ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Γενάρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

Πριν από δυο χρόνια μια φωτογραφία έκανε το γύρο του κόσμου, αλλά δεν ακούστηκε "κιχ". Ηταν η φωτογραφία ενός Τούρκου στρατιώτη που "ποζάρισε" κρατώντας στα χέρια του τα κομμένα κεφάλια τριών Κούρδων, ενώ δίπλα του κείτονταν τα αποκεφαλισμένα πτώματα των θηριωδιών της Αγκυρας στο Κουρδιστάν. Η φωτογραφία έφτασε μέσω του διεθνούς πρακτορείου "Ασοσιέιτεντ Πρες" σε κάθε γωνιά του πλανήτη και προφανώς κοινοποιήθηκε στους κυρίους Κλίντον, Κολ, Σιράκ, Πρόντι κ. ά. Ουδείς, τότε, εκ των προαναφερθέντων χαράμισε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του για να ασχοληθεί με τις "χίλιες λέξεις" που περιέκλειε η εικόνα που απαθανάτισε ο φακός.

Πριν από ένα περίπου χρόνο, η Τουρκία επανέλαβε μια από τις συνήθεις εκκαθαριστικές της επιχειρήσεις κατά των Κούρδων, εντός και εκτός των νοτιοανατολικών της συνόρων. Ηταν μια ακόμα φορά που, εισβάλλοντας σε μια ξένη χώρα, στο Ιράκ, έσπειρε τον όλεθρο κατά αμάχων Κούρδων. Τότε η Δύση ομίλησε διά του υπουργού των Εξωτερικών της Γερμανίας. Τι είπε ο κύριος Κίνκελ; Εξέφρασε την ελπίδα και την παραίνεση οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά των Κούρδων να μην τραβήξουν πολύ σε μάκρος! Είπε, δηλαδή, απευθυνόμενος στο κατεστημένο της γείτονος και στη διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιούν οι ανθρωπιστές, το εξής: "Φάτε τους γρήγορα να τελειώνουμε"...

Σε ό,τι αφορά τα καθ' ημάς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί μια δεκαετία έθετε ως όρο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την άρση του "βέτο", με το οποίο μπλόκαρε την τελωνειακή σύνδεση ΕΕ - Τουρκίας. Ομως το 1995, και ενώ οι πιέσεις από τους "συμμάχους", που ήθελαν την ενίσχυση της θέσης των πολυεθνικών της Ευρώπης στην Τουρκία, έφτασαν σε οριακό σημείο, η κυβέρνηση προχώρησε στην άρση του "βέτο". Στο μεταξύ, όποιος στην Τουρκία δηλώνει ή ακόμα και σκέφτεται ως αριστερός ή ως Κούρδος, όταν δεν έχει την τύχη των θυμάτων της φωτογραφίας του "Ασοσιέιτεντ Πρες", στέλνεται για "διακοπές" στα ανήλιαγα μπουντρούμια των επικεφαλής του Αττίλα.

***

Σήμερα ένας "κατακλυσμός"... ανθρωπιάς σαρώνει την ΕΕ. Το δράμα των Κούρδων, που μεταναστεύουν μαζικά για να σωθούν από τον εξανδραποδισμό τους, γίνεται αντικείμενο ενασχόλησης της Κομισιόν! Γιατί άραγε; Τι "ευαισθητοποίησε" τον κύριο Βαν ντε Μπρουκ; Από τα παραπάνω προκύπτει ότι αν η Τουρκία δεν είχε κάνει το λάθος να εξάγει το πρόβλημά της - κάνοντας τα στραβά μάτια στο δουλεμπόριο Κούρδων λαθρομεταναστών που διεξάγεται στις και από τις ακτές της - οι Ευρωπαίοι "ουμανιστές" δε θα είχαν κανένα λόγο να θορυβηθούν. Διότι, οι κύριοι Κολ, Σιράκ, Πρόντι δεν έχουν κανένα πρόβλημα όταν υπάρχουν νεκροί Κούρδοι, ειδικά όταν τα κρεματόρια θανάτωσής τους βρίσκονται εκτός των συνόρων τους. Αντίθετα, έχουν πρόβλημα με τους ζωντανούς Κούρδους. Ειδικά, όταν αυτοί οι ζωντανοί Κούρδοι συρρέουν εντός των γερμανικών, γαλλικών, ιταλικών συνόρων με την ελπίδα να σωθούν. Εχουν πρόβλημα με τους ζωντανούς Κούρδους, όταν αυτοί "λερώνουν" με την παρουσία τους την "καθαρή" κοινωνία τους. Εχουν πρόβλημα με τους ζωντανούς Κούρδους που "απειλούν" το Μααστριχτικό μοντέλο της κοινωνίας τους, στην οποία προστρέχουν για να σωθούν. Να σωθούν από τα όπλα των Τούρκων, τα οποία, παρεμπιπτόντως, τα πουλάει (και) η Γερμανία στους στρατιώτες που κόβουν κεφάλια Κούρδων...

***

Την ίδια ώρα, όμως, που η ΕΕ "ανακάλυψε" την αξία του ανθρώπου για άκρως... ανιδιοτελείς λόγους, οι ΗΠΑ βρήκαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν τη δική τους "φιλοσοφία" για τον άνθρωπο. Η Τουρκία, λοιπόν, σύμφωνα με τον Κλίντον, όπως ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε στον κ. Γιλμάζ κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Ουάσιγκτον, είναι "το προστατευτικό τείχος των δυτικών συμφερόντων και αξιών στην Ανατολική Μεσόγειο"! Η παραπάνω διαπίστωση των ΗΠΑ διατυπώθηκε ακριβώς τη στιγμή που οι Κούρδοι γεμίζουν σαν τα τσαμπιά τα πλοία των λαθρεμπόρων για να μη βρεθούν στην ίδια μοίρα με τους συμπατριώτες τους της φωτογραφίας... Γιατί λένε οι Αμερικάνοι ότι το καθεστώς της Αγκυρας είναι "το προστατευτικό τείχος των δυτικών αξιών και συμφερόντων"; Δεν ξέρουν ότι στο Κουρδιστάν συντελείται μια γενοκτονία; Φυσικά και το ξέρουν, όπως το ήξεραν και οι Ευρωπαίοι όταν δε μίλαγαν. Οπως θα το ξέρουν και αύριο οι Αμερικανοί, που για τους δικούς τους λόγους θα το θυμηθούν, όταν η ΕΕ θα το έχει "ξεχάσει" κ. ο. κ.

Με άλλα λόγια στη γειτονιά μας συντελείται μια θηριωδία, η οποία (και αυτή!) έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η μεν ΕΕ δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των ζωντανών Κούρδων (για τους νεκρούς δεν ενδιαφέρεται) και αντιδρά κατά της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ αδιαφορούν για τους Κούρδους γενικώς, ενδιαφέρονται όμως να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το ρόλο τους στην Τουρκία, εκμεταλλευόμενες τις διαταραγμένες σχέσεις της τελευταίας με την ΕΕ. Και γι' αυτό είναι και κυνικοί: Λένε με ωμότητα την αλήθεια. Οτι τα περίφημα "δυτικά συμφέροντα" και οι "δυτικές αξίες" είναι ταυτόσημα με τις θηριωδίες. Το ίδιο λένε οι σύμμαχοί τους, πέραν του Ατλαντικού. Οτι δηλαδή οι θηριωδίες είναι ανεκτές αρκεί "να μη μας παίρνουν τα σκάγια".

***

Στο μεταξύ οι Κούρδοι εξοντώνονται και το δράμα τους γίνεται ένας επιπλέον λόγος για να παρελαύνουν οι ιμπεριαλιστές στο Αιγαίο. Στο μεταξύ επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι δε θα σταματήσει το δράμα κανενός λαού στην περιοχή, αν δεν πάψουν να παρελαύνουν από την περιοχή εκείνοι που το προκαλούν και το αξιοποιούν.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Με άλλα λόγια στη γειτονιά μας συντελείται μια θηριωδία, η οποία - και αυτή! - έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η μεν ΕΕ δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των ζωντανών Κούρδων - για τους νεκρούς δεν ενδιαφέρεται - και αντιδρά κατά της Τουρκίας, οι δε ΗΠΑ αδιαφορούν για τους Κούρδους γενικώς, ενδιαφέρονται όμως να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το ρόλο τους στην Τουρκία, εκμεταλλευόμενες τις διαταραγμένες σχέσεις της τελευταίας με την ΕΕ


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΟΥΣΣΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΛΑΡΚΟ
Ηταν αναμενόμενο!

- Σε ποιες αιτίες οφείλεται κατά τη γνώμη σας το τραγικό ατύχημα, που σημειώθηκε στη ΛΑΡΚΟ πριν λίγες μέρες;

- Το ατύχημα δεν ήταν τυχαίο γεγονός και ο συνάδελφός μας δεν ευθύνεται γι' αυτό. Αν αναζητήσει κανείς τις αιτίες θα τις βρει στην ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης, στη λογική του λιγότερου κράτους, της διάλυσης του ΟΑΕ και των ιδιωτικοποιήσεων. Βρίσκονται στη λογική του ότι "δε διαθέτουμε λεφτά για τη ΛΑΡΚΟ, αν μπορείτε να ζήσετε μόνοι σας έχει καλώς αν όχι τότε θα κλείσετε", όπως είχε δηλώσει στους εργαζόμενους η υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Διαμαντοπούλου. Οι αιτίες βρίσκονται στην τακτική της διοίκησης της εταιρίας, η οποία, ακολουθώντας τις εντολές της κυβέρνησης και με πρόσχημα τη μείωση του κόστους παραγωγής, μείωσε το προσωπικό, διέλυσε τα τμήματα συντήρησης, κατάργησε τις ειδικότητες, εδραίωσε τους εργολάβους και εντατικοποίησε την εργασία. Οι αιτίες βρίσκονται στα νέα αντεργατικά μέτρα που άρχισε από την Πρωτοχρονιά να εφαρμόζει η διοίκηση. Συγκεκριμένα στο τμήμα του ατυχήματος, ενώ την παραγωγή έβγαζαν τρεις εναλλασσόμενες βάρδιες, η μία καταργήθηκε και η παραγωγή έβγαινε από δύο και κατά 70% από την πρωινή. Ετσι υπερεντατικοποιήθηκε η εργασία, οι εγκαταστάσεις της χυτευτικής μηχανής δούλευαν ασταμάτητα χωρίς έλεγχο, συντήρηση και επισκευή. Το ατύχημα ήταν αναμενόμενο και το είχαμε προβλέψει.

- Το Σωματείο είχε επισημάνει τους κινδύνους στη διοίκηση της εταιρίας. Πώς αντιμετώπισε αυτή τις προειδοποιήσεις σας;

- Η διοίκηση όχι μόνο δεν πήρε υπόψη της τις επισημάνσεις μας και δεν έκανε απολύτως τίποτα, αντίθετα το μόνο της μέλημα ήταν πώς θα αυξήσει την παραγωγή και θα μειώσει το κόστος. Με βάση αυτή τη λογική, με στενή τεχνοκρατική αντίληψη και με μπούσουλα την "εκσυγχρονιστική" πολιτική της κυβέρνησης, χωρίς σεβασμό στον ανθρώπινο παράγοντα και προκειμένου να πετύχει τους στόχους της, περιέκοψε κατακτήσεις, κατάργησε συμβατικές υποχρεώσεις της, υποβάθμισε το περιβάλλον και τις συνθήκες δουλιάς, απαξίωσε το εργοστάσιο, το έκανε σύγχρονο Νταχάου και έβαλε σε κίνδυνο εγκαταστάσεις και ζωές εργαζομένων. Ηθικός αυτουργός, λοιπόν, είναι η κυβέρνηση και φυσικοί αυτουργοί η διοίκηση της εταιρίας και η τοπική διεύθυνση μ' αυτά που εφαρμόζουν.

- Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης και της διοίκησης της εταιρίας και με ποιο τρόπο νομίζετε ότι μπορεί να σταματήσει η απαξίωση της επιχείρησης και να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια τραγικά ατυχήματα;

- Η εγκληματική τακτική και αδιαφορία της διοίκησης οφείλονται στην επιθυμία να ξεμπερδέψουν με το σωματείο, να απαξιώσουν την επιχείρηση, να μειώσουν το κόστος, να επιτευχθούν, δηλαδή, οι στόχοι της κυβέρνησης και να προσελκυστεί νέος επενδυτής. Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να σώσουν οι εργαζόμενοι την επιχείρηση και τις ζωές τους απαιτείται να προχωρήσουν σε αγώνες δυναμικούς και ενωτικούς. Να δημιουργήσουν μέτωπο σωτηρίας μαζί με άλλους εργαζόμενους και κοινωνικές δυνάμεις, ώστε να αναγκάσουν την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ, με βάση τις προτάσεις των εργαζομένων. Απαιτείται να ενισχύσουν τις πολιτικές δυνάμεις εκείνες που πάντα στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων, που στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά τους. Μόνο έτσι μπορεί να αποφευχθεί η καταστροφή, στην οποία οδηγείται η ΛΑΡΚΟ και οι εργαζόμενοί της.

Β. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ