ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Γενάρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ασκήσεις ... νεύρων
  • Ξεκινά η μεγάλη τουρκική άσκηση στο Αιγαίο, που αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, με τις "πλάτες" των ΗΠΑ
  • Διαδοχικές συναντήσεις Μπερνς με Τσοχατζόπουλο, Κρανιδιώτη, ενισχύουν τον επιδιαιτητικό ρόλο των ΗΠΑ
  • Με "ψυχραιμία" και αμηχανία αντιδρά η κυβέρνηση Σημίτη, εναποθέτοντας τις ελπίδες της στους... "ισχυρούς συμμάχους"

Κλίμα έντασης και "πολεμικής αναμέτρησης", τεχνητό σε σημαντικό βαθμό, καλλιεργείται από τις πρώτες ώρες του 1998, με αφορμή τη μεγάλη σε έκταση και χρόνο τουρκική άσκηση, που επρόκειτο να ξεκινήσει χτες σε οκτώ περιοχές στο Αιγαίο. Η Αγκυρα, αξιοποιώντας τη στάση και τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, ειδικότερα την επιδίωξή τους για μετατροπή του Αιγαίου σε "αμερικανική θάλασσα" μέσω της διχοτόμησής του, επιχειρεί με την άσκηση να συντηρήσει τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών" - που ουδέποτε αποδοκίμασαν οι Αμερικανοί - αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, στο πλαίσιο της επιθετικής τακτικής που εγκαινιάστηκε με τα Ιμια.

Η διαπίστωση ότι η Αγκυρα ενθαρρύνεται στις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα από τη στάση των ΗΠΑ προκύπτει και από το γεγονός ότι μια δεύτερη άσκηση, που ξεκινά την ερχόμενη βδομάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, πραγματοποιείται με τη συμμετοχή αυτή τη φορά των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Τουρκίας.

Η Αγκυρα απέρριψε τις ενστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγές σε τρεις περιοχές της άσκησης, που θα ξεκινούσε χτες βόρεια της Λήμνου, και επιμένει να πραγματοποιήσει ορισμένες φάσεις της άσκησης από τις 2 μέχρι τις 23 Γενάρη σε περιοχές που η ίδια όρισε αυθαίρετα. Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται τμήμα του ελληνικού εναέριου χώρου ή βραχονησίδες, όπως οι "Καλόγεροι" (δυτικά της Χίου), καθώς και μέρος του πεδίου βολής Ανδρου. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από τις ασκήσεις τμήμα νότια της Ικαρίας, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση από το διεθνή εναέριο χώρο. Μάλιστα, η Αγκυρα προχώρησε στην έκδοση δικής της αναγγελίας (ΝΟΤΑΜ) προς αεροναυτιλλομένους, απορρίπτοντας την αντίστοιχη της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο, η πρώτη φάση της τουρκικής άσκησης δεν πραγματοποιήθηκε και το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ερχόμενη Δευτέρα, που θεωρείται κρίσιμη μέρα λόγω των περιοχών που θα πραγματοποιηθεί η άσκηση.

Παράλληλα, στην ελληνική κυβέρνηση προκαλεί ανησυχία ένα "τυχαίο" περιστατικό, που σημειώθηκε με αφορμή την εκδήλωση πυρκαγιάς σε τουρκικό εμπορικό πλοίο στα διεθνή ύδατα, μεταξύ Σκύρου και Ψαρών. Το τουρκικό πλοίο είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου, καλώντας όμως σε βοήθεια την τουρκική ακτοφυλακή, σε μια περιοχή για την οποία αποκλειστική αρμοδιότητα για έρευνα και διάσωση έχουν οι ελληνικές αρχές.

Αμερικανική επιδιαιτησία

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη γνωστή τακτική της "ψύχραιμης αντιμετώπισης" και των "χαμηλών τόνων", και καταφεύγει στους "συμμάχους" (ΕΕ, ΝΑΤΟ), προσδοκώντας να βρει κάποια "κατανόηση" και δηλώσεις "συμπάθειας". Δεν μπορεί όμως να κρύψει την αμηχανία της για τους στόχους της τουρκικής τακτικής και το μέχρι πού μπορεί να φτάσουν οι προκλήσεις της. Παράλληλα, αναγνωρίζεται από κυβερνητικούς κύκλους ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην υπόθεση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιχειρηθεί από τη "συμμαχία" να επιβληθούν "εν θερμώ" τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Οι επιτελείς του υπουργείου Αμυνας βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις της Αγκυρας και καθορίζουν την τακτική τους σε συντονισμό με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν χτες διαδοχικές συσκέψεις στο Πεντάγωνο, που θα συνεχιστούν και σήμερα με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη. Ο τελευταίος είχε χτες συνάντηση με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ν. Μπερνς, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, κυριάρχησε το θέμα των τουρκικών ασκήσεων. Παράλληλα, όμως, ο Ν. Μπερνς συναντήθηκε με τον Α. Τσοχατζόπουλο για το ίδιο θέμα, σε μια εμφανή προσπάθεια να εδραιώσει τον επιδιαιτητικό ρόλο των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Χαρακτηριστική της στάσης της κυβέρνησης είναι η αναφορά του Κ. Σημίτη στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες, όπως εκτιμά, περνούν "περίοδο έντασης" εξαιτίας της στάσης της Αγκυρας. Τόνισε ότι "αρνούμαστε την κλιμάκωση της έντασης" και πρόσθεσε ότι "λύσεις υπάρχουν, αν εφαρμοστούν οι Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο". Συμπλήρωσε ωστόσο ότι "ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για μια ισχυρή δύναμη αποτροπής".

Ο υφυπουργός Αμυνας, Δημ. Αποστολάκης, απαντώντας την ίδια μέρα σε ερώτηση αν υπάρχει φόβος να εκδηλωθεί κάποια τουρκική πρόκληση τις επόμενες μέρες, δήλωσε ότι "δε φοβόμαστε, απλώς όλα τα υπολογίζουμε και είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και πρόκληση, αλλά και σοβαρότερο γεγονός".

"Αιτία πολέμου"

"Ελληνική πειρατεία στο Αιγαίο", είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της "Χουριέτ", που αναφέρεται στην πληροφορία ότι "ελληνικά πολεμικά σκάφη προχτές τη νύχτα ζητούσαν από τα εμπορικά πλοία, που εξέρχονταν από τα στενά των Δαρδανελλίων, στοιχεία για την ταυτότητα και τον προορισμό τους". Η "Μιλιέτ" επί του ίδιου θέματος υποστηρίζει ότι ανώτερο στέλεχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως "την ερχόμενη βδομάδα οι Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών θα πραγματοποιήσουν στρατιωτικές ασκήσεις στις ίδιες ημερομηνίες. Εμείς είχαμε υπογραμμίσει με επίσημη ανακοίνωση ότι δεν πρέπει να υπάρξουν προκλήσεις πριν από τις ασκήσεις αυτές".

Σύμφωνα με τη "Μιλιέτ" ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι "ενδέχεται η Ελλάδα να επιχειρεί να υπογραμμίσει ότι τα διεθνή ύδατα είναι δικά της χωρικά ύδατα. Εάν ισχύει αυτό, πρέπει η Ελλάδα να αλλάξει αμέσως στάση. Διότι η Τουρκία στο παρελθόν έχει γνωστοποιήσει στη διεθνή κοινή γνώμη ότι μια τέτοια στάση είναι αιτία πολέμου για την Τουρκία".

Γυμνάσια και στην Ανατ. Μεσόγειο

Με τη συνεργασία ΗΠΑ - Τουρκίας - Ισραήλ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Αεροναυτικά γυμνάσια πραγματοποιούν την ερχόμενη βδομάδα στην Ανατολική Μεσόγειο ισραηλινές, τουρκικές και αμερικανικές δυνάμεις με στόχο τον συντονισμό ενεργειών για την έρευνα και τη διάσωση ναυαγών.

Αν και οι άνδρες των τριών χωρών δε θα ρίξουν ούτε έναν πυροβολισμό στη διάρκεια των γυμνασίων, οι γειτονικές χώρες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τους ευρύτερους στόχους της αμερικανο - ισραηλινο - τουρκικής συνεργασίας.

"Η εικόνα και μόνο των ελικοπτέρων και των πολεμικών σκαφών να διασχίζουν την Ανατολική Μεσόγειο είναι αρκετά δυσοίωνη για τις γειτονικές χώρες που ανησυχούν για την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία, αλλά και την αμερικανική ανάμειξη στη Μέση Ανατολή" σημειώνει το πρακτορείο "Ρόιτερ".

"Τα γυμνάσια δείχνουν στις ριζοσπαστικές χώρες της περιοχής ότι υπάρχει μια ισχυρή συμμαχία ανάμεσα στο Ισραήλ, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία πρέπει να φοβούνται" σημειώνει ο Ισραηλινός πολιτικός αναλυτής Εφρέμ Ινμπάρ.

Αλλοι αναλυτές μιλούν για μια νέα διάταξη στον περιφερειακό συσχετισμό δυνάμεων, που βάζει στο ένα στρατόπεδο το Ισραήλ, την Τουρκία και την Ιορδανία, η οποία έστειλε ομάδα παρατηρητών στα γυμνάσια, και στο άλλο τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.

Τα γυμνάσια που έχουν την κωδική ονομασία "Εμπιστη Γοργόνα" (Reliant Mermaid) αποτελούν την τελευταία σελίδα στην ιστορία "στρατιωτικής αγάπης" ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία, που άρχισε το 1996 και περιλαμβάνει τακτικές συνομιλίες σε θέματα διαμόρφωσης στρατηγικής, ανταλλαγή πληροφοριών για τους "εχθρικούς" γείτονες και πωλήσεις όπλων ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Αντιδρά το Ιράκ

Το Ιράκ καταδίκασε χτες την Αγκυρα για την απόφασή της να πραγματοποιήσει την προσεχή βδομάδα αεροναυτικά γυμνάσια στην ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, μιλώντας για προκλητική ενέργεια που στρέφεται κατά του αραβικού κόσμου.

"Το Ιράκ χαρακτηρίζει τα γυμνάσια αυτά προκλητική ενέργεια που στρέφεται κατά του αραβικού κόσμου" δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Σαγιέντ αλ Σάχαφ, σε ανακοίνωσή του που μετέδωσε το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων.

ΚΛΙΝΤΟΝ ΠΡΟΣ ΓΙΛΜΑΖ
Δε θα δοθούν οι "S-300"

"Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, κατά τη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι οι Ρώσοι δε θα δώσουν στη Νότια Κύπρο τους πυραύλους "S-300"". Αυτό αναφέρει σε χτεσινό δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ".

Ο αρθρογράφος της "Μιλιέτ" Γιαλτσίν Ντογάν, στη στήλη του υποστηρίζει ότι "ο Κλίντον, με σκοπό να εμποδιστεί η ένταση στην περιοχή, ζήτησε από τη Ρωσία να σταματήσει η πώληση των πυραύλων, αίτημα το οποίο δέχτηκε η Ρωσία". Ο αρθρογράφος αποδίδει την πληροφορία αυτή σε "διαρροή από το διεθνές παρασκήνιο που έχει στηθεί σχετικά με το θέμα αυτό".

Ο Ντογάν αναφέρει επίσης ότι "ο Γιλμάζ, φεύγοντας για την Ουάσιγκτον έλαβε τα μέτρα του. Στην Αγκυρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σχετικά με τους "S-300" στην οποία πήραν μέρος και οι στρατιωτικοί. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα τεχνικά μέτρα που θα εξουδετέρωναν τους "S-300"". Σύμφωνα με τον Γ. Ντογάν, στη συνέχεια "η Αγκυρα έλαβε στρατιωτικά μέτρα εναντίον των πυραύλων "S-300". Σχηματίστηκε το τεχνικό σύστημα που θα εξουδετερώσει τους πυραύλους", πράγμα για το οποίο ενημερώθηκε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

Ο εκπρόσωπος

Κύπρος και Ελλάδα είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την όποια τουρκική πρόκληση εάν βέβαια υπάρξει, τόνισε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

Ο κ. Χριστοφίδης έκανε τη δήλωση κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες περί ενδεχόμενης πρόκλησης θερμού επεισοδίου από την Τουρκία. Πάγια πολιτική μας, τόνισε ο κ. Χριστοφίδης, είναι ότι πρέπει να υπάρξει ειρηνική λύση, πολιτική, που ακολουθείται πιστά.

Ελλάδα και Κύπρος, εξήγησε, έχουν το δικό τους υπουργείο Αμυνας και από δηλώσεις των επιτελών τους εξάγεται το συμπέρασμα πως οι δυο χώρες είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο.

ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις σε Βόλο και Ν. Ιωνία

Στα πλαίσια του γιορτασμού για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ, η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του Κόμματος διοργανώνει δύο σημαντικές εκδηλώσεις στις πόλεις του Βόλου και της Ν. Ιωνίας.

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Γενάρη, στις 10.30 το πρωί, στο Δημαρχείο Βόλου.Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων, προβολή ταινίας αφιερωμένη στην ιστορική αγωνιστική διαδρομή του Κόμματος και τραγούδια από τη χορωδία του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Η δεύτερη εκδήλωση αφορά την πραγματοποίηση συναυλίας με τους γνωστούς τραγουδιστές Λάκη Χαλκιά, Μαρία Δημητριάδη και Γιάννη Θωμόπουλο,που θα ξαναζωντανέψουν αξέχαστες στιγμές με τραγούδια του λαού μας. Η συναυλία θα δοθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο Ν. Ιωνίας, το Σάββατο 17 Γενάρη και ώρα 7 μμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ