ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Γενάρη 1998
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θα αφαιρούνται οι άδειες από τα ανασφάλιστα οχήματα

Αρωγός για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη των ασφαλιστικών εταιριών η κυβέρνηση

Με αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας και με χρηματικά πρόστιμα κινδυνεύουν οι οδηγοί που δεν έχουν στα οχήματά τους το ειδικό σήμα ασφάλισης. Αυτό προβλέπεται από χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης, που έρχεται να ικανοποιήσει μια μόνιμη αξίωση των ασφαλιστικών εταιριών, με το πρόσχημα ότι κυκλοφορούν εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστα οχήματα. Χωρίς να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό τέτοιων οχημάτων και - πολύ περισσότερο - χωρίς να δοθεί κάποιο στοιχείο για τα ατυχήματα που προκαλούν ανασφάλιστα ΙΧ, δόθηκε χτες στη δημοσιότητα η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης, Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης για τις κυρώσεις που προβλέπονται για τους οδηγούς που συλλαμβάνονται από τις αστυνομικές αρχές να οδηγούν οχήματα, τα οποία δεν έχουν το ειδικό σήμα ασφάλισης. Επιπρόσθετα, από την επόμενη χρονιά το ειδικό σήμα για τα τέλη κυκλοφορίας θα δίνεται, αφού οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν βεβαίωση ότι το όχημα είναι ασφαλισμένο.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, για τα οχήματα που δε φέρουν το ειδικό σήμα ασφαλιστικής κάλυψης - σύμφωνα με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών ανέρχονται σε 500.000 περίπου - προβλέπεται η επί τόπου αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας και της άδειας.Την ίδια στιγμή θα συντάσσεται από τον αρμόδιο αστυνομικό σχετική έκθεση και πράξη επιβολής προστίμου. Πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας θα κρατούνται από την αρμόδια αστυνομική αρχή υποχρεωτικά για δέκα μέρες, ενώ μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού ο παραβάτης θα μπορεί να τα παραλάβει μόνο εφ' όσον προσκομίσει το σήμα ασφάλισης. Ο παραβάτης δικαιούται επίσης να υποβάλει τις ενστάσεις του μέσα σε τρεις μέρες από τη βεβαίωση της παράβασης.

Τα προβλεπόμενα από την υπουργική απόφαση πρόστιμα είναι:

  • Για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης 500 ECU.
  • Για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης 250 ECU.
  • Για τα δίκυκλα 100 ECU.

Η μετατροπή του ECU σε δραχμές θα υπολογίζεται με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία που ίσχυε στις 31 Οκτώβρη του προηγούμενου χρόνου.

Ο οδηγός θα πρέπει να καταβάλει το πρόστιμο σε οποιαδήποτε ΔΟΥ μέσα σε τριάντα μέρες από την ημερομηνία επιβολής του και στη συνέχεια να προσκομίζει την απόδειξη στην αστυνομική αρχή που το επέβαλε.Τα χρήματα που εισπράττονται θα αποδίδονται από τη ΔΟΥ στο Επικουρικό Κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιριών. Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το πρόστιμο από τον παραβάτη μέσα σε τριάντα μέρες, θα εισπράττεται από την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος ΔΟΥ του οφειλέτη. Το επικουρικό κεφάλαιο θα συμμετέχει στη δαπάνη είσπραξης των προστίμων με ποσοστό 10%.

Παράλληλα, στο εξής δε θα επιτρέπεται η μεταβίβαση οχήματος ή αλλαγή του κινητήρα του, εάν δεν προσκομιστεί στην αρμόδια ΔΟΥ βεβαίωση ασφαλιστικής εταιρίας ότι το συγκεκριμένο όχημα είναι ασφαλισμένο. Τέλος, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, δε θα μπορεί κανείς να πάρει ειδικό σήμα τελών, εάν δεν έχει μαζί του αντίγραφο της βεβαίωσης ασφαλιστικής κάλυψης που στο εξής θα χορηγείται από τις ασφαλιστικές εταιρίες σε δύο αντίγραφα.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σύμπραξη σε βάρος των ΕΒΕ

Οι συνδυασμοί που υποστηρίχτηκαν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τα προβλήματα των ΕΒΕ και... μοιράστηκαν τα πόστα. Ανακοίνωση - καταγγελία της ΚΟ ΕΒΕ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Με τη σύμπραξη των εκλογικών συνδυασμών που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ συγκροτήθηκε η νέα ΔΕ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Με τον τρόπο αυτό παραμερίστηκαν οι διακηρύξεις για αναβάθμιση του θεσμού και οι δεσμεύσεις για ένα νέο επιμελητήριο και αντικαταστάθηκαν από συμβόλαιο τιμής, πρωτόκολλα και υπογραφές για διανομή του προεδρείου και κύρια τη θέση του προέδρου στα δύο.

"Οι ψηφοφόροι που παγιδεύτηκαν από τις διακηρύξεις των δύο συνδυασμών και υποκινήθηκαν από τους κομματικούς μηχανισμούς των δύο κομμάτων - ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι όλος ο καυγάς γινόταν για το πάπλωμα και ότι τα μεγάλα λόγια και τα πολλά "θα" θα πάνε να συναντήσουν όσα κατά καιρούς ειπώθηκαν και έμειναν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις", τονίζεται σε ανακοίνωση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, που υπογραμμίζει ακόμη την ανάγκη της ενίσχυσης των συνεπών δυνάμεων που δε θυσιάζουν τα συμφέροντα των επαγγελματιών για την ικανοποίηση προσωπικών και κομματικών συμφερόντων.

Επίσης η ΚΟ ΕΒΕ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την ύποπτη και άνωθεν κατευθυνόμενη συναλλαγή των παρατάξεων, που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που με το πρόσχημα του σχηματισμού της πλειοψηφίας, απέκλεισαν από τη ΔΕ τους άλλους δύο συνδυασμούς που εκπροσωπούν το 40% και πλέον του εκλογικού σώματος και έχουν θετική παρουσία στην απερχόμενη ΔΕ.

Επίσης καταγγέλλει:

"Την εισαγωγή καινοφανών στοιχείων στο θεσμό, που αντιβαίνουν στον Κανονισμό του Επιμελητηρίου και τη μέχρι τώρα πρακτική, όπως το μοίρασμα της θητείας του προέδρου του Επιμελητηρίου ανά δύο χρόνια στους δύο συνδυασμούς.

Τις προσωπικές και ιδιοτελείς επιδιώξεις που προέκυψαν από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν και αποκαλύπτουν τα παραπάνω σενάρια και πρακτικές.

Την απόρριψη, με ευθύνη των εν λόγω συνδυασμών, της μόνης σωστής πρότασης που έγινε από την "Αγωνιστική Κίνηση Επαγγελματιών" για αντιπροσωπευτική και αναλογική συμμετοχή στη ΔΕ των συνδυασμών, θέση που έδινε πρακτική διέξοδο για μια λειτουργικότητα της ΔΕ".

"Τελικά πιστεύουμε ότι οι επαγγελματίες μαζί με τα άλλα στρώματα του πληθυσμού, που πλήττονται από τις μονόπλευρες πολιτικές λιτότητας, της λεγόμενης οικονομικής σύγκλισης, πολιτικές που εκπορεύονται από τις Βρυξέλλες και εξυπηρετούν μόνο το πολυεθνικό κεφάλαιο, για να βρουν λύση στα προβλήματά τους ένα δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν. Το δρόμο της ενότητας και του αγώνα και το συντονισμό τους με τους άλλους φορείς που αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική εξυπηρέτησης των μονοπωλιακών συμφερόντων", καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΟ ΕΒΕ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Ευαισθησίες!

Οργή και αγανάκτηση εκφράζει η διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για την παραπέρα φορολογική επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και στους μικρομεσαίους, περιλαμβάνει όλους. Και τους αυτοαπασχολούμενους βιοτέχνες - εμπόρους που λειτουργούν τη βιοτεχνία ή το εμπορικό κατάστημα μεροδούλι - μεροφάι και τις ΑΕ! Για τις μεγάλες μάλιστα, τις Ανώνυμες Εταιρίες, διαρρηγνύει τα ιμάτιά της η διοίκηση της Συνομοσπονδίας για την αύξηση από 35% σε 40% της φορολόγησής τους. Αλλά έχει και αντιπρόταση. Για να... σωθεί, λοιπόν, η εθνική οικονομία και οι "μικρομεσαίοι" γενικώς, να ξεμπερδεύει η κυβέρνηση με το δημόσιο τομέα. Καλά, πάει. Χέρι - χέρι με τους εμποροβιομήχανους!

ΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αγώνας κόντρα στο φορολογικό νομοσχέδιο

Με παραπέρα ένταση της αντιδραστικής κατεύθυνσης της κυβερνητικής πολιτικής, στο όνομα της επίτευξης των στόχων του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, ισοδυναμεί το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Αυτό καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η ΕΕ της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου του Νομού Λάρισας, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό επιβάλλει όλο και περισσότερους φόρους στους εργαζόμενους και στα άλλα λαϊκά στρώματα, ενώ ταυτόχρονα θεσπίζει νέες απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο. Καταγγέλλει, επίσης, ότι η κυβέρνηση αρνείται την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τους εργαζόμενους, περιφρονώντας το καθολικό αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και ότι προχωράει στην ανακατανομή των εισοδημάτων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, αδιαφορώντας για τις θέσεις των συνδικάτων και κλείνει τα αυτιά της στο αίτημα για αφορολόγητο ίσο με την εκάστοτε κυβέρνηση. Τέλος, καταγγέλλει τον εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων με τη φοροέκπτωση των 5.000 δρχ. για κάθε παιδί, αφού την ίδια στιγμή αυξάνει από 15% - 20% τη φορολογία από πρόσθετες αμοιβές και επιβάλλει παρακράτηση στο καθαρό ποσό των επικουρικών συντάξεων.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας καλεί τη ΓΣΕΕ να αποφασίσει άμεσα κινητοποιήσεις ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο και καλεί σε αγωνιστική διεκδίκηση υπογραφής ΕΓΣΣΕ μονοετούς διάρκειας με κατώτερο βασικό μεροκάματο 8.000 δρχ., βασικό μισθό 200.000 δρχ., 35ωρο, 5ήμερο, 7ωρο, χωρίς μείωση αποδοχών με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Σύσκεψη για τις περικοπές δαπανών

Η τήρηση του ασφυκτικά πετσοκομμένου προϋπολογισμού δαπανών του 1998 ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που είχε ο υφυπουργός Οικονομικών με τους διευθυντές των υπηρεσιών δημοσιονομικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε χθες. Στα πλαίσια αυτά θα αποσταλεί εγκύκλιος η οποία θα επισημαίνει την αναγκαιότητα παρακολούθησης σε μηνιαία βάση των πάγιων δαπανών (μισθοδοσία) και την τήρηση των μητρών των υπαλλήλων κατά υπουργείο. Στην ίδια σύσκεψη εξετάστηκε και η πολιτική δαπανών προς τους επιχορηγούμενους φορείς, στην κατεύθυνση βέβαια του αυστηρού τους ελέγχου και των περικοπών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ