ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Γενάρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΥΡΔΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Η "κατασταλτική" άποψη κυριαρχεί

ΡΩΜΗ.-

Με αντικειμενικό στόχο την αναχαίτιση του "μεταναστευτικού" και λαθρομεταναστευτικού κύματος από την Τουρκία, που αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του από Κούρδους, συναντήθηκαν χτες στην ιταλική πρωτεύουσα οι επικεφαλής των αστυνομιών των χωρών που συναποτελούν την "ομάδα Σένγκεν", της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η φράση - κλειδί ήταν η ισχυροποίηση των συνόρων της Ευρώπης χωρίς ...εσωτερικά σύνορα, με ένταση των περιπολιών στις ιταλικές ακτές.

Ακολουθώντας την προτροπή της Γερμανίας, στην οποία έχουν καταφύγει σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόσφυγες από το Κουρδιστάν, η Ρώμη διοργάνωσε αυτή τη "στρατηγική συνάντηση", στην οποία μετέχουν έξι χώρες, οι οποίες έχουν αποδεχτεί και εφαρμόζουν τη Συνθήκη Σένγκεν.

Αναλυτές παρατηρούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να φυλαχτούν οι, μήκους 8 χιλιάδων χιλιομέτρων, ιταλικές ακτές στη Μεσόγειο, άρα πρακτικά αδύνατη η αποτροπή της προσέγγισης στις ακτές όλων των πλοίων που μεταφέρουν λαθρομετανάστες.

Οι συμμετέχουσες χώρες - Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία - φαίνεται ότι συμφώνησαν να τηρήσουν μια από τις αρχές της Συνθήκης Σένγκεν, η οποία επιτάσσει την επιστροφή των προσφύγων, οι οποίοι αναζητούν "στον ήλιο μοίρα", προσπαθώντας να καταφύγουν στην Ευρώπη.

Τον τόνο πριν τη συνάντηση είχε δώσει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Μάνφρεντ Κάνθερ, την Τετάρτη. "Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν πιο εντατικοί έλεγχοι στα τουρκικά, στα ιταλικά και τα ελληνικά λιμάνια και στη θάλασσα", δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ARD.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Associated Press, σημειώνουν ότι το "βασικό δίκτυο λαθρεμπόρων" ελπίδων και σάρκας εντοπίζεται στην Κωνσταντινούπολη, και η ρότα των περισσότερων πλοίων με τους λαθρομετανάστες διασχίζει ελληνικά ύδατα, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που δοκιμάζουν την τύχη τους από εδάφους, στα σύνορα.

Ο Κάνθερ πρόσθεσε ότι "πρέπει να υπάρχουν επίσης έλεγχοι στις οδούς βορρά - νότου στην Ιταλία, τόσο στα οδικά δίκτυα, όσο και στα τρένα".

Η Ιταλία δέχτηκε φραστικές βολές, επειδή "ενθαρρύνει" τη λαθρομετανάστευση Κούρδων, μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων της ότι εξετάζουν την παροχή πολιτικού ασύλου στους Κούρδους - που είτε διαφεύγουν από τον εμφύλιο στη Νοτιοανατολική Τουρκία, είτε τις διαρκείς διασυνοριακές συγκρούσεις στη μεθόριο Τουρκίας και βορείου Ιράκ.

Μέχρι τις δηλώσεις αυτές, λένε οι "κατήγοροι" της Ιταλίας, οι Κούρδοι, οι οποίοι έβλεπαν την Ιταλία ως εφαλτήριο προς τη Γερμανία, τη Γαλλία ή την Ολλανδία, τώρα τη θεωρούν και ως "τελικό προορισμό".

Από τους 795 πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Ιταλία το Νοέμβρη, μόλις μερικές δεκάδες είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Αντίθετα, σημειώνει το AP, πάνω από 200 σε σύνολο 440 που περισυνελέγησαν από ένα πλοίο στις ιταλικές ακτές ζήτησαν άσυλο και προσωρινά διαμένουν σε κοιτώνες κοντά στην Αδριατική.

Η τουρκική πολιτική ηγεσία επιμένει - και η άποψή της δείχνει να "περνάει" - ότι οι Κούρδοι δεν πρέπει να τυχαίνουν πολιτικού ασύλου από τις ευρωπαϊκές χώρες. Τις τελευταίες μέρες, οι αρχές της χώρας προέβησαν σε εκατοντάδες συλλήψεις "επίδοξων" μεταναστών.

Οι διενεργούντες το "εμπόριο", πάντως, δε δείχνουν να πτοούνται: Σύμφωνα με πληροφορίες του κουρδικού πρακτορείου DEM, άλλο ένα πλοίο που είχε αναχωρήσει από ρωσικό λιμάνι παρέλαβε Κούρδους λαθρομετανάστες από το Δυρράχιο και αναχώρησε, φυσικά, προς άγνωστη κατεύθυνση...

ΚΚΕ
Υποκριτική η ευαισθησία της ΕΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για το πρόβλημα των Κούρδων μεταναστών

Την αλληλεγγύη και συμπαράστασή του προς τον δοκιμαζόμενο κουρδικό λαό εκφράζει με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, επισημαίνεται η ανάγκη να παρθούν και να τηρηθούν από την ελληνική κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ καταγγέλλεται η υποκριτική στάση της ΕΕ σχετικά με το πρόβλημα των προσφύγων την ίδια στιγμή που προωθείται η εφαρμογή της κατάπτυστης συμφωνίας Σένγκεν για την ενίσχυση των μηχανισμών αστυνόμευσης και καταστολής ενάντια στους λαούς.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου έχει ως εξής:

"Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον δοκιμαζόμενο από την πολιτική των τουρκικών κυβερνήσεων λαό του Κουρδιστάν. Επιβάλλεται η πιο πλατιά υποστήριξη στον αγώνα του κουρδικού λαού, ώστε το κουρδικό ζήτημα να επιλυθεί στη βάση της πλήρους αποκατάστασης των πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του.

Αμεσα προβάλλει η ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος των Κούρδων προσφύγων, που ένα μεγάλο μέρος τους υποδέχεται και η χώρα μας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την παραμονή και την ελεύθερη διακίνησή τους, εξασφαλίζοντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, σύμφωνα και με τους ισχύοντες κανόνες της Υπατης Αρμοστείας προσφύγων του ΟΗΕ, που έχει στοιχειώδη υποχρέωση να τηρεί.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη στάση της ΕΕ και την υποκριτική ευαισθησία που δείχνουν μια σειρά χώρες - μέλη της σχετικά με το πρόβλημα. Θεωρεί απαράδεκτη κάθε σκέψη για την εφαρμογή της κατάπτυστης Συνθήκης Σένγκεν, που με πρόσχημα το κύμα των Κούρδων μεταναστών στοχεύει στην παραπέρα ενίσχυση των μηχανισμών αστυνόμευσης, παρακολούθησης και καταστολής στη χώρα μας και στις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ".

Προσφορές
  • Η Μαρία Κάππου προσφέρει 94.000 δρχ., στη μνήμη του πατέρα της Σπύρου Κάππου.
  • Η Δανάη και η Δάφνη προσφέρουν από τα κάλαντα, μέσω ΚΟΒ Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, 20.000 δρχ.
  • Η Κούλα Μαλίδου προσφέρει 5.000 δρχ., στη μνήμη των γονιών της.
  • Η Ελ. Παληκάρη προσφέρει 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κυπριάδου - Πατήσια, στη μνήμη της μητέρας της Μαρίας Σαγκαγιαννίδου.
  • Ο Κ. Παληκάρης προσφέρει 10.000 δρχ., στη μνήμη των αγωνιστών της ειρήνης Αλεξάνδρας Καλογηράτου και Χρήστου Μαθιουδάκη.
  • Ο Ιωάννης Καριώτης και η Βασιλική Χρισικοπούλου - Καριώτη προσφέρουν 15.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Μεταμόρφωσης, στη μνήμη των αδελφών τους Γεώργιου Χρισικόπουλου, ΕΛΑΣίτη, που σκοτώθηκε στην Αμφισσα το 1943, του Ευθύμιου Καριώτη ΕΛΑΣίτη και διμοιρίτη του ΔΣΕ, ο οποίος εκτελέστηκε του 1949, με απόφαση Εκτακτου Στρατοδικείου.
  • Η Ρένα Γογονέλη προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης, 10.000 δρχ. στη μνήμη της Ευρυδίκης Θωμαϊδου.
  • Ο Κώστας Πολυχρόνης προσφέρει 10.000 δρχ., στη μνήμη της συντρόφισσάς του Στέλας.
  • Ο Νίκος Δούγιας προσφέρει 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ευγενείας - Χαραυγής.
  • Ο Γιάννης Παπαδημητρίου 5.000 δρχ. ως τρίτη δόση, μέσω ΚΟΒ Παιανίας.
  • Ο Χρήστος Μόκας από τη Χαλκίδα προσφέρει 15.000 δρχ.
  • Ο Παναγιώτης Ανδρεόπουλος προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Χολαργού, 10.000 δρχ. στη μνήμη των γονιών και των αδερφών του Σταύρου και Γιώτας και Βάσως, Εύης, Μάκη και Μάρκου.
  • Ο Δημήτρης Πατινιώτης από το χωριό Μάλωνα Ρόδου προσφέρει, μέσω ΝΕ Δωδεκανήσου, ως πρώτη δόση 50.000 δρχ., στη μνήμη του αγωνιστή Παντελή Ψιματάκη.
  • Στη μνήμη των Μαρίας και Δημήτρη Κοζάνη, τα παιδιά τους Μιλτιάδης και Μαργαρίτα πρόσφεραν στην ΚΟΒ Ελευσίνας 10.000 δρχ.
  • Η Αντιγόνη Τσιάπη προσφέρει 8.000 δρχ., μέσω της Επιτροπής Ετεροδημοτών Ηλείας, στη μνήμη του αδελφού της Γιάννη Ρογκανά, που συμπληρώθηκαν 21 χρόνια από τον τραγικό θάνατό του, της μητέρας της Ευαγγελίας Ρογκανά, των πεθερικών της Γιάννη και Γιάννας Τσιάπη.
  • Ο Θοδωρής Μανούσακας από το χωριό Σελλί Ρεθύμνου προσφέρει 20.000 δρχ., μέσω ΚΟ Ρεθύμνου, στη μνήμη του πατέρα του Χρήστου Μανούσακα.
  • Ο Πρόδρομος Μιχαηλίδης προσφέρει, μέσω ΚΟ Ρεθύμνου, 10.000 δρχ., στη μνήμη των Μάκη Λιμπεράτου και Χαράς Χωραφάκη - Κεπέση.
  • Ο παλαίμαχος αγωνιστής Παντελής Κυριακίδης, συνταξιούχος, πρόσφερε στην ΚΟ Ναυτεργατών 5.000 δρχ.
  • Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης προσφέρει 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ "Αγ. Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης, στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τα ιδανικά της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.
Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ
"Υπάρχει ανοχή"

"Είναι πολιτικό θέμα και πρόβλημα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε χτες, για το φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης Κούρδων σε χώρες της ΕΕ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος.

"Είναι σημαντικό ότι επιτέλους όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν αντιληφθεί πού είναι ο πυρήνας του προβλήματος αυτού του κύματος των μεταναστών. Βρίσκεται στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά της Τουρκίας".

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πουλούν όπλα στην Τουρκία, με τα οποία αυτή στη συνέχεια πολεμά τους Κούρδους. Επίσης αναρωτήθηκε, πώς είναι δυνατόν μεγάλα πλοία να φεύγουν από τις τουρκικές ακτές, χωρίς οι αρχές της χώρας αυτής ν' αντιλαμβάνονται τίποτα. "Υπάρχει ανοχή από αυτές", είπε ο υπουργός. "Αναμένουμε τα αποτελέσματα από τη συνάντηση των αρχηγών των Αστυνομιών της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, στη Ρώμη".

Λεζάντα για Κουρδικό

Η τύχη του παιδιού από το Κουρδιστάν και των συμπατριωτών του που "φιλοξενούνται" στον Σαν Φόκα της Ιταλίας, κρινόταν χτες από τη συζήτηση των ειδικών, περί "συμμόρφωσης" με τους όρους της Συνθήκης Σένγκεν, στη Ρώμη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ