ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ - ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ
Συμπαράσταση του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα

Την ανάγκη εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας για το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας διατύπωσαν χτες οι ένστολοι συνδικαλιστές σε συνάντηση που είχαν με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό ανέλυσαν την κατάσταση και τα προβλήματα που τους απασχολούν και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις, με τη μορφή τροπολογιών στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις συντάξεις, ζητώντας από το ΚΚΕ να τις υποστηρίξει.

Οι τροπολογίες αφορούν την επέκταση της υπερωριακής απασχόλησης και στους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφάλειας, αύξηση των συντελεστών προς όλο το προσωπικό κι όχι μόνο για τους ανώτερους αξιωματικούς, αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας προς όλους τους βαθμούς ως πραγματικής υπηρεσίας, χορήγηση του επόμενου βαθμού και στους αξιωματικούς που προέρχονται από τα σχολεία επιμόρφωσης και αποκατάσταση των διωχθέντων συνδικαλιστών.

Από την πλευρά του ΚΚΕ τονίστηκε η συμπαράστασή του στα βασικά αιτήματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα στην ανάγκη δράσης για τον εκδημοκρατισμό των ΣΑ και τον αναπροσανατολισμό τους στη δίωξη του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος και όχι του λαϊκού κινήματος. Ιδιαίτερο στοιχείο εκδημοκρατισμού είναι η αποστρατικοποίηση των ΣΑ και η απόδοση πλήρων συνδικαλιστικών ελευθεριών στο προσωπικό.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ κατάγγειλαν την κυβέρνηση για τη συνέχιση της λιτότητας σε βάρος της πλειοψηφίας των εργαζομένων στα ΣΑ, σε αντίθεση με τη μεταχείριση της ανώτατης ηγεσίας, για την οποία προβλέπει με διάφορους τρόπους υπέρογκες αυξήσεις. Επίσης τόνισαν ότι οι δηλώσεις του Γ. Ρωμαίου για μισθολογικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους ("μάχιμους" ή μη) δεν αποσκοπούν στην αποκατάσταση αδικιών, αλλά κατά βάθος στη διάσπαση των εργαζομένων και του κινήματός τους και στην ιδιαίτερη ενίσχυση και στήριξη των ειδικών κατασταλτικών μηχανισμών. Αν ήθελε να αποκατασταθούν οι αδικίες, θα πλήρωνε στους εργαζόμενους των "μάχιμων υπηρεσιών" ό,τι προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία για υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες. Τέλος, υπογραμμίστηκε η ανάγκη συνέχισης της πάλης και η κοινή δράση των εργαζομένων στα ΣΑ με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και στο συνδικαλιστικό τους κίνημα.

Οι συνδικαλιστές τόνισαν ότι υπάρχει αναβρασμός στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Την ερχόμενη Τρίτη στο ξενοδοχείο "Εσπέρια" θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εκπροσώπων των πρωτοβάθμιων σωματείων των αστυνομικών για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Οι συνδικαλιστές της Πυροσβεστικής επίσης έθεσαν το πρόβλημα της ουσιαστικής κατάργησης του πενθημέρου λόγω της έλλειψης οργανικής δύναμης, αφού η Πυροσβεστική έχει κενά σε ποσοστό 28% στις οργανικές της θέσεις.

Στη συνάντηση, που έγινε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, παραβρέθηκαν ο Κ. Βουλγαρόπουλος,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ο Στρ. Κόρακας,μέλος της ΚΕ και βουλευτής και ο Γ. Νάκης,μέλος της ΚΕ.

Από την Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος παραβρέθηκαν ο πρόεδρος Γ. Παναγόπουλος,ο αντιπρόεδρος Α. Μυγδάλης και ο β αντιπρόεδρος Κ. Γιακουμάκης,ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Κ. Καρράς,ο επίτιμος πρόεδρός της Π. Δρίτσας,ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Δ. Κυριαζίδης,ο γραμματέας Γ. Παπατσίβας και το μέλος του ΔΣ Κ. Αντωνίου.

Ασκήθηκε δίωξη κατά του Ν. Μαζιώτη

Αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση

Με ισχυρότατη αστυνομική συνοδεία οδηγήθηκε χτες το απόγευμα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ο 27χρονος Νικ. Μαζιώτης, που φέρεται να ενέχεται στην υπόθεση τοποθέτησης βόμβας έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας στην οδό Μιχαλακοπούλου στις 10.12.97. Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα: "προμήθεια - κατοχή - κατασκευή εκρηκτικών υλών και βομβών, κατοχή δύο πιστολιών και ενός περιστρόφου, απόπειρα έκρηξης". Ακολούθως, παραπέμφθηκε να απολογηθεί στον 3ο τακτικό ανακριτή, από τον οποίο πήρε προθεσμία γι' αύριο Παρασκευή.

Σύμφωνα με δηλώσεις της συνηγόρου του, ο Νικ. Μαζιώτης αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι τα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του (στην οδό Σπάρτης 13 στο Καματερό) δεν είναι δικά του και ότι δεν είχε την "αποκλειστική χρήση του σπιτιού". Στο μεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν οι 16 που είχαν προσαχθεί στην Ασφάλεια.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τις έρευνες, αν και όλα δείχνουν ότι, πέρα από τη σύλληψη Ν. Μαζιώτη, δε θα υπάρξουν τουλάχιστον σ' αυτήν τη φάση άλλες συλλήψεις. Αγνωστο εξακολουθεί να παραμένει επίσης όχι μόνο ποιοι ήταν οι συνεργάτες του, αλλά και ποιοι κρύβονται πίσω του, στο βαθμό βέβαια που αυτός έχει αναπτύξει τρομοκρατική δράση, όπως τον εμφανίζει η Αστυνομία.

Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο, παρά τις προχτεσινές δικαιολογίες του υπουργού Δημόσιας Τάξης, είναι γιατί δε δόθηκε παράταση στις παρακολουθήσεις, αλλά κρίθηκε σκόπιμο να οδηγηθούν οι ύποπτοι στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία μια μόλις μέρα μετά τις τελευταίες εκρήξεις στην εφορία και το ΚΕΠΥΟ. Η δικαιολογία είναι ότι, αν συνεχιζόταν η παρακολούθηση, υπήρχε κίνδυνος να προδοθεί η Αστυνομία και να δοθεί η ευκαιρία στους ύποπτους να εξαφανίσουν τα ενοχοποιητικά στοιχεία.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι έχει κατασχεθεί σημαντικό υλικό, το οποίο μόλις τώρα αρχίζει να διερευνάται εξονυχιστικά. Αφησε δηλαδή να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέα δεδομένα, όχι όμως τέτοια που να λύνουν το γόρδιο δεσμό της τρομοκρατίας. Με τη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αφήνει να εννοηθεί ότι "ακουμπά" βομβιστές δεύτερης κατηγορίας, εκείνους δηλαδή που δραστηριοποιήθηκαν κυρίως μετά το 1995, τη χρονιά που συνελήφθησαν μέσα στο Πολυτεχνείο περίπου 500 οπαδοί, κυρίως του λεγόμενου αναρχικού χώρου. Από τότε έχουν τοποθετηθεί 20 βόμβες σε γραφεία πολιτικών και δικαστικών προσώπων, σε δημόσια κτίρια και σε ιδιωτικές εταιρίες. Την ευθύνη των ενεργειών αυτών έχουν αναλάβει έξι οργανώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λειτουργούν αυτόνομα. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν να πρόκειται για τους ίδιους δράστες, οι οποίοι χρησιμοποιούν διαφορετικές ταμπέλες, ώστε σε περίπτωση εντοπισμού τους να μη χρεώνονται όλες τις ενέργειες, αλλά μόνο εκείνες για τις οποίες θα προκύπτουν κάποια στοιχεία. Με τη χρήση διαφορετικών ονομασιών δημιουργείται επίσης η εντύπωση ότι υπάρχει πρόβλημα τρομοκρατίας σε μεγάλη έκταση.

Πολλοί πάντως μίλησαν για μια σημαντική επιτυχία της Αστυνομίας. Οι πρώην υπουργοί Δημόσιας Τάξης Ι. Σκουλαρίκης και Θ. Αναγνωστόπουλος είπαν ότι με κατάλληλους χειρισμούς η Αστυνομία μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι ο Ν. Μαζιώτης δείχνει ότι είναι πάρα πολύ μικρός στόχος. Ο πρώην αττικάρχης Ν. Χατζάκης, επί των ημερών του οποίου έγιναν εξάλλου οι μαζικές συλλήψεις στο Πολυτεχνείο, είπε ότι οι βομβιστές δεν πρέπει να έχουν μεγαλύτερες προεκτάσεις. "Με τη "17Ν" το θεωρώ απίθανο να συνδέονται. Με τον ΕΛΑ έχω κάποιες επιφυλάξεις. Εκτιμώ ότι πιθανόν οι πιο σοβαρές οργανώσεις να τροφοδοτούνται από αυτές τις μικρές ομάδες".

Ασύστολη κοροϊδία των ελαιοπαραγωγών

Με τα οξυμένα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών "παίζει" ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, που χτες ξεπέρασε κάθε όριο κοροϊδίας, ανακοινώνοντας συγκεκριμένα ότι: "Οπως με πληροφόρησε με έγγραφο ο υφυπουργός Ανάπτυξης, ύστερα από συνεννόηση με τις ελαιουργικές επιχειρήσεις και τους εκπροσώπους του λιανεμπορίου, για την τιμή του ελαιολάδου: Μειώνεται από σήμερα (σ.σ. χτες) κατά 100δρχ/κιλό στην κατανάλωση και το Φλεβάρη θα μειωθεί ανάλογα με την εξέλιξη της τιμής παραγωγού". Δηλαδή τώρα τι θέλει να πει ο Τζουμάκας, ότι πατάχτηκε η αισχροκέρδεια σε βάρος των ελαιοπαραγωγών και των καταναλωτών; Η μήπως ότι τώρα λύθηκαν τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών; Πάντως, όπως σχολίαζαν χτες συνεταιριστές, αυτό που είδαν το τελευταίο διάστημα είναι ότι έπεσε κατά 100 δραχμές η τιμή παραγωγού στο λάδι (από 750 στις 650 δραχμές) και πως η ανακοίνωση αυτή του υπουργού Γεωργίας, άσχετα αν υλοποιηθεί στην πράξη, είναι πολύ πιθανό θα δώσει νέα επιχειρήματα στους εμπόρους - βιομηχάνους να αγοράσουν σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές το λάδι.

Σοβαρό ατόπημα

Η τιμή και η προσωπικότητα των πολιτών αυτής της χώρας προστατεύονται από το άρθρο 5 του Συντάγματος, που ορίζει ότι κάθε πολίτης έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να αναπτύσσει την προσωπικότητά του, ενώ το ελληνικό κράτος είναι υποχρεωμένο ρητά να παρέχει απόλυτη προστασία της αξιοπρέπειας, της τιμής και της ελευθερίας σε όλους όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη φυλή, τη γλώσσα και τις θρησκευτικές ή πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Προχτές το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έκρινε σκόπιμο, με το στοιχείο μόνο της προσαγωγής και ανάκρισης 16 ατόμων στην Ασφάλεια, να ανακοινώσει στον Τύπο τα ονόματά τους. Αγνόησε τον κανόνα, πως κανένας δεν είναι ένοχος μέχρι να αποφασίσουν γι' αυτό τελεσίδικα τα δικαστήρια (πάντα υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις), αλλά, κυρίως, την προαναφερόμενη συνταγματική επιταγή. Ποια, αλήθεια, σκοπιμότητα εξυπηρετούσε ο διασυρμός και η διαπόμπευση κάποιων νέων ανθρώπων στο πανελλήνιο, με την απλή υποψία ότι πιθανόν να ενέχονται σε βομβιστικές ενέργειες;

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης όφειλε να σεβαστεί την προσωπικότητα αυτών των 16 πολιτών. Εκθέτοντάς τους στην κοινή γνώμη, παραδίδοντάς τους βορά στα ΜΜΕ, διέπραξε σοβαρό ατόπημα.

Σκηνικό αποπροσανατολισμού των αγροτών

Αλλη μια γερή δόση αποπροσανατολισμού της αγροτιάς ενόψει των νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων και δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων σχετικά με τα οξυμένα προβλήματα του αγροτικού τομέα και τις αιτίες που τα προκαλούν, περιλαμβάνει η σημερινή μέρα. Η αρχή γίνεται στις 11.30 πμ, με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, τη διοίκηση της ΑΤΕ και τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ. Η συνέχεια θα δοθεί από το σύμβουλο του πρωθυπουργού Γ. Σπράο, ο οποίος στη 1 μμ το μεσημέρι θα παρουσιάσει την... έκθεσή του για την ελληνική γεωργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ