ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΩΡΑΪΤΙΚΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Η ζωή με τα λύματα...

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, δηλώνοντας ...αναρμόδιο, παρέπεμψε στο υπουργείο Εσωτερικών σχετική Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Τα ποντίκια κόβουν βόλτες στους δρόμους, ανάμεσα στους τουρίστες το καλοκαίρι και συνεχίζουν να ...συντροφεύουν τους κατοίκους του τουριστικού χωριού, όταν αδειάζει, το χειμώνα. Οσο για τα βοθρολύματα - αυτά δεν κρύβονται σε αγωγούς, δεν αναδύουν μόνο της μυρωδιά τους μέσα από ελαττωματικά φρεάτια - χύνονται, έτσι απλά, στο δρόμο, στα χαντάκια των δρόμων, ταλαιπωρώντας την "όραση" και την "οσμή" της ζωής, που λειτουργεί δίπλα τους, απειλώντας την υγεία όλων, ντόπιων και ξένων.

Και το "δίπλα", στην περίπτωση των Μωραϊτικων της Κέρκυρας με τους 850 μόνιμους κατοίκους και τους 7.000 επισκέπτες - τόσες είναι οι διαθέσιμες κλίνες τουριστικών καταλυμάτων - είναι κυριολεξία.

Το βιολογικό της περιοχής εγκρίθηκε το 1994. Το 1995, Μάη μήνα, έγιναν τα εγκαίνια για την έναρξη των εργασιών. Παρόντες ο υφυπουργός Οικονομικών σήμερα και τοπικός βουλευτής Γ. Δρυς,άλλοι βουλευτές του νησιού, ο περιφερειάρχης, ο νομάρχης και άλλα επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο νομό. Φέτος τον Οκτώβρη, όμως, το έργο σταμάτησε. Ο ...τοποτηρητής της κυβέρνησης στην περιοχή, γενικός γραμματέας Ιονίων Νήσων, βρήκε τεχνικές δυσκολίες και αποφάσισε: Πληρωμή εργολάβου, σταμάτημα εργασιών και νέα δημοπράτηση. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση δεν είχε εξασφαλίσει την εθνική συμμετοχή - 25% του κόστους - για την ολοκλήρωση του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ενωση έργου.

Υστερα από αυτά, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Νίκος Γκατζής,το θέμα έφτασε και στη Βουλή. Ωστόσο το υπουργείο δήλωσε αυτές τις μέρες αναρμόδιο να απαντήσει "ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες εθνικές πιστώσεις και να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατόν το έργο" και παρέπεμψε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές στην Ερώτησή τους, "για το ζωτικής σημασίας έργο, δεν έχει εξασφαλιστεί η εθνική συμμετοχή, δηλαδή 125 εκατομμύρια δραχμές (!), αν και μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του τόπου, στη βελτίωση του περιβάλλοντος της περιοχής και την προστασία των κατοίκων, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να "ζουν" σήμερα με τα απόβλητα να χύνονται στους δρόμους, στο ποτάμι και τη θάλασσα.

Η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων - καταγγέλλουν οι δύο βουλευτές - μεγαλώνει εξαιτίας των αβάσιμων δικαιολογιών που ψελλίζει η κυβέρνηση, η οποία, ωστόσο, δε δίστασε να κερδοσκοπήσει πολιτικά, οργανώνοντας εκδήλωση για τα εγκαίνια εργασιών του έργου το Μάη του 1995...

Παράλληλα, στην Κέρκυρα οι κάτοικοι ετοιμάζονται να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις, προειδοποιώντας ότι θα καταλάβουν τη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και θα αποκλείσουν την επαρχιακή οδό Κέρκυρας - Λευκίμμης, στον οδικό άξονα της οποίας βρίσκονται τα Μωραϊτικα, αν δε δικαιωθούν. Αλλωστε, η Κοινότητα Μωραϊτικων έχει ήδη απορρίψει την απόφαση του "περιφερειάρχη". Οι μαζικοί φορείς έχουν αντιδράσει. Η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ κατήγγειλε μικροπολιτικές και προεκλογικές σκοπιμότητες σε βάρος της περιοχής, για την οποία αποτελεί έργο επιβίωσης ο βιολογικός καθαρισμός. Η Τοπική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στα Μωραϊτικα απειλεί ότι τα μέλη της θα καταθέσουν τις κομματικές τους ταυτότητες, αν δε συνεχιστεί και ολοκληρωθεί το έργο. Με ομόφωνη απόφασή τους, το κοινοτικό συμβούλιο και ο πρόεδρος της Κοινότητας Α. Αλεξάκης προειδοποιούν ότι θα παραιτηθούν για τους ίδιους λόγους.

Αντιστασιακές εκδηλώσεις

Κοπή πίτας

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ κόβουν την πρωτοχρονιάτικη τους πίτα την Κυριακή 11-1-98 και καλούν τα μέλη τους και τους φίλους της Αντίστασης να παραβρεθούν:

  • ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ στις 10 π.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Σμυρναίων (28ης Οκτωβρίου και Θεσσαλίας).
  • ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ,στις 10.30 πμ,στα γραφεία του Παρ/τος (Βρυούλων 14).
  • ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ και ο Σύλλογος ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ,στις 10 πμ στο Θέατρο του Δήμου (Παπαναστασίου και Μ. Ασίας).
  • ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ,στις 10.30 πμ,στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου της πόλης.
  • ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΠΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ,στις 11 πμ,στα γραφεία του Παρ/τος.
  • ΠΛΑΚΑΣ,στις 10.30 πμ,στα γραφεία του Παρ/τος (Αγίου Μάρκου 10).
  • ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ Θεσσαλονίκης, στις 11 πμ στα γραφεία του Παρ/τος (Σκρα 14).
Οικογενειακή τραγωδία στη Μάνδρα

Με κυνηγετική καραμπίνα η Ελισσάβετ Νεοχωρίτου 42 ετών πυροβόλησε και σκότωσε το 47χρονο σύζυγό της Διονύσιο Νεοχωρίτη, σήμερα το πρωί, σε διαμέρισμα του τρίτου ορόφου της 7ης πολυκατοικίας, στις εργατικές κατοικίες Μάνδρας. Στη συνέχεια, η Ελ. Νεοχωρίτου, αφού βγήκε στον εξώστη του διαμερίσματος, πήδηξε στο κενό, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στον πρόεδρο Εφετών Κοζάνης Ν. Αμίγδαλο, προκειμένου να διερευνηθούν σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας "Αδέσμευτος Τύπος", σύμφωνα με τα οποία ενέχονται δικαστές και αστυνομικοί σε όργια σε πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Στο δημοσίευμα του "Αδέσμευτου" αναφέρεται επίσης ότι υπάλληλος του δικαστικού μεγάρου κατηγορείται για ναρκωτικά, ενώ πρόεδρος Πρωτοδικών φέρεται να καταγγέλλει ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από δύο υπαλλήλους του δικαστικού μεγάρου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Δίκαιη η αγανάκτηση του κοινού

Δίκαιη θεωρούν την αγανάκτηση του επιβατικού κοινού οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ, αλλά επισημαίνουν ότι για τη σημερινή κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι κυβέρνηση και διοίκηση και όχι οι οδηγοί, οι οποίοι άδικα δέχονται φραστικές ή μη επιθέσεις από επιβάτες.

Σε χτεσινή του ανακοίνωση, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, με αφορμή τον πρόσφατο προπηλακισμό οδηγού από επιβάτη στα Λιόσια, υπογραμμίζει ότι οι οδηγοί εργάζονται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες (εξουθενωτικό ωράριο, λόγω έλλειψης 800 οδηγών, δυσμενείς κυκλοφοριακές συνθήκες, κακό σχεδιασμό στα δρομολόγια, κλπ.), εκτελώντας ό,τι σχεδιάζει ο ΟΑΣΑ. Συνεπώς, τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι άδικο να ξεσπά το επιβατικό κοινό στους οδηγούς, που δε φέρουν ευθύνη για την κακή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση, αντί για τους πραγματικά υπεύθυνους, που είναι κυβέρνηση και διοίκηση ΟΑΣΑ.

Πενταμελής σπείρα πουλούσε λευκό θάνατο

Πενταμελής σπείρα εμπόρων ναρκωτικών, που διακινούσε μεγάλες ποσότητες, πιάστηκε τις νυχτερινές ώρες της 5ης προς 6η Γενάρη, στην περιοχή της Κυψέλης, έχοντας στην κατοχή της 11 κιλά ηρωίνης.

Σύμφωνα με την Ασφάλεια, η ηρωίνη μεταφέρθηκε από τα Τίρανα με μία Μερσεντές, τις νυχτερινές ώρες της 4ης Γενάρη, περνώντας τα σύνορα από την περιοχή της Κρυσταλλοπηγής - Φλώρινας. Ενα άλλο μέλος της σπείρας διαπραγματευόταν την πώληση της ηρωίνης προς 200.000 δολάρια με άγνωστους - από την Ασφάλεια - αγοραστές. Οι υπόλοιποι δράστες έκρυψαν και κατείχαν την ηρωίνη, που ήταν συσκευασμένη σε 22 ισοβαρή αυτοσχέδια δέματα των 500 γραμμαρίων.

Οι συλληφθέντες, που είναι Αλβανοί υπήκοοι, αποτελούνταν από τους Νταβίντι Βλαντιμίρ,39 ετών, και τη σύζυγό του Νταβίντι Μαρί,42 ετών, που έμεναν στην οδό Χιλιανδαρίου 9 στην Κυψέλη, άεργους. Στο ίδιο σπίτι έμενε προσωρινά και ο 47χρονος Σπάιου Ντασαμίρ, καθώς και ο μόλις 22 ετών Μπέγια Αντι,επίσης άεργοι. Στην παραπάνω σπείρα περιλαμβανόταν και ο ελληνικής καταγωγής Ζούστης Βίκτωρ,56 χρονών, καθηγητής Δραματικής Σχολής στην Αλβανία, ο οποίος κατείχε ελληνικό και αλβανικό διαβατήριο.

Επίσης κατηγορείται και ο Αλβανός με στοιχεία Τάνι,κάτοικος Τιράνων, ο οποίος είναι ο προμηθευτής και οργανωτής της εισαγωγής και μεταφοράς της ηρωίνης που κατασχέθηκε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ