ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Γενάρη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
"Ναι" στην "ευρωπαϊκή βοήθεια... "

ΑΛΓΕΡΙ.-

Απρόσμενη στροφή στην πολιτική της, απέναντι στις προτάσεις της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας σχετικά με τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη χώρα, φαίνεται ότι πραγματοποίησε η αλγερινή κυβέρνηση. Οι πληροφορίες, πάντως, σχετικά με τις ακριβείς εξελίξεις είναι συγκεχυμένες. Το σίγουρο είναι ότι συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η φυγή των χωρικών από τα ορεινά χωριά της Ανατολικής Αλγερίας προς τις μεγάλες πόλεις σε μια ύστατη προσπάθεια να ξεφύγουν από τις σφαγές.

Την αποστολή μιας ευρωπαϊκής επιτροπής αποδέχτηκε η αλγερινή κυβέρνηση, δήλωσε, χτες, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ. Σύμφωνα, πάντα, με τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού η αλγερινή κυβέρνηση ενημέρωσε τον Γερμανό πρεσβευτή, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, ότι αποδέχεται τη "χείρα βοηθείας" που απλώνει η ΕΕ. Ο Κλάους Κίνκελ επανέλαβε ότι στόχος της ευρωπαϊκής προσπάθειας είναι να βοηθήσει την αλγερινή κυβέρνηση, μέσα από μια συμβουλευτική επιτροπή, να αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες και, ταυτόχρονα, να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα των σφαγών. Συμπλήρωσε, όμως, ότι δεν πρέπει να υπερεκτιμηθούν τα πιθανά αποτελέσματα της ευρωπαϊκής βοήθειας, ενώ επισήμανε ότι η όλη διαδικασία πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή, χωρίς να υπάρξει κανένα στοιχείο που μπορεί να ερμηνευτεί ως παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας.

Την ανακοίνωση Κίνκελ συμπλήρωσαν οι δηλώσεις του Ρόμπιν Κουκ, υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, που προεδρεύει το τρέχον εξάμηνο της ΕΕ, ο οποίος τόνισε ότι πιθανώς τεθεί ο ίδιος επικεφαλής της ευρωπαϊκής τρόικας, που θα πραγματοποιήσει την πρώτη αποστολή στην Αλγερία. Στην τρόικα αυτή αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τη Βρετανία, το Λουξεμβούργο και την Αυστρία. Επιπλέον, ο Κουκ φέρεται να δήλωσε ότι η αλγερινή κυβέρνηση αποδέχτηκε την αποστολή και επιτροπής παρατηρητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τον ΟΗΕ. Αργά, χτες το βράδυ, διπλωμάτες των 15 χωρών - μελών της ΕΕ επρόκειτο να συναντηθούν στις Βρυξέλλες, για να εξετάσουν τις πιθανότερες μορφές της επικείμενης αποστολής ενώ, επισήμως, η βρετανική προεδρία αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της στους εταίρους της, στις 26 Ιανουαρίου, κατά τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ.

Εντούτοις, οι δηλώσεις των δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως από την αλγερινή κυβέρνηση. Η τελευταία δήλωση Αλγερινού αξιωματούχου που είδε το φως της δημοσιότητας είναι του κυβερνητικού εκπροσώπου Χαμράουι Χαμπίμπ Τσάουκι, ο οποίος, το βράδυ της Τετάρτης, επαναλάμβανε την κατηγορηματική άρνηση του Αλγερίου να δεχτεί την όποια παρέμβαση στις "εσωτερικές της υποθέσεις". Παράλληλα, ανώτερος Βρετανός αξιωματούχος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, υποστήριζε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αλλαγή στάσης της αλγερινής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες τρομοκρατημένοι χωρικοί έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς, εγκαταλείποντας τα χωριά τους στα βουνά της ανατολικής Αλγερίας. Υπολογίζεται ότι στην περιοχή Αντ Σεκαλά το 99% των οικισμών είτε έχει εγκαταλειφθεί είτε έχει καταστραφεί από τις επιδρομές. Οι σκηνές φρίκης διαδέχονται η μία την άλλη, καθώς δεν έχει, ακόμη, ολοκληρωθεί η ταφή των εκατοντάδων ακρωτηριασμένων θυμάτων των πρόσφατων σφαγών. Μόνο τις τελευταίες δέκα ημέρες, δηλαδή τις πρώτες ημέρες του Ραμαζανιού, έχουν σφαγιαστεί με φρικτό τρόπο περισσότερα από 1.000 άτομα κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου κύματος σφαγών που έχει, ποτέ, πλήξει τη χώρα.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέο κύμα τρομοκρατίας σε βάρος των κομμουνιστών

Νέο σχέδιο εξόντωσης σε βάρος κομμουνιστών, στελεχών του ΚΚ Κολομβίας, φαίνεται να έχει εξυφανθεί τελευταία.

Οπως δήλωσε επανειλημμένα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κολομβίας ο Φιδέλ Καστάνιο, ένας από τους επικεφαλής των παραστρατιωτικών οργανώσεων, οι παραστρατιωτικοί έχουν προετοιμάσει ολόκληρο σχέδιο για να επεκτείνουν τη δράση τους και στην επαρχία Αράουκα.

Ηδη από τις τελευταίες μέρες του 1997, αλλά και με τον καινούριο χρόνο, σημειώθηκαν στην περιοχή διάφορες απαγωγές και δολοφονίες στελεχών του ΚΚ Κολομβίας:

- Στις 15 του Δεκέμβρη απήχθησαν οι Λιμπάρδο Ντουάρτε και Ροδόλφο Οσόριο Βέλες από τέσσερις παραστρατιωτικούς στην πρωτεύουσα της επαρχίας, και συγκεκριμένα μπροστά από τα γραφεία της Πατριωτικής Ενωσης την ώρα που ετοιμάζονταν να μπουν μέσα.

- Στις 30 του Δεκέμβρη σημειώθηκε άλλη μία απαγωγή, της Ανα Γκαραβίτο, στην πόλη Εσμεράλδα, στο Δήμο Αραοϊκίτα. Η τύχη της αγνοείται.

- Στις 2 του Γενάρη βρέθηκε δολοφονημένη στην πρωτεύουσα της επαρχίας η Μαριέλα Μπλάνκο.

Και οι τέσσερις ήταν τοπικά στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κολομβίας και της Πατριωτικής Ενωσης. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν δολοφονηθεί πάνω από 4.000 μέλη και στελέχη τους. Προφανώς, οι τελευταίες αυτές απαγωγές και δολοφονίες αποτελούν την αρχή ενός νέου κύματος τρομοκρατίας σε βάρος των κομμουνιστών, όπως άλλωστε ανακοίνωσαν και οι παραστρατιωτικοί.

Στην Κολομβία δρουν αυτή τη στιγμή, με την ανοχή του στρατού και της κυβέρνησης Σαμπέρ, πάνω από 150 παραστρατιωτικές οργανώσεις.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Βαθαίνει η οικονομική κρίση

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Συναγερμό σε χρηματιστήρια της Νοτιοανατολικής Ασίας σήμανε η χτεσινή θεαματική βουτιά της ινδονησιακής ρουπίας (1 δολάριο ισοδυναμεί με 9.700 ρουπίες!), αλλά και η προ ενός 48ωρου πρόβλεψη της κυβέρνησης Σουχάρτο για μείωση των φετινών ρυθμών ανάπτυξης στο 4% από το περσινό 7,5%!

Οι συνέπειες από τη νέα καθοδική πορεία της ινδονησιακής ρουπίας, η οποία μέσα σε ένα εξάμηνο έχει χάσει τουλάχιστον το 75% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου, έκανε χτες ορισμένους αναλυτές να προβλέψουν ανακοπή της εισροής του δανείου των 40 δισ. δολαρίων που υπέγραψε πέρσι το καλοκαίρι η κυβέρνηση Σουχάρτο με στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το ΔΝΤ θα χρησιμοποιήσει, λένε οι αναλυτές, ως αφορμή τον νέο προϋπολογισμό της ινδονησιακής κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά τα σχετικά πρόσφατα δημοσιεύματα των εφημερίδων "ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ" και "ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ", στα οποία αξιωματούχοι του ΔΝΤ εμφανίζονταν να διερωτώνται εάν η Ινδονησία είναι σε θέση να εκπληρώσει επιτυχώς τους όρους δανειοδότησης...

Η κατρακύλα των δεικτών, που αφορούν την κατάσταση της ινδονησιακής οικονομίας, αντικατοπτρίζεται και στην επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας των 200.000.000 Ινδονήσιων. Η εφημερίδα της Τζακάρτα "Σουάρα Καριά" σημείωνε τις δραματικές αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων (γάλα, ρύζι, λάδι) τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και στη Σεμαράνγκ, δεύτερη πιο πολυπληθή πόλη της χώρας.

"Προβληματικές" χιονοπτώσεις στο Τόκιο

ΤΟΚΙΟ.-

Κύμα σφοδρής κακοκαιρίας ταλανίζει αυτές τις μέρες την Ιαπωνία, όπου οι βαριές χιονοπτώσεις είχαν, μέχρι χτες, προκαλέσει τον τραυματισμό τουλάχιστον 56 ατόμων.

Σήμερα το μεσημέρι, το χιόνι στο Τόκιο και στις γύρω περιοχές, αναμένεται να φτάσει τα 20 εκατοστά, ενώ η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες θα συνεχιστούν έως και το Σαββατοκύριακο. Προς το παρόν, οι προβλέψεις δε φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν το ρεκόρ του 1951, οπότε το χιόνι στο Τόκιο είχε ξεπεράσει τα 33 εκατοστά. Αρκετά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις συγκοινωνίες και την κυκλοφορία των οχημάτων και ιδιαίτερα στις εσωτερικές πτήσεις αεροσκαφών, καθώς ματαιώθηκαν 10 και καθυστέρησαν άλλες 33 πτήσεις λόγω της χιονόπτωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ