ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Γενάρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σημαντική επιτυχία

Μετά από δυο μήνες έντονης πανελλαδικής κινητοποίησης και προσπάθειας, οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οπαδοί, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ καταγράφουν την πρώτη μεγάλη επιτυχία τους σχετικιά με την Οικονομική Εξόρμηση προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ. Ο πρώτος στόχος του Κόμματος για την υπερκάλυψη του ποσού του πλάνου, που είχε θέσει η ΚΕ, στα πλαίσια της Οικονομικής Εξόρμησης για τις κεντρικές ανάγκες του Κόμματος, υπερκαλύφθηκε, αφού συγκεντρώθηκε ήδη το ποσό των 600.000.000 δραχμών. Ταυτόχρονα, με μεγαλύτερη ακόμα ένταση, συνεχίζεται η προσπάθεια, ώστε στις επόμενες μέρες να καλυφθεί και το μέρος του πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης που προορίζεται για την κάλυψη των όχι μικρών σχετικά αναγκών των Κομματικών Οργανώσεων και τη δημιουργία μιας υλικής οικονομικής βάσης για τη βελτίωση της λειτουργίας και της δράσης των Οργανώσεων.

Το ύψος των ποσών τα οποία συγκεντρώθηκαν και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη χώρα, υπογραμμίζει και το μέγεθος της επιτυχίας. Δείχνει συνάμα και τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να ολοκληρωθεί η επιτυχία με την υπερκάλυψη και των επιμέρους πλάνων των Οργανώσεων, στις λίγες μέρες που συνεχίζεται η Εξόρμηση. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για το μεγαλύτερο πλάνο Οικονομικής Εξόρμησης που έχει βάλει ποτέ το ΚΚΕ, στο ίδιο ύψος με εκείνο που είχε τεθεί για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες και τη σωτηρία του ιστορικού Αρχείου του Κόμματος. Ασφαλώς η σημαντική επιτυχία δεν μπορεί παρά να είναι το αποτέλεσμα της συμμετοχής των κομμουνιστών, των φίλων και οπαδών του Κόμματος και των νεολαίων της ΚΝΕ στην Εξόρμηση.

Ομως, η ίδια η εμπειρία δείχνει ότι συνδέεται και με το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες και βιοτέχνες, γυναίκες και νέοι, αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ το συνεπή υπερασπιστή των συμφερόντων τους, μπροστάρη στην αντίσταση του λαού για την απόκρουση της λαίλαπας της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής, που υλοποιεί τις επιλογές του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ και της "σύγκλισης". Πολύ περισσότερο γίνεται αυτό φανερό, καθώς η επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης συνδυάστηκε με τη μεγάλη ανταπόκριση των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις του ΚΚΕ στο τελευταίο διάστημα. Είναι ένα ακόμα στοιχείο της αναγνώρισης του ρόλου του Κόμματος στην οργάνωση της αντίστασης και της λαϊκής αντεπίθεσης και για την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης, που θα υπερασπίζεται τα πραγματικά συμφέροντα του λαού και θα προωθήσει μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική, στον αντίποδα της σημερινής αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι κομμουνιστές, στα 80 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος, επιβεβαιώνουν, ξανά, πως μπορούν να βάζουν μεγάλους και δύσκολους στόχους, να τους παλεύουν και να τους υλοποιούν. Μπροστά στο 1998, είναι έτοιμοι να πρωταγωνιστήσουν και να συμβάλουν μαζί με το λαό στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την οικοδόμηση του μεγάλου κοινωνικοπολιτικού Μετώπου. Σ' αυτήν την προοπτική, η Ολομέλεια της ΚΕ, στην ανακοίνωση που επεξεργάστηκε, καλεί την εργατική τάξη, τη μικρή και μεσαία αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία, να αναπτύξουν τους αγώνες τους, να συντονίσουν τη δράση τους για τη δημιουργία των προϋποθέσεων συγκρότησης του μετώπου πάλης. Πέραν των άλλων, οι κομμουνιστές, συμμετέχοντας μαζικά στην πανελλαδική εξόρμηση με το "Ριζοσπάστη" την Κυριακή, θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να φτάσει η ανακοίνωση της ΚΕ σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε εργαζόμενο.

ΒΟΥΛΗ
Οι εφοπλιστές απαιτούν, η κυβέρνηση νομοθετεί

Συνεχίστηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη

Με τη συζήτηση των επί μέρους άρθρων, συνεχίστηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο - "μποναμάς" προς τους εφοπλιστές, που κατέθεσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και η ολοκλήρωση της συζήτησης θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική στον τομέα της ναυτιλίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνέχισε και προώθησε παραπέρα τα μέτρα εκδίωξης των Ελλήνων ναυτεργατών από τα ελληνικά πλοία, που ξεκίνησε η ΝΔ το 1978, όταν καθιέρωσε ότι ένα 20% των εργαζομένων σε κάθε σκάφος θα μπορούσε να αποτελείται από αλλοδαπούς. Το ΠΑΣΟΚ το έκανε 40% και σήμερα σχεδόν μόνο ο πλοίαρχος ή μόνο δύο με τρία άτομα είναι Ελληνες. Αποτέλεσμα, ενώ το 1980 δούλευαν στα ελληνικά πλοία 110.000 ναυτεργάτες, σήμερα είναι μόλις 20.000. Τόνισε ο Στρ. Κόρακας: "Τα πλοία δε μειώθηκαν. Τι έγινε; Μειώσατε τα πληρώματα και επιπλέον βάλατε μέσα αλλοδαπούς ανασφάλιστους και όλα αυτά στο όνομα της παραπέρα αύξησης των εφοπλιστικών υπερκερδών".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι ο Ελληνικός Νηογνώμονας σέρνει στα δικαστήρια την Πανελλήνια Ενωση Ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού, γιατί τόλμησε να καταγγείλει πριν δύο - τρία χρόνια ότι ο Νηογνώμονας έδωσε πιστοποιητικό αξιοπλοϊας σε 17 σκάφη, τα οποία έπαθαν σοβαρότατα ατυχήματα και θρηνήσαμε δεκάδες θύματα.

"Αυτός ο τεράστιος πλούτος των Ελλήνων εφοπλιστών έχει οικοδομηθεί κυριολεκτικά στα κουφάρια των Ελλήνων ναυτεργατών", υπογράμμισε ο Στρ. Κόρακας, καταγγέλλοντας: "Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα των προκλητικών αντεργατικών μέτρων, που εφαρμόζει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Πρόκειται για πολιτική υπαγορευμένη από τους εφοπλιστές που υπηρετεί τα ταξικά συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και που οξύνει παραπέρα τα προβλήματα των ναυτεργατών και επιδεινώνει την κατάστασή τους".

Το ΚΚΕ, είπε, προβάλλει τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών, όπως είναι η ανάκληση των αντιναυτικών μέτρων που φέρνουν δραματική μείωση των συνθέσεων και αφελληνισμό της ναυτιλίας. Ζητάει την κατοχύρωση του δικαιώματος εργασίας, περιορισμό της εφοπλιστικής ασυδοσίας, αντιμετώπιση της κρίσης του ΝΑΤ, εκδημοκρατισμό της ΠΝΟ κ.ά.

Σχολιάζοντας τις θέσεις, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για την ανάγκη μείωσης των συνθέσεων, προκειμένου να είναι ανταγωνιστική η ελληνική ναυτιλία, ο Στρ. Κόρακας τόνισε: "Ερχεστε εδώ ανερυθρίαστα να στηρίξετε ότι για να μπορέσουμε να στηρίξουμε το εφοπλιστικό κεφάλαιο πρέπει να δεχτούμε δουλεμπόριο, παρανομία, να πατάνε επί πτωμάτων οι εφοπλιστές και εμείς να σπρώχνουμε τον κόσμο εκεί πέρα".

Μιλώντας επί των άρθρων ο Ν. Γκατζής και συγκεκριμένα για το άρθρο 2, που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στον νομάρχη και τον περιφερειάρχη να νοικιάζει τμήματα του λιμανιού, χωρίς ουσιαστικά να παίρνει τη γνώμη καμιάς υπηρεσίας. Την ίδια στιγμή, τα λιμάνια υποβαθμίζονται, υπάρχει έλλειψη προσωπικού και μηχανημάτων και έτσι δίνεται σήμερα η δυνατότητα να εισβάλουν οι ιδιώτες και να φέρνουν δικά τους μηχανήματα, για να εξυπηρετούνται δήθεν οι ανάγκες των λιμανιών.

Προσοχή στις ορεινές περιοχές της ΕΕ

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης, με Ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητά μέτρα στήριξης και ανάπτυξής τους

Τα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα των ορεινών περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης φέρνει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης, με Ερώτηση που απευθύνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκ μέρους της Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

"Οι ορεινές περιφέρειες είναι από τις πλέον ευαίσθητες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Από κοινωνική και οικονομική άποψη, παρουσιάζουν ιδιαίτερα και οξυμένα προβλήματα και έχουν πολλαπλές ανάγκες, καθώς στην πλειοψηφία τους είναι τμήμα των πιο αδύναμων διαρθρωτικά περιφερειών της Ενωσης. Η ποικιλομορφία των ορεινών περιφερειών, το εύρος των αναγκών και των δυνατοτήτων τους, καθώς και η ιδιαιτερότητα και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν θα έπρεπε να αποτελούν τμήμα μιας συντονισμένης μακρόπνοης και αναπτυξιακής περιφερειακής πολιτικής, δεδομένου ότι οι περιοχές αυτές συνιστούν ταυτόχρονα αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς όλης της Ευρώπης και οι κάτοικοί τους αποτελούν αποφασιστικό παράγοντα για τη διαφύλαξη του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος".

Επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι μέχρι τώρα ακολουθούμενες πολιτικές, όχι μόνο δε βοήθησαν στην ανάπτυξη των περιοχών αυτών, αλλά, αντίθετα, ενέτειναν ακόμη περισσότερο στην εγκατάλειψή τους από δραστηριότητες και κατοίκους, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί την Επιτροπή να τοποθετηθεί σχετικά με το "ποια μέτρα προτίθεται να πάρει για την προστασία, στήριξη και ανάπτυξη των ορεινών περιφερειών της Κοινότητας και κατά πόσο οι προωθούμενες αλλαγές των διαρθρωτικών ταμείων θα λάβουν υπόψη τους τις σοβαρές και συγκεκριμένες ανάγκες και των περιοχών αυτών", όσον αφορά κυρίως ζητήματα υποδομών και παροχής ικανοποιητικών κοινωνικών υπηρεσιών (υγεία, παιδεία, πολιτισμός κ.ά.).

Περιοδεία στην Κρήτη

Περιοδεία στην Κρήτη θα πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Βαγγέλη Μπούτα,όπου θα συναντηθεί με φορείς των αγροτών και συνεταιρισμών και θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις σε χωριά για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες της Κρήτης, ιδιαίτερα με το λάδι, τα πορτοκάλια, τη σταφίδα και τα κηπευτικά.

Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το παρακάτω:

  • Σήμερα Παρασκευή στα Χανιά: Επίσκεψη στα χωριά του κάμπου της επαρχίας Κυδωνίας και ομιλία στο χωριό ΦΟΥΡΝΕ στις 8 το βράδυ.
  • Αύριο Σάββατο στα Χανιά: Συνέντευξη Τύπου στον τοπικό σταθμό της ΕΡΑ.Επίσης, θα έχει συναντήσεις με τις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών Χανίων στις 10.45 το πρωί, Μάλεμε στις 12.30 μμ και Κολυμβαρίου στις 2 το μεσημέρι. Το απόγευμα, στις 5.30 ο βουλευτής του ΚΚΕ θα συναντηθεί με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων και στις 7.30 θα μιλήσει στο Ν. Χωριό Αποκορώνου.
  • Την Κυριακή το πρωί θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ιεράπετρα και το απόγευμα θα κάνει περιοδεία σε χωριά του Νομού Ηρακλείου.
Εκδηλώσεις σε Βόλο και Ν. Ιωνία

Στα πλαίσια του γιορτασμού για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ, η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του Κόμματος διοργανώνει δύο σημαντικές εκδηλώσεις στις πόλεις του Βόλου και της Ν. Ιωνίας.

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Γενάρη, στις 10.30 το πρωί στο Δημαρχείο Βόλου.Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων, προβολή ταινίας αφιερωμένη στην ιστορική αγωνιστική διαδρομή του Κόμματος και τραγούδια από τη χορωδία του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Η δεύτερη εκδήλωση αφορά την πραγματοποίηση συναυλίας με τους γνωστούς τραγουδιστές Λάκη Χαλκιά, Μαρία Δημητριάδη και Γιάννη Θωμόπουλο,που θα ξαναζωντανέψουν αξέχαστες στιγμές με τραγούδια του λαού μας. Η συναυλία - που δίνεται στα πλαίσια σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων της ΝΕ που προγραμματίζονται για όλο το χρόνο - θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γυμναστήριο Ν. Ιωνίας, το Σάββατο 17 Γενάρη και ώρα 7 μμ. Εισιτήρια προπωλούνται στα γραφεία της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ (Αντωνοπούλου 41) και στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Ν. Ιωνίας. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 2.000 δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ