ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
13Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Απ' το δρόμο σε ... λυόμενα

Μόλις μια μέρα πριν ξαναρχίσουν τα μαθήματα, ο Δήμος αρχίζει τις ενέργειες για την εγκατάσταση λυόμενων αιθουσών. Μέχρι να γίνει αυτό, οι μαθητές θα φιλοξενούνται σε διάφορα γειτονικά σχολεία

Σε συνθήκες εργοταξίου και μέσα σε λυόμενα θα αναγκαστούν να κάνουν μαθήματα οι μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας. Τα λυόμενα που θα"στεγάσουν" τους μαθητές θα εγκατασταθούν στην αυλή του σχολείου και μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες, δηλαδή αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, εγκατάσταση καλοριφέρ και τουαλέτες, οι μαθητές θα φιλοξενηθούν σε σχολεία της περιοχής και η μεταφορά τους θα γίνεται με πούλμαν. Την πρόταση αυτή μετέφερε στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, ο δήμαρχος Καλλιθέας Γ. Κυριόπουλος,χωρίς όμως να διευκρινίσει το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για την εγκατάσταση αυτών των λυόμενων.

Ομως, μέχρι χτες δεν είχε κατατεθεί η σχετική αίτηση του δήμου προς τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, ούτε είχε οριστεί το κονδύλι που απαιτείται για τις σχετικές εργασίες και όλα αυτά μια μέρα πριν ανοίξουν τα σχολεία. Σήμερα, στις 7μ.μ. οι γονείς θα πραγματοποιήσουν στο χώρο του σχολείου γενική συνέλευση, για να αποφασίσουν αν αυτή η λύση είναι η πλέον κατάλληλη.

Σε ερώτηση των γονιών προς τον δήμαρχο, σχετικά με την επικινδυνότητα που εγκυμονεί η παλαιότητα του διατηρητέου, τη στιγμή που τα παιδιά τους θα βρίσκονται μέσα στα λυόμενα και θα χρησιμοποιούν την αυλή, ο Γ. Κυριόπουλος απάντησε ότι θα εγκατασταθεί ένα κάλυμμα αλουμινίου μαζί με συρμάτινο πλέγμα στο κτίριο, που θα "προφυλάσσει" τους μαθητές από τυχόν πτώσεις σοβάδων, ενώ θα αφαιρεθεί και ο σωλήνας της υδρορρόης, που έχει διαβρωθεί, για την αποφυγή ατυχημάτων. Μάλιστα ο δήμαρχος εξέφρασε την ανησυχία του για το πρόβλημα του σχολείου, ο οποίος δήλωσε ότι το "πληροφορήθηκε" ένα μήνα μετά τη γνωστοποίηση και ενώ τα παιδιά όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται στο δρόμο. Ο Αριστείδης Αβραμίδης,επικεφαλής της "Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας" Καλλιθέας σχολιάζοντας την πρόταση του Δήμου, δήλωσε στο "Ρ": "Να πάψει, πλέον, η δημοτική αρχή να στηρίζει την όλη καθυστέρηση και κωλυσιεργία αποκλειστικά και μόνο στον αποχαρακτηρισμό του διατηρητέου, κάτι που δεν πρέπει να γίνει, ενώ παράλληλα πρέπει να ξεκινήσουν κατ' επειγόντως οι εργασίες ανέγερσης νέου κτιρίου στο χώρο του 13ου και πάνω από όλα να αλλάξει η μελέτη. Εάν δε γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις από το δήμο και δεν ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης, έστω και το Φλεβάρη, ώστε να παραδοθεί το νέο κτίριο μέχρι τον Οκτώβρη τότε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Τα λυόμενα καλό θα είναι να μπουν σε άλλο χώρο όχι στην αυλή του σχολείου, ώστε να μην πάνε πίσω και άλλο οι διαδικασίες ανάθεσης του έργου".

Ευρεία σύσκεψη για την παιδεία σήμερα

Συγκέντρωση μαθητών την Πέμπτη 15 Γενάρη στην Αθήνα

Με στόχο "το συντονισμό των ενεργειών, για μια αποτελεσματική παρέμβαση όλων μας ενάντια στον Νόμο 2525 και για τη στήριξη της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας", καλούν σήμερα σε ευρεία σύσκεψη εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς τα Διοικητικά Συμβούλια της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στα γραφεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Ξενοφώντος 15Α).

Στο μεταξύ οι μαθητές των σχολείων της Αθήνας έχουν ήδη αποφασίσει να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και πορεία την επόμενη Πέμπτη, 15 Γενάρη, αντιδρώντας στο Νόμο 2525 και διεκδικώντας δημοκρατία στα σχολεία, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού και δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους.

Οπως αναφέρεται στο κάλεσμα των δύο Ομοσπονδιών, "τα προβλήματα της δημόσιας δωρεάν παιδείας οξύνονται συνεχώς. Ο αντιεκπαιδευτικός Νόμος 2525 και τα μέτρα υλοποίησής του, οι χαμηλές δαπάνες για την παιδεία (7,8%) που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό, οδηγούν σε συρρίκνωση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και σε μορφωτική υποβάθμιση", τονίζεται. Σε ό,τι αφορά πάντως τα μέτρα υλοποίησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, πρέπει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η έκδοση πολλών Προεδρικών Διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων, που αφορούν θέματα όπως ενισχυτική διδασκαλία, τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, την αξιολόγηση των μαθητών, τις κατευθύνσεις στα λύκεια, καθώς και Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, την πρόσληψη των εκπαιδευτικών μετά την κατάργηση της επετηρίδας, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι θα καταρτίσει νομοσχέδια για την τεχνική εκπαίδευση, την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ κ.ά.

ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Κάλπικη κοινωνική ευαισθησία

Την πρόθεση της δημοτικής αρχής να μετατρέψει τα ΚΑΠΗ σε "δημοτικό γηροκομείο" καταγγέλλει η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου"

Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν. Μόνο η φράση αυτή θα σκιαγραφούσε καλύτερα τις προθέσεις της δημοτικής αρχής Ζωγράφου, η οποία σχεδιάζει την υποκατάσταση - αντικατάσταση των ΚΑΠΗ με ξενώνες για έγκλειστους γέροντες.

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου",η δημοτική αρχή, αντί για αναβάθμιση και επέκταση των ΚΑΠΗ με βελτίωση των υπηρεσιών και την υλοποίηση προγραμμάτων διευκόλυνσης και δημιουργικής δραστηριότητας αναψυχής, τα καταδίκασε στην υποβάθμιση, αφυδατωμένα από επαρκείς πόρους και τα έσπρωξε στην περιθωριοποίηση και την ανυποληψία.

Τώρα σχεδιάζει τη δημιουργία επιχείρησης για γέροντες με την αρπαγή των συντάξεών τους για τη λειτουργία της. Τη βαπτίζει "δημοτικό γηροκομείο" που θα λειτουργεί ανταποδοτικά με αντίτιμο την πενιχρή σύνταξη των ηλικιωμένων συμπολιτών μας.

Κάλπικη είναι, τονίζεται στην ανακοίνωση, η επίκληση κοινωνικής ευαισθησίας προς τους γέροντες όταν στη λογική της έκθεσης Σπράου θα υφαρπάξουν το πενιχρό εισόδημά τους. Είναι προκλητική γενικότερα η αντιμετώπιση των ηλικιωμένων από το δήμο, όταν ταυτόχρονα επιβάλλουν 10 χιλιάδες χαράτσι για προγράμματα άθλησης. Είναι τερατώδες να χρησιμοποιούν ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ανταποδοτικότητας για τη φροντίδα και την προστασία τους. Μια τέτοια μεθοδολογία είναι το θερμοκήπιο για νοσηρά και απάνθρωπα φαινόμενα απέναντι στους υπερήλικες συνανθρώπους μας.

Η κυβέρνηση προωθεί διάφορα πιλοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ύψους 150 εκατ. που προετοιμάζουν τη μετατροπή των ΚΑΠΗ σε επιχειρηματικούς ξενώνες και τα ροκανίζουν διάφοροι επιτήδειοι επιστήμονες.

Η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου" καλεί τους λαϊκούς φορείς της πόλης να σταματήσουν την προωθούμενη αναλγησία και αντιπροτείνει τη δημιουργία κοινωνικής υπηρεσίας στο δήμο με πλήρη στελέχωση για παροχή δωρεάν υψηλής ποιότητας φροντίδα και επαρκή χρηματοδότηση από το δήμο και τη Νομαρχία.

Σχολείο χωρίς καθηγητές!

Κατάληψη του ελληνικού Προξενείου στο Μόναχο προγραμματίζουν την ερχόμενη Δευτέρα γονείς και μαθητές του Ελληνικού Λυκείου του Σβάινφουρτ της Γερμανίας, καθώς το σχολείο παραμένει ακόμα χωρίς εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με γονείς των μαθητών, από την αρχή της χρονιάς στο σχολείο υπήρχαν μόνο καθηγητές Γερμανικών και Μαθηματικών, καθώς υπήρξε πρόβλημα στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό. Σε πρόσφατη επικοινωνία τους με το υπουργείο Παιδείας πληροφορήθηκαν ότι έχει σταλεί ένας καθηγητής Φυσικής ο οποίος δεν έφτασε ακόμα στο σχολείο.

Οι γονείς, οι οποίοι επανειλημμένα έχουν διαμαρτυρηθεί για εγκατάλειψη, κάνουν τώρα λόγο για το ενδεχόμενο να κλείσει τελικά το σχολείο, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ευτυχώς πήραν το Δώρο Πάσχα!

Με το Δώρο... του Πάσχα έκαναν Χριστούγεννα οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Πειραιά, οι οποίοι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας που ξεκίνησαν στις 17 Δεκέμβρη, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Οι 470 έκτακτοι εκπαιδευτικοί του Ιδρύματος, που είχαν να πληρωθούν από τον περασμένο Απρίλη, "κατάφεραν" τελικά να εισπράξουν το Δώρο του Πάσχα και τους μισθούς Μάη και Ιούνη, ενώ σύμφωνα με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας τους, τα υπόλοιπα δεδουλευμένα δεν αναμένεται να τα πληρωθούν πριν από τον ερχόμενο Απρίλη (!) καθώς η διοίκηση του ΤΕΙ Πειραιά δηλώνει ότι αδυνατεί να τους πληρώσει.

Οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας μέχρι να τους καταβληθούν οι μισθοί, ενώ έχει ζητηθεί από το υπουργείο Παιδείας να διενεργήσει διαχειριστικό έλεγχο στο Ιδρυμα.

Πέθανε δάσκαλος από μηνιγγίτιδα

Αναστάτωση προκάλεσε ο θάνατος του 37χρονου δασκάλου Θανάση Ταντανόζη, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Θέρμης, ο οποίος είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα και κηδεύτηκε προχτές.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Νομιάτρου δεν κρίνεται απαραίτητη η απολύμανση, αν και ζητήθηκε από τη Διεύθυνση του σχολείου, γιατί δε συντρέχει κίνδυνος για τους μαθητές και τους δασκάλους, αφού το μικρόβιο της μηνιγγίτιδας δε ζει εκτός του ανθρώπινου οργανισμού και ο δάσκαλος προσβλήθηκε από αυτό σε περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά. Μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κρούσμα μηνιγγίτιδας σε κανέναν μαθητή των 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Θέρμης.

Νέος διευθύνων σύμβουλος στον ΟΤΕ

Ο Γιώργος Χρυσολούρης, μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος του ΕΜΠ, επιλέγη τελικά για τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ. Ο νέος διευθύνοντας σύμβουλος θεωρείται άνθρωπος του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, και έχει εργαστεί επί δεκαπενταετία σε αμερικάνικες και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Από τις αρχές του 1996 μετέχει στο ΔΣ του ΟΤΕ και ηγούνταν της ομάδας που παρουσίασε τον Οργανισμό στους διεθνείς επενδυτές στις δύο πρόσφατες μετοχοποιήσεις. Με την τοποθέτηση αυτή, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, ενισχύει το έλεγχό του στη μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ