ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
"Θα πέσει στο κενό η προσπάθεια φίμωσης"

"Δεκαετίες τώρα από την έκδοσή του ο "Ριζοσπάστης" αντιμετωπίζει το μένος της αντίδρασης. Καταστροφή των γραφείων του, διώξεις, δίκες και καταδίκες, δολοφονίες κομμουνιστών δημοσιογράφων, σημάδεψαν τη δράση του "Ριζοσπάστη", της εφημερίδας υπερασπιστή των εργατικών συμφερόντων, των συμφερόντων του λαού και του τόπου", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ηΟμοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας,που επισημαίνει ακόμα:

"Τα τελευταία χρόνια η επίθεση έχει άλλα χαρακτηριστικά, αλλά τον ίδιο στόχο, τη φίμωση του "Ριζοσπάστη", την τρομοκράτηση όσων αντιστέκονται στη βαρβαρότητα του σάπιου σημερινού κοινωνικού συστήματος.

Ο "Ρ" σύρεται, για άλλη μια φορά, στα δικαστήρια. Ομως, ξεχνούν ότι ο "Ριζοσπάστης" δε δικάζεται και μέσα ακόμα από την αίθουσα των δικαστηρίων, όπως σε όλες τις περιόδους δίωξής του, θα βάλει στη θέση του κατηγόρου τους διώκτες του:

- Θα δικάσει αυτούς που έκαναν προτεκτοράτο των ΗΠΑ τη χώρα μας.

- Θα δικάσει αυτούς που ξεπούλησαν και συνεχίζουν να ξεπουλούν τον παραγωγικό πλούτο της χώρας στα ντόπια και ξένα αφεντικά τους.

- Θα δικάσει αυτούς που στέλνουν στην ανεργία και στην εξαθλίωση χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

- Θα δικάσει αυτούς που με τη βία, την τρομοκρατία, τον χαφιεδισμό, προσπαθούν να σβήσουν κάθε φωνή αντίστασης του λαού.

- Θα δικάσει αυτούς που, ερωτοτροπώντας με το Μεσαίωνα, προσπαθούν να αφαιρέσουν κάθε κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζομένων.

- Θα δικάσει αυτούς που συνειδητά οδηγούν τη νεολαία στον όλεθρο των ναρκωτικών, θέλοντας να νεκρώσουν κάθε κύτταρο αντίστασής της.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον "Ριζοσπάστη" σίγουροι ότι κάθε προσπάθεια φίμωσής του θα πέσει στο κενό. Οτι θα συνεχίσει να είναι ο θερμός και αμετακίνητος υποστηρικτής των εργατικών συμφερόντων. Οτι θα συνεχίσει να προβάλει και να στηρίζει τους Αγώνες μας για το ξημέρωμα ενός καλύτερου αύριο".

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Αντιδημοκρατική ενέργεια

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καταδικάζει την ενέργεια του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου και γενικότερα της κυβέρνησης για τη δίωξη του "Ριζοσπάστη".

Στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται:

"Πρόκειται για μια καθαρά αντιδημοκρατική ενέργεια, που κατά κύριο λόγο στοχεύει στον περιορισμό της αντίθετης πολιτικής άποψης, όταν προέρχεται από εφημερίδα - όργανο ενός πολιτικού κόμματος για ζητήματα ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα, τους εργαζόμενους και το λαό.

Αποκαλύπτουν, έτσι, τις διαθέσεις τους για όλο και μεγαλύτερο περιορισμό της αντίθετης άποψης, προκειμένου να επιβάλουν την αντιλαϊκή πολιτική τους.

Αυτό αποδεικνύουν, άλλωστε, και οι απειλές του Β. Γιαννόπουλου σε βάρος δημοσιογράφων και εφημερίδων, ο αυταρχισμός σε βάρος των αγροτών και των κατοίκων της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, τα "αγροτοδικεία" που έχουν στηθεί σ' όλη τη χώρα κ.ά.

Ολα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει την πολιτική που της υπαγορεύουν οι πολυεθνικές, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ, χωρίς αντιστάσεις από τους εργαζόμενους και το λαό.

Ομως, να είναι σίγουρη η κυβέρνηση ότι αυτό δε θα περάσει. Οι εργαζόμενοι αυτή την πολιτική θα την ανατρέψουν".

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΒΕΡΤ
Επιλεκτικές ευαισθησίες

Ο Μ. Εβερτ,πρώην πρόεδρος της ΝΔ, δήλωσε στον "902 Αριστερά στα FM":

"Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Βεβαίως κάθε υπουργός και κάθε πολιτικός έχει τις δικές του ευαισθησίες. Αλλά όταν π. χ. αναφέρεται ότι ένας υφυπουργός χάρισε σε ένα συγγενή του για χέλια 60 εκατομμύρια δραχμές και αυτός ο πολιτικός δεν έρχεται να μηνύσει την εφημερίδα ή όταν έρχονται εφημερίδες και λένε για δώρα στους διαπλεκομένους κι αυτά γράφονται με μεγάλους τίτλους, αλλά κι εκεί δε φιλοτιμείται ο υπουργός ή ο υφυπουργός να κάνει μήνυση, έρχεται μετά και την ασκεί για ένα σχόλιο, το οποίο δεν έχει σχέση με θέματα ηθικής τάξεως.

Αν εμένα με θίγατε σε θέματα ηθικής τάξεως, για την ηθική μου, θα αντιδρούσα, και θα αντιδρούσα, ενδεχομένως, και νομικά. Οταν όμως, μου σχολιάζετε την πολιτική μου, πρέπει να είμαι έτοιμος να δεχθώ το σχολιασμό της πολιτικής μου. Αλλωστε εσείς τι είπατε στο σχόλιό σας; Είπατε ότι ο Πάγκαλος προσκύνησε τους Γερμανούς. Δεν εζήτησε συγνώμη ο κ. Πάγκαλος από τους Γερμανούς; Δεύτερον. Είπατε ότι ευχαριστεί τους Αμερικανούς. Την επόμενη των Ιμίων δεν ήρθε ο κ. Σημίτης και είπε ευχαριστούμε τους Αμερικανούς; Εγώ δε λέω να μην τους ευχαριστήσει, αλλά αυτό ήταν το θέμα εκείνη την ώρα που είχαμε υποστεί μια εθνική ταπείνωση, με την υποστολή της Ελληνικής σημαίας; Αυτό ήταν το κυρίαρχο θέμα; Για σκεφτείτε να είχα πει εγώ ότι ευχαριστώ τους Αμερικανούς ή ζητώ συγνώμη από τους Γερμανούς, τι θα είχε γίνει.

Πρέπει, λοιπόν, ο Πάγκαλος να κρατάει τελικά την ψυχραιμία του. Δεν μπορεί να λέει τη μία μέρα - τον Ιούνιο το είπε - ότι οι Τούρκοι είναι φασίστες, είναι χιτλερικοί, δεν ξέρω και εγώ τι άλλο... ένας ολόκληρος λαός είναι φασίστες, είναι χιτλερικοί! Ενώ τον Μάρτιο είχε πει ότι η Ελληνική ιστορία και η Τουρκική ιστορία και οι παραδόσεις μας είναι ένα και το αυτό... Τι απ' όλα αυτά ισχύουν, πώς άλλαξαν μέσα σε πέντε μήνες; Πιστεύω ότι αυτά όλα γίνονται για το "θεαθήναι". Τολμούμε και χτυπάμε! Πρέπει να βρεθούμε στο προσκήνιο, να δημιουργήσουμε ένα θέμα, να πάμε στη δικαιοσύνη και να εμφανιστεί ο πατριωτισμός και ο εθνικισμός... Αλλά ο πατριωτισμός δεν κρίνεται απλώς και μόνο με μηνύσεις. Κρίνεται πάνω στην πράξη. Και θα ήθελα να ρωτήσω δύο χρόνια τώρα πόσες υποχωρήσεις έχουμε κάνει σ' όλα τα εθνικά θέματα;".

Κυβέρνηση ... ατυχών αντικομμουνιστών

Η κυβέρνηση του κ. Σημίτη οδεύει ολοταχώς προς το νήμα ενός αγώνα δρόμου, που, στο τέρμα του, ένα και μόνο μετάλλιο την περιμένει: Το μετάλλιο του "δεσμοφύλακα" της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Το κυβερνητικό ολίσθημα, που συνιστά η ποινική δίωξη που παρήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών κατά του "Ριζοσπάστη", δεν είναι η αρχή. Είναι μια ακόμα στάση, από τις πιο απροκάλυπτες μέχρι τώρα εκ μέρους του κυβερνητικού επιτελείου, στη ρότα του αυταρχισμού και της τρομοκρατικής λογικής, με την οποία πολιτεύεται και στην οποία κινείται ο "εκσυγχρονισμός".

Η κυβερνητική τακτική πιστοποιεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν κάνει τίποτε περισσότερο απ' ό,τι συνάδει με τις μεθόδους που μετέρχεται το κόμμα και η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει. Τακτική "εισαγγελέα", "ροπαλοφόρου" και "τραμπούκου" σε διατεταγμένη υπηρεσία, ενάντια, όχι μόνο σε όσους αγωνίζονται, όχι μόνο σε όσους κατακρίνουν, αλλά ενάντια και σε εκείνους που απλώς διαφωνούν με τις επιταγές του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαρ. Τρικούπη. Ως προς το τελευταίο, είναι ενδεικτικό ότι αυτή η λογική της "πάταξης" όσων δεν εμφορούνται από τις "εκσυγχρονιστικές" ιδέες, μεγαλουργεί και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, δεν είναι μόνο ο Γιαννόπουλος που χαρακτηρίζει "αποστάτες" εκείνους εντός του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δεν τον ακολουθούν στο "λιβάνισμα" του Κ. Σημίτη. Είναι και ο μηνυτής του "Ρ", ο κ. Πάγκαλος, που επιζητά τον "αποκεφαλισμό" συναδέλφων του - μελών του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ολόκληρης της οργάνωσης της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, όπου οι συσχετισμοί μεταξύ των διαφόρων τάσεων στο εσωτερικό της δεν τον ευχαριστούν.

***

Μόνο που η κυβέρνηση και το κόμμα που τη στηρίζει έχει την αντίληψη όλων των αλαζόνων. Θεωρεί ότι το "καμτσίκι", που χρησιμοποιεί στα του "οίκου" της, μπορεί να το χρησιμοποιεί και στην κοινωνία. Και το χρησιμοποιεί. Τα παραδείγματα, ήδη, είναι πολλά για μια κυβέρνηση που δεν έχει συμπληρώσει ούτε 1,5 χρόνο στην εξουσία. Μέσα σε αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε κοινοβουλευτικό προηγούμενο, αξιοποίησης της καταστολής και των απειλών για την προώθηση της πολιτικής της. Πρόχειρα μπορούμε να αναφέρουμε:

1. Τη μετατροπή του κράτους σε "μπράβο", στην υπηρεσία μιας πολυεθνικής, της TVX, και της μετατροπής μιας ολόκληρης περιοχής, της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, σε "στρατόπεδο συγκέντρωσης".

2. Την αποθέωση της πρακτικής, του "σε τυλίγω σε μια κόλλα χαρτί", που έχει εφαρμόσει εναντίον των Ελλήνων αγροτών μέσω των αγροτοδικείων, καθιστώντας την ύπαιθρο μια απέραντη ...Σχολή Ευελπίδων.

3. Την ανάσυρση χουντικών νόμων και διαταγμάτων που έχουν "βρικολακιάσει" κατά των λαϊκών στρωμάτων, που κινητοποιούνται (αγρότες, Ολυμπιάδα Χαλκιδικής) ενάντια στην ακολουθούμενη πολιτική.

4. Την ποινικοποίηση ακόμα και της διαφορετικής γνώμης, αφού πολίτες που δε συμφωνούν με την τέλεση της Ολυμπιάδας στην Αθήνα στάλθηκαν επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης στα δικαστήρια.

5. Τη νομιμοποίηση του χαφιεδισμού, όχι μόνο μέσω των "ήξεις - αφήξεις", όταν χαφιέδες πιάνονται επ' αυτοφώρω επί το έργο (υπόθεση παρακολούθησης μελών της ΕΣΑΚ), αλλά και μέσω επίσημων δηλώσεων αρμοδίων (Ρέππας), που διατείνονται ότι οι μηχανισμοί καταστολής πρέπει να παρακολουθούν οποιαδήποτε δημόσια συνάθροιση.

6. Την "ιδεολογικοποίηση" του ξύλου ενάντια σε εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα, αφού τούτη η κυβέρνηση φρόντισε από νωρίς να αυτοχριστεί ως εκπρόσωπος του "κοινωνικού φραγγελίου" και του "κοινωνικού αυτοματισμού".

7. Τον περιορισμό της διακίνησης ιδεών και πληροφοριών που δε συμφέρουν την κυβέρνηση, μέσω δικαστικών διώξεων κατά δημοσιογράφων (Χαρβαλιάς, Καραγιάννη) με την κατηγορία της "κατασκοπίας", στις οποίες πρωτοστατεί το υπουργείο Εξωτερικών.

8. Την τακτική των ανοιχτών απειλών κατά των δημοσιογράφων, που δεν ελεεινολογούν εναντίον των αγωνιζόμενων αγροτών και με τους οποίους (δημοσιογράφους) πρέπει να ασχοληθεί ο εισαγγελέας, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

9. Την εκστόμιση "απαγόρευσης" προς τα κόμματα να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής, με την υφέρπουσα κατηγορία ότι υπονομεύουν το "έθνος".

10. Τον αγοραίο αντικομμουνισμό, που η κυβέρνηση ξεκίνησε με απειλές για επαναφορά του "ιδιώνυμου" και του νόμου 509, πέρασε στις συκοφαντίες του ίδιου του κ. Σημίτη, έφτασε να παραλληλίσει το ΚΚΕ με τον Λεπέν (!), επειδή το Κόμμα δε συναινεί στην ευρωυποταγή, τον μετεξέλιξε σε εξώδικα υπουργών κατά του "Ρ", με την απαίτηση να κάνει η εφημερίδα δήλωση μετανοίας (!), επειδή στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και κατέληξε, εσχάτως, σε μηνύσεις κατά του "Ρ", όπως αυτή του υπουργού Εξωτερικών.

Ολα αυτά οδηγούν σε ένα είδος "πολιτικής διαπαιδαγώγησης" προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που αντικατοπτρίζεται σε φαινόμενα, όπως εκείνο, όπου ο πρόεδρος ομοσπονδίας, συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ, έφτασε στο σημείο να μηνύσει συναδέλφους του συνδικαλιστές - που αγωνίζονταν για τον υπέρ όλων αγώνα, για το ψωμί των συναδέλφων τους στο ΜΙΝΙΟΝ - για την ...κριτική που του άσκησαν...

***

Τα όσα περιγράφηκαν παραπάνω είναι δηλωτικά του σκηνικού, στο οποίο εντάσσεται η μήνυση Πάγκαλου κατά του "Ρ". Τα 100 εκατ. δραχμές που διεκδικεί ο υπουργός από την εφημερίδα για να αποκατασταθεί η τιμή του, λέει, είναι πολύ λίγα μπροστά σε αυτά που η κυβέρνηση ζητά να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

  • Η κυβέρνηση ζητά από τον ελληνικό λαό να πληρώσει τα πάνδεινα για να τον καταστήσει "σερβιτόρο" των Βρυξελλών.
  • Η κυβέρνηση ζητά από τον ελληνικό λαό να πληρώσει το κόστος της μετατροπής της χώρας σε ανοιχτό προτεκτοράτο των ΗΠΑ και της ΕΕ.
  • Η κυβέρνηση ζητά από τον ελληνικό λαό να πληρώσει το κόστος του ραγιά απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο και τους πολιτικούς υπηρέτες του.

Αυτά που ζητά η κυβέρνηση να πληρώσει ο ελληνικός λαός είναι πάρα πολλά. Και μόνο με τον αυταρχισμό, την τρομοκρατία, την καταστολή, την ποινικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, μπορεί να το καταφέρει. Ετσι νομίζει. Γι' αυτό βάλλει με τέτοια σφοδρότητα εναντίον εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αποκάλυψης των προθέσεων και της πολιτικής της. Γι' αυτό επιδιώκει να φιμώσει το ΚΚΕ και το "Ρ" με τέτοια "εισαγγελικά" μέσα. Και νομίζει ότι θα το καταφέρει. Ας το νομίζει. Δε θα είναι η πρώτη, η κυβέρνηση και ο υπουργός των Εξωτερικών της, που θα αντιληφθεί ότι "σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει". Εχουν περάσει πολλοί, που υπέθεσαν ότι έχουν τη δύναμη να βάλουν φίμωτρο στους κομμουνιστές, για να τσακίσουν ευκολότερα το λαό. Και τούτη η κυβέρνηση ως ένας ακόμα ...περαστικός και ατυχής αντικομμουνιστής θα καταγραφεί.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΗ
Γιατί αυτό το μέτρο κατά του "Ρ";

Η γνωστή τραγουδίστρια Γιώτα Βέη δήλωσε στο "Ρ":

"Ενας υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις κινήσεις του. Να μη δίνει δικαίωμα ούτε στους ξένους, με τους οποίους συνδιαλέγεται, ούτε στους πολίτες. Ενας υπουργός της πρώτης γραμμής πρέπει να είναι υπεράνω όσων λέγονται και γράφονται. Με μια τέτοια κίνηση ένας υπουργός κατεβαίνει από το βάθρο του. Ενας άνθρωπος, με τόσο εξέχουσα πολιτική θέση, πρέπει να δέχεται και τις κριτικές. Οταν είσαι εκλεγμένος από το λαό, ο λαός, που ανησυχεί με τα τρωτά που βλέπει, έχει δικαίωμα να σε κρίνει. Το λαό εκπροσωπούν οι πολιτικοί, όχι τον εαυτό τους. Επομένως, κάθε μέσο μαζικής ενημέρωσης έχει δικαίωμα να ασκεί ελεύθερα κριτική. Η πολιτική θέση και κριτική του "Ρ" είναι γνωστή και καθαρή. Καθημερινά διαβάζουμε τι γράφεται και τι γελοιογραφίες μπαίνουν. Το μεγάλο ερώτημα, λοιπόν, είναι: Γιατί αυτό το αντιδημοκρατικό μέτρο κατά του "Ριζοσπάστη";".

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ
Επίδειξη αλαζονείας

Ο βουλευτής της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας δήλωσε ότι η ενέργεια του Πάγκαλου "είναι ακρότατη και άδικη επίδειξη ευαισθησίας σε βάρος του "Ρ". Η τελευταία εφημερίδα που θα εκινείτο με σκοπό να θίξει τιμή ή υπόληψη ανθρώπου είναι ο "Ρ". Το απαγορεύει η πολιτική κουλτούρα του. Εκεί (στο "Ρ" και το ΚΚΕ) κυριαρχεί μονομανιακά και πολεμικά η πολιτική κριτική. Μόνον προθέσεις πολιτικής κριτικής μπορεί να βρει κανείς στο "Ρ" γενικά και στο περί τον Πάγκαλο δημοσίευμα ειδικά. Διερωτώμαι από πλευράς κυρίου Πάγκαλου είναι επίδειξη ευαισθησίας - που δε στέκει - ή επίδειξη αλαζονείας;".

ΗΛΙΑΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ
Ελλειψη ψυχραιμίας...

"Εστω κι αν το χιούμορ του "Ριζοσπάστη" δε φτάνει στα εκσυγχρονιστικά ύψη της σκέψης του υπουργού μας των Εξωτερικών, δε νομίζουμε ότι αυτό και μόνο δικαιολογεί την (για άλλη μια φορά) έκφραση του θυμικού, δηλαδή του χειρότερου εαυτού του", μας δήλωσε ο Ηλίας Κανέλλης,αρχισυντάκτης του περιοδικού "ΑΝΤΙ". "Θέλουμε απλώς να του υπενθυμίσουμε ότι η πολιτική αντιπαράθεση, έστω κι αν πολλές φορές γίνεται με σάτιρα που δεν είναι της αρεσκείας μας, θέλει ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σταθερή προσήλωση σε κάποιες θεμελιώδεις αρχές. Η ποινικοποίηση της, επιτυχούς ή ανεπιτυχούς δεν έχει και τόση σημασία, πολιτικής κριτικής, έστω και διά της σάτιρας, αντιβαίνει στις αρχές αυτές. Και, κυρίως, προδίδει έλλειψη ψυχραιμίας. Ψυχραιμίας που κι ο ίδιος δεν την επιδεικνύει συχνά - πυκνά, και μάλιστα από την υπεύθυνη θέση του υπουργείου Εξωτερικών...".

Οργή για την πολιτική δίωξη του "Ρ"

Πλήθος μαζικών φορέων, κοινωνικοί και πολιτικοί παράγοντες, καθώς άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στο "Ριζοσπάστη" και τονίζουν ότι θα πέσει στο κενό η επιχείρηση φίμωσης της άλλης φωνής και της πολιτικής κριτικής

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η πολιτική δίωξη κατά του "Ρ" από την κυβέρνηση με την αγωγή Πάγκαλου και την απαίτηση για επιβολή "προστίμου" 100 εκατομμυρίων δραχμών!

Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση με πρόσχημα κάποιο σχολιογραφικό δημοσίευμα της εφημερίδας - όπου ασκούσε πολιτική κριτική στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στιγμάτιζε την υποτέλεια και την υποταγή της κυβέρνησης στα κελεύσματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των Αμερικάνων, του ΝΑΤΟ και άλλων ξένων ιμπεριαλιστικών κέντρων - προσέφυγε στο Πολυμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών απαιτώντας να επιβληθεί το παραπάνω πρόστιμο, με τον ισχυρισμό πως, τάχα, γίνεται συκοφαντική δυσφήμιση!

Απάντηση, στην κυβερνητική μεθόδευση και πολιτική δίωξη του "Ριζοσπάστη" - που έχει στόχο τη φίμωση της διαφορετικής, ενοχλητικής, φωνής και της πολιτικής κριτικής μέσω και της οικονομικής εξουθένωσης - δίνουν με αμέτρητα τηλεφωνήματα στα γραφεία του "Ρ", αλλά και του Κόμματος ανώνυμοι και επώνυμοι πολίτες και παράγοντες. Ταυτόχρονα, με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους πολλές δεκάδες μαζικοί φορείς και εκπρόσωποί τους (συνδικαλιστικών και άλλων φορέων, συλλόγων και σωματείων), πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες - βουλευτές κομμάτων, δημοσιογράφοι και στελέχη εφημερίδων, καλλιτέχνες και, γενικότερα, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, όλοι αυτοί καταδικάζουν την κυβερνητική απόφαση για τη δίωξη του "Ριζοσπάστη" και εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στην εφημερίδα μας. Οι σχετικές ανακοινώσεις και δηλώσεις καταδίκης της πολιτικής δίωξης και συμπαράστασης στο "Ρ" - μέρος των οποίων δημοσιεύουμε σήμερα και θα συνεχίσουμε στις επόμενες μέρες - συνεχίζονται καθημερινά.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
"Καταδικασμένες πρακτικές"

Με δελτίο Τύπου το ΔΣ της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων καταδικάζει την κατάθεση αγωγής κατά του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" από τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο.

"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - υπογραμμίζει - μέσω των υπουργών της, επιχειρεί να εμποδίσει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την πολιτική κριτική, ακόμα και την πολιτική σάτιρα. Σε μια εποχή που η ανεργία καθημερινά μεγαλώνει, που το εργατικό εισόδημα συνθλίβεται, προχωρούν στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Κυνηγούν αυτούς που ασκούν κριτική στην πολιτική της λιτότητας, της υποτέλειας και του συμβιβασμού.

Οι εργαζόμενοι στον Τύπο και στο Χαρτί δηλώνουμε ότι τέτοιες πρακτικές είναι καταδικασμένες στα μυαλά μας και στη συνείδησή μας. Κατηγορηματικά δηλώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε την ποινικοποίηση της δημόσιας ζωής".

ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ
Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα...

Ο γνωστός ηθοποιός Θύμιος Καρακατσάνης μάς δήλωσε:

"Ο ασκών την κυβερνητική πολιτική, που είναι δημόσιο λειτούργημα, πρέπει να δέχεται και τη δημόσια κριτική. Αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα μιας δημοκρατικής χώρας. Απ' αυτό φαίνεται πόσο δημοκρατική χώρα είναι. Και όσο σκληρή κι αν είναι μια κριτική, είναι προς όφελος της δημοκρατίας και του έθνους ασφαλώς. Οποιος προσπαθεί ένα κύτταρο της δημοκρατίας, όπως είναι ο Τύπος, να το φιμώσει, σημαίνει ότι δεν έχει καταλάβει το λειτούργημά του. Ο πολιτικός δεν είναι ο απόλυτος άρχοντας σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά ένας που αναλαμβάνει την ευθύνη, αφού τον εκλέγει ο λαός για να διαχειρίζεται τις τύχες του. Οχι όμως άκριτα. Γι' αυτό η εκλογή του δεν είναι διά βίου, αλλά για μια τετραετία, που στην Ελλάδα, κατά μέσο όρο, είναι μια διετία.

Πιστεύω ο κ. Πάγκαλος να σκεφθεί ψύχραιμα και να μη δικαιώσει τις απόψεις που εκφράζουν οι Τούρκοι για το άτομό του, για τις οποίες εγώ, όλος ο ελληνικός λαός και ο "Ριζοσπάστης", όπως διαπίστωσα, αντέδρασαν σθεναρά. Η εξωτερική πολιτική αυτής της χώρας, όμως, ποτέ δεν ήταν εξωτερική. Απλώς προερχόταν απ' έξω, είτε στην εποχή της επιρροής των Αγγλων είτε στην εποχή της επιρροής των Αμερικάνων. Εν κατακλείδι θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Πάγκαλος είναι δημοκράτης. Λοιπόν, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα".

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Οχι ποινικές διώξεις

Η βουλευτής της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε στο "Ρ": "Οι ποινικές διώξεις δεν αποτελούν μέσο αντιμετώπισης των αντιπαραθέσεων στην πολιτική. Εξάλλου, από τότε που η καλή ή κακή σάτιρα έχει εξελιχθεί σε εργαλείο πολιτικής κριτικής, η καλύτερη αντιμετώπισή της είναι η ανοχή και η κατανόηση".

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ
Πολιτικός γενίτσαρος κατάντησε ο Πάγκαλος

Ο διευθυντής του "Ελεύθερου Τύπου", Γ. Κύρτσος έκανε την ακόλουθη δήλωση συμπαράστασης στο "Ρ", σχετικά με την αγωγή που κατέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος εναντίον της εφημερίδας:

"Καταδικάζω τη δικαστική - πολιτική δίωξη του "Ριζοσπάστη" με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργού Εξωτερικών κ. Πάγκαλου. Θεωρώ πως η δίωξη με τη μορφή της οικονομικής τρομοκρατίας σε βάρος του "Ρ" εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο επιβολής διαπλεκόμενης κυριαρχίας στο χώρο των ΜΜΕ για να διευκολυνθούν και οι προγραμματισμένες από τον ξένο παράγοντα εθνικές υποχωρήσεις.

Ο "ΕΤ" υφίσταται και αυτός σκληρές δικαστικές διώξεις με πρωτοβουλία του κ. Πάγκαλου, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κυβερνητική προσπάθεια κατατρομοκράτησης του Τύπου καλύπτει όλο το ιδεολογικό, πολιτικό φάσμα. Οι δημοσιογράφοι, οι εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ που διατηρούν την ανεξαρτησία τους έναντι της σημιτικής εξουσίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν όλοι υποχρέωση να ορθώσουν ένα δημοκρατικό φράγμα για να ελέγξουν τον αυταρχισμό της κυβέρνησης στο χώρο των ΜΜΕ.

Οσο για τον κ. Πάγκαλο μοιάζει πλέον με πολιτικό γενίτσαρο ο οποίος προπαγανδίζει την οθωμανική κοινή μοίρα Ελλάδας και Τουρκίας και εξαντλεί την έμφυτη επιθετικότητά του εναντίον Ελλήνων που λένε όχι στο προγραμματισμένο από τον ξένο παράγοντα εθνικό ξεπούλημα!".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ