ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Οι τραμπούκοι ξαναχτύπησαν!

Οι "γνωστοί - άγνωστοι" ξαναχτύπησαν, αυτή τη φορά στο Περιστέρι. Οι θρασύδειλοι τραμπούκοι επέλεξαν το δρόμο της συκοφάντησης - εκ του ασφαλούς φυσικά - για να τρομοκρατήσουν τους κομμουνιστές της περιοχής. Κυρίως, όμως, προσπάθησαν - ανεπιτυχώς για μια ακόμα φορά - να διαστρεβλώσουν την Ιστορία, να μειώσουν τους ογδοντάχρονους αγώνες του ΚΚΕ.

Οι βάναυσοι τραμπουκισμοί αυτή τη φορά έγιναν στα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ στο Περιστέρι, που βρίσκονται στην οδό Μεσολογγίου 17. Προχτές το βράδυ κάποιοι προσπάθησαν, γράφοντας συνθήματα έξω απ' τα γραφεία της Αχτιδικής Επιτροπής, να αμαυρώσουν την Ιστορία. "Ο Αρης ζει", "ΚΚΕ, το κόμμα των τσάτσων" και άλλα τέτοιας "εμπνεύσεως" συνθήματα γέμισαν τους τοίχους των γραφείων του ΚΚΕ, ενώ ως... υπογραφή οι τραμπούκοι άφησαν ένα ανάποδο σφυροδρέπανο με ένα αστέρι στο επάνω μέρος του. Μάλιστα το θράσος τους έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε στην είσοδο των γραφείων του ΚΚΕ έγραψαν: "ΣΤΟΠ κίνδυνος"...

Ο Μήτσος Παπαβασιλόπουλος,γραμματέας της Αχτίδας του ΚΚΕ στο Περιστέρι, επισήμανε πως οι ζημιές στο ιδιόκτητο κτίριο του Κόμματος είναι πολύ μεγάλες, αφού ο εξωτερικός χώρος (μάρμαρα, τζάμια κτλ.) έχουν καταστραφεί τελείως. "Γνωρίζουμε πως όλα αυτά γίνονται στα πλαίσια της τρομοκράτησης των κομμουνιστών και στην προσπάθεια κάποιων να διαστρεβλώσουν την Ιστορία", είπε στο "Ρ" ο Μ. Παπαβασιλόπουλος. Επισήμανε ωστόσο πως όλα αυτά "όχι μόνο δεν πτοούν τους συντρόφους, αντίθετα οι κομμουνιστές θα απαντήσουν με τον τρόπο που γνωρίζουν". Δηλαδή με την ένταση της δράσης τους και το δυνάμωμα των αγώνων.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Συντηρεί τις "διαφορές" η τουρκική κυβέρνηση

Τις θέσεις της για τις βραχονησίδες, τον ελληνικό εναέριο χώρο και την "απευθείας συζήτηση" μεταξύ των "σοφών", επανέλαβε χτες η Αγκυρα

Οι βραχονησίδες του Αιγαίου, ο ελληνικός εναέριος χώρος και οι επιτροπές των εμπειρογνωμόνων, αποτέλεσαν χτες αντικείμενο ανακοινώσεων και δηλώσεων από την πλευρά της Αγκυρας, η οποία επιμένει να διατηρεί ανοιχτά όλα τα θέματα, που έχει καταφέρει να χαρακτηρίζονται ως ελληνοτουρκικές διαφορές.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Νετζατί Ουτκάν υποστήριξε χτες ότι "δεν έχουν καμιά νομική ισχύ οι δραστηριότητες που σχεδιάζει η Ελλάδα σε νησίδες και βραχονησίδες οι οποίες δεν ανήκουν στην κυριότητά της με βάση συμβάσεις".

Ο Τούρκος εκπρόσωπος κατά το τακτικό εβδομαδιαίο μπρίφινγκ του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι "είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η Ελλάδα προσπαθεί να αλλάξει το καθεστώς των γεωγραφικών σχηματισμών στο Αιγαίο με τετελεσμένα και μονομερείς ενέργειες". Ο Ουτκάν υποστήριξε ότι "η Ελλάδα, στηριζόμενη στις ενέργειές της αυτές, δεν μπορεί να αξιώσει κανένα δικαίωμα στους σχηματισμούς αυτούς ούτε σήμερα ούτε στο μέλλον".

Ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε ότι "η Τουρκία δεν έχει καμία αντίρρηση για τις νήσους, τις νησίδες και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο, οι οποίες είτε κατονομάζονται σε διεθνείς συμβάσεις και δίνονται ξεκάθαρα στην Ελλάδα, είτε δεν υπάρχει αμφιβολία για το ότι δίνονται στην Ελλάδα με βάση τις διατάξεις που ορίζουν αυτές οι συμβάσεις". Ο Ουτκάν υπογράμμισε την ανάγκη να "διαπιστωθεί η κυριότητα των γεωγραφικών σχηματισμών, εκτός των παραπάνω, με τρόπο συμβατό με τις ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις".

Ο Ουτκάν, τέλος, είπε ότι "τα τελευταία εγχειρήματα της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με τη δέσμευση περί αποφυγής μονομερών ενεργειών στο Αιγαίο, που ανέλαβε η χώρα αυτή με τη συμφωνία της Μαδρίτης".

Εναέριος χώρος - εμπειρογνώμονες

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Νετζατί Ουτκάν, δήλωσε επίσης ότι "είναι σαφής παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να εφαρμόζει καθεστώς εθνικού εναέριου χώρου δέκα μιλίων".

Ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε ότι "καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, δε θα αναγνωρίσει το καθεστώς εναέριου χώρου δέκα μιλίων, που εφαρμόζει η Ελλάδα κατά παρέκκλιση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου".

Ο Ουτκάν, επικαλούμενος ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι "το εύρος των χωρικών υδάτων της Ελλάδας έχει προσδιοριστεί και ανακοινωθεί με νόμο της 8ης Οκτώβρη 1936 ως έξι ναυτικά μίλια".

Ο Τούρκος εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι "με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου ο εναέριος χώρος οριοθετείται ως ο εναέριος χώρος πάνω από τα χωρικά ύδατα" και είπε ότι "ο εθνικός εναέριος χώρος της Ελλάδας είναι έξι μίλια". Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Νετζατί Ουτκάν χτες, κατά το τακτικό εβδομαδιαίο μπρίφινγκ του υπουργείου, υποστήριξε ότι "η Ελλάδα δεν επιθυμεί να δώσει στη διαδικασία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εικόνα επίσημου διαλόγου και συνομιλιών, εμποδίζει τη συνάντηση των μελών της Επιτροπής και ανησυχεί από τις προσπάθειες της Τουρκίας για ενεργοποίηση της διαδικασίας".

Ο Ουτκάν επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά επιθυμεί να συνεχιστεί η διαδικασία με απευθείας συνομιλίες μεταξύ των μελών της Επιτροπής, δίχως τη συμμετοχή της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαδικασία.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
"Πόλεμος νεύρων" στο Αιγαίο

Χαρακτήρα "πολέμου νεύρων", παρά άσκησης, έχει πάρει, προς το παρόν τουλάχιστον, η τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα που έχει αναγγελθεί να γίνει σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου από τις 2 μέχρι τις 23 του Γενάρη. Μια από τις κρίσιμες μέρες είναι και η σημερινή, καθώς η τουρκική πλευρά έχει προαναγγείλει αεροναυτικές ασκήσεις σε δύο περιοχές όπου τυχόν πραγματοποίησή τους θα σημάνει παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Πρόκειται για την περιοχή που εκτείνεται νοτιοδυτικά της Χίου, καλύπτοντας μέρος του πεδίου βολής Ανδρου και περιλαμβάνει μέρος των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου των ελληνικών βραχονησίδων Καλόγηροι. Η άσκηση έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα σε δύο φάσεις, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 4 μ.μ. Η δεύτερη περιοχή, όπου έχει προγραμματιστεί να γίνει άσκηση σήμερα από τις 11 το πρωί έως τις 2 μ.μ., είναι αυτή που περιβάλλεται από τα νησιά Ικαρία, Μύκονος, Νάξος, Αμοργός, Λέρος, Πάτμος.Πρόκειται για διεθνή ύδατα, στα οποία για τα μεν πλοία η πρόσβαση είναι ελεύθερη, καθώς τα 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών αφήνουν διαύλους εισόδου, όμως το ίδιο δεν ισχύει για τα αεροσκάφη, αφού ο ελληνικός εναέριος χώρος είναι 10 ναυτικά μίλια και η απόσταση μεταξύ Ικαρίας και Μυκόνου, όπου και το μεγαλύτερο άνοιγμα, είναι 19 ν. μ., που σημαίνει ότι τα τουρκικά αεροσκάφη για να μπουν στην περιοχή θα παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος,μετά τη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,δήλωσε ότι αν υπάρξουν τουρκικές παραβιάσεις από τα τουρκικά αεροσκάφη, θα σηκωθούν ελληνικά μαχητικά για να τα αναχαιτίσουν και να τα εκδιώξουν.

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε χτες νωρίτερα η κοινή ισραηλο-τουρκο-αμερικανική άσκηση έρευνας και διάσωσης, που υπενθύμισε συμβολικά τη στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας και Ισραήλ, συνεργασία που έχει αρχίσει περισσότερο από ένα χρόνο. Στην άσκηση, υπό την επωνυμία "Εμπιστη Γοργόνα",συμμετείχαν δυο ισραηλινές κορβέτες με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, δυο τουρκικές φρεγάτες με ένα ελικόπτερο και ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό με δύο ελικόπτερα.

ΠΕΔΥΕ
Οχι στη ΝΑΤΟική κυριαρχία στο Αιγαίο

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη ένταση στο Αιγαίο από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας, που γίνεται με τις πλάτες και τη στήριξη των αμερικανονατοϊκών "συμμάχων", η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) έδωσε χτες στη δημοσιότητα σχετικό Δελτίο Τύπου. Με αυτό επισημαίνει τον τρομοκρατικό χαρακτήρα που έχει η ένταση αυτή για τους δύο λαούς, ελληνικό και τουρκικό, και καλεί κάθε φίλο της ειρήνης σε επαγρύπνηση και δράση για να μην περάσουν τα σχέδια των Αμερικανονατοϊκών στην περιοχή.

Το δελτίο Τύπου της ΠΕΔΥΕ είναι το εξής:

"Με την έναρξη της καινούριας χρονιάς 1998 γινόμαστε εκ νέου μάρτυρες της ΝΑΤΟικά υποβασταζόμενης έντασης στο Αιγαίο.Η φιλοΝΑΤΟική τουρκική ηγεσία διοργανώνει αεροναυτικές ασκήσεις - παρακλάδι της κοινής αμερικανο-τουρκο-ισραηλινής άσκησης στη ΝΑ Μεσόγειο, που είχε αναγγελθεί δυο μήνες πριν.

Η τουρκική ηγεσία υλοποιεί την κατεύθυνση της αμερικανικής ηγεσίας για τη ΝΑΤΟική κυριαρχία στο Αιγαίο (βλέπε δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου κ. Κεν Μπέικον 12/12/1997).

Οι εκπτώσεις στην εθνική κυριαρχία μας αποτελούν συστατικό στοιχείο της νέας δομής του ΝΑΤΟ, που συνυπέγραψε η κυβέρνηση με τυμπανοκρουσίες και με ΝΑΤΟική χρυσόσκονη περί... ισοτιμίας.

Οι λεονταρισμοί των κ. κ Υπουργών, του τύπου "δε δεχόμαστε τις προκλήσεις", ζευγαρώνονται αρμονικά με τις "μεσολαβήσεις" του Αμερικανού πρεσβευτή κ. Νίκολα Μπερνς για συνολική διευθέτηση της ελληνοτουρκικής συγκυριαρχίας στο Αιγαίο. Στο βηματισμό της συμφωνίας της Μαδρίτης και της συμφωνίας για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

Η δαμόκλειος σπάθη του "θερμού" επεισοδίου έχει τρομοκρατικό χαρακτήρα απέναντι στον ελληνικό λαό. Η ειρηνική συμβίωση του ελληνικού με τον τουρκικό λαό τσαλακώνεται στην πρέσα της αμερικανικής διπλωματίας. Η εθνική κυριαρχία της χώρας μας και οι διεθνείς συμβάσεις για το Αιγαίο στραγγαλίζονται στο βωμό των αναγκών της ΝΑΤΟικής στρατηγικής.

Οι προσδοκίες του λαού μας για ειρήνη, φιλία, ανεξαρτησία δε θα αιχμαλωτιστούν στην αμερικανονατοϊκή τανάλια.

Διεκδικούμε στο ακέραιο: Ειρήνη, Φιλία, Ανεξαρτησία.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΑΤΟΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ.

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεσή και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) καλεί όλες τις Επιτροπές Ειρήνης της Αθήνας, τον κάθε φίλο και μαχητή της ειρήνης σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα δράσης κόντρα στα σχέδια ψυχολογικής και ηθικής νομιμοποίησης των ΝΑΤΟικών διευθετήσεων στο Αιγαίο".

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Διαβεβαιώσεις προς διαπλεκόμενους

Χρονιά παραπέρα συνέχισης και κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής άγριας μονόπλευρης λιτότητας "διαβεβαίωσε" τους εμποροβιομήχανους ότι θα είναι και το 1998 ο Κ. Σημίτης. Στη χτεσινή ετήσια δεξίωση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι "η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είχε αποτελέσματα χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού" και ξεκαθάρισε ότι "η ίδια πολιτική πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί". Δίνοντας τις παραπάνω εγγυήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, κάλεσε τους μεγαλοεπιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις και να "αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους".

"Δίκαιο" χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο η Β. Παπανδρέου,γιατί -όπως είπε με ωμή προκλητικότητα - "πρέπει να πληρώσουν όλοι"! Χρονιά κρίσιμη για τη χώρα χαρακτήρισε το '98 τόσο ο Κ. Μητσοτάκης,όσο και ο Στ. Μάνος και ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής,οι οποίοι επέμειναν στην καταγγελιολογία της φορολογικής πολιτικής, αντί, όπως είπαν, να περιοριστεί ο σπάταλος δημόσιος τομέας. Τέλος, στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γ. Παπαθανασίου επικρότησε την αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική και κάλεσε την κυβέρνηση για άλλη μια χρονιά να προχωρήσει με "τόλμη στις ιδιωτικοποιήσεις", στην "αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, της αγοράς εργασίας και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ