ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Γενάρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε οριακή κατάσταση η αμπελοκαλλιέργεια

Μετά τη δραματική συρρίκνωση, η αντιαγροτική πολιτική οδηγεί σε πλήρη εγκατάλειψή της. Οι παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι και οι συνεταιρισμοί χωρίς στήριξη, ενώ έρχονται χειρότερες εξελίξεις με την αναθεώρηση της ΚΟΑ κρασιού στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ

Σε κατάσταση αποδιοργάνωσης έχει αφήσει τον κλάδο της αμπελουργίας η κυβέρνηση, ενόψει της αναθεώρησης του καθεστώτος για το κρασί. Πράγμα που εγκυμονεί ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους εγκατάλειψης της αμπελοκαλλιέργειας από τους μικρομεσαίους αμπελουργούς, με δυσμενέστατες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις τόσο για τους αγρότες όσο και για την αγροτική οικονομία.

Τα προβλήματα αφορούν τόσο την ανύπαρκτη υποδομή από την άποψη της οργάνωσης της καλλιέργειας, ποκιλιακής σύνθεσης και ποιοτικής αναβάθμισης της παραγωγής όσο και την ανύπαρκτη εξυγίανση και στήριξη του συνεταιριστικού κινήματος, των αμπελουργικών οργανώσεων και ιδιαίτερα της ΚΕΟΣΟΕ, για να μπορέσει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη στήριξη της καλλιέργειας και των παραγωγών. Είναι χαρακτηριστικό, όπως θα μας πει ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου, ότι από τη δεκαετία του '80 ακόμα τα χρέη που τότε δημιούργησε η αντιαγροτική πολιτική - που ανέθεσε στις οργανώσεις ρόλο κρατικής παρέμβασης - παραμένουν χωρίς ρύθμιση, η οποία όλο προωθείται και όλο αναβάλλεται, με αποτέλεσμα τα χρέη αυτά να έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής και σε συνδυασμό με την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που ευνοεί τα κακής ποιότητας κρασιά των βορείων χωρών της ΕΕ (επιτρέποντας, εκτός των άλλων, τη χρήση ζάχαρης για την ενίσχυση των κρασιών τους), είναι τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός αμπελώνας να έχει συρρικνωθεί δραματικά λόγω της οριστικής εγκατάλειψης της καλλιέργειας σε ποσοστά υψηλότερα του 30%... Ωστόσο, η αρνητική αυτή εξέλιξη συνεχίζεται και ενισχύεται από τη συνεχιζόμενη "αφασία" του υπουργείου Γεωργίας. Ετσι, το Αμπελουργικό Μητρώο - που είναι απαραίτητο, αν μη τι άλλο, για να εφαρμοστεί μια πολιτική στοιχειώδους προγραμματισμού και προστασίας του ελληνικού αμπελώνα - εδώ και μια δεκαετία γίνεται, αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, ενώ έχουν σπαταληθεί, ήδη, πολλά δισεκατομμύρια δραχμές. Στην ουσία έχει εξελιχθεί σε ένα μείζον σκάνδαλο...

Σ' αυτές τις αρνητικές συνθήκες, είναι χαρακτηριστικό και το γεγονός ότι, όπως θα μας πει ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, η κορυφαία οργάνωση όλα αυτά τα χρόνια υποχρεώνεται να λειτουργεί χωρίς καμιά βοήθεια ουσιαστική. Ολα τα τελευταία χρόνια η οργάνωση λειτουργεί χωρίς καμιά δανειοδότηση, "με ίδιες δυνάμεις, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στο ρόλο της για τη στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας που πλήττεται πολλαπλά και των αμπελουργών, έχουν οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο και εξαιτίας της ανεξέλεγκτης δράσης των ιδιωτών εμπόρων - οινοβιομηχάνων".

Στη φετινή χρονιά που, αρχικά φαινόταν ότι θα εξελισσόταν θετικά για τους αμπελουργούς, τελικά, λόγω της διαμόρφωσης αρνητικού κλίματος από τους ιδιώτες οινοβιομήχανους, η παραγωγή πουλήθηκε σε χαμηλές τιμές. Πάρα πολλοί παραγωγοί σταφυλιών μένουν απλήρωτοι για τα σταφύλια που πούλησαν, αφού οι συνεταιρισμοί δεν έχουν χρήματα να τους πληρώσουν και να εξοφλήσουν το προϊόν που απορρόφησαν. Το χειρότερο είναι πως δεν ξέρουν και πότε θα πληρωθούν, αφού οι συνεταιρισμοί περιμένουν να πουλήσουν - όποτε μπορέσουν - το κρασί για να εξοφλήσουν τους παραγωγούς.

Σ' αυτές τις συνθήκες, και εφ' όσον η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Γεωργίας δεν αντιμετωπίζουν βασικά και χρόνια προβλήματα των αμπελουργών και της αμπελοκαλλιέργειας, θα μας πει ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου, ενόψει της νέας αναθεώρησης του Καθεστώτος στον αμπελοοινικό τομέα στο επόμενο διάστημα, ο ελληνικός αμπελώνας αντιμετωπίζει στην κυριολεξία πρόβλημα επιβίωσης πια. Εστω την ύστατη στιγμή, τονίζει, το υπουργείο Γεωργίας πρέπει να δει σοβαρά τα ζητήματα που η ΚΕΟΣΟΕ έχει επανειλημμένα θέσει υπόψη της ηγεσίας του και να τα αντιμετωπίσει αποφασιστικά. Διαφορετικά, εκφράζει την απογοήτευσή του, ο ελληνικός δυναμικός - κάποτε... - αμπελώνας δε θα έχει μέλλον...

ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα οι ψαράδες

Προθεσμία μέχρι το Σάββατο 10 Γενάρη αποφάσισαν να δώσουν οι ψαράδες και οι σφουγγαράδες της Καλύμνου, πριν προχωρήσουν σε αποκλεισμό του λιμανιού του νησιού. Ζητούν από την κυβέρνηση να δεχτεί αντιπροσωπεία τους και να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Την απόφαση αυτή πήραν στη διάρκεια χτεσινής μαζικής γενικής συνέλευσής τους.

Οι ψαράδες και οι σφουγγαράδες του νησιού βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις από την προηγούμενη βδομάδα, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει από 1/1/1998 τον τρόπο φορολόγησης των ψαράδων - σφουγγαράδων της χώρας και να τους μετατρέψει από αγρότες σε επαγγελματίες εμπόρους. Επίσης, αντιτάσσονται στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλλει στους αλιείς της χώρας να κρατούν βιβλία εσόδων - εξόδων και να τοποθετήσουν στα σκάφη τους ταμειακή μηχανή.

Στη χτεσινή γενική συνέλευση των μελών των Συλλόγων Αλιέων - Σπογγαλιέων Καλύμνου, για ακόμα επιβεβαιώθηκε η απόφασή τους να αγωνιστούν για να εξακολουθήσει να ισχύει το παλιό καθεστώς. Παράλληλα κάλεσαν και άλλα αλιευτικά σωματεία της χώρας να πάρουν μέρος σε αυτόν τον αγώνα.

Οπως τονίστηκε μετά το τέλος της συνέλευσης, η προσωρινή αναστολή του κλεισίματος του λιμανιού - αρχικά το κλείσιμο είχε ανακοινωθεί για 2 Γενάρη - δεν αποτελεί και αναστολή του αγώνα, αλλά μια ευκαιρία να οργανωθούν καλύτερα οι σφουγγαράδες και οι ψαράδες του νησιού μπροστά στις επερχόμενες κινητοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι Σύλλογοι Αλιέων - Σπογγαλιέων Καλύμνου σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 21 Δεκέμβρη, με τη συμμετοχή και τοπικών αρχών και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων του νησιού, αποφάσισαν ομόφωνα να συγκροτήσουν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Μετά τις επιτυχείς καταλήψεις στο κτίριο της Εφορίας και του Επαρχείου την περασμένη βδομάδα, ακολούθησε σειρά συσκέψεων της Συντονιστικής Επιτροπής (ΣΕ) με τον έπαρχο και το δήμαρχο του νησιού. Ομως η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών που εξαιρούν από αγρότες τους σφουγγαράδες και τους ψαράδες των ελληνικών χωρικών υδάτων. Το γεγονός αυτό θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της αλιευτικής δραστηριότητας, ενώ πολλοί ψαράδες και σφουγγαράδες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους.

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
Τα προβλήματα περιμένουν ακόμα λύσεις...

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι 2.000 κάτοικοι του ορεινού οικισμού του Κενταύρου της Κοινότητας Μύκης, Νομού Ξάνθης. Ενας οικισμός, που απέχει μόλις 27 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, αντιμετωπίζει δυσκολίες που κάνουν δραματική τη ζωή των κατοίκων του. Προβληματικό δίκτυο ύδρευσης, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να χρεώνονται οι ίδιοι για να γίνουν κάποια απαραίτητα έργα, αγροτικό ιατρείο για λίγες ώρες τη βδομάδα, ενώ η πολιτεία αρνείται να δώσει άδειες για ένα πρατήριο καυσίμων και ένα ταξί, που θα έλυναν πολλά προβλήματα. Για τα προβλήματα αυτά, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μαρ. Μπόσκου κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να πάρουν και πότε για την αντιμετώπισή τους.

Ο Κένταυρος δε διαθέτει κατάλληλο δίκτυο ύδρευσης. Το υπάρχον δίκτυο, που κατασκευάστηκε από την κοινότητα το 1970, όχι μόνο δεν καλύπτει τις ανάγκες του οικισμού, αλλά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων του... Σε πολλά σημεία είναι φθαρμένο, με αποτέλεσμα να σημειώνονται διαρροές και το νερό να μετατρέπεται σε ακατάλληλο προς πόση. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν εμφανιστεί κρούσματα σχετικών ασθενειών ανάμεσα στους κατοίκους.

Μπροστά στην κατάσταση που είχε διαμορφωθεί και την αδιαφορία της πολιτείας για να λύσει το πρόβλημα, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να δαπανήσουν δεκάδες εκατομμύρια για την κατασκευή συμπληρωματικού δικτύου ύδρευσης. Μάλιστα στα εγκαίνια του δικτύου, ο πρώην νομάρχης Ξάνθης υποσχέθηκε ότι η νομαρχία θα αναλάμβανε τα έξοδα τουλάχιστον για την κατασκευή της δεξαμενής. Υπόσχεση, που έμεινε στα λόγια, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να υπάρχει το χρέος για την αγορά των υλικών που απαιτήθηκαν για την κατασκευή της.

Το αγροτικό ιατρείο που υπάρχει στον οικισμό λειτουργεί μόνο δυο φορές τη βδομάδα και μόνο για λίγες ώρες, ενώ δεν υπάρχει μαία για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Παράλληλα για να προμηθευτούν φάρμακα οι κάτοικοι του Κενταύρου και των γύρω οικισμών πρέπει να "ξενιτευτούν", αφού δεν υπάρχει φαρμακείο...

Οι ελλείψεις όμως δε σταματούν εκεί. Συγκεκριμένα, δε χορηγείται άδεια για τη λειτουργία πρατηρίου υγρών καυσίμων, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην μπορούν να προμηθευτούν καύσιμα για την κίνηση των αυτοκινήτων τους και των άλλων αγροτικών μηχανημάτων, καθώς και πετρέλαιο για θέρμανση και άλλες ανάγκες. Επίσης οι αρμόδιοι φορείς δε χορηγούν άδεια ταξί που αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, αφού μέχρι σήμερα οι κάτοικοι εξυπηρετούνται με ταξί που έρχονται από την Ξάνθη, που αυτόματα μεταφράζεται σε μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση. Τέλος, ο οικισμός δεν έχει ταχυδρομικό γραφείο, με αποτέλεσμα τεράστιος όγκος από γράμματα, τηλεγραφήματα, επιταγές και ειδοποιητήρια συντάξεων να μένουν στο καφενείο.

Ακυρώθηκε η παρέμβαση στο λόφο Τασσιάνη

Δεκτές έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις προσφυγές εξωραϊστικών συλλόγων και κατοίκων της Βούλας για την ακύρωση Προεδρικού Διατάγματος, που τροποποιούσε το οικοδομικό τετράγωνο, στο οποίο βρίσκεται και το δάσος του λόφου Τασσιάνη. Με το επίμαχο ΠΔ είχε εγκριθεί στις 11-9-1996 η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Βούλας στα οικοδομικά τετράγωνα 317 και 318, που βρίσκονται στην περιοχή του δασικού λόφου Τασσιάνη, με τη μετατροπή οικοδομήσιμων χώρων σε κοινόχρηστο χώρο, τη δημιουργία νέων οικοδομικών τετραγώνων και την έγκριση πεζόδρομου.

Το Ε Τμήμα του ΣτΕ αναφέρει στη σχετική απόφασή του (αριθ. απόφ. 5173/97) πως από τον ορισμό του γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού προκύπτει ότι διαδικαστική προϋπόθεση οποιασδήποτε τροποποίησης του σχεδίου στην περιοχή του λόφου Τασσιάνη είναι η εκπόνηση ειδικής μελέτης που θα κινείται προς την κατεύθυνση της προστασίας ολόκληρου του λόφου. Συνεπώς, εφόσον δεν προηγήθηκε τέτοια μελέτη πριν από την έκδοση του ΠΔ, πρέπει αυτό να ακυρωθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ