ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Γενάρη 1998
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΡΑΧΜΗ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Συνεχίζουν ν' αλωνίζουν οι κερδοσκόποι

Την τακτική των ξαφνικών χτυπημάτων επιλέγουν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, επιλέγοντας την εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Ομηρος η κυβέρνηση του χρηματιστηριακού - κερδοσκοπικού κεφαλαίου, το οποίο αλωνίζει ελέω απελευθέρωσης της κερδοσκοπίας

Η πτώση του γενικού δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κατά 2,39% και η νέα εκροή συναλλάγματος ύψους 60 - 70 εκατ. δολαρίων, η διατήρηση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά σε υψηλά επίπεδα και οι συνήθεις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την ισοτιμία της δραχμής με κάθε μέσο, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά που σημάδεψαν τη χτεσινή μέρα στις αγορές χρήματος και συναλλάγματος. Αν και οι εκροές ήταν μικρότερες από αυτές που εκδηλώθηκαν την Τετάρτη (ύψους 690 εκατ. δολαρίων) το πρόβλημα της συναλλαγματικής - χρηματιστηριακής κρίσης παραμένει πάντα ανοιχτό και κανείς δεν είναι πλέον σε θέση να προσδιορίσει τη διάρκειά της αλλά και τα αποτελέσματά της... Χαρακτηριστικό της νευρικότητας που επικρατεί, είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδας προχώρησε χτες σε ύψωση του αναπροεξοφλητικού επιτοκίου χρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων από 19% σε 23% ενώ μείωσε στο μισό το ανώτατο κατά πιστωτικό ίδρυμα, όριο χρηματοδότησης.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς το μόνο όπλο που έχει στα χέρια της προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις (οι οποίες λαμβάνουν πλέον τη μορφή ξαφνικών χτυπημάτων) είναι η ύψωση των επιτοκίων, κάτι όμως που έχει και βαρύ κόστος το οποίο δε θα μπορούν επ' άπειρο να το μεταφέρουν. Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι τις τελευταίες μέρες κυβερνητικοί παράγοντες με υποκριτικές δηλώσεις ξιφουλκούν κατά των κερδοσκόπων (τους οποίους βέβαια δεν κατονομάζουν) παραβλέποντας να αναφέρουν ότι τα υψηλά επιτόκια και η συναλλαγματική αιμορραγία, αποτελούν το αναγκαίο τίμημα της απελευθέρωσης της κίνησης των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων, τα οποία ανεμπόδιστα πλέον απομυζούν όλο και μεγαλύτερο μέρος του παραγομένου εθνικού εισοδήματος, κυρίως από τις μικρές και αδύνατες οικονομικά χώρες όπως η Ελλάδα.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου επανέλαβε χτες τις γνωστές δηλώσεις ότι η σταθερή δραχμή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής πολιτικής καθώς και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι... δε συντρέχουν λόγοι ανησυχίας και ότι όλοι μας θα πρέπει να στηρίξουμε τη δραχμή εμπεδώνοντας κλίμα ασφάλειας, ηρεμίας και ψυχραιμίας. Εξάλλου ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς σε χτεσινές του δηλώσεις και αναπαράγοντας την κυβερνητική λογική ισχυρίστηκε ότι οι σημερινές πιέσεις κατά της δραχμής είναι αδικαιολόγητες επειδή τα θεμελιώδη δεδομένα της οικονομίας της χώρας εξελίσσονται θετικά. Αναγκάστηκε όμως να ομολογήσει ότι η διάρκεια της κρίσης δεν είναι προβλέψιμη, ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα της αύξησης των επιτοκίων το οποίο συνέδεσε με τις γενικότερες εξελίξεις.

Κατά 2,07% υποτιμήθηκε η δραχμή έναντι του ECU το 1997, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιονικής Τράπεζας. Πολύ μεγαλύτερη υποτίμηση 13,96% παρατηρήθηκε έναντι του δολαρίου, ενώ μικρές ανατιμητικές τάσεις υπήρξαν ως προς τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά νομίσματα. Ως προς το γιεν Ιαπωνίας η δραχμή υποτιμήθηκε το 1997 κατά 0,23% έναντι ανατίμησης 7,81% το 1996, ενώ ως προς το γερμανικό μάρκο ανατιμήθηκε κατά 0,5%.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - ΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Κουκουλώνουν τα σκάνδαλα με φιέστες

Εγκαίνια του δικτύου του ...1857 έκανε στην πραγματικότητα χτες η Β. Παπανδρέου

Σε μία ακόμη φιέστα κατέφυγε χτες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΔΕΠΑ, προκειμένου να καλύψει τα κενά της πολιτικής των καθυστερήσεων και της υπονόμευσης στο έργο του φυσικού αερίου. Η ύπαρξη του δικτύου της Δημοτικής Επιχείρησης Φωταερίου Αθηνών (ΔΕΦΑ) από το 1857, και οι 7.500 πελάτες της που τροφοδοτούνται με ναυθαέριο, αποτέλεσαν το στήριγμα της χτεσινής φιέστας, την οποία εμφάνισαν ως... εγκαίνια του φυσικού αερίου στην αστική (οικιακή και εμπορική) κατανάλωση. Αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη είναι η σύνδεση του δικτύου της ΔΕΦΑ με τη ΔΕΠΑ και η τροφοδότησή του με φυσικό αέριο αντί του ναυθαερίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του νόμου 2286/95 και με βάση το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΠΑ θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί από την Ανοιξη του 1996!.

Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η υπόθεση της χρήσης του φυσικού αερίου στην αστική κατανάλωση, η πλέον δηλαδή ορθολογική χρήση του νέου καυσίμου, υπονομεύτηκε περισσότερο από όλους τους τομείς του έργου του φυσικού αερίου, με αποκορύφωμα την απόφαση της Διοίκησης της ΔΕΠΑ στις αρχές του 1997 να μεταφέρει κονδύλια που προορίζονταν για τα δίκτυα χαμηλής πίεσης στους κλάδους υψηλής πίεσης, αλλά και της απόφασης να παραιτηθεί η ΔΕΠΑ από την υποχρέωση της κατασκευής δικτύων χαμηλής πίεσης 6.500 χιλιομέτρων που απαιτούνται για τη βιωσιμότητα του έργου. Αντ' αυτού αποφασίστηκε η ΔΕΠΑ να κατασκευάσει μόνο 1.000 χιλιόμετρα δίκτυα χαμηλής πίεσης και τα υπόλοιπα να κατασκευαστούν από ιδιώτες, οι οποίοι και θα τα ελέγχουν. Τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικά στοιχεία για το πώς η κυβέρνηση είδε το θέμα της αστικής κατανάλωσης φυσικού αερίου, κάτω βέβαια από το βάρος της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων μεγαλοσυμφερόντων που νέμονται το όλο έργο. Στην κατεύθυνση αυτή έχει δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να αλωθεί η εν λόγω αγορά από συγκεκριμένα συμφέροντα που δεν κρύβουν τον στόχο τους και τα σχέδιά τους.

Η κυβέρνηση γνωρίζοντας τις εσκεμμένες παραλείψεις και μεθοδεύσεις της σ' αυτό το θέμα, επιχείρησε χθες μέσω της υπουργού Ανάπτυξης από τον χώρο του Σταθμού Μέτρησης και Ρύθμισης Φυσικού Αερίου στον Ασπρόπυργο, να εμφανίσει έργο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Και δε θα μπορούσε να έχει αφού τα ίδια τα στελέχη της ΔΕΠΑ παραδέχτηκαν, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ότι επέκταση του δικτύου δεν είναι δυνατή αν δεν υλοποιηθούν τα απαιτούμενα δίκτυα, αλλά και οι Εταιρίες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), για τις οποίες ακόμη εκκρεμεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη σύστασή τους. Παραδέχτηκαν επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος από τις ετήσιες συμβατικές ποσότητες φυσικού αερίου έχουν δεσμευτεί ήδη από τη ΔΕΗ και διάφορες βιομηχανίες με αποτέλεσμα η ΔΕΠΑ να μην είναι σε θέση να τροφοδοτήσει την αστική κατανάλωση, εάν δε βρει τρόπους να αυξήσει τις ποσότητες που εισάγει από τη Ρωσία. Με βεβαιότητα μπορεί να πει κανείς ότι όχι μόνο δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για αστική κατανάλωση φυσικού αερίου, αλλά και ότι όταν υπάρξει η ΔΕΠΑ δε θα έχει κανέναν ουσιαστικό ρόλο στον έλεγχό της, γι' αυτό εξάλλου από τώρα περιόρισε τη συμμετοχή της στην ανάπτυξή της. Ωστόσο, χτες η Β. Παπανδρέου στα πλαίσια του εντυπωσιασμού έσπευσε να ανακοινώσει τις τιμές που θα ισχύουν για τους πελάτες της ΔΕΦΑ και μόνο για ένα έτος, οι οποίες εμφανίζονται μειωμένες από 10% έως και 30% έναντι των υφιστάμενων τιμών ναυθαερίου.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Προσήλωση στις ... "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις

Την προώθηση... "ευέλικτων" εργασιακών σχέσεων και στον τραπεζικό τομέα, με πρόσχημα να αντεπεξέλθουν τα τραπεζικά ιδρύματα στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργείται στην προοπτική της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), ζήτησε από την πολιτεία ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζάς,μιλώντας χτες σε γεύμα - συνέντευξη της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επανέλαβε και από την πλευρά του τη δήθεν αναγκαιότητα προώθησης γενικότερων διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία, οι οποίες μάλιστα, όπως τόνισε, απαιτούν σήμερα "ευρύτατη κοινωνική υποστήριξη".

Αναφερόμενος ο Θ. Καρατζάς στη στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει η Εθνική Τράπεζα μπροστά στις εξελίξεις και προκειμένου να αντιμετωπίσει μία "πληθώρα εγχώριων και αλλοδαπών ανταγωνιστών", σε ένα "απελευθερωμένο και σύγχρονο χρηματοπιστωτικό σύστημα", τόνισε ότι η ανάδειξη της Εθνικής Τράπεζας "ως δεσπόζουσας, σύγχρονης εμπορικής τράπεζας", βασίζεται πρωτίστως σε μία... "επιτυχημένη πολιτική διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού". Για να προσθέσει: "Αυτή η πολιτική θα υλοποιηθεί με διάλογο και ενημέρωση. Είμαστε από αυτή την άποψη ένας ευρωπαϊκός οργανισμός και κινούμαστε σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον εργασίας, που πρέπει να καταστεί πιο ευέλικτο και προσαρμόσιμο στις διεθνείς εξελίξεις"! Υποστηρίζοντας λίγο αργότερα ότι διαχρονικά έχει διαμορφωθεί "ένα περιβάλλον αγοράς και εργασίας, που συνεχώς δέχεται διεθνή ερεθίσματα, μηνύματα και προκλήσεις", τόνισε με σαφήνεια: "Είμαστε πεπεισμένοι στην Εθνική Τράπεζα ότι αυτό το περιβάλλον μάς επιτρέπει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και να διαμορφώσουμε σχέσεις εργασίας, που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και ευημερία του οργανισμού μας σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Το περιβάλλον αυτό θα είναι ευέλικτο, θα επιβραβεύει την ικανότητα και απόδοση, θα αναβαθμίζει διαρκώς την τεχνική κατάρτιση του προσωπικού μας".Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα στοιχεία που ανέφερε λίγο αργότερα ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και τα οποία αποδεικνύουν την άλωση της ελληνικής αγοράς από το ξένο πολυεθνικό κεφάλαιο τα τελευταία χρόνια. Οπως τόνισε, "οι διεθνείς διασυνδέσεις της ελληνικής οικονομίας κατέστησαν ιδιαίτερα εμφανείς στις εξαγορές και συγχωνεύσεις που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα". Σύμφωνα με όσα ανέφερε, σχετική μελέτη που αφορά στις 176 εταιρίες που ενεπλάκησαν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1987 - '94 σημειώνει ότι η αλλοδαπή συμμετοχή κυμαίνεται, με βάση μέτρησης τις πωλήσεις και το ενεργητικό, στο 60%!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ