ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Γενάρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ, 11 ΓΕΝΑΡΗ
Μεγάλη πανελλαδική πανεξόρμηση των κομμουνιστών

Για τη διάδοση της ανακοίνωσης της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε Δελτίο Τύπου, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

"Συνεδρίασε η ΚΕ του ΚΚΕ στις 3 και 4 Γενάρη.

Η ΚΕ επεξεργάστηκε ανακοίνωση, που θα δημοσιευτεί στο "Ριζοσπάστη" την Κυριακή 11 Γενάρη και θα συνδυαστεί με μεγάλη πανελλαδική εξόρμηση των κομμουνιστών για τη διάδοσή της στο λαό.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τη μικρή και μεσαία αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία να αναπτύξουν τους αγώνες τους, να συντονίσουν τη δράση τους, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης".

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Ηρεμία χτες στο Αιγαίο

Η προγραμματισμένη για χτες τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στις ελληνικές βραχονησίδες Καλόγηροι δεν εκδηλώθηκε. Ωστόσο, η τουρκική άσκηση θα βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι τις 23 Γενάρη

Ηρεμία επικράτησε και χτες στο Αιγαίο, καθώς η προγραμματισμένη τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα, στα πλαίσια της άσκησης "Σεβίκ Πενσέ" (Ευέλικτη πένσα), η οποία αναμενόταν να αναπτυχθεί στην περιοχή των ελληνικών βραχονησίδων Καλόγηροι,που βρίσκονται στο κέντρο του Αιγαίου μεταξύ Χίου και Ανδρου,τελικά δεν εκδηλώθηκε. Μάλιστα όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά χτες, μέχρι το μεσημέρι τουλάχιστον, δε βγήκε ούτε πλοίο από τα απέναντι τουρκικά παράλια, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και στον εναέριο χώρο.

Παρ' όλα αυτά οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν την κατάσταση και είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τυχόν παραβιάσεις. Οι τουρκικές ασκήσεις θα βρίσκονται βέβαια σε εξέλιξη και τις επόμενες μέρες και μέχρι τις 23 Γενάρη.Οπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε ζητήσει τη σταδιακή δέσμευση οχτώ περιοχών σε όλο το μήκος των διεθνών υδάτων του Αιγαίου, που όμως ανήκει στην αρμοδιότητα του FIR Αθηνών (έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας), από τον Εβρο μέχρι το Καστελόριζο. Ομως για τρεις από τις περιοχές αυτές τυχόν διεξαγωγή της άσκησης θα σήμαινε παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, οπότε και οι ελληνικές αρχές (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) δεν εξέδωσαν τη σχετική άδεια (ΝΟΤΑΜ).

Από τις τρεις αυτές περιοχές οι δύο βρίσκονται μεταξύ Ανδρου και Χίου και καλύπτουν τμήμα των χωρικών υδάτων των ελληνικών βραχονησίδων Καλόγηροι και η τρίτη είναι η περιοχή που περικλείεται από τα νησιά Ικαρία, Μύκονος, Νάξος, Αμοργός, Πάτμος,στην οποία η πρόσβαση των τουρκιών αεροσκαφών προϋποθέτει παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 ν. μιλίων, το εύρος του οποίου δεν αποδέχεται η Τουρκία.

Σε διπλωματικό επίπεδο πάντως η Αθήνα προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ενώ δόθηκε η ευκαιρία στην αμερικανική πλευρά, με αφορμή την τουρκική άσκηση, να αναλάβει ρόλο "κατευναστή" μέσω των Αμερικανών πρέσβεων σε Αθήνα και Αγκυρα.

Προσφορές
  • Ο Χρήστος Παπατσίκος "στη μεγάλη και ιστορική γιορτή των 80 χρόνων του ΚΚΕ" και στη μνήμη όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την εκπλήρωση των ιδανικών του, πρόσφερε 100.000 δρχ. ως δεύτερη δόση στην ΚΟΒ Αμπελόκηπων ως ελάχιστο φόρο τιμής.
  • Ο Α. Τ. πρόσφερε 30.000 δρχ.
  • Οι Δάρδανος και Ευστρατία Σαράντου προσφέρουν στην ΚΟ Αργυρούπολης 5.000 δρχ.
  • Ο Νίκος Θεοχάρης προσφέρει 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Γλυκών Νερών.
  • Ο Γιάννης Δούλκαρης προσφέρει 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νέας Περάμου, στη μνήμη των αδελφών του Μανώλη και Αλέξανδρου, ανταρτών του ΕΛΑΣ.
  • Οι Κώστας και Αρετή Παλπακάκη προσφέρουν 60.000 δρχ. στη μνήμη των αγωνιστών: Μανόλη Σιγανού, Βαγγέλη Μαρτάκη, Γιώργου Μαμαλάκη, Βαγγέλη Μπουλουμπασάκη, Γιώργου Κολημένου, Χρήστου Καντεμήρη, Νίκου Περακάκη, Νίκου Παλπακάκη και Κυριάκου Σκλαβάνη.
  • Ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Κάτω Χαλανδρίου, 20.000 δρχ. ως δεύτερη δόση στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Αντίστασης Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, στελέχους του ΕΑΜ της επαρχίας Ιθώμης - Μεσσηνίας, που πέθανε στις 20 Δεκέμβρη 1997. Του αδελφού του Γιάννη Παναγιωτόπουλου, που πέθανε πριν από 3 χρόνια. Της Μαρία Ι. Παναγιωτοπούλου, η οποία δολοφονήθηκε από παρακρατικούς τρομοκράτες στις 15 Αυγούστου 1946 στο χωριό Μίλα Μεσσηνίας και της έκαψαν και το σπίτι της.
  • Στη μνήμη του Βαγγέλη Πιέρου και τιμώντας τους αγώνες του για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία, η γυναίκα του Γιαννούλα και οι κόρες του Σούλα και Ελένη πρόσφεραν 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κέντρου Χαϊδαρίου.
  • Οι Θόδωρος και Β. Πρεκεζές πρόσφεραν 20.000 δρχ. στη μνήμη των πενήντα αγοριών και κοριτσιών από το χωριό τους Αράχωβα Λακωνίας μαχητών του ΔΣΕ, που σκοτώθηκαν στον εμφύλιο.
  • Ο Θωμάς και η Μαίρη Κούγια πρόσφεραν, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Παντελεήμονα", 20.000 δρχ. στη μνήμη της αδελφής τους Σταυρούλας Τσόγια - Κουγιαγκά.
  • Η Τασούλα Παραθυρά προσφέρει ως τρίτη δόση 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νέας Κυψέλης, στη μνήμη των αγωνιστών αδελφών της.
  • Η Βάσω Πλούμη - Νικολοπούλου προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Νέας Κυψέλης, 10.000 δρχ. στη μνήμη του συζύγου της Νίκου Νικολόπουλου και των αδελφών της, της οικογένειας Πλούμη.
  • Ο Δημήτρης Μπακόλας πρόσφερε 5.000 δρχ. στη μνήμη όσων έπεσαν στους λαϊκούς αγώνες.
  • Ο Θανάσης Στρίκος πρόσφερε, μέσω της ΚΟΒ Ερμιόνης, ως δεύτερη δόση 20.000 δρχ.
  • Ο Γιώργος Μπακογλίδης προσφέρει ως δεύτερη δόση 50.000 δρχ., μέσω ΚΟ Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης.
  • Η Βασιλική Ριζάκη - Μαντρά προσφέρει 10.000 δρχ. στη ΝΕ Λάρισας στη μνήμη του συντρόφου της στη ζωή και στον αγώνα Βασίλη Μαντρά, αντιστασιακού και μαχητή του ΔΣΕ και 5.000 δρχ. στη μνήμη του πατέρα της Μήτσου Ριζάκη, αγωνιστή της Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ, που δολοφονήθηκε στην Αγιά το 1950.
  • Ο Γιώργος Μητροδήμος προσφέρει 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Σκοπευτηρίου Καισαριανής, στη μνήμη της μητέρας του Αναστασίας Μητροδήμου.
  • Η Χανέζα Σμυρνή πρόσφερε 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Μεγαλόπολης, στη μνήμη του αδελφού της Ηλία - Γεωργίου Τζαμουράνη.
  • Στη μνήμη του Σπύρου Αποστολάκου η γυναίκα του και τα παιδιά του πρόσφεραν 10.000 δρχ., μέσω της ΝΕ Αχαϊας.
  • Η Ελισσάβετ Παπαδοπούλου και ο Γιάννης Βουδούρης προσφέρουν 15.000 δρχ. στη μνήμη των Παύλου Παπαδόπουλου, Κώστα Παπαδόπουλου (καπετάν Αετού), και των Κοσμά, Γιάννη Σοφίας και Γιώργου Παπαδόπουλου από την Αργυρούπολη Δράμας.
  • Μέλη του Παραρτήματος "Αγ. Παρασκευής - Γέρακα" της ΠΕΑΕΑ πρόσφεραν ως δεύτερη δόση 45.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ "Αγ. Παρασκευής".
  • Μέλη της ΚΟΒ Κολωνακίου - Λυκαβηττού πρόσφεραν 45.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" στη μνήμη των αγωνιστών: Τάκη Γιαννικόπουλου, Πόπης Στίνη, Παναγιώτη και Ελένης Ξένου, Δωρή Μαθιού, Βούλας Αντωνάκη, Γιώργη Καραθοδωρή, Ερασμίας Νικολοπούλου, οι οποίοι αγωνίζονταν ως το τέλος της ζωής τους, ως μέλη της ΚΟΒ Κολωνακίου - Λυκαβηττού.
  • Ο Βασίλης Επιτρόπου προσφέρει 50.000 δρχ. ως δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Πειραϊκής Χερσονήσου στη μνήμη του Αντώνη Αμπατιέλου, παλαίμαχου αγωνιστή και στελέχους του ΚΚΕ και του ναυτεργατικού κινήματος.
  • Ο Γιάννης Σαπουτζόγλου προσφέρει 30.000 δρχ. ως δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Πειραϊκής Χερσονήσου, στη μνήμη του Γιάννη Θωϊδη, που πέθανε το 1987 από τις ταλαιπωρίες της 17χρονης φυλάκισης και του Νίκου Σταματελάτου, γραμματέα του ΕΑΜ Κοκκινιάς και μέλους της ΚΟ Πειραιά, μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε στον εμφύλιο.
Χρονιά λαϊκής συσπείρωσης

Σε θέση μάχης, λοιπόν, όλοι τους: Οι πράσινοι, γαλάζιοι, ροζ υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες, που επιλέγει η άρχουσα τάξη, για να επικυρώσουν με την ενδεχόμενη νίκη τους όχι απλά την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, αλλά γενικότερα την πολιτική που ανεξαρτήτως κυβερνήσεων αξιώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση να ασκείται ασφυκτικά και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Αξίωση που ικανοποιείται ήδη από μεγάλο αριθμό αιρετών, κάνοντας το τοπίο στην Αυτοδιοίκηση ακόμα πιο καταθλιπτικό, παρά τα λαμπιόνια και τα "καθρεφτάκια" που πρόβαλαν στα μάτια των ιθαγενών με μεγάλη ένταση τις γιορτινές αυτές μέρες. Πιστεύοντας, ίσως, πως η βιτρίνα που προβάλλουν οι διαχειριστές της τοπικής εξουσίας είναι ικανή να απαλύνει ως εντύπωση την μεγάλης έντασης πίεση που ασκείται ευρύτερα στα λαϊκά στρώματα με το ένα μετά το άλλο τα αντιλαϊκά μέτρα.

Σε ένα τέτοιο τοπίο δεν είναι τυχαίο ότι και οι ανακηρύξεις διαφόρων υποψηφίων, που γίνονται αυτή την περίοδο από τα διάφορα κόμματα του κατεστημένου, φέρουν τη σφραγίδα ενός παζαριού στην κορυφή, μακριά από τις ανάγκες του λαού. Αντίθετα, τα λαϊκά στρώματα υπόκεινται ήδη σε μία πρόσθετη πολύπλευρη επίθεση, με κύρια χαρακτηριστικά τον εκβιασμό, τις πελατειακές σχέσεις, την εξαγορά συνειδήσεων, την επανάληψη ψευτοδιλημμάτων για "δεξιά" και "αντιδεξιά", την προβολή μιας κατασκευασμένης ανάγκης για "κεντροδεξιές" ή "κεντροαριστερές" συσπειρώσεις, που θα εξυπηρετούν το μόνο κατά την άρχουσα τάξη υπαρκτό όραμα, αυτό που καθορίζει το πρόγραμμα σύγκλισης.

Από αυτήν την άποψη, η ανάγκη άμεσης συγκρότησης δημοτικών κινήσεων, στη βάση λαϊκών αγωνιστικών συσπειρώσεων που αντιμετωπίζουν καθημερινά στα διάφορα μέτωπα πάλης αυτήν την πολύπλευρη επίθεση, αναδεικνύεται και σε ανάγκη ύπαρξης μιας ασπίδας υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων και των μέχρι τώρα κατακτήσεων. Για το λαϊκό κίνημα οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση δεν είναι πρόβλημα που αφορά την ανάδειξη αυτών ή εκείνων των διαχειριστών της σημερινής πολιτικής, αλλά πρόβλημα που αφορά την ενίσχυση ή όχι εκείνων των δυνάμεων που θα φέρουν στο προσκήνιο της αντιπαράθεσης τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα, θα προτείνουν λύσεις γι' αυτά, θα βρεθούν συμπαραστάτες στους αγώνες που αναπτύσσονται. Οι δυνάμεις αυτές υπάρχουν. Σε αντίθεση με τις συμφωνίες κορυφών, αναδεικνύονται μέσα από μία βασανιστική μεν, ελεγχόμενη όμως από τα ίδια τα λαϊκά στρώματα διαδικασία, αυτήν της καθημερινής πάλης.

Η συμμετοχή σ' αυτή τη διαδικασία είναι αυτόματα και το κριτήριο για την ανακήρυξη αυτού ή του άλλου, σε υποψήφιο ικανό να εκφράσει τα λαϊκά συμφέροντα, να παλέψει γι' αυτά. Από την πλευρά τους οι κομμουνιστές έχουν κάνει καθαρό πως όχι μόνο θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρωτοπορία των αγώνων, αλλά και θα λειτουργούν ως πόλοι συσπείρωσης όλων αυτών των δυνάμεων που συναντώνται καθημερινά στα μέτωπα του αγώνα. Η φετινή χρονιά, με αφορμή και τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, μπορεί να αναδειχτεί και σε μία χρονιά όπου θα τίθενται καθημερινά οι βάσεις για μέτωπα διεκδίκησης, με ορίζοντα και στόχους πέρα και πάνω από αυτούς που θέτουν οι εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ