ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Σβήνουν" την τευτλοκαλλιέργεια

Σε αδιέξοδο οι τευτλοπαραγωγοί της επαρχίας Δομοκού, λόγω των δραστικών περικοπών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε τιμή και όγκο παραγωγής

Ακάθεκτη προχωράει η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στη δραστική μείωση της τιμής παραγωγού στα τεύτλα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας έκοψε κατά πολύ τις ποσότητες τεύτλων που μπορούν να καλλιεργήσουν οι αγρότες (ποσοστώσεις), με τρανταχτό παράδειγμα την επαρχία Δομοκού Φθιώτιδας.

Οι τευτλοπαραγωγοί θα γευτούν φέτος την ολέθρια απόφαση της διοίκησης της ΕΒΖ να μειώσει για την τρέχουσα χρονιά το κόστος απόκτησης πρώτων υλών κατά 5,5 - 6 δισ. δραχμές. Ετσι, με την αποστολή των συμβάσεων στους τευτλοκαλλιεργητές, η τιμή θα είναι κατά 12% μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Η αρχή πάντως έγινε με τις καταστάσεις καλλιέργειας που ανακοίνωσε η ΕΒΖ, με τις οποίες έγινε "σφαγή" στις ατομικές ποσοστώσεις των τευτλοκαλλιεργητών. Η διοίκηση της ΕΒΖ, πιστή στα καταστροφικά μέτρα της ΕΕ για τα τεύτλα, προχώρησε σε δραστικές περικοπές, που σε πολλές περιοχές φτάνουν και ξεπερνούν το 40%.

Ειδικά στην περιοχή Δομοκού, όπου η τευτλοκαλλιέργεια αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος, η ΕΒΖ έκοψε στο μισό περίπου τις άδειες καλλιέργειας (έδωσε άδειες για περίπου 80.000 τόνους, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 14.000 στρέμματα, ενώ πέρσι, με προτροπή της ΕΒΖ, οι αγρότες της περιοχής καλλιέργησαν 27.000 στρέμματα).

Για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τευτλοπαραγωγοί του Δομοκού, έγινε στην Κοινότητα Ομβριακής, μαζική συγκέντρωση, τευτλοπαραγωγών, κοινοταρχών, προέδρων συνεταιρισμών της περιοχής και άλλων μαζικών φορέων της Φθιώτιδας, όπου εκφράστηκε το αδιέξοδο και η απόγνωση των αγροτών, που δεν έχουν πλέον τι να καλλιεργήσουν. Τα βασικά αιτήματα που θέτουν οι τευτλοπαραγωγοί του Δομοκού είναι να μη μειωθεί η τιμή κατά 12%, να καλλιεργήσουν 27.000 στρέμματα με παραγωγή 130.000 τόνους και να επιστραφεί στους παραγωγούς το πρόστιμο των 25.000 δραχμών για κάθε στρέμμα υπέρβασης, που παράνομα παρακρατήθηκε από την ΕΒΖ. Επίσης να ξαναλειτουργήσει το κέντρο συγκέντρωσης τεύτλων στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Αγγειών, που η διοίκηση της ΕΒΖ κατάργησε, στο όνομα της μείωσης του κόστους λειτουργίας της βιομηχανίας.

Σε συνάντηση επίσης που είχε χτες αντιπροσωπεία των τευτλοπαραγωγών της επαρχίας Δομοκού με τον υφυπουργό Γεωργίας, Δ. Σωτηρλή, ο τελευταίος προχώρησε σε γενικόλογες υποσχέσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα. Για λόγους περισσότερο σκοπιμότητας ο υφυπουργός υποσχέθηκε στην αντιπροσωπεία ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθούν μερικές χιλιάδες τόνοι τεύτλων στην περιοχή του Δομοκού (10.000 - 20.000 τόνοι) από τα αποθέματα της ΕΒΖ, πράγμα που δεν ικανοποιεί τα σχετικά αιτήματα των αγροτών, αλλά ούτε λύνει και το πρόβλημα.

"Βγάζουν το λάδι" σε παραγωγούς - καταναλωτές

Οι πρώτοι αναγκάζονται φέτος να πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές, αλλά οι δεύτεροι αγοράζουν σχεδόν όπως πέρσι. Κερδισμένοι βέβαια μόνο οι έμποροι και οι βιομήχανοι

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η κερδοσκοπία των εμπόρων - βιομηχάνων σε βάρος των παραγωγών ελαιολάδου και των καταναλωτών, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Οι ελαιοπαραγωγοί, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, αναγκάζονται να πουλάνε το λάδι σε εξευτελιστικές τιμές (έπεσαν στο μισό σε σχέση με την περίοδο 1996/97), με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή. Από την άλλη οι τιμές που αγοράζουν οι καταναλωτές παραμένουν στα ίδια επίπεδα και είναι διπλάσιες από τις τιμές που πουλάνε οι παραγωγοί και οι έμποροι - βιομήχανοι θησαυρίζουν. Μπροστά στην κατάσταση αυτή το υπουργείο Γεωργίας, για λόγους περισσότερο δημιουργίας εντυπώσεων, ήρθε χτες καθυστερημένα να ζητήσει από το υπουργείο Ανάπτυξης να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Βέβαια ακόμα και αν παρέμβει τελικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι ελαιοπαραγωγοί δε θα έχουν να ωφεληθούν σε τίποτα στην ουσία, ενώ ζήτημα τίθεται επίσης για το κατά πόσο θα ωφεληθούν και οι καταναλωτές. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας αγνοούν τα κρίσιμα αιτήματα που θέτουν οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας και δεν παίρνουν κανένα σχετικό μέτρο: Για προστασία της τιμής παραγωγού με την καθιέρωση τιμής ασφαλείας, καταβολή εισοδηματικής ενίσχυσης για τη στήριξη του παραγωγού ίση με 300 δραχμές το κιλό, πάταξη της αισχροκέρδειας και της νοθείας στο λάδι και να μπουν φραγμοί στις αθρόες εισαγωγές.

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, οι τιμές που παίρνουν οι παραγωγοί για το Εξτρα παρθένο είναι 640-720 δραχμές το κιλό, ενώ την περίοδο 1996/97 η τιμή άνοιξε με 1.180-1.200 δραχμές το κιλό. Με βάση τα ίδια στοιχεία οι καταναλωτές αγοράζουν το Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο από 1.125 μέχρι 1.560 δραχμές το 1 λίτρο και από 5.800 μέχρι 7.740 δραχμές τη συσκευασία των 5 λίτρων.

ΕΛΒΙΕΞ
Μια "βόμβα" στο ποτήρι!

Νέα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για την απομάκρυνση της επικίνδυνης για την υγεία των κατοίκων της περιοχής βιομηχανίας, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας

Ανεξέλεγκτα και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία 45.000 κατοίκων των Ιωαννίνων, εξακολουθεί να λειτουργεί το εργοστάσιο εμποτισμού ξυλείας με επικίνδυνες και τοξικές ΕΛΒΙΕΞ. Η μονάδα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις πηγές "Τούμπα", από τις οποίες υδρεύεται ολόκληρος ο νομός, και η κατάσταση του πόσιμου νερού χαρακτηρίζεται άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Το θέμα έφερε ξανά στη Βουλή χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας καταθέτοντας δεύτερη Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη."Ακριβώς πάνω από τις πηγές λειτουργεί το εργοστάσιο εμποτισμού ξυλείας με κρεοζωτέλαιο (επικίνδυνη και τοξική ουσία), η ΕΛΒΙΕΞ. Οι φαινόλες, αλλά και οι άλλοι υδρογονάνθρακες που περιέχει το κρεοζωτέλαιο, μολύνουν το έδαφος, τον αέρα και τον υδροφόρο ορίζοντα των πηγών και το πόσιμο νερό. Οι κάτοικοι κινδυνεύουν και είναι γνωστό ότι οι φαινόλες, εκτός των άλλων επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι καρκινογόνες", τονίζει χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Απ. Τασούλας επισημαίνει ακόμα ότι οι κάτοικοι αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια για να απομακρυνθεί αυτή η βιομηχανία από την περιοχή. "Ομως, η αδιαφορία της κυβέρνησης και οι ανασταλτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας - σημειώνει - δημιουργούν την εντύπωση ότι ο λαός της περιοχής και οι φορείς του εμπαίζονται. Οι διαθέσεις των κατοίκων καθημερινά μεταβάλλονται και σύντομα μπορεί να δημιουργηθούν εκρηκτικές καταστάσεις". Τέλος, ερωτά εύλογα τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, "ποιος συγκαλύπτει την εγκληματική συνέχιση της λειτουργίας της ΕΛΒΙΕΞ και ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να προστατευτούν οι πηγές, το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και οι κάτοικοι της περιοχής".

Επισημαίνεται ότι οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν εδώ και πολλά χρόνια να παρθούν άμεσα μέτρα και να μεταφερθεί το εργοστάσιο σε άλλη περιοχή, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Γι' αυτό το λόγο προσέφυγαν στο ΣτΕ, ενώ πρόκειται να προσφύγουν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σημειώνεται ακόμα ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Νομαρχία Ιωαννίνων δύο φορές αποφάσισε να μην ανανεώσει την άδεια λειτουργίας του εργοστασίου, ωστόσο οι υπεύθυνοι της ΕΛΒΙΕΞ προσέφυγαν στον Αρειο Πάγο, με αποτέλεσμα να εκδοθεί η άδεια για να λειτουργήσει το εργοστάσιο.

ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΗΡΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΒΒ Η κυβερνητική αδιαφορία και... οι "καλοθελητές"!

Το ζήτημα της παρακαμπτηρίου οδού - "φάντασμα" των Ιωαννίνων θέτει με ανακοίνωσή του φορέας με την επωνυμία "Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών", ο οποίος, με αφορμή τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της κυβέρνησης για το σοβαρό αυτό πρόβλημα, όχι μόνο "τσουβαλιάζει" αδιακρίτως πολιτικές δυνάμεις στη λογική "όλοι ίδιοι είναι", αλλά φτάνει και στο σημείο να καλεί τους Ηπειρώτες να ψηφίσουν "λευκό" στις εκλογές!

Η παρακαμπτήριος αποτελεί χρόνιο αίτημα των κατοίκων των Ιωαννίνων, αφού η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων από και προς όλες τις κατευθύνσεις του νομού περνούν μέσα από την πόλη. Ο φορέας, μάλιστα, κάνει λόγο για τουλάχιστον 20.000 αυτοκίνητα εσωτερικών και διεθνών μεταφορών που διέρχονται καθημερινά μέσα από την πόλη, γεγονός που καθιστά αφόρητες τις συνθήκες διαβίωσης.

Προσθέτουν, επίσης, ότι η παρακαμπτήριος υπάρχει σαν μελέτη από το 1984 και καταγγέλλουν ότι ο μόνος που ωφελείται "είναι το μελετητικό γραφείο, που για κάθε νέο στάδιο εισπράττει από 200.000.000".

Στη συνέχεια καταγγέλλουν ότι "οι βουλευτές του νομού τηρούν "σιγήν ιχθύος"" και προσθέτουν ότι ο δήμαρχος και ο νομάρχης "αρκούνται σε υπομνήματα και παραστάσεις ή εκτοξεύουν φραστικά πυροτεχνήματα, περιμένοντας και οι δύο το χρίσμα από το κυβερνών κόμμα για τις επόμενες εκλογές".

Τέλος, σαν τρόπο "διαμαρτυρίας" προτείνουν στους συμπατριώτες τους να ψηφίσουν "λευκό" στις επόμενες εκλογές.

Προφανώς, οι συντάκτες της ανακοίνωσης θέλουν να "ξεχνούν" ότι στις 11/10/97, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Μαρία Μπόσκου,ο πρώτος εκλέγεται στο νομό Ιωαννίνων, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για το θέμα. Οι κομμουνιστές βουλευτές παρουσίαζαν στην Ερώτησή τους την αναγκαιότητα της παρακαμπτηρίου, τις ανέξοδες και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των κυβερνήσεων, αλλά και την ακαταλληλότητα της δευτερεύουσας παράκαμψης που κατασκευάζεται, η λεγόμενη "βλαχόστρατα". Τόνιζαν συγκεκριμένα ότι αυτή η πρόχειρη παράκαμψη "όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε, αλλά δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, επειδή διέρχεται και αυτή μέσα από κατοικημένες περιοχές (Βουνοπλαγιά, Ελεούσα). Η "Βλαχόστρατα" και μετά την ολοκλήρωσή της δε θα επαρκούσε για τη βαριά κυκλοφορία και την αποσυμφόρηση της πόλης. Χρειάζεται άμεσα η κανονική παράκαμψη. Ομως, μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί ούτε οριστική μελέτη, ούτε δημοπράτηση, ούτε χρηματοδότηση του έργου".

Τέλος, οι βουλευτές ρωτούσαν τους υπουργούς ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, για να δημοπρατηθεί η παρακαμπτήριος των Ιωαννίνων, για να ανακουφιστούν οι κάτοικοι και να διευκολυνθεί και η κυκλοφορία των οχημάτων. Το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε απαντήσει στις 30/10 ότι "αναμένει" ολοκλήρωση μελέτης... "μέσα" στο '98!

Επίσης, οι κάτοικοι της Βουνοπλαγιάς, που θα πληγεί από το πέρασμα της πρόχειρης παράκαμψης, προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12/12/97 και στο ψήφισμά τους θέτουν αναλυτικά τα προβλήματα που θα τους δημιουργήσει ο δρόμος και καλούν σε αγώνα και τα γύρω χωριά, αλλά και το κοινοτικό τους συμβούλιο που, παρά τις αποφάσεις του, δεν έδειχνε διάθεση αντίστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ