ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Γενάρη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λ9

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ έφυγε όρθιος την 1η Δεκέμβρη 1997 στα 71 χρόνια του. Συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Το 1943 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Στον εμφύλιο ήταν αντάρτης του ΔΣΕ. Συλλαμβάνεται το 1949, τραυματίας. Οδηγείται στις φυλακές Λάρισας. Το 1950 περνάει από Εκτακτο Στρατοδικείο και καταδικάζεται σε ισόβια. Με την αποφυλάκισή του δουλεύει δραστήρια στην ΕΔΑ. Στη δικτατορία συλλαμβάνεται από τους πρώτους και εξορίζεται στα Γιούρα και στη Λέρο.

Με τη μεταπολίτευση στήνει πολλές οργανώσεις του ΚΚΕ στην ύπαιθρο της Λάρισας.

Ο Βασίλης Καραντώνης διακρινόταν για τη συνέπεια και σταθερότητα στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού και υπήρξε αταλάντευτος αγωνιστής για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Για το 40ήμερο μνημόσυνό του και προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ η οικογένειά του προσφέρει 40.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Στη μνήμη του αγαπημένου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΗ,ένα χρόνο μετά το θάνατό του, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Κρήνης Καλαμαριάς 10.000 δρχ.

Η γυναίκα του

* * *

λ27

Συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από το θάνατο του αδελφού μου ΜΙΧΑΛΗ ΚΛΟΥΣΑΚΟΥ,24 χρόνια από το θάνατο του άλλου αδελφού μου ΓΙΑΝΝΗ ΚΛΟΥΣΑΚΟΥ και 31 χρόνια από το θάνατο του πατέρα μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΛΟΥΣΑΚΟΥ,από τον Πύργο Δυρού Λακωνίας, αγωνιστών για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη τους προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Μαριώ Κλουσάκου

* * *

λ9

Συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ.

Στη μνήμη του και για τα 80χρονα του ΚΚΕ η γυναίκα του Βάια και τα παιδιά του Γιάννης και Στέφανος προσφέρουν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ροδοχωρίου Συκιών.

* * *

λ9

Σήμερα, 4 Γενάρη, συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από το θάνατο της γυναίκας μου ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΑΠΕΤΑΝΟΥ.

Στη μνήμη της προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Γιώργος Καπετάνος

* * *

λ9

Στις 11 Γενάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΣΑΛΗ.Γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Μελί της Μικράς Ασίας. Μπήκε στο Σώμα της Χωροφυλακής το 1940 και το 1942 εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο Μεγαρίτης. Στη διάρκεια της κατοχής έγινε μέλος του ΚΚΕ και παρέμεινε πιστός στις αρχές του Κόμματός του έως το τέλος της ζωής του. Ηταν μέλος της ΚΟΒ Περιστερίου.

Το μνημόσυνό του γίνεται στην εκκλησία του Αγίου Βασιλείου Περιστερίου στις 10.30 π.μ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

* * *

λ9

Στη μνήμη του αγωνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΤΣΑΛΑ,από την Ηλιοκώμη Σερρών, η γυναίκα του Αναστασία και τα παιδιά του Γιώργος και Σωτήρης προσφέρουν 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

λ9

Συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από τη σκληρή εκείνη μέρα, την 29η Δεκέμβρη 1989, που σε ένα τραγικό αυτοκινητικό δυστύχημα, κάπου στη Γιουγκοσλαβία, έχασε πρόωρα τη ζωή της η ακριβή μας κόρη και αδελφή ΗΛΕΚΤΡΑ ΜΑΚΡΗ,μέλος του ΚΚΕ. Αφησε σε μας και στα τρία χαριτωμένα παλικάρια της βαρύ πόνο. Η Ηλέκτρα γεννήθηκε στην Τασκένδη, σπούδασε Αρχιτεκτονική, ήρθε στην πατρίδα το 1976, παντρεύτηκε τον Δημ. Αρχοντάκη, απέκτησε τρία αγοράκια, και δούλεψε στην ειδικότητά της. Είχε αποσπάσει την εκτίμηση της κοινωνίας της Καρδίτσας και η απουσία της παραμένει πάντα αισθητή.

Τον Οκτώβρη του 1949, στο Μεζούρλο της Λάρισας, εκτελέστηκε, χωρίς δίκη ο αδελφός μας ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΚΡΗΣ,21 χρόνων, με άλλους τρεις, ως μαχητές του ΔΣΕ, που είχαν συλληφθεί στη Νεράιδα Ευρυτανίας.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε, μέσω ΝΕ Καρδίτσας, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Οικογένεια Κ. Μακρή

* Επίσης στη μνήμη της Ηλέκτρας Μακρή - Αρχοντάκη και του ΗΛΙΑ ΚΟΛΟΒΟΥ,προέδρου του Παραρτήματος Σοφάδων της ΠΕΑΕΑ, η Μαρία Μακρή πρόσφερε στο Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ 10.000 δρχ.

* * *

λ9

Στη μνήμη της αξέχαστης εξαδέλφης μου ΞΑΝΘΟΥΛΑΣ ΚΗΡΥΚΟΥ,που δεν μπορώ να την ξεχάσω, αλήθεια πώς μπορεί να ξεχαστεί ένας τέτοιος άνθρωπος, όταν μάλιστα αγαπιέται, όπως αγαπιόμασταν κι ήμασταν τόσο πολύ δεμένες, προσφέρω 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Εφη Βραχνού

* * *

λ9

Στη μνήμη του αγαπημένου παππού μου ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΚΑΖΑΓΛΗ προσφέρω 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ηλιούπολης.

Μαρία Τσαντέ

* * *

λ9

Ο αγωνιστής της Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΟΥΡΓΙΩΤΗΣ γεννήθηκε το 1915 στις Μεξιάτες Φθιώτιδας. Ηταν αγρότης. Στην κατοχή πήρε μέρος από τους πρώτους στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Μετά την Απελευθέρωση διώχτηκε και ρίχτηκε για πολλά χρόνια στις φυλακές και τα ξερονήσια. Οι ταλαιπωρίες είχαν ως αποτέλεσμα τον κλονισμό της υγείας του. Καθηλώθηκε στο κρεβάτι και πέθανε στις 3 Φλεβάρη 1996. Κάναμε μαζί στα μετερίζια του αγώνα και στα κάτεργα. Δε θα τον ξεχάσω ποτέ.

Στη μνήμη του, για τα 80χρονα του ΚΚΕ προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 5.000 δρχ.

Στέλιος Τάταρης από Κομποτάδες Φθιώτιδας

* * *

λ9

Στη μνήμη του αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ (καπετάν Φρίξου), ο οποίος δολοφονήθηκε από ταγματασφαλίτες το Μάη του 1945 στο χωριό Λεσίνη, η γυναίκα του Ελευθερία προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Κυπριάδου - Πατησίων, 15.000 δρχ. για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ.

* * *

λ9

Η ΚΟΥΛΑ (Βασιλική) ΛΥΤΡΑ,από το Σερνικάκι Φωκίδας, ΕΠΟΝίτισσα στην κατοχή, αγωνίστηκε με αποφασιστικότητα, αψηφώντας τον κίνδυνο, για να φέρει σε πέρας την αποστολή της, ως νοσοκόμα στο Νοσοκομείο στο Λιδωρίκι, στην Πενταγιού και στα Δεκεμβριανά στην Αθήνα, κατάφερε να μπει στο στρατόπεδο, όπου κρατούσαν το τάγμα που αιχμαλώτισαν οι Αγγλοι και να βγάλει ένα πιστόλι και σημειώματα. Πάντα πρόθυμη, σεμνή, ειλικρινής, καλοσυνάτη, ήταν έτοιμη για κάθε θυσία προκειμένου να βοηθήσει όποιον είχε ανάγκη.

Στη μνήμη της, για τα 80χρονα του ΚΚΕ και για τη γιορτή της, προσφέρω 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ "Αγ. Παύλου" - Βάθης.

Η αδελφή της Βαγγελιώ Λύτρα

* * *

λ9

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του πολυαγαπημένου και αξέχαστου συντρόφου μου στη ζωή και στον αγώνα ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΛΙΚΑ,οπαδού του ΚΚΕ, και για τα 80χρονα του Κόμματος, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Προσφυγικών Καλλιθέας, 30.000 δρχ.

Ελένη Βολίκα

* * *

λ9

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΑΛΟΠΟΥΛΟΥ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που μας έφυγε πρόσφατα, προσφέρουμε για την εξόρμηση των 80 χρόνων του ΚΚΕ 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κιλκίς.

Οι αδελφές του Δέσποινα και Φωφώ

* * *

λ18

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΔΗΣ (Κόκκινος) γεννήθηκε στη Σεβαστούπολη Ρωσίας το 1919. Εφηβος οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Στην κατοχή εντάχθηκε στο ΕΑΜ Νέων και αργότερα πέρασε στην ΕΠΟΝ. Υπηρέτησε και στην Εθνική Πολιτοφυλακή. Διώχτηκε, μετά την Απελευθέρωση και κατέφυγε στο ΔΣΕ. Ηταν διοικητής του λόχου Διοίκησης της 2ης Μεραρχίας (Διαμαντή). Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και το 1953 ήρθε παράνομα στην Ελλάδα για την αναδιοργάνωση των κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ.

Πέθανε το 1984.

Η ΣΟΦΙΑ Καλαϊτζίδου - ΣΤΑΜΑΤΙΔΟΥ γεννήθηκε στη Σεβαστούπολη το 1918. Αγωνίστρια της Εθνικής Αλληλεγγύης στην κατοχή, μετά την Απελευθέρωση κυνηγήθηκε και αυτή. Πιάστηκε το 1948, βασανίστηκε στην Ασφάλεια Πειραιά, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στο Τρίκκερι.

Πέθανε το 1968.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε, μέσω της ΚΟΒ Κιλικιανών Κοκκινιάς, 30.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Τα αδέρφια τους Λάμπρος, Χρυσούλα, Πιττιά - Σταματίδου

* * *

λ9

Στη μνήμη του αδερφού μου ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ ΤΣΙΟΡΜΠΑΤΖΗ,που πέθανε στις 5 Δεκέμβρη 1997, αντί για στεφάνι στον τάφο του και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, προσφέρω 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ροδοχωρίου Συκεών.

Στέλιος Τσιορμπατζής

* * *

λ18

Στη μνήμη του πατέρα μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΥΡΟΓΕΝΝΙΔΗ,ο οποίος πέρασε από φυλακές και εξορίες, της λατρευτής μανούλας μου ΜΑΡΙΑΣ,του μονάκριβου αδελφού μου ΣΙΜΟΥ,μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε στα 19 του χρόνια στον εμφύλιο και του συζύγου μου ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (φωτογραφία), μέλους του ΚΚΕ, που συμπληρώνονται 11 χρόνια από το θάνατό του τον προσεχή Μάρτη, προσφέρω για τα 80χρονα του ΚΚΕ 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Μενεμένης

Ευγενία Παπαδοπούλου και τα παιδιά της

* * *

λ9

Στη μνήμη του αγαπημένου πατέρα μου ΒΑΣΟΥ ΣΑΟΥΛΙΔΗ,παλαίμαχου λαϊκού αγωνιστή από τους Σιταγρούς Δράμας, προσφέρω 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Πηνελόπη

* * *

λ9

Πέθανε στις 22 Δεκέμβρη 1977 ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ.Γεννήθηκε το 1918. Στην κατοχή πολέμησε τους κατακτητές στα βουνά της Εύβοιας και τους Αγγλους στην Αθήνα, στα Δεκεμβριανά. Τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι του σε μάχη στο Μεταξουργείο.

Μετά την Απελευθέρωση κυνηγήθηκε και αυτός και βασανίστηκε.

Πέθανε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", τον καθημερινό του σύντροφο και φίλο του.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Γιάννης - Φανή

* * *

λ9

Στις 22 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μου σύζυγος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΝΤΗΣ,αγωνιστής της Αντίστασης, τέως δήμαρχος Ηλιούπολης.

Επίσης συμπληρώθηκαν 48 χρόνια από το χαμό της κουνιάδας μου ΚΟΥΛΑΣ ΚΙΝΤΗ,δασκάλας.

Στη μνήμη τους προσφέρω 100.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης.

Γεωργία Κιντή

* * *

λ9

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μου συντρόφου στη ζωή και τον αγώνα ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ,μέλους του ΚΚΕ, ΕΑΜίτη και αντάρτη του ΕΛΑΣ στην κατοχή, προσφέρω για τα 80χρονα του ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε, 100.000 δρχ.

Η γυναίκα του και συντρόφισσά του

* * *

λ18

Στη μνήμη του αξέχαστου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΝΩΝΤΑ ΚΩΣΤΟΥΔΗ,πρωτοπόρου στελέχους του ΚΚΕ και της πολυαγαπημένης μας ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΟΥΔΗ,αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και δραστήριου μέλους του ΚΚΕ, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Αλυσσίδας, 20.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Αγλαϊα Κωστούδη και τα παιδιά της

* * *

λ9

Στη μνήμη του ΕΛΑΣίτη και μαχητή του ΔΣΕ καπετάνιου ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΑΘΙΟΥ (Καράφιλου), από το Νέο Κεραμίδι Πιερίας, η κόρη του Μάρθα Ναούμ προσφέρει 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κέντρου Ευαγγελικών Κατερίνης, για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

λ9

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΙΑΡΟΥ,μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος έφυγε από κοντά μας στις 4 Απρίλη 1992, προσφέρουμε για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Υμηττού, 40.000 δρχ.

Η αδελφή του Πόπη Μαλαθρίτη

Οι κόρες του Αθηνά - Στέλλα, η εγγονή του Μυρσίνη

* * *

Για τα 80χρονα του ΚΚΕ προσφέρω στην ΚΕ του Κόμματος 100 λευκώματα ζωγραφικής, στη μνήμη του νεκρού συντρόφου μου αντιστασιακού ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ζωγράφου, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα τον καλό και πέθανε από τις κακουχίες σε ηλικία 37 χρόνων.

Κατερίνα Γκόλτσου - Λέφα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ