΠΟΝΓΚ
Βήματα προόδου

Στην επιτραπέζια αντισφαίριση, ο Καλίν Κρεάνκα είναι ό,τι καλύτερο έχουμε να επιδείξουμε στο εξωτερικό. Ο αθλητής μας ήταν χρυσός μεσογειονίκης στο Μπάρι, ενώ είναι στην 14η παγκόσμια και 7η ευρωπαϊκή κατάταξη. Ακόμη η Εθνική ανδρών κατέκτησε την 6η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανάμεσα σε 101 χώρες. Επίσης διεκδικεί την άνοδό της στην υπερκατηγορία της ευρωπαϊκής λίγκας.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Ξεχώρισε το ολυμπιακό σπριντ

Σημαντικές οι διακρίσεις για τα ελληνικά πεντάλ το 1997. Η εθνική ομάδα του ολυμπιακού σπριντ (Γεωργαλής, Χειμωνέτος, Βασιλόπουλος) κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ευρωπαϊκούς, 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και τρία χρυσά μετάλλια σε αγώνες του Κυπέλλου κόσμου. Θρίαμβος για την ελληνική ποδηλασία ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο πίστας της Αθήνας. Το χρυσό μετάλλιο στο ολυμπιακό σπριντ, το χάλκινο στο 1χλμ. από τον Δ. Γεωργαλή, η τέταρτη θέση στο κέριν για τον Γ. Χειμωνέτο, αλλά και τα καλά πλασαρίσματα στα υπόλοιπα αγωνίσματα έφεραν την Ελλάδα στο προσκήνιο της παγκόσμιας ποδηλασίας. Σε ατομικό επίπεδο ο Δημήτρης Γεωργαλής ήταν επίσης 4ος στους αγώνες σε Κολομβία και ΗΠΑ.

Ιππασία

Οι αμαζόνες "έκλεψαν" την παράσταση στη χρονιά που εκπνέει στην ιππασία. Οι Ε. Αθανασιάδη, Ε. Δρακάτου, Ε. Δενδρινού, Χ. Αντικατζίδη, Κ. Σχοινά και Α. Δεμιροπούλου είχαν καλά πλασαρίσματα σε διεθνή γκραν πρι. Ακόμη, είχαμε δυο πρώτες θέσεις στους βαλκανικούς αγώνες από την Εθνική ομάδα αμαζόνων και την Εθνική ομάδα δεξιοτεχνίας γυναικών.

Σκοποβολή

Τρία μετάλλια στους βαλκανικούς αγώνες σκοποβολής ήταν η συγκομιδή του αθλήματος για το 1997. Τα κατέκτησαν ο Αρσένιος Αρσενιάδης, 2ος στο αεροβόλο όπλο, καθώς και η Ζαχαρούλα Μπίρη, 2η στο πυροβόλο όπλο, με 3η την Κατερίνα Κοτρώνη.

Ξιφασκία

Επί βαλκανικού εδάφους μόνο είχαμε επιτυχίες στην ξιφασκία. Ο Χρήστος Σμαϊλης ήταν 1ος στους βαλκανικούς στο ξίφος ανδρών, ενώ ο Δημήτρης Κωστάκος 1ος στη σπάθη στους νέους. Ενα ακόμη χρυσό μετάλλιο στους βαλκανικούς ήρθε από την Εθνική ξίφους ασκήσεως στους άνδρες. Κατά τα άλλα, στασιμότητα.

Τοξοβολία

Στο δύσκολο αγώνισμα της τοξοβολίας, η μοναδική διάκριση ήρθε από τον Απόστολο Νάνο. Ηταν 3ος στους βαλκανικούς αγώνες.

Χιονοδρομία

Στο αλπικό σκι, ο Θωμάς Λεφούσης ήταν 27ος στην τεχνική κατάβαση σε 120 αθλητές και 31ος στη γιγαντιαία τεχνική κατάβαση, επίσης επί 120 αθλητών, στην Πανεπιστημιάδα της Κορέας.

Θαλάσσιο σκι

Η Αγγελική Ανδριοπούλου ήταν το μεγάλο όνομα στο θαλάσιο σκι. Πλούσιο το παλμαρέ της. Ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό γυναικών, τρία χρυσά στο ευρωπαϊκό κάτω των 21 χρόνων, δυο χρυσά στους μεσογειακούς αγώνες της Ιταλίας. Στους άνδρες, ο Γιώργος Χατζής ήταν τρίτος στους μεσογειακούς αγώνες.

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ
Τόπο στα νιάτα

Τα νιάτα είχαν την τιμητική τους στο άθλημα αυτή τη χρονιά. Οι σημαντικότερες διακρίσεις προήλθαν από τους "πιτσιρικάδες".

Ο Νίκος Τσολάκης ήταν 5ος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων από βατήρα 3μ., ενώ στο αντίστοιχο παγκόσμιο πρωτάθλημα ο Γιάννης Γαβριηλίδης κατέλαβε την 11η θέση. Από κει και πέρα ξεχώρισε ο Νίκος Συρανίδης που ήταν 7ος στο Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών από βατήρα 3μ. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σεβίλλης ο πρωταθλητής μας Θανάσης Μπίμης έκανε την καλύτερη εμφάνιση, παίρνοντας τη 12η θέση σε κατάδυση από βατήρα 1μ.

ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Οχι μόνο η Θαλασσινίδου...

Εφτασε στη βρύση αλλά δεν κατάφερε να... πιει νερό η Χριστίνα Θαλασσινίδου στη Σεβίλλη, αφού έμεινε χωρίς μετάλλιο, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση με 95,240 βαθμούς εν μέσω παραπόνων από την πλευρά της προς τους κριτές που τη βαθμολόγησαν.

Καλύτερα του αναμενόμενουεξελίχθηκαν τα πράγματα για τη Δέσποινα Θεοδωρίδου και την Αποστολία Ιωάννου, όπου συμμετείχαν στο τελικό του ντουέτου και κατέλαβαν την όγδοη θέση με 89,840 βαθμούς. Επίσης στο ομαδικό, η εθνική ομάδα πήρε την 11η θέση της γενικής βαθμολογίας, αφού συγκέντρωσε 88,200 βαθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ